Μπόλονι: «Προτεραιότητά μου είναι το αποτέλεσμα»!

Μπόλονι: «Προτεραιότητά μου είναι το αποτέλεσμα»!

Νίκος Αθανασίου
Μπόλονι: «Προτεραιότητά μου είναι το αποτέλεσμα»!

bet365

Ο Λάζλο Μπόλονι ξεκαθάρισε πως αυτή την στιγμή για τον Παναθηναϊκό μετρά μόνο το αποτέλεσμα ενώ δήλωσε σοκαρισμένος με την έλλειψη εμπιστοσύνης που διαπίστωσε στην ομάδα του Τριφυλλιού!
Συναρπαστικότερο παιχνίδι με Stop Loss, Partial και Auto Cash Out* (21+) *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Δηλώνοντας περήφανος που ανήκει στον Παναθηναϊκό, καθιστώντας σαφές πως αναγνωρίζει όλα όσα πρεσβεύει ο σύλλογος και παρουσιάζοντας ένα πολύ προσιτό και ευγενικό πρόσωπο προς τους εκπροσώπους του Τύπου, ο νέος κόουτς των «πράσινων» έδωσε ένα στίγμα για ό,τι θα επικρατεί στην ομάδα από εδώ και στο εξής.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη να βρει ο Παναθηναϊκός τους βαθμούς που έχασε στις πρώτες αγωνιστικές και να καταφέρει να μπει στα playoffs αντιστρέφοντας την επικρατούσα αρνητική κατάσταση, τόνισε την επιθυμία του να δουλέψει με όλους τους ποδοσφαιριστές, να δώσει ευκαιρίες και σε νεαρά παιδιά και στάθηκε στο... σοκ που του προκάλεσε η έλλειψη εμπιστοσύνης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο αγωνιστικό κομμάτι...

Αναλυτικά όσα είπε στη συνέντευξη Τύπου:

«Ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλη ομάδα, τον γνωρίζω πολλά χρόνια. Οι αναμνήσεις μου περνάνε από το μεγάλο τελικό του Γουέμπλει, με τον Πούσκας. Αυτός ο πολύ μεγάλος σεβασμός που έχω, έχοντας περάσει κατά την διάρκεια της καριέρας μου από πολλές ομάδες, ο σεβασμός αυτός παραμένει για πάντα. Ξέρω πως η λέξη Παναθηναϊκός εμπνέει σεβασμό και αισθήματα που είναι ο πολιτισμός, το πάθος, η ιστορία. Αποτελεί για εμένα μεγάλη τιμή να βρίσκομαι μπροστά από αυτές τις λέξεις που είπα και να έχω την δυνατότητα να εργαστώ εδώ, στον Παναθηναϊκό. Με τα λόγια αυτά μπορώ να ολοκληρώσω την εισαγωγή μου, όμως...

Θα ήθελα να μιλήσω συγκεκριμένα για κάτι. Τις πέντε έξι τελευταίες ημέρες δέχθηκα πολλά τηλεφωνήματα με τον αριθμό 0030 μπροστά, τον κωδικό της Ελλάδας και δεν απάντησα σε καμία από αυτές τις κλήσεις. Φαντάζομαι πως κάποιες ήταν από Έλληνες δημοσιογράφους. Δεν απάντησα για να μπορέσω να δώσω τον ίδιο σεβασμό σε όλους για να μιλήσω εδώ σήμερα μπροστά σε όλους. Σε μερικές ημέρες θα έχω τον ελληνικό μου αριθμό και ο διευθυντής επικοινωνίας θα έχει αυτόν τον αριθμό, οπότε θα είναι στην διάθεσή σας».

Ποια είναι τα συμπτώματα του Παναθηναϊκού και ποιες είναι οι θεραπείες που προτείνετε;

Πρέπει να δούμε από ποια ασθένεια πάσχει ο Παναθηναϊκός. Έχω μέρες με σκληρή δουλειά και πολύ χρόνο. Έχω όρεξη και θέλω σύντομα να διαπιστώσω ποιες είναι οι ασθένειες αυτές. Να διαγνώσω ποια είναι η ασθένεια και να βρω τα καλύτερα χάπια. Ήμουν οδοντίατρος. Ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνω μερικές εξαγωγές. Ίσως και ριζοπαστικές θεραπείες ή και τα εμφυτεύματα. Ο Παναθηναϊκός δεν θέλει μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις, η ιατρική ομάδα του συλλόγου είναι πολύ καλή, δυνατή, ισχυρή και έξυπνη. Όταν μιλάω για την ιατρική ομάδα, μιλάω για την διοίκηση, τους παίκτες, τους φιλάθλους και το προπονητικό επιτελείο.

Ποια είναι η φιλοσοφία σας και το δικό σας πλάνο;

Ξεκινάμε με τον... πόλεμο των συστημάτων. Δεν μπορώ να σας απαντήσω σε ποιο σύστημα θα σταθεροποιηθούμε, ποιο θα επιλέξουμε. Θα αρχίσω με δύο συστήματα. Το 442 και το 433. Από κει και πέρα, υπάρχουν οι υπόκατηγορίες αν θα παίξουμε με δύο αμυντικούς μέσους ή έναν κεντρικό, πως θα είναι η διάταξη. Αν θα έχουμε δεκάρι. Το 442 μετά να σκεφτούμε αν θα είναι ρόμβος ή κάτι άλλο. Κάθε σύστημα έχει το πλεονέκτημα και την δυσκολία του. Το σημαντικό είναι να επιστρέψουμε σε πράγματα απλά. Λίγη σημασία έχει το σύστημα. Ακόμα δεν απαντήσαμε αν θα παίξουμε με 3 πίσω ή με 4. Υπάρχουν πολλές επιλογές. Παίρνω και τις πληροφορίες μου. Η αρχή μου είναι, όπου και αν πήγα, ήταν να βάλω στο γήπεδο τους παίκτες που ήταν οι πιο καλοί, οι πιο έτοιμοι. Με την σκέψη να δω ποιος είναι ο καταλλήλοτερος, να βάλω τις σκέψεις μου, ώστε να δω ποιος ειναι ο καλύτερος στην πιο καλή θέση. Αυτή η εργασία απαιτεί δεσμεύσεις και κατανόηση από την πλευρά των παικτών. Για αυτό υποχρεώνομαι να αμυνθώ. Το positioning είναι σημαντικό, δίνοντας όμως πλεονέκτημα στο καλό παιχνίδι και όχι στο σύστημα.

Είπατε χθες στο Κορωπί πως η λύση βρίσκεται στην ομάδα. Μπορείτε να το κάνετε πιο συγκεκριμένο;

Διαπιστώνω πως έχετε καλούς πληροφοριοδότες. Δεν με ενοχλεί καθόλου. Ξέρω ότι οι διάφορες καταστάσεις μονάδων είναι σημαντικές. Υπήρξα παίκτης και ξέρω πως ο εγωισμός του παίκτη είναι σημαντικός αλλά και η συνολική προσπάθεια είναι εξίσου σημαντική. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο που αλλάζει ο παίκτης είναι μια επιχείρηση. Ο ίδιος είναι διευθυντής και εργαζόμενος. Υπάρχουν συμφέροντα αλλά η ομάδα είναι πάνω από όλα. Στην επικοινωνία μας με τους παίκτες και στην προσπάθεια να εντοπίσουμε το πρόβλημα, η προτεραιότητα του συλλογικού Παναθηναϊκού θα είναι πρωταρχική. Αν το καταλάβουν αυτό, ο Παναθηναϊκός θα βρει πολύ πιο γρήγορα και καλύτερα τον δρόμο για να κερδίζει βαθμούς.

Προτεραιότητα μας είναι οι βαθμοί αυτή την στιγμή. Λατρεύω να νικάω 3-0 αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Σέβομαι το 1-0 με πολύ ιδρώτα στο τελευταίο λεπτό. Και αυτό το σέβομαι. Να υπόσχομαι τα πάντα δεν αποτελεί μέρος των συνηθειών μου.

Μπεκ, Μολό και Σέχου. Είναι στο πλάνο σας και επίσης ποιοι άλλοι θα είναι στο επιτελείο σας;

Για τους τρεις παίκτες που είπατε, είστε πολύ συμπαθής. Η δική μου η λίστα είναι πολύ πιο μεγάλη. Είναι μια λίστα που δεν ήταν στις προτεραιότητες των προπονητών. Σχετικά με αυτό ξέρω πως ο πυρήνας μας είναι πάρα πολύ ευρύς. Για μια εργασία με ποιότητα, ώστε να έχεις τα ίδια ποσοστά απαιτήσεων, είναι πολύ δύσκολο με 30 παίκτες. Θα σημαίνει πως κάνω την δουλειά μου κατά 75%. Όσον αφορά την διάγνωση, δουλεύω πολύ σκληρά. Όχι μόνο για τους τρεις που είπατε αλλά για όλους.

Ο Μολό υπήρξε παίκτης μου στην Μονακό. Χθες το βράδυ γύρω στις 10 συζητήσαμε για μια λύση, οπότε σκεφτήκαμε τον τρόπο να δώσουμε χρόνο παιχνιδιού και δυνατότητες για να δούμε τους παίκτες στο χορτάρι και όχι στο προπονητικό μέρος μόνο. Δεν καταδικάζω κανέναν. Κανέναν από όσους είναι στην ομάδα. Θα κάνω το παν για να τους γνωρίσω. Μετά υπάρχει το άλλο πρόβλημα και εκεί μπαίνω στην θέση των παικτών.

Ένας νέος παίκτης των 20 ετών και μιλώ γενικά. Θέλει να αναδειχθεί, να παίξει. Αν αποτελέσει την τρίτη ή τέταρτη επιλογή δεν θα μπορεί να αναδειχθεί. Το ίδιο ισχύει και για έναν παίκτη στα 30. Αν σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν έχει μπορέσει να αναδειχθεί στον Παναθηναϊκό, θα πρέπει να λάβει μια άλλη απόφαση.

Δεν θέλω αυτό που λέω να παρεξηγηθεί. Δεν διώχνω κανέναν. Σε καμία περίπτωση. Δεν έχω και το δικαίωμα να το κάνω. Και εγώ αν δεν μπορώ να πάω στην Μπαρτσελόνα, πρέπει να πάω πιο κάτω, να δείξω τις δυνατότητες μου και να ανέβω. Δίνω και αυτή την συμβουλή.

Για το θέμα του επιτελείου, χθες είχα μια όμορφη έκπληξη που έβγαλε λίγο από το άγχος μου. Και εμείς έχουμε άγχος. Τα μέλη του staff μου έκαναν μια πάρα πολύ καλή εντύπωση. Θα ήθελα να έχω ανθρώπους Έλληνες νέους προπονητές, σεβόμαστε τους πάντες αλλά αν γίνεται να προέρχονται από την οικογένεια του συλλόγου και ενδεχομένως τις επόμενες ώρες να έρθει κάποιος από το εξωτερικό ακόμα. Ακόμα πλάθονται οι αποφάσεις, οπότε ας περιμένουμε λίγο ακόμα. Σας παρακαλώ να σημειώσετε την κεντρική ιδέα. Θέλω νέους Έλληνες προπονητές, ανήκοντας αν είναι δυνατόν στην οικογένεια του Παναθηναϊκού».

Με τι θα είστε ικανοποιημένος στο τέλος της σεζόν;

Συνήθως, και αυτή η συνήθεια διαρκεί πάρα πολλά χρόνια, ντριμπλάρω αυτή την ερώτηση. Για εμένα η ικανοιποίηση μου είναι όταν γυρίσω σπίτι, να με κοιτάω. και να λέω ᾽᾽σήμερα τα έδωσες όλα για την ομάδα᾽᾽.Χθες όταν γυρισα στο ξενοδοχείο ήμουν χαρούμενος. Δεν θα σας ντριμπλάρω, δεν ήμουν καλός ντριμπλέρ.

Δύο πράγματα λοιπόν: Ξέρω ποιος είναι ο πυρήνας με την μεγάλη αξία στην ομάδα. Δίπλα θα είναι πολύ σημαντικό και χρήσιμο αν με την δουλειά βρω ακόμη τρεις παίκτες εγνωσμένης αξίας και ποιότητας για την επόμενη σεζόν. Θα προτιμούσα να είναι από το εσωτερικό του σύλλογου αλλά δεν μπορώ να είμαι υποκριτής και να σας πω ότι δεν με νοιάζει τι γίνεται έξω. Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο για να δούμε προς τα που πάμε, Από κει και πέρα, αν μπορέσουμε να μπούμε στα πλέι-οφ, θα θεωρήσω σαν βήμα μπροστά. Αυτό θα σημαίνει πως βγήκαμε από αυτή την κατάσταση. Την ενοχλητική. Θα κάνουμε τα πάντα για να τον φέρουμε εκεί που απαιτεί η ιστορία του. Αυτό είναι το πρώτο και το δεύτερο να έχουμε την δύναμη και το κουράγιο για την επόμενη σεζόν.

Στην Αντβέρμπ και στην Γκενκ παίζατε άμεσο ποδόσφαιρο, πιο συντηρητικό. Θα κάνετε το ίδιο και στον Παναθηναϊκό;

«Μιλήσατε για την λέξη πιο συντηρητικό, δεν το καταλαβαίνω αυτό. Επιτρέψτε μου να σας διηγηθώ μια αληθινή ιστορία όταν έδινα εξετάσεις για το προπονητικό μου δίπλωμα. Ήμουν τότε στην Γαλλία στην πόλη της Κλερφοντέν, πηγαίναμε για να δώσουμε εξετάσεις. Τότε η μεγάλη επάνασταση είναι πως παίζουμε με 4 στην άμυνα και όχι με λίμπερο. Δεν παίζουμε ατομική άμυνα αλλά ζώνη. Με διάφορες πλαγιοκοπήσεις, παίζαμε από τις άκρες. Μέρα νύχτα ακούγαμε για αυτά. Μέρα νύχτα. Ακόμα τότε υπήρχε το Κύπελλο Κυπελλούχων και ο τελικός θα γινόταν στο Παρίσι. Έτσι, λοιπόν, οι μαθητές πήγαμε στο Παρίσι και είδαμε το Ίντερ-Πάρμα.

Η Πάρμα έπαιζε εξαιρετικό ποδόσφαιρο με όσα μας έλεγαν τότε. Χωρίς λίμπερο, με τέσσερις. Είδαμε την Ίντερ να παίζει με τον πολύ παραδοσιακό τρόπο. Λίμπερο, όπως ήταν παλιά, με τον μέσο που μάρκαρε το δεκάρι, όλα τα παλιά. Το αποτέλεσμα ήταν 3-0 υπέρ της Ίντερ. Άρα το παλιό, κυριάρχησε πάνω στο σύστημα του εκμοντερνισμού. Μια εβδομάδα αργότερα το πρωτάθλημα στην Γαλλία, το πήρε η Οσέρ του Γκι Ρου και έπαιζε με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο. Αυτό τους οδήγησε στην κατάκτηση του τίτλου.

Με αυτό το παράδειγμα, ίσως να μακρυγόρησα και ισως να με ρωτήσετε που είναι η αλήθεια;Αυτό που θέλω να σας πω είναι πως θα κάνω το καλύτερο, το πιο γρήγορο, ώστε να γυρίσουμε στις νίκες. Σε έναν καλό δρόμο. Κοιμάμαι και ξυπνάω με το πως θα βρω το καλύτερο. Πως θα μπορέσω να βάλω την καλύτερη δυνατή ομάδα».

Σας αγχώνει το γεγονός πως η ομάδα έχει δημιουργηθεί από κάποιον άλλο; Πως βλέπετε το γεγονός πως υπάρχουν αρκετοί Ισπανοί;

Το πρόβλημα είναι πολύ ευαίσθητο και αυτό δικαιολογεί την παρουσία μου εδώ. Αν ο Παναθηναϊκός είχε 9 βαθμούς, δεν θα ήμουν εδώ μπροστά σας. Είναι 7 οι Ισπανοί και είναι ενδιαφέρον που υπάρχουν. Έχω αγοράσει λεξικά για να μάθω ισπανικά και θα βρούμε και έναν καθηγητή να μας κάνει ιδιαίτερο. Είναι παράξενο πως έχουμε περισσότερους Ισπανούς από ότι Έλληνες. Εγώ είμαι Ευρωπαίος προπονητἤς. Δεν με νοιάζει από ποια χώρα είναι. Ισπανοί, Πορτογάλοι, Έλληνες ή Τούρκοι. Μικρή σημασία. Εμένα με ενδιαφέρει ο παίκτης να είναι καλός, να αποδίδει καλά. Ας παίζει καλά, ας σκοράρει. Μπορεί και με ένα πόδι; Μπορεί να είναι αποτελεσματικός; Αυτό μετράει και μόνο.

Έχετε αναδείξει πολλούς νέους παίκτες, όπως ο Ρονάλντο και ο Βαράν. Έχετε σκοπό να δείτε και αυτό το κομμάτι; Επίσης τι σας έχει κάνει περισσότερο εντύπωση από τα ματς που έχετε δει του Παναθηναϊκού;

Στην πρώτη ερώτηση, θα απαντήσω τα εξής: Μιλήσαμε πολύ με την διοίκηση, ώστε να αξιολογήσουμε την δουλειά που γίνεται στην ακαδημία. Δεν μπορώ να σας τα πω όλα. Υπάρχουν παίκτες που μπορούν, που βρίσκονται στην πρώτη ομάδα. Στοχος μας είναι να τους φέρουμε ενώπιον... εξετάσεων, ώστε να τους αξιολογήσουμε καλύτερα. Θα καταφέρουμε να τους βοηθήσουμε, να πάρουν μια μεγαλύτερη ευθύνη. Έχουμε το πλάνο για αυτό. Περνάει από αγώνες, από προπονήσεις, από φιλικά και όταν συνεργαστούμε με την ακαδημία, μην σας κάνει εντύπωση αν δείτε 10 παίκτες να παίζουν σε έναν αγώνα.Θα θέλαμε να γνωρίσουμε καλύτερα όλους τους νεαρούς παίκτες.

Μιλήσατε για Ρονάλντο και Βαράν. Είχα την χαρά να έχω περίπου δέκα πολύ νέους παίκτες και στατιστικά παίκτες που ήταν 17-18 και έδειξαν πως έχουν δόντια, θέληση και πυγμή. Μιλάμε για νέους 22 και 23; Είσαι νέος σε αυτή την ηλικία; Σίγουρα ξέρετε τον Σταφυλίδη. Ήταν 18 ή 19 όταν έπαιξε κόντρα στην Τότεναμ.Άρα μην ξαφνιαστείτε αν δείτε έναν πολύ νέο να παίζει δίπλα σε κάποιον πιο έμπειρο.

Δεν θέλω να μπω σε ανάλυση. Αυτό που με σόκαρε ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης που είδα στην ομάδα.

Τι έχει αλλάξει στην φιλοσοφία σας από τότε που ήσασταν στον ΠΑΟΚ;

Αυτό που άλλαξε από τότε στον ΠΑΟΚ είναι η έλευση του Σαββίδη. Είχα την τύχη να δουλέψω και σε έναν άλλο μεγάλο σύλλογο της Ελλάδας. Δούλεψα με ανθρώπους επιπέδου, όπως ο Ζαγοράκης, ο Παντελής, ο Βρύζας, ο Μάκης Γκαγκάτσης. Κύριοι. Είχαμε καλούς παίκτες, όπως ο Βιερίνια, ο Γκαρσία. Κάναμε δύο εξαιρετικά πράγματα εκεί. Στην Ευρώπη αναδείξαμε και τον ΠΑΟΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο με πολύ καλές εμφανίσεις. Το δεύτερο είναι πως σώσαμε τον σύλλογο. Βρέθηκα υποχρεωμένος να αποδεχθώ την πώληση σημαντικών παικτών για να πάρει οξυγόνο ο σύλλογος και να μην πεθάνει.

Δεν άλλαξε μόνο ο ΠΑΟΚ στο μεταξύ. Άλλαξα και εγώ. Δείτε τα μαλλιά μου. Ίσως να έχω και κάποιες ρυτίδες ακόμα. Στην διάρκεια αυτών των ετών, όπου πήγα, προσπάθησα να προοδεύσω. Δεν αλλάζουν ποτέ κάποια πράγματα. Ο καλύτερος φίλος είναι το αποτέλεσμα. Για κάθε προπονητή. Υπάρχει μια νέα πραγματικότητα και είμαι έξυπνος για να προσαρμοστώ. Η επικοινωνία δεν ήταν πάντα το δυνατό μου σημείο. Ο τρόπος που βλέπω τα παιχνίδια, που συνομιλώ με τους παίκτες, αυτά δεν άλλαξαν.

Συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο δουλειάς, την ίδια αυτοπεποίθηση για να έχω επιτυχίες.

Το Gazzetta βρίσκεται στο Τόκιο και καλύπτει λεπτό προς λεπτό τους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες. Συνεχής, 24ωρη ενημέρωση για το πρόγραμμα των Αγώνων, το πρόγραμμα των ελληνικών συμμετοχών, αλλά και τον πίνακα των μεταλλίων όπως διαμορφώνεται μετά από κάθε τελικό. Επιπλέον, μπορείτε ανα πάσα στιγμή να δείτε τα highlights κάθε αγωνιστικής μέρας ξεχωριστά.

 

Μείνετε συντονισμένοι στο Gazzetta που από την πρώτη μέρα της διοργάνωσης, ζει τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το Τόκιο!

SUPERLEAGUE NEWS FEED