Παναθηναϊκός: Ο Μπόλονι τον μάζεψε αμυντικά, πρέπει να τον μάθει και να παίζει

Παναθηναϊκός: Ο Μπόλονι τον μάζεψε αμυντικά, πρέπει να τον μάθει και να παίζει

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Παναθηναϊκός: Ο Μπόλονι τον μάζεψε αμυντικά, πρέπει να τον μάθει και να παίζει

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου μέσα από τον δείκτη xGoals του Παναθηναϊκού γράφει για τα περιθώρια βελτίωσης στην ανασταλτική συμπεριφορά του Τριφυλλιού και την δουλειά που πρέπει να δείξει ο Ρουμάνος προπονητής στην δημιουργία.

Όταν ο Λάζλο Μπόλονι ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού, ξέχωρα από την ανάγκη για νίκη σε κάθε παιχνίδι ώστε να μην χαθεί το τρένο της Ευρώπης, το αρχικό ζητούμενο που αφορούσε την αγωνιστική εικόνα του συνόλου, ήταν το εξής:

Να μετατρέψει σε ομάδα με αρχή, μέση και τέλος αυτό που παρέλαβε από τον Ντάνι Πογιάτος, βελτιώνοντας πρωτίστως την κάκιστη ανασταλτική λειτουργία. Ένα πρόβλημα που ξεκινούσε από την αδυναμία της μεσαίας γραμμής να ανταποκριθεί στον τρόπο παιχνιδιού που ήθελε να επιβάλλει ο νεαρός Ισπανός τεχνικός, καθώς οι ποδοσφαιριστές δεν μπορούσαν να ακολουθήσαν το το πλάνο, λόγω χαρακτηριστικών και φυσικών δυνάμεων.

Μετά από δώδεκα παιχνίδια στον πάγκο, ο Ρουμάνος επιβεβαίωσε στον απόλυτο βαθμό αυτό που περίμεναν όσοι ασχολήθηκαν έστω και λίγο με την δουλειά που έκανε στο Βέλγιο. Σε Αντβέρπ και Γάνδη. Συντηρητικό ποδόσφαιρο, ελάχιστα ρίσκα στο πρέσινγκ, προτεραιότητα στην προστασία της εστίας, πολύ τρέξιμο, ένταση, άμεση μετάβαση από φάση άμυνας σε φάση επίθεσης, σε δεύτερη μοίρα η κυκλοφορία της μπάλας, η κυριαρχία πάνω στο χορτάρι, ο τρόπος που είχαμε μάθει να προσπαθεί να παίζει το Τριφύλλι με τον Γιώργο Δώνη στον πάγκο την προηγούμενη διετία.

Συμπαγής αλλά με περιθώρια βελτίωσης

Στην ντουζίνα των αναμετρήσεων του Παναθηναϊκού με τον έμπειρο κόουτς στο τιμόνι, η εστία της ομάδας έχει παραβιαστεί μόλις επτά φορές. Ο ΠΑΟΚ σκόραρε δύο φορές και από μία οι: ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Ατρόμητος, Βόλος και Παναιτωλικός. Η εικόνα που προκύπτει από το παθητικό αλλά και μέσα από αυτά τα παιχνίδια, δείχνει πως όντως οι πράσινοι έγιναν πιο συμπαγείς, ο Μπόλονι κατάφερε να συμμαζέψει την κατάσταση και να παρουσιάζει ένα σύνολο, το οποίο δεν δέχεται εύκολα και φτηνά γκολ.

Η δεύτερη ανάγνωση, με την βοήθεια της κορυφαίας πλατφόρμας ανάλυσης ποδοσφαίρου, το Wyscout, προσθέτει ακόμη ένα στοιχείο. Πολύ σημαντικό.

Ο Παναθηναϊκός έχει δεχθεί 7 τέρματα, όταν ο δείκτης xG είναι στο 12.16! Δηλαδή οι αντίπαλοί του ήρθαν σε επαφή με το πλεκτό, πέντε φορές λιγότερες από αυτό που... έπρεπε βάσει της ποιότητας των τελικών που δημιούργησαν.

Γιατί συνέβη αυτό; Κατά κύριο λόγο εξαιτίας της ποιότητας του Σωκράτη Διούδη κάτω από τα δοκάρια και των σημαντικών επεμβάσεών του και δευτερευόντως λόγω της αστοχίας των αντιπάλων ποδοσφαιριστών. Κατά μέσο όρο, σε αυτά τα 12 ματς, ο Παναθηναϊκός επιτρέπει στον αντίπαλο ευκαιρίες ίσες με 1.01 xG. Ένα γκολ ανά παιχνίδι.

Στοιχείο που μας οδηγεί στο συμπέρασμα, πως οι πράσινοι έχουν κι άλλα περιθώρια βελτίωσης στο συγκεκριμένο κομμάτι. Για παράδειγμα, ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός δίνει 0.74, ο Άρης 0.97, ο ΠΑΟΚ 0.75 και η ΑΕΚ 0.85!

Πρέπει να τον μάθει και να δημιουργεί

Από κει και πέρα και με κριτήριο την φύση του Παναθηναϊκού και του ελληνικού πρωταθλήματος, το Τριφύλλι στην πλειοψηφία των αναμετρήσεων καλείται να φτιάξει φάσεις, να δημιουργήσει, να παίξει με την μπάλα, να συνδυαστεί, να διασπάσει καλά κλεισμένες αντίπαλες άμυνες. Για την ώρα με βάση την ροή των αγώνων, ο Μπόλονι ψάχνει συστηματικά το... μισό-μηδέν και στην συνέχεια η ομάδα του προσπαθεί να παίξει με τον χρόνο, να υπερασπιστεί το αποτέλεσμα και όχι να σκοτώσει το παιχνίδι. Κάποιες φορές του βγαίνει και κάποιες άλλες όχι.

Πάμε να δούμε, τώρα, τι δείχνουν οι αριθμοί για την ποιότητα των τελικών που φτιάχνει το συγκρότημα του 67χρονου κόουτς.

Ο Παναθηναϊκός έχει πετύχει 14 γκολ σε 12 ματς. 1.16 ανά παιχνίδι. Οι ευκαιρίες που έφτιαξε, όμως, ήταν για περισσότερα τέρματα. 16.09. Δηλαδή, 1.34 ανά παιχνίδι. Άρα, θα έπρεπε να είναι πιο αποτελεσματικός, αν και το πρόβλημα δεν είναι τόσο αυτό, όσο ο αριθμός των xGoals, δηλαδή η ποιότητα των ευκαιριών που φτιάχνει.

Αυτό το 1.34, το οποίο είναι πολύ μικρό για μια ομάδα, όπως το Τριφύλλι.

Ο Ρουμάνος τεχνικός αν και έχει καταφέρει να σουλουπώσει αμυντικά την ομάδα, δεν έχει μπορέσει για την ώρα, να δώσει αυτό που έλειπε και λείπει δημιουργικά. Πάντα το εύκολο κομμάτι στο ποδόσφαιρο είναι να μαζέψεις ένα σύνολο, να του δώσεις αμυντικούς προσανατολισμούς. Το πιο δύσκολο ήταν, είναι και θα είναι η παραγωγή φάσεων. Ειδικά όταν μιλάμε για τον Παναθηναϊκό και το ελληνικό πρωτάθλημα.

Για να γίνει αισθητή η απόσταση που υπάρχει σε αυτό το κομμάτι, αρκεί να αναφέρουμε τον σχετικό δείκτη των υπόλοιπων ομάδων που βρίσκονται στα υψηλά στρώματα της βαθμολογίας:

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο 2.17! Ο ΠΑΟΚ στο 2.16, η ΑΕΚ στο 1.5 και μόνο ο Άρης είναι πίσω από τον Παναθηναϊκό με μόλις 1.27!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.