ΑΕΚ: Η άμυνα του Χιμένεθ βασίζεται σε όλες τις γραμμές

ΑΕΚ: Η άμυνα του Χιμένεθ βασίζεται σε όλες τις γραμμές

Δημήτρης Βέργος
ΑΕΚ: Η άμυνα του Χιμένεθ βασίζεται σε όλες τις γραμμές

bet365

Ο τεχνικός της ΑΕΚ συνεχίζει να εστιάζει στην ανασταλτική λειτουργία, προσπαθώντας να περάσει τη φιλοσοφία που τον διακρίνει ενόψει του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, αλλά και της συνέχειας.

Άμυνα, άμυνα, άμυνα είναι αυτό που λαμβάνει χώρα συνεχώς τις τελευταίες μέρες στις προπονήσεις στα Σπάτα υπό τις οδηγίες του Μανόλο Χιμένεθ ενόψει και του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη. Κάτι απόλυτα λογικό καθώς η ανασταλτική λειτουργία αποτέλεσε την αχίλλειο πτέρνα της Ένωσης και ο Σεβιγιάνος τεχνικός αναμενόμενα εστιάζει εκεί.

Ο Χιμένεθ στις προπονήσεις προσπαθεί να περάσει τη γνωστή φιλοσοφία του, την οποία είχαμε γνωρίσει και στις προηγούμενες θητείες του, ζητώντας ένταση και μαχητικότητα, για να διαμορφώσει τον υψηλό ρυθμό κατά τη διάρκεια των αναμετρήσεων που θα έρθουν, και προσπαθώντας να τονώσει την αυτοπεποίθηση των παικτών του κρατώντας άπαντες συγκεντρωμένους και ετοιμοπόλεμους. Στοιχεία που θέλει να έχει η ΑΕΚ όχι μόνο στο ντέρμπι, αλλά να χτίσει πάνω σε αυτά με συνέχεια και συνέπεια στο κρίσιμο διάστημα που ακολουθεί.

Γυρνώντας στην αμυντική λειτουργία, όπως έχουμε ξαναγράψει, για τον Χιμένεθ δεν αποτελεί κριτήριο μόνο η αμυντική του γραμμή. Η οποία σαφέστατα είχε έλλειψη χημείας λόγω των πολλών και συνεχόμενων αλλαγών στα πρόσωπα επί ημερών Καρέρα. Ο Χιμένεθ δίνει μεγάλη βαρύτητα σε μια ανασταλτική λειτουργία που καθορίζεται από τη συμπεριφορά όλων των γραμμών μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Παίζοντας κοντά τις γραμμές και κλείνοντας τους χώρους, ο Ανδαλουσιάσνος κόουτς συνηθίζει να διαμορφώνει την απαραίτητη συνοχή στο σύνολό του.

Φυσικά, σε αυτό μεγάλο ρόλο παίζει η διάρκεια, κάτι το οποίο επί Χιμένεθ στις προηγούμενες θητείες του η ΑΕΚ διέθετε μιας και ο Σεβιγιάνος τεχνικός σταδιακά με την πάροδο του χρόνου μείωνε τις τελικές που δεχόταν η εστία της Ένωσης από τον αντίπαλο. Και ο Χιμένεθ σε αυτό βασιζόταν τόσο από τους εξτρέμ και τους πλάγιους μπακ που δεν επέτρεπαν σέντρες και ατομικές ενέργειες προς το κέντρο της άμυνας, όσο και από τους χαφ που έπαιζαν τον ρόλο του τείχους στον άξονα.

Ο Χιμένεθ βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να έχει στη διάθεσή του αρκετές επιλογές στον χώρο της μεσαίας γραμμής. Ο Σιμόες, που αποτελεί έναν παίκτη στον οποίο βασίστηκε πολύ στις προηγούμενες θητείες του, ο Κρίστιτσιτς, ο Σάκχοφ, ο Σιμάνσκι και ο Γαλανόπουλος είναι πέντε επιλογές που γεμίζουν το «οπλοστάσιο» του Ανδαλουσιάνου κόουτς στο κέντρο προκειμένου να πετύχει αυτό που θέλει ανασταλτικά από τον άξονα.

Προφανώς τα πλάγια μπακ είχαν σοβαρά ζητήματα από το ξεκίνημα της σεζόν, ειδικά στο δεξί άκρο, ωστόσο ο Χιμένεθ ζητώντας και από τους εξτρέμ να βοηθούν συνεχώς στο ανασταλτικό κομμάτι έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τους κιτρινόμαυρους και στον τρόπο που αμύνονται στις πτέρυγες. Παίκτες για παράδειγμα όπως ο Λιβάι Γκαρσία, με την ταχύτητα και τη διάθεση που τον διακρίνει, έχουν τη δυνατότητα εκτός από το επιθετικό κομμάτι να προσφέρουν βοήθειες και στον αμυντικό τομέα.

Το ίδιο φυσικά και οι επιθετικοί με το πρέσινγκ το οποίο ο Χιμένεθ ζητάει προς τους αμυντικούς του αντιπάλου. Ουσιαστικά αυτό αποτελεί το πρώτο μέτωπο της άμυνας του 56χρονου προπονητή, ζητώντας συνεχώς τρέξιμο, ένταση και πάθος από όλους τους ποδοσφαιριστές του προκειμένου να χτίσουν σωστή αμυντική συμπεριφορά που αν πετύχει θα αυξήσει και την αυτοπεποίθηση, αλλά και την αποτελεσματικότητα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα