Τα αυτονόητα και ο Δεκέμβριος των αποδείξεων!

Τα αυτονόητα και ο Δεκέμβριος των αποδείξεων!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Τα αυτονόητα και ο Δεκέμβριος των αποδείξεων!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για την επιθετική Α.Ε.Κ. που είναι άλλη ομάδα από εκείνη του φοβικού 5-3-2, για τον μήνα που έρχεται και όσα φέρνει, ενώ έχει απολαυστικά υστερόγραφα

Καλή εβδομάδα να έχουμε με θετικά ΜΟΝΟ αποτελέσματα των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις. Έως τότε όμως πρέπει να εστιάσουμε σε όσα είδαμε (και ακούσαμε σε επίπεδο δηλώσεων) να συμβαίνουν στην -εντός συνόρων- αγωνιστική δραστηριότητα του διημέρου που μας πέρασε. Ειδικά στην ΑΕΚ που μας απασχολεί σε τούτη τη ''γωνιά'' του gazzetta.gr αλλά και στις άλλες ομάδες και στους πρωταγωνιστές τους. Όπως στους προπονητές και σε δηλώσεις τους οι οποίες δεν πρέπει να περνάνε απαρατήρητες...

Για την ΑΕΚ ήταν μια όμορφη ποδοσφαιρική παράσταση στην Τρίπολη με αντίπαλο τον Αστέρα και εκτιμώ προσωπικά πως ήταν ταυτόχρονα και αρκετά διδακτική για τον προπονητή και τους συνεργάτες τους. Η ομάδα του Μάσιμο Καρέρα έβγαλε αντίδραση μετά τη νύχτα – ντροπή και την ήττα από την Ζόρια στο ΟΑΚΑ με 0-3. Προφανώς και ήταν το αναμενόμενο να γίνει. Η διαφορά μεταξύ των δυο ομάδων είναι πολύ μεγάλη και αυτό ήταν ιδιαίτερα φανερό στο χορτάρι.

Όποια βέβαια διαφορά κι αν υπάρχει μεταξύ των δυο ομάδων, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι πρόκειται για έναν αντίπαλο και μια έδρα που συνήθως βάζουν δύσκολα και γι' αυτό όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν πρόκειται για εύκολη αποστολή για τις περισσότερες ομάδες (εκτός από συγκεκριμένη διαχρονικά). Η ΑΕΚ όφειλε να βγάλει αντίδραση και να δείξει ότι έχει αρετές που... αδικήθηκαν από τις επιλογές του προπονητή της στο πρόσφατο ευρωπαϊκό ματς. Αυτό και έγινε!

Μάλιστα στην πραγματικότητα το τελικό αποτέλεσμα δεν λέει την αλήθεια σε καμία των περιπτώσεων... Η υπεροχή της ΑΕΚ ήταν απόλυτη και το σκορ (1-2) πολύ μικρό και φτωχό για να την (σ.σ.: την υπεροχή ντε) αποτυπώσει αληθινά και σωστά. Ήταν σίγουρα το καλύτερο παιχνίδι (όχι σε επίπεδο αποτελεσματικότητας) της Ένωσης σε διάρκεια και ποιότητας ποδοσφαίρου κυριαρχίας και επιθετικής δραστηριότητας από την ημέρα που ανέλαβε ο Καρέρα.

Γι' αυτό: Α.Ε.Κ. σημαίνει επίθεση!

Το πλέον σημαντικό ωστόσο είναι το γεγονός ότι είδαμε όμορφο, επιθετικό και (κυρίως) συνδυαστικό ποδόσφαιρο στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα στην Τρίπολη από την ΑΕΚ. Παιχνίδι με συνεργασίες της μίας (βαριά δυο) επαφής και κινήσεις στο χώρο δίχως την μπάλα με τους ποδοσφαιριστές της ομάδας να γνωρίζουν πού και πότε πρέπει να κινηθούν ανάλογα με το ποιος συμπαίκτης τους έχει το τόπι στην κατοχή του. Οι επιλογές στο ρόστερ μεσοεπιθετικά είναι τόσο πολλές και τόσο ποιοτικές που είναι αναμενόμενο να βγάζει τέτοια... γούστα με συγκεκριμένους αντιπάλους η Ένωση.

Μια χαρά χωράνε πάντα όλοι οι καλοί και ειδικά στα ματς που πρέπει να τα θεωρεί κανείς πιο εύκολα για την ΑΕΚ! Είδαμε μια φουλ επιθετική ομάδα από τον Καρέρα με τους Ανσαριφάρντ, Λιβάια, Τάνκοβιτς, Μάνταλο και Σάκχοφ (αλλά και Βασιλαντωνόπουλο στο επιθετικό κομμάτι) να δημιουργούν ποδόσφαιρο, όχι απλά να παίζουν. Διότι είναι τέτοια η ποιότητά τους που δεδομένα αυτό θα είναι το αποτέλεσμα στο 70 με 80% των αγώνων της ομάδας εντός συνόρων... Αυτά είναι τα αυτονόητα, τα δεδομένα, ή έστω έτσι έπρεπε να συμβαίνει!

Προσθέστε στην εξίσωση και τους Λιβάι Γκαρσία, Μαχαίρα και Αλμπάνη με Ολιβέιρα για να 'χετε την πλήρη εικόνα για τη μεσοεπιθετική γραμμή της ΑΕΚ. Δεν ξέρω αν υπάρχει καλύτερη και με περισσότερες επιλογές στις άλλες ομάδες. Αλλά αυτά είναι απόψεις και ο καθένας έχει τη δική του και είναι σεβαστή. Σίγουρα όμως αναγνωρίζει κανείς εύκολα ότι η Ένωση έχει τεράστια ποιότητα μεσοεπιθετικά και απίστευτο βάθος επιλογών... Μη ξαναγράψω για τα μπακ. Εκεί πρέπει να εστιάσει το club στην επόμενη μεταγραφική περίοδο για την επιπλέον αναβάθμιση του ρόστερ!

Δεν χρειαζόταν παρά να κάνει τα αυτονόητα ο Μάσιμο Καρέρα. Και τούτη τη φορά τα έκανε. Έβαλε τους ποδοσφαιριστές που έπρεπε στην 11άδα, έπαιξε επιθετικά για τη νίκη, την κατέκτησε και αν είχαν λίγο παραπάνω αποτελεσματικότητα και συνέπεια μπροστά οι ποδοσφαιριστές του θα έγραφε μίνιμουμ τέσσερα τέρματα... Είναι δεδομένο ότι ΑΕΚ σημαίνει επίθεση και ελπίζω να το εμπέδωσε ο Ιταλός κόουτς που έκανε (και) σωστό κοουτσάρισμα με καλές αλλαγές.

Μήνας ουσιαστικών αποδείξεων ο Δεκέμβριος!

Μπαίνουμε στον τελευταίο μήνα ενός χρόνου που θέλουμε να περάσει και να μην ξανάρθει. Σίγουρα αυτό... Όμως σε ότι αφορά την ΑΕΚ, τον προπονητή της και τους ποδοσφαιριστές, ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας ουσιαστικών αποδείξεων και καμίας δικαιολογίας. Ξεκινάμε με το ντέρμπι της Κυριακής για τις εντός συνόρων υποχρεώσεις (διότι πρέπει να κερδίσει και την Μπράγκα πρώτα για το Europa) με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό το οποίο πρέπει να κερδίσει η ΑΕΚ...

Βασικότερα είναι ένας μήνας μεγάλο τεστ στο δικό μου το κεφάλι για τον Καρέρα σχετικά με το κατά πόσο μπορεί (ή όχι) να αντεπεξέλθει στα μεγάλα και σημαντικά ματς. Έως τώρα αν βγάλουμε δυο – τρια παιχνίδια έχει δείξει πρόβλημα στο συγκεκριμένο κομμάτι ο Ιταλός προπονητής. Το ίδιο ισχύει και για ποδοσφαιριστές του club. Όπως ο Μάρκο Λιβάια που είναι παικτάρα, πρέπει να μείνει στην ΑΕΚ, δεν το συζητώ κι ας καθαρίζει τα μικρομεσαία ματς (κι αυτά 3 βαθμούς σου δίνουν το κάθε ένα), αλλά πρέπει να δείξει και στα σημαντικά ότι είναι μαζί μας.

Η υποχρέωση και η αντίδραση βγήκε λοιπόν για την ΑΕΚ αλλά δεν αρκεί. Κι αν πρέπει να εστιάσουμε σε κάτι θετικό είναι στο ότι έγινε με ωραίο ποδόσφαιρο αυτό το διπλό και αυτή η αντίδραση μετά τη βαριά ήττα. Δεν πρέπει να μείνει εκεί η Ένωση και οφείλει να επενδύσει σε αυτό το 4-3-3 (ή 4-2-3-1 για όποιον το προτιμάει) χωρίς δεύτερη σκέψη και με αυτές τις επιλογές προσώπων... Έτσι ΠΡΕΠΕΙ να παίζει η ΑΕΚ ειδικά στο μεγαλύτερο κομμάτι αγώνων εντός συνόρων. Θα μπορούσε να βγει ένας ειδικός νόμος «Σπατών» που να λέει: απαγορεύεται σε αγώνες στην Ελλάδα να πάιζει η ομάδα 5-3-2, ΤΕΛΟΣ!

Η συνέχεια μπορεί να είναι μόνο καλύτερη για την ΑΕΚ αρκεί να έχει εμπεδώσει προπονητής και όλο το ποδοσφαιρικό τμήμα ότι έτσι πρέπει να πορευτεί η ομάδα στη συνέχεια και εφόσον πάντα είναι διαθέσιμοι οι περισσότεροι του ρόστερ. Διότι με 9 και 10 απουσίες δεν μπορείς να παίξεις αυτό που θες. Δεν θα πάμε στο άλλο άκρο. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία αυτός ο μήνας που έρχεται για απογείωση και κορυφή για την Ένωση. Αν μπορεί... Αν πάλι όχι θα είναι ένας μήνας που θα φέρει ουσιαστικές κρίσεις και έπειτα αποφάσεις!

Υγ: Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα και στο μαγικό (όσο και... σιχαμένο) χώρο της φάρας μου... Άκουσα και διάβασα (αλλά και είδα μήπως δεν κατάλαβα καλά) τις δηλώσεις του Πάμπλο Γκαρσία περί των τελικών και των φιλικών... Τι έγινε ρε ''συνάδελφοι''; Όλα καλά; Δευτέρα σήμερα και εντάξει; Μήπως θυμάστε τι έγινε όταν το είχε πει αυτό ο Μανόλο Χιμένεθ; Οι δήθεν αντικειμενικοί και τα... μυαλοπωλεία τι έλεγαν και τι έγραφαν τα θυμάστε; Τι γραφικό τον έγραψαν, τι αστεία πράγματα έλεγαν, τι να ζητήσει συγνώμη αξίωναν και πόσο λαϊκιστής ήταν για όλους ο Ισπανός που έλεγε την ΑΛΗΘΕΙΑ... Περιμένω να δω τι θα πουν – γράψουν τώρα. Για τον κ. Γκαρσία που μπορεί να 'χει όποια άποψη θέλει. Ίσως δε να 'χει και δίκιο! Δεν εξετάζω αυτό. Μαζί του είμαι με αυτά που βλέπω με μια σημαντική διαφορά βέβαια κύριε Πάμπλο μου: αυτό που λέμε «ότι κάνεις θα το βρεις μπροστά σου», ε αυτό ισχύει και για το club που είστε, μην ξεχνάμε τόσο γρήγορα ντε.

Υγ2: Έχουμε όμως και τον κ. Μαρτίνς... Ο Πορτογάλος τεχνικός έχει αρχίσει να επηρεάζεται από όσους έχει δίπλα και γύρω απ' αυτόν (από το ερυθρόλευκο περιβάλλον) και έχει ξεκινήσει τα περί διαιτητικών αποφάσεων. Αφήστε μωρέ τον άνθρωπο να κάνει τη δουλειά του και να αναγνωρίζεται από όλους αυτή... Μην το βάζετε να λέει πράγματα που δεν τα ξέρει και δεν το 'χει κιόλας και εκτίθεται. Προφανώς και πήρε σφύριγμα και βαθμούς ο ΠΑΟΚ με τον ΠΑΣ, προφανώς και να ξανάγινε με μούφα πέναλτι σε άλλο του ματς, όμως ο Πορτογάλος τεχνικός δεν έχει μιλήσει για χειρότερα και για την ομάδα του και θα τα βγάλει τώρα αυτά τα... γούστα; Κρίμα είναι! Δεν τα λες δε ειδικά πριν από ματς με αντίπαλο τον Άρη!

Υγ3: Πού θα πάει; Θα 'ρθει και η... πιστολιά απ' τις διαιτητικές αποφάσεις που θα την πληρώσει ακριβά η ΑΕΚ και τότε θα τρέχει. Οι μεν λέει παίζουν φιλικά, οι άλλοι παίρνουν μούφα σφυρίγματα και η Ένωση το παλεύει να... γλιτώσει από τα σφυρίγματα σε κάθε ματς! Αν δεν γίνεται διαφορετικά ας το πουν να το εμπεδώσει ο κόσμος από τώρα... Μην περιμένουμε τον εκάστοτε Σιδηρόπουλο (αναφέρω τον χειρότερο για μένα Έλληνα διαιτητή γιατί είναι άδικο για άλλους) να κάνει το... λάθος σε βάρος της για να το σημειώσουμε. Κάρτες ανάποδα στην Τρίπολη, φάσεις με φάουλ που έκλειναν τα μάτια τους, έως και αποβολή δεν είδε ο Παπαδόπουλος του Μπαράλες (δεύτερη κίτρινη). Δεν αναφέρομαι καν στο πέναλτι που ζητάει ο Τάνκοβιτς (διότι για μένα ΔΕΝ υπάρχει παράβαση), ή στο φάουλ που ζητάνε κάποιοι στη φάση του γκολ του Αστέρα (επίσης δεν θεωρώ πως έχει γίνει κάτι αντικανονικό). Όλα τα υπόλοιπα... κουκιά πήγαν στον γηπεδούχο. Σερί ματς συμβαίνει αυτό...

Υγ4: Ο Λιβάια ήταν μακράν του δεύτερου ο κορυφαίος στην Τρίπολη. Πολύ καλός σε αντίστοιχο επίπεδο ήταν στο πρώτο 45λεπτο ο Τάνκοβιτς (έπεσε πολύ στο δεύτερο κομμάτι του ματς) ενώ σταθερά καλός είναι ο Μάνταλος, ο Killer Ανσαριφάρντ και οι Σάκχοφ και Βασιλαντωνόπουλος. Το πρώτο σχετικά καλό ματς με την κιτρινόμαυρη φανέλα έκανε και ο Ινσούα.

Υγ5: Πρέπει να εμπεδώσετε κάποιοι, όσοι δεν φαίνεται να μπορείτε και να θέλετε, ότι οποιαδήποτε κριτική σε πρόσωπο, προπονητή – διοίκηση – παίκτη, μπορεί να αφορά ένα γεγονός. Στην περίπτωσή μας για τον Καρέρα ένα ματς... Όταν τα 'χει πάει χάλια θα το αναφέρουμε απλά και όμορφα χωρίς να προσπαθούμε να ωραιοποιήσουμε μια κατάσταση. Αυτό δεν σημαίνει ότι αξιώνει κάποιος την απομάκρυνσή του. Άλλωστε εγώ επιμένω να λέω ότι ακόμη και να μην ανταποκριθεί στα σπουδαία πρέπει να στηριχθεί και να αποφασίσουν στο τέλος της σεζόν όλοι μαζί τι θα κάνουν. Δεν γίνεται έγραφα και προχθές ότι δεν πρέπει να αλλάζει ξανά και ξανά προπονητή η ΑΕΚ. Και επιμένω. Κάποιοι οφείλετε να καταλάβετε ότι κρίνουμε το ματς και τις αποφάσεις σε αυτό όχι συνολικά το έργο... Και κάποιοι άλλοι ότι μια και δυο κακές παρενθέσεις στη δουλειά ενός προπονητή δεν πρέπει να κρίνουν το μέλλον τους. Όπως και να 'χει θαρρώ συμφωνούμε όταν λέμε να μη δούμε ξανά 5-3-2 με αυτή την ομάδα...

Photo Credits: Κώστας Τόπας

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...