Οι αδυναμίες επέστρεψαν σαν εφιάλτης

Βασίλης Βλαχόπουλος Βασίλης Βλαχόπουλος
Οι αδυναμίες επέστρεψαν σαν εφιάλτης

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για την αδυναμία ανταπόκρισης του Άρη απέναντι σε ομάδες επιπέδου του Ολυμπιακού και για το βαρύ τίμημα των αμυντικών ανορθογραφιών…

Στη συγκεκριμένη γωνιά εκφράστηκαν αμφιβολίες για την αμυντική αποτελεσματικότητα του Άρη ακόμη και κατά το διάστημα των διαδοχικών νικών αλλά και διατήρησης της ομάδας στην κορυφή της βαθμολογίας, όπως επίσης και ότι τα πρόσωπα θα κριθούν σε αγώνες υψηλών απαιτήσεων. Προφανώς σημειώθηκε η βελτίωση που παρουσίασε η ομάδα στο αμυντικό transitionόπως όμως τονίστηκε ότι το μηδέν παθητικό σε κάποιες περιπτώσεις ήταν συμπτωματικό.

Αυτό αναδείχθηκε με την πλέον άγρια μορφή του στον αγώνα με τον Ολυμπιακό. Ξεκινώντας από την αλληλουχία λαθών στο πρώτο τέρμα των Πειραιωτών όπου αν κανείς μπει σε διαδικασία καταγραφής των παικτών που δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, θα αραδιάσει ένα σωρό ονόματα. Μοναδική διαφορά μεταξύ του πρώτου γκολ του Ολυμπιακού με αυτό που είχε πετύχει και η Κόλος Κοβαλίβκα στον μοιραίο ευρωπαϊκό αγώνα ήταν η πλευρά εκτέλεσης του φάουλ και ο τερματοφύλακας. Η αντίδραση του συνόλου της ομάδας του Άρη ήταν ίδια και στις δύο περιπτώσεις. Το ίδιο ισχύει και στο δεύτερο γκολ το οποίο θύμισε… Λαμία. Χθες (28/11) όλα ξεκίνησαν από ένα λάθος του Σάκιτς σε στιγμή που οι «κίτρινοι» κινήθηκαν να γεμίσουν την περιοχή. Απέναντι στη Λαμία, όλα άρχισαν από μια κακή εκτέλεση κόρνερ από τον Χαβιέρ Ματίγια.

Πάμε στην απόφαση του Άκη Μάντζιου με τη χρησιμοποίηση τριών αμυντικών χαφ. Προσωπική εκτίμηση είναι ότι αυτό το σχήμα δεν ταιριάζει γιατί Τζέγκο και Λούκας Σάσα έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και ουσιαστικά δεν υπάρχει στο γήπεδο δημιουργικός παίκτης. Ειδικά αυτή την περίοδο όπου ο τωρινός Σάσα δεν έχει καμία σχέση με τον αντίστοιχο περσινό ακόμη και σε ανασταλτικό επίπεδο κι αυτό φάνηκε στο δεύτερο γκολ του Μπουχαλάκη. Ωστόσο, η απόφαση του προπονητή του Άρη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παράλογη από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός βασίζεται στα δικά του τρία κεντρικά χαφ. Πριν από μία εβδομάδα, στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Λάζλο Μπόλονι, άλλαξε όλη την εικόνα του αγώνα όταν ενίσχυσε τη μεσαία γραμμή του με τον Αλεξανδρόπουλο καθώς το δεύτερο ημίχρονο εκείνου του αγώνα ανήκε εξ’ ολοκλήρου στους «πράσινους». Αντιθέτως, στο πρώτο ημίχρονο όπου δεν είχαν δύναμη στο κέντρο, το παιχνίδι παίχθηκε έξω από την περιοχή τους.

Με την ταυτόχρονη παρουσία τριών αμυντικών χαφ προφανώς προσδοκούσε σε δύο πράγματα. Να «κόψει» τη δημιουργία του Ολυμπιακού από τον άξονα και ταυτόχρονα επένδυσε στη δράση των πλάγιων μεσοεπιθετικών (Ματέο Γκαρσία, Μπρούνο Γκάμα) στην transition επίθεση. Ανασταλτικά το κατάφερε γιατί με εξαίρεση τη φάση του Κώστα Φορτούνη στο 16ο λεπτό, οι Πειραιώτες δεν έκαναν φάση στο σετ παιχνίδι. Επικίνδυνοι έγιναν όταν αυτό άνοιξε μετά το τέρμα του Φακούντο Μπερτόγλιο καθώς εκεί ο Άρης ανέβασε τις γραμμές του και δημιουργήθηκαν χώροι και βρήκαν τελικές προσπάθειες. Εκεί ο Άρης θα έπρεπε να γίνει πιο απαιτητικός από τον εαυτό του, πιο ουσιαστικός έχοντας την κατοχή της μπάλας, πιο σκληρός στο παιχνίδι του. Δεν θα μπορούσε όμως να παίξει ποδόσφαιρο αλάνας και να μη φυλάξει τα νώτα του. Στην πραγματικότητα ήταν φλύαρος και δεν είχε τρόπο διάσπασης της άμυνας του αντιπάλου γιατί γενικώς η επιθετική γραμμή του (χθες) ήταν δυσλειτουργική. Είτε παρόντος του Ματέο Γκαρσία ο οποίος για δεύτερο παιχνίδι δεν ανταποκρίνεται στις αγωνιστικές ευθύνες του, είτε ο Σιάντε Σίλβα ο οποίος πλην της φάσης του τέρματος δεν λειτούργησε σωστά στις υπόλοιπες, ενώ οι φορ παραμένουν η παραφωνία στην όλη ιστορία. Ο Μπρούνο Γκάμα ξεκάθαρα εξουδετερώθηκε από την άμυνα του Ολυμπιακού, φάνηκε ήταν από τους βασικούς αμυντικούς στόχους του αντιπάλου. Ο Φακούντο Μπερτόγλιο είναι ίσως ο μοναδικός που ανταποκρίθηκε στις αγωνιστικές ευθύνες του, αλλά την μπάλα πρέπει να έχεις να τη δώσεις κάπου και σε πολλές περιπτώσεις δεν είχε.

Καταλήγοντας, αυτή η ήττα δεν φέρνει καμία καταστροφή. Δεν εκτροχιάζει την ομάδα από τους αγωνιστικούς στόχους της, της υπενθυμίζει όμως ότι συνεχίζει να απέχει από το επίπεδο στο οποίο οφείλει να είναι αν θέλει να βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας. Το τίμημα των αμυντικών λαθών δεν είναι ίδιο σε κάθε αγώνα. Παραδείγματος χάρη, πριν από μία εβδομάδα με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο, Ματέο Γκαρσία και Γιοχάν Μπεναλουάν έκαναν δύο σοβαρά λάθη αλλά λογαριασμός δεν ήρθε. Χθες παραδόθηκε… ιδιοχείρως.

Βασικός στόχος αυτής της ομάδας είναι να είναι μέσα στην πρώτη τριάδα και στο τέλος της αγωνιστικής χρονιάς να έχει εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή έξοδό της. Προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι κομβικός ο εκτός έδρας αγώνας της Τετάρτης (2/12) με τη Λάρισα τόσο για τη βαθμολογική θέση όσο και για την ηρεμία της ομάδας. Είναι ο πλέον κατάλληλος για να βγάλει αντίδραση το σύνολο.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.