ΑΕΚ: Ο Χιμένεθ και το know-how για την ανασταλτική λειτουργία της Ένωσης

ΑΕΚ: Ο Χιμένεθ και το know-how για την ανασταλτική λειτουργία της Ένωσης

Δημήτρης Βέργος
ΑΕΚ: Ο Χιμένεθ και το know-how για την ανασταλτική λειτουργία της Ένωσης

bet365

Από τις βασικές προτεραιότητες του Μανόλο Χιμένεθ είναι να «δέσει» την ανασταλτική λειτουργία της ΑΕΚ, κάτι που είχε καταφέρει στο παρελθόν.

Με την επιστροφή του Μανόλο Χιμένεθ στον κιτρινόμαυρο πάγκο είναι γνωστά τα στοιχεία που περιμένει κανείς από τον 56χρονο Ανδαλουσιάνο κόουτς να δώσει στο σύνολό του. Άλλωστε όλοι τον γνωρίζουν άριστα από τις προηγούμενες θητείες του για την τόνωση της ψυχολογίας και της αυτοπεποίθησης των παικτών, για την ένταση και τη μαχητικότητα που διακρίνει τις ομάδες του από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό και φυσικά για τη συνοχή και τη σφιχτή ανασταλτική λειτουργία, η οποία έρχεται και ως αποτέλεσμα των παραπάνω.

Η τελευταία ήταν εκείνη που «πλήγωσε» την ΑΕΚ και την οποία ο Χιμένεθ καλείται να «δέσει». Είναι κάτι που αποτελεί προτεραιότητα τη δεδομένη στιγμή προκειμένου η Ένωση να γίνει αποτελεσματική. Και ο Χιμένεθ έχει το know-how για να το πετύχει, λαμβάνοντας υπόψιν το έργο του στις πρόσφατες επιστροφές του στην Ένωση.

Όταν τον Ιανουάριο του 2017 ο Χιμένεθ επέστρεφε στην Ένωση αντικαθιστώντας τον Ζοσέ Μοράις, παραλάμβανε μια ΑΕΚ που δεχόταν μέσο όρο ένα γκολ σε κάθε παιχνίδι καθώς στα 11 ματς πρωταθλήματος που κάθισε ο Πορτογάλος στον κιτρινόμαυρο πάγκο η Ένωση δέχθηκε συνολικά 11 γκολ. Με τον Χιμένεθ στο δεύτερο μισό της σεζόν στο πρωτάθλημα η ΑΕΚ βελτιώθηκε σημαντικά σε αυτόν τον τομέα δεχόμενη επτά τέρματα σε 14 παιχνίδια, και αν δεν υπήρχε η ήττα με 3-2 από τον Παναθηναϊκό τα στατιστικά στον ανασταλτικό τομέα θα ήταν ακόμα καλύτερα.

Φυσικά ακολούθησε η πρωταθληματική σεζόν της περιόδου 2017-2018, όταν ο Χιμένεθ διαμόρφωσε το ρόστερ το καλοκαίρι, δούλεψε στην καλοκαιρινή προετοιμασία και παρουσίασε ένα σύνολο το οποίο ανασταλτικά... μάσαγε σίδερα πετυχαίνοντας την κατάκτηση του τίτλου με παθητικό μόλις 12 γκολ σε 30 αγωνιστικές!

Η άμυνα επί Μαρίνου Ουζουνίδη, τον οποίο ο Χιμένεθ αντικατέστησε τον Φεβρουάριο του 2019 στην τρίτη του θητεία στο κλαμπ, δεν είχε μεγάλα προβλήματα δεχόμενη οκτώ γκολ σε 19 ματς πρωταθλήματος, ωστόσο ο Σεβιγιάνος τεχνικός φρόντισε με την πάροδο του χρόνου να ρίξει τις τελικές που δεχόταν η ΑΕΚ από τους αντιπάλους της καθώς μέσα στους πρώτους δύο μήνες αυτές έπεσαν από 6,8 σε 4,9 μέσο όρο ανά παιχνίδι. Σε αυτήν την τρίτη παρουσία του Χιμένεθ στον πάγκο της Ένωσης η εστία της ΑΕΚ παραβιάστηκε 11 φορές σε 11 ματς πρωταθλήματος, ωστόσο η βαριά ήττα με 4-1 από τον Ολυμπιακό είναι εκείνη που έκανε τη διαφορά καθώς γενικότερα ο Χιμένεθ κατάφερε να περάσει τη φιλοσοφία που τον διακρίνει στην αμυντική τακτική.

Και όταν μιλάμε για ανασταλτική συμπεριφορά προφανώς και δεν έχει να κάνει μόνο με την αμυντική γραμμή, αλλά με τη γενικότερη λειτουργία του συνόλου μέσα στο ματς. Σίγουρα ένα μεγάλο πρόβλημα της φετινής ΑΕΚ μέχρι στιγμής είχε να κάνει με τις συνεχόμενες αλλαγές προσώπων στα μετόπισθεν και στο γεγονός ότι η Ένωση αδυνατούσε να βρει χημεία στην άμυνα λόγω της έλλειψης σταθερών παικτών σε αυτήν. Ωστόσο, το παιχνίδι του Χιμένεθ με το συνεχές πρέσινγκ τόσο από τους επιθετικούς και τους ακραίους, όσο και από τους χαφ στο κέντρο του γηπέδου, με τις γραμμές κοντά, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας καλής αμυντικής λειτουργίας, όπως έχει αποδείξει ο Σεβιγιάνος κόουτς στο πρόσφατο παρελθόν.

Προφανώς και το έργο του Χιμένεθ δεν θα είναι εύκολο καθώς έρχεται στα μέσα της σεζόν. Αυτό άλλωστε υποστήριξε και ο ίδιος στις πρώτες δηλώσεις του αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Σέβομαι τη δουλειά του Καρέρα. Θα προσπαθήσω να κρατήσω τα καλά και να διορθώσω τα υπόλοιπα. Δεν θα είναι εύκολο όμως. Στα μισά της περιόδου δεν είναι το πρότζεκτ του νέου προπονητή οπότε θα πρέπει να προσαρμοστούμε. Και μια ομάδα όπως η ΑΕΚ απαιτεί να προσαρμοστούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται και να κάνουμε θυσίες». Ωστόσο, ο Χιμένεθ έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι διαθέτει το know-how για να βελτιώσει το αμυντικό κομμάτι. Τα υπόλοιπα, όπως πάντα άλλωστε, θα φανούν και θα κριθούν στο γήπεδο...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα