Γκολ εσείς (στην επίθεση), σέντρα εμείς (στην άμυνα)!

Γκολ εσείς (στην επίθεση), σέντρα εμείς (στην άμυνα)!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Γκολ εσείς (στην επίθεση), σέντρα εμείς (στην άμυνα)!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για την Α.Ε.Κ. που παίζει με αντίπαλο τον... εαυτό της και φυσικά δεν γίνεται να κερδίζει έτσι, εστιάζει σε Καρέρα και πρόσωπα και έχει ένα υστερόγραφο μπόχας
Καθημερινά Novi Specials στοιχήματα & σούπερ ενισχυμένες αποδόσεις! (21+)

Καλή εβδομάδα να έχουμε με νίκη την Τετάρτη... Διαφορετικά δεν θα έχουμε καθόλου καλή εβδομάδα. Θα έχουμε άθλια! Τόσο απλά... Διότι να το θέσω ως έχει σαν κατάσταση, σε διαφορετικό αποτελέσμα, στον δικό μας «κιτρινόμαυρο πλανήτη» πάμε φουλ για πολύ άσχημα Χριστούγεννα. Είναι ήδη (μαύρα και άσχημα με τόσους περιορισμούς) με την κατάσταση που βιώνουμε στη ζωή μας σε όλα τα επίπεδα οπότε καλό θα ήταν να μην μας τα κάνει κατάμαυρα και η ΑΕΚ!

«Όπως το βλέπεις ρε Τσακ μπορούμε με τέτοια άμυνα να κερδίσουμε τον Ολυμπιακό;»... Προφανώς και ταυτόχρονα εννοείται ότι μπορούμε και επιβάλλεται να κερδίσουμε τη συγκεκριμένη ομάδα. Τουλάχιστον σε αυτό το συμπέρασμα έχω καταλήξει από τις αναμετρήσεις που 'χω δει την ομάδα του Μάρτινς που φέτος δεν έχει σχέση με τα προηγούμενα δυο χρόνια και είναι μέτρια... Θα μου πείτε «μα με τέτοια άμυνα δεν πάμε πουθενά». Αυτό είναι γεγονός αλλά επιτέλους δεν γίνεται να είναι τόσο χάλια σε όλα τα παιχνίδια, απλά ΔΕΝ γίνεται, αν και στην ΑΕΚ όλα τα 'χουμε ζήσει...

Δεν γίνεται να μην υπάρξει και ένα ματς που θα βγει ο ποδοσφαιρικός εγωϊσμός όλων στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Δεν μπορώ να πιστέψω πως σε αυτό το ντέρμπι που 'ρχεται δεν αντιλαμβάνεται ο καθένας από τη θέση του ότι είναι κάτι παραπάνω από μισή σεζόν για τον βασικό στόχο εντός συνόρων! Δεν είναι ΔΥΝΑΤΟ να μην αντιλαμβάνεται κάποιος πόσα και τι παίζεται στο ματς με τον Ολυμπιακό. Θα αποδειχθεί βέβαια στο χορτάρι την Τετάρτη αλλά δεν περιμένω τίποτα λιγότερο από τους 11 έως 16 (ανάλογα πόσους θα χρησιμοποιήσει ο Μάσιμο Καρέρα) παίκτες που θα αγωνιστούν από το να είναι «ΤΑΛΙΜΠΑΝ αυτοκτονίας» της νίκης!

Το θέμα είναι ότι για να πάμε παρακάτω, στο ντέρμπι ντε που έρχεται, πρέπει να εστιάσουμε (βασικά αυτοί που πρέπει, προπονητής και συνεργάτες) στο ματς που προηγήθηκε και ήταν τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ των παικτών της άμυνας και της επίθεσης που ήταν σα να παίζει η ΑΕΚ εναντίον της... ΑΕΚ! Χωρίς δόση υπερβολής... Στην Ριζούπολη η φάση ήταν: γκολ εσεις ''οι μπροστά'', στη σέντρα σας στέλνουμε εμείς ''οι πίσω''! Αυτή τη φορά κέρδισε, την επόμενη δεδομένα όχι...

Η νοοτροπία είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ

Το πρώτο και κύριο πράγμα που πρέπει να αλλάξει στην ΑΕΚ και το σημείωνα την περασμένη εβδομάδα αλλά και μετά το ματς με την Λέστερ δεν έχει να κάνει με πρόσωπο είτε στο τεχνικό τιμ είτε σε επίπεδο ποδοσφαιριστών. Το ζήτημα αφορά τη νοοτροπία που εξακολουθεί να είναι απαράδεκτη. Γεγονός για το οποίο ευθύνη έχει ο προπονητής και οι ποδοσφαιριστές του. Πρέπει να το καταλάβουν και να το διορθώσουν άμεσα διότι διαφορετικά δεν υπάρχει καμία ελπίδα. Κι όταν λέω άμεσα εννοώ χθες...

Δεν έχει να κάνει με τακτική, με επιλογές προσώπων για την ενδεκάδα, ούτε για δουλειά σε συγκεκριμένα κομμάτια του παιχνιδιού της ΑΕΚ. Εννοείται πως απαιτείται βέβαια επιπλέον δουλειά και σε σημαντικά θέματα από τον κόουτς: όπως η αμυντική αντίδραση σε κάθε στατική φάση αλλά και όταν χρειάζεται άμεση μετάβαση από τη φάση επίθεσης σε αυτή της άμυνας διότι χάθηκε η μπάλα. Αλλά πρώτα απ' όλα είναι το θέμα της νοοτροπίας διότι και αυτό επηρεάζει την αντίδραση παικτών όταν χάνεται η μπάλα από συμπαίκτη και ο άλλος σκέφτεται πως «ο τάδε έκανε το λάθος δεν φταίω εγώ» και παρατάει τη φάση!

Όπως -για να το προσωποποιήσω και να το αποδώσω σωστά- για παράδειγμα συνέβη με τον Χνιντ στο ματς με την Μπράγκα που έβγαινε να μαρκάρει ψηλά και παράταγε τον παίκτη όταν έδινε την πάσα με αποτέλεσα εννοείται αυτός τελικά να σκοράρει. Κι όπως έκανε χθες -ένα ακόμη παράδειγμα- στην Ριζούπολη ο Σβάρνας στη φάση του τρίτου γκολ που δέχεται η Ένωση όπου συμπεριφέρεται ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ, δίνει ένα κόρνερ άνευ λόγου και αιτίας στον αντίπαλο και ενώ έχει προηγηθεί κουβεντούλα του με τον βοηθό!

Αυτά είναι ζητήματα νοοτροπίας. Όπως στο πρώτο γκολ του Απόλλωνα όπου ο Σβάρνας πάει σωστά στον παίκτη στο άκρο (αλλά τον περνάει σα να μην υπάρχει), ο Χνιντ αντιδράει επίσης σωστά και επιχειρεί να καλύψει το κενό που αφήνει το δεξί στόπερ και κλείνει το χώρο. Δυστυχώς όμως για τον Σάκχοφ είναι... καθαρά Δευτέρα και πετάει χαρταετό! Για κάποιον δικό του, προσωπικό λόγο μάλλον, αφήνει τον μοναδικό ποδοσφαιριστή του αντιπάλου που πατάει περιοχή να πάρει ανενόχλητος την κεφαλιά και να σκοράρει! Είναι θέμα νοοτροπίας και ποδοσφαιρικού εγωϊσμού. Συγκέντρως ναι, αλλά και επιθυμίας, να πας πάνω στην μπάλα, να μην επιτρέψεις στον αντίπαλο να σκοράρει, να βαρέσεις, να σκιστείς!

Δουλειά μετά το ντέρμπι και οι δηλώσεις Καρέρα

Όπως και να 'χει θα πρέπει μάλλον έως τη διακοπή να κάνουμε υπομονή. Πόσο ακόμη ρε man θα μου πει κάποιος και έχει ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ. Αλλά δεν γίνεται να περιμένουμε αλλαγές προς το καλύτερο από τον προπονητή σε επίπεδο δουλειάς και (για παράδειγμα) αντίδρασης στις στατικές φάσεις αφού δεν υπάρχει έως την Τετάρτη χρόνος για να γίνει όσο δουλειά προφανώς ΔΕΝ έχει γίνει έως σήμερα... Δεν υπήρχε η δυνατότητα όταν για ένα μήνα υπήρχε υποχρέωση για την Ένωση εντός κι εκτός συνόρων...

Πλέον -δυστυχώς- η ΑΕΚ θα 'χει ένα ματς τη βδομάδα και άρα αρκετό διάστημα μεταξύ των αναμετρήσεων για να δουλεύουν οι «κιτρινόμαυροι» και να διορθώνουν τους τομείς που 'χει παρατηρηθεί το όποιο πρόβλημα. Ή πιο σωστά τα προβλήματα γιατί καλά θα ήταν να αντιμετωπίζει ένα ζήτημα αγωνιστικά η Ένωση. Αυτό που δεν χρειάζεται δουλειά για να το διορθώσει είναι όσα λέει πριν στους ποδοσφαιριστές σε επίπεδο πνευματικής προετοιμασίας του κάθε ματς, δεν το 'χει απ' όσο φαίνεται, αλλά πολύ περισσότερο στις δηλώσεις του.

Δεν γίνεται για παράδειγμα να τελειώνει το παιχνίδι με τον Απόλλωνα Σμύρνης και να διαβάζεις – ακούς τον Ιταλό τεχνικό να λέει: «κάθε φάση του αντιπάλου γίνεται γκολ, δεν γίνεται να συμβαίνει αυτό, δεν εξηγείται αυτό το πράγμα». Αν δεν εξηγείται και δεν μπορούμε να καταλάβουμε μίστερ γιατί συμβαίνει αυτό, τότε: ζήτω που καήκαμε... Μην παρεξηγηθώ, αυτό δεν σημαίνει ότι ευθύνεται ο Καρέρα αποκλειστικά για όσα είδαμε, μεγαλύτερο μέρος ευθύνης έχουν οι παίκτες ειδικά στα ματς με Παναθηναϊκό και Απόλλωνα Σμύρνης και ειδικά όταν έχει σκορ 2-4! Αλλά δεν είναι δήλωση σοβαρή αυτή... Αντίθετα είναι τουλάχιστον εκνευριστική!

Από τώρα και μετά τέλος όλα αυτά... Έχουμε μπροστά μας τον Ολυμπιακό, ένα ματς μισή σεζόν (ή και όλη για την Ένωση αν ηττηθεί), το οποίο πρέπει να κερδίσει η ΑΕΚ με κάθε τρόπο στο χορτάρι!

Υγ: Στο τέλος της ημέρας (της χθεσινής για παράδειγμα) έχεις φτάσει σκασμένος σπίτι σου παρά το γεγονός ότι η ΑΕΚ έχει κερδίσει και προσπαθείς να ηρεμήσεις και να ρίξεις την πίεση που 'χει πάει στα ύψη και πέφτεις στη μπόχα του ελληνικού ποδοσφαίρου... Αυτοί με τις ίδιες εμφανίσεις ντε σε άλλη διχρωμία! Με τους εκπροσώπους που τους αξίζουν, που είναι η προσωποποίηση της απόλυτης αηδίας του ποδοσφαίρου μας και λες: ρε ας ασχολούμαι με τα χάλια της άμυνάς μου 100 φορές και όχι με όλη αυτή τη σαπίλα και αηδία! Απλά απορώ με τον κόσμο στις ομάδες αυτές. Ανέχονται να εκπροσωπούν την αγαπημένη τους ομάδα τέτοιοι άνθρωποι; Να προσβάλλουν την ιδέα τους και την λατρεία τους με τέτοιο τρόπο; Πώς το επιτρέπουν δεν το καταλαβαίνω... Τα ουσιαστικά για απόπειρες να πιάσουν παίκτη και να τον στήσουν, για έξτρα πριμ σε αντίπαλο, για νέες παράγκες και μη (καλά ο Γραμμένος δεν είναι ακόμη;), για το γεγονός ότι ο Άρης αφήνει σε άλλη ομάδα να κάνει λεζάντα γύρω από το όνομά του, είναι ΟΛΑ αστεία. Διότι στην Ελλάδα δεν θα γίνει τίποτα για δαύτους, ποτέ δεν έχει γίνει για να γίνει τώρα... Το θέμα μας στην ΑΕΚ θα είναι να αναγάγουμε σε ΜΕΙΖΟΝ θέμα το ότι μπήκε ο Χνιντ με φανέλα του Χουλτ και περιμένουμε το κεφάλι του ανθρώπου που έκανε το λάθος στο πιάτο! Λάθος και σοβαρό εννοείται, απαράδεκτο για το club, αλλά συνέβη, οκ, τέλος... Και πάλι όμως, είπαμε, ας ασχολούμαστε εμείς με αυτά, την άμυνα και το λάθος όνομα σε μια φανέλα, από το να μπλέξουμε με τη μπόχα αυτή, 1000 φορές καλύτερα!

Photo Credits: Κώστας Τόπας

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...