Ανσαριφάρντ: Η ΑΕΚ δεν εκμεταλλεύεται τον δικό της “Ελ Αραμπί”

Ανσαριφάρντ: Η ΑΕΚ δεν εκμεταλλεύεται τον δικό της “Ελ Αραμπί”

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ανσαριφάρντ: Η ΑΕΚ δεν εκμεταλλεύεται τον δικό της “Ελ Αραμπί”

bet365

Μέσω του Wyscout ο Βασίλης Σαμπράκος αναλύει το παιχνίδι του Ιρανού επιθετικού και συγκρίνει τις επιδόσεις του με αυτές του σέντερ φορ του Ολυμπιακού, με τον οποίο έχουν ίδιους δείκτες απόδοσης και αποτελεσματικότητας.

Το απόγευμα της Δευτέρας στην Λαμία δέχθηκε όλες κι όλες 6 πάσες. Μέχρι το 63’, που αγωνίστηκε, πρόλαβε να δοκιμάσει 4 φορές να σκοράρει. Στη μία, τη μόνη που βρήκε εστία, κατάφερε να νικήσει την άμυνα και τον τερματοφύλακα, και χάρη σε αυτή την τόσο δύσκολη εκτέλεση ο Καρίμ Ανσαριφάρντ πέτυχε το γκολ που αποφάσισε τον νικητή και έδωσε στην ΑΕΚ μια εκτός έδρας επιτυχία.

Μελετώντας τα στατιστικά δεδομένα της απόδοσής του στην ΑΕΚ βρίσκεις την επιβεβαίωση της αίσθησης με την οποία σε αφήνει η παρατήρηση της πορείας του στην διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών που φορά αυτή τη φανέλα. Η ιστορία των 14 συμμετοχών του στην Superleague είναι μια ιστορία επιβράβευσης προς αυτόν που επέλεξε να ντύσει στα κιτρινόμαυρα τον Ιρανό διεθνή επιθετικό. Παίζοντας στο 60% των αγωνιστικών λεπτών αυτών των παιχνιδιών, ο κατά 73% βασικός κεντρικός επιθετικός έχει να δείξει συνεισφορά στο 28% των γκολ που έχει πετύχει η ΑΕΚ. Είναι ο πρώτος της σκόρερ (8 γκολ), και ο τρίτος του πρωταθλήματος. Είναι ο δεύτερος πιο αποτελεσματικός κεντρικός επιθετικός που κυκλοφορεί στο ελληνικό πρωτάθλημα (γκολ κάθε 2.9 τελικές προσπάθειες) πίσω από τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί (γκολ ανά 2.4 τελικές προσπάθειες).

Ένας κεντρικός επιθετικός που σκοράρει με συχνότητα 109’ λεπτών στην πρώτη του σεζόν, δηλαδή στους πρώτους μήνες του στην ΑΕΚ κι ενώ έχει αναγκαστεί να δουλέψει με δύο διαφορετικούς προπονητές είναι ένας επιθετικός που έχει ήδη αποδείξει την ικανότητά του να γίνει πολύ επιδραστικός στο παιχνίδι της νέας του ομάδας.

Εκ φύσεως για τον σέντερ φορ είναι πολύ δύσκολο να εξοικειωθεί με το παιχνίδι της νέας του ομάδας - δηλαδή να μάθει να διαβάζει καλά το μοτίβο ανάπτυξης της επίθεσης που ακολουθούν οι συμπαίκτες του και να βελτιστοποιήσει την επικοινωνία του μαζί τους προκειμένου να συντονιστεί και να συγχρονιστεί με το παιχνίδι της ομάδας ώστε να γίνει ο τελικός εκφραστής της επίθεσης. Υποτίθεται ότι όλο το νόημα της ιδέας που έχει ένας προπονητής για την επίθεση βασίζεται στα χαρακτηριστικά του κεντρικού επιθετικού του. Στην ΑΕΚ του Καρέρα ήταν μετρημένες στα δάχτυλα οι στιγμές που η ομάδα έπαιξε για να εκμεταλλευτεί τα ατομικά χαρακτηριστικά του Ανσαριφάρντ. Για την ΑΕΚ του Χιμένεθ θα ήταν πολύ άδικο να μιλήσει τούτη τη στιγμή κανείς, δεδομένου ότι ο Ισπανός προπονητής δεν έχει προλάβει να κλείσει μήνα σε αυτή του την επιστροφή, και συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον Ανσαριφάρντ. Είναι όμως ευθύνη του προπονητή να μελετήσει την ιστορία των προηγούμενων τεσσάρων μηνών για να αντιληφθεί το προφανές, ότι η ΑΕΚ πρέπει να επενδύσει μεγάλο μέρος των επιθέσεών της πάνω στον Ιρανό φορ προκειμένου να τον βοηθήσει να φτάνει σε πιο ποιοτικές τελικές προσπάθειες συγκριτικά με αυτές που είχε μέχρι σήμερα.

Ο Ανσαριφάρντ σκοράρει λιγότερο από τον Ελ Αραμπί (14) επειδή επιχειρεί ένα σουτ λιγότερο ανά αγώνα από τον σέντερ φορ του Ολυμπιακού, αλλά και επειδή οι τελικές προσπάθειες που παίρνει ο Ελ Αραμπί είναι πιο ποιοτικές από αυτές του Ανσαριφάρντ. Σύμφωνα με το Wyscout, την κορυφαία πλατφόρμα ανάλυσης στον ποδοσφαιρκό κόσμο, ο συντελεστής των προσδοκόμενων γκολ του Ελ Αραμπί είναι 0.77 ενώ του Ανσαριφάρντ είναι 0.46. Τι σημαίνει με απλά λόγια; Ότι κατά μέσο όρο από τις θέσεις που εκτελεί ο σέντερ φορ του Ολυμπιακού μπαίνει γκολ 77 στις 100 φορές, ενώ από εκεί που εκτελεί ο φορ της ΑΕΚ μπαίνει γκολ 46 φορές στις 100. Με ακόμη πιο απλά λόγια, χάρη στο παιχνίδι του ο Ολυμπιακός σερβίρει στον Ελ Αραμπί πολύ πιο “κλασσικές” ευκαιρίες για γκολ συγκριτικά με αυτές με τις οποίες “ταΐζουν” τον κεντρικό επιθετικό τους οι παίκτες της ΑΕΚ.

Η ανάλυση έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που βλέπει το γυμνό μάτι: ο Ολυμπιακός που παίζει καλύτερα, και αναπτύσσει καλύτερα τις επιθέσεις του, δίνει στον σέντερ φορ του περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες. Κι αυτή είναι η μόνη διαφορά του φετινού Ελ Αραμπί από τον φετινό Ανσαριφάρντ, όπως προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων. Όπως σημείωσα παραπάνω, είναι περίπου το ίδιο αποτελεσματικοί. Έχουν περίπου το ίδιο ποσοστό επιτυχίας στις ενέργειες τους στο τερέν (46.9% ο Ελ Αραμπί - 45.8% ο Ανσαριφάρντ), την ίδια επίδοση στις ασίστ (0.15 ανά ματς ο Ελ Αραμπί - 0.12 ο Ανσαριφάρντ), περίπου την ίδια ευστοχία στην εκτέλεση (51% on target ο Ελ Αραμπί - 54.1% ο Ανσαριφάρντ), περίπου την ίδια ακρίβεια στις μεταβιβάσεις (74.8% ο Ελ Αραμπί - 72.8% ο Ανσαριφάρντ), περίπου την ίδια επιτυχία στις ντρίμπλες (47.7% ο Ελ Αραμπί - 45.4% ο Ανσαριφάρντ) και έχουν παρόμοιες επιδόσεις στις μονομαχίες, στα κοψίματα, τα κλεψίματα, τη γενικότερη συνεισφορά στο παιχνίδι της ομάδας τους.

Το έχει καταλάβει, ή πιο σωστά το έχει συνειδητοποιήσει η ΑΕΚ ότι έχει έναν “Ελ Αραμπί” στη διάθεσή της; Το γεγονός ότι σε ίσο αριθμό συμμετοχών ο σέντερ φορ του Ολυμπιακού παίρνει 10’ αγωνιστικά λεπτά παραπάνω ανά αγώνα, με συνέπεια να έχει παίξει 140’ αγωνιστικά λεπτά παραπάνω από τον σέντερ φορ της ΑΕΚ είναι μια αποτύπωση της διαφοράς στη συνείδηση με την οποία συμπεριφέρεται στον επιθετικό του ο Πέδρο Μαρτίνς συγκριτικά με την συνείδηση του Μάσιμο Καρέρα (και κατά δεύτερο λόγο του Μανόλο Χιμένεθ). Η ιστορία του τετραμήνου δείχνει ότι η ΑΕΚ δεν έχει δώσει στον Ανσαριφάρντ την σημασία που εκείνος μέσα από τα παιχνίδια δείχνει ότι πρέπει να του δώσουν.

Και δεν είναι μόνο να τον βάλεις στο παιχνίδι. Είναι να κάνεις την ομάδα να παίξει για να τον φέρει πιο κοντά στο “εύκολο” γκολ. Στην πραγματικότητα αυτό είναι το πρώτο ολοφάνερο στοίχημα του Χιμένεθ προκειμένου να αναβαθμίσει το επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού της ΑΕΚ: η μπάλα στον Ανσαριφάρντ. Στον Ισπανό αναλογεί η ευθύνη να ταιριάξει τα χαρακτηριστικά των παικτών που θα χρησιμοποιεί πίσω ή δίπλα από τον Ιρανό προκειμένου να τον δώσει τη στήριξη και τις συνεργασίες, τα επιθετικά συστήματα που θα βοηθήσουν τον Ανσαριφάρντ να εκτελεί συχνότερα και από καλύτερες θέσεις. Αν του φτιάξει καλά συστήματα και του δώσει περισσότερα “μπράβο”, η ιστορία του τετραμήνου λέει ότι ο Ιρανός θα τα ανταποδώσει με γκολ. Γκολ σαν αυτό που έβαλε στη Λαμία.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.