Το «κόλπο» του Μαρτίνς πιάνει, στο Καραϊσκάκη

Κώστας Νικολακόπουλος Κώστας Νικολακόπουλος
Το «κόλπο» του Μαρτίνς πιάνει, στο Καραϊσκάκη

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος «μελετάει» μέσα από το blog του στο gazzetta ένα από τα πιο βασικά «κόλπα» του Μαρτίνς στα παιχνίδια του Ολυμπιακού.
bwin - Περισσότερα από 2300 παιχνίδια καζίνο για να επιλέξεις. |21+

Σίγουρα οι πέντε αλλαγές που επιτρέπεται πλέον κάθε ομάδα να κάνει βοηθάνε τους προπονητές να είναι και πιο τολμηροί στις επιλογές τους.

Μόνο που π.χ. αυτό που είδαμε να κάνει ο Πέδρο Μαρτίνς στην πρεμιέρα του Ολυμπιακού στο φετινό πρωτάθλημα εναντίον του Αστέρα Τρίπολης, δηλαδή δύο αλλαγές από το ημίχρονο κιόλας, είναι κάτι που αποτελεί πλέον στοιχείο της ταυτότητας του Πορτογάλου τεχνικού και δεν εξηγείται απλά από αυτή τη δυνατότητα, των πέντε αλλαγών. Άλλωστε, είναι κάτι που το έκανε κι από πέρσι!

Η παρατήρηση της φιλοσοφίας του Μαρτίνς μας δίνει το στοιχείο: 11 φορές από τον πάγκο του Ολυμπιακού άλλαξε δύο παίκτες του από το ημίχρονο! Και δεν αναφερόμαστε βεβαίως σε αναγκαστικές αλλαγές, λόγω τραυματισμών, αλλά σε αλλαγές για λόγους τακτικής, γιατί ήθελε να αλλάξει πράγματα στο παιχνίδι της ομάδας του.

Επόμενο στάδιο: Ωφέλησαν τον Ολυμπιακό αυτές οι διπλές αλλαγές από το ημίχρονο; Νομίζω ότι έχει ενδιαφέρον να το τσεκάρουμε!

2018-19

Ολυμπιακός-Λεβαδειακός (τελικό 1-0) έβαλε στο 0-0 τους Μπουχαλάκη και Χασάν

ΟΦΗ-Ολυμπιακός (τελικό 1-0) έβαλε στο 0-1 τους Νάτχο και Φετφατζίδη

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός (τελικό 3-1) έβαλε στο 2-0 τους Καμαρά και Ζιλ Ντίας

Ολυμπιακός-ΑΕΚ (τελικό 4-1) έβαλε στο 0-1 τους Τοροσίδη και Λάζαρο

Ολυμπιακός-Ατρόμητος (τελικό 2-1) έβαλε στο 0-1 τους Χασάν και Ζιλ Ντίας

2019-20

Ολυμπιακός-Λαμία (τελικό 3-2) έβαλε στο 0-1 τους Βαλμπουενά κι Ελ Αραμπί

Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ (τελικό 2-0) έβαλε στο 0-0 τους Φορτούνη και Ραντζέλοβιτς

Ολυμπιακός-ΟΦΗ (τελικό 2-1) έβαλε στο 0-1 τους Ομάρ και Βαλμπουενά

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός (τελικό 0-0) έβαλε στο 0-0 τους Χασάν και Σισέ

Γουλβς-Ολυμπιακός (τελικό 1-0) έβαλε στο 1-0 τους Φορτούνη και Ραντζέλοβιτς

Φέτος

Ολυμπιακός-Αστέρας Τρίπολης (τελικό 3-0) έβαλε στο 0-0 τους Φορτούνη και Μασούρα

Σούμα: Σε 11 παιχνίδια με δύο αλλαγές από το ημίχρονο, ο Ολυμπιακός γύρισε-κέρδισε τα εφτά παιχνίδια (στα τέσσερα έχανε και στα τρία ήταν ισόπαλος) και έχασε τα τρία (στα οποία έχανε), φέρνοντας ισοπαλία σε ένα τέταρτο (ήταν και στο ημίχρονο ισόπαλος). Ο απολογισμός είναι γενικά αρκετά καλός λοιπόν όταν ο Πέδρο τολμάει να αλλάζει από το ημίχρονο κιόλας δύο παίκτες του. Αν θέλουμε, όμως, να το αναλύσουμε ακόμη περισσότερο θα δούμε ότι η επιτυχία έρχεται μόνο στα εντός έδρας παιχνίδια, αντίθετα στα εκτός έδρας που είναι τα πιο δύσκολα παιχνίδια ο Ολυμπιακός δεν γύρισε κανένα εις βάρος του παιχνίδι. Άρα, το «κόλπο» πιάνει, μόνο όμως στο Καραϊσκάκη!

Γενικά, πάντως, όσο μαθαίνουμε περισσότερο τον Πέδρο, καταλαβαίνουμε ότι είναι προπονητής που όταν βλέπει να μην τραβάει η ομάδα του δεν έχει ενδοιασμούς να κάνει γρήγορα αλλαγές. Να υπενθυμίσω ότι φέτος όταν ο Ολυμπιακός έχανε από τον ΠΑΟΚ 0-1 στο Καραϊσκάκη πέρασε τον Σουντανί πριν καν το ημίχρονο, στο 41΄(τελικό 1-1), όταν έμενε το 0-0 στο Βόλο πέρασε τον Γκερέρο επίσης πριν καν το ημίχρονο (τελικό 0-0), ενώ και πέρσι είχε βάλει τον Νάτχο από το 33’ στο 0-0 με την Μπέτις (τελικό 0-0) στο Καραϊσκάκη.

Νομίζω ότι ο Μαρτίνς έχοντας στο μυαλό του, εκτός των άλλων βεβαίως, τον περσινό αποκλεισμό στο Κύπελλο από τη Λαμία (0-1) όταν είχε περάσει τότε από το 56’ τους Φορτούνη και Ποντένσε αλλαγές με το σκορ ήδη στο 0-1, αλλά και την πολύ δύσκολη νίκη (1-0 στο 89’) επί του Απόλλωνα όταν είχε βάλει τότε στο 58’ μαζί τους Νάτχο και Φετφατζίδη, έχει αποφασίσει να κάνει τις αλλαγές που σκέφτεται, από το ημίχρονο και να μην αφήνει να περνάει καν το δεκάλεπτο-τέταρτο στο β΄ ημίχρονο. Και μία φορά που το έκανε φέτος, στο 0-1 από τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη, βάζοντας στο 61’ τους Φορτούνη και Μπρούνο δεν δικαιώθηκε.

Προτιμάει λοιπόν να αλλάζει γρήγορα την ομάδα. Εξ ου και ουκ ολίγες φορές έκανε για τον ίδιο λόγο μία αλλαγή στο ημίχρονο. Βλέπε φέτος τον Βαλμπουενά στο 1-1 με τον Πανιώνιο, τον Μπενζιά στο 1-0 επί του ΠΑΟ και πέρσι τον Λάζαρο στο 1-1 με τον ΠΑΟ, τον Φορτούνη στο 2-1 στον Ατρόμητο και τον Μασούρα στο 0-1 στο Κίεβο.

Αν μάλιστα θέλουμε να κάνουμε μία δεύτερη σούμα με τα αποτελέσματα του Ολυμπιακού όταν ο Μαρτίνς κάνει μία αλλαγή στο ημίχρονο η, και πριν από αυτό, καταλήγουμε στο συμπέρασμα: δύο νίκες, πέντε ισοπαλίες και μία ήττα. Δηλαδή, γύρισε δύο ματς (με ΠΑΟ μέσα κι Ατρόμητο έξω), έχασε ένα το οποίο κι έχανε (στο Κίεβο) και από τις πέντε ισοπαλίες του στις τέσσερις δεν άλλαξε το αποτέλεσμα και στην πέμπτη ενώ έχανε έσωσε τουλάχιστον τον πόντο. Ο απολογισμός είναι θετικός, αλλά δεν τον λες και θεαματικό. Καλύτερα, πάντως, είναι όταν κάνει δύο δύο τις αλλαγές!

Παρεμπιπτόντως, αφού παρατηρούμε συνήθειες του Πέδρο: αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στα παιχνίδια που δεν του «βγαίνουν» του Ολυμπιακού, οπότε και παρεμβαίνει πολύ γρήγορα, όταν ο Ολυμπιακός κερδίζει, ο προπονητής του αποφεύγει συστηματικά να κάνει αλλαγή πριν το 70ο, ενίοτε και πριν το 75ο λεπτό! Δεν του αρέσει του Μαρτίνς να αλλάζει την ενδεκάδα όταν κερδίζει. Ακόμη και όταν έχει πέσει η απόδοση της, εμπιστεύεται το σχήμα που κερδίζει.

Εξ ου και με την ΑΕΚ στον τελικό του Βόλου η πρώτη αλλαγή έγινε στο 75’.

Άσχετο: δεν το γράφω, το υπογράφω, ότι μετά τον Γκάρι Ροντρίγκες, του οποίου η μεταγραφή έχει δυσκολέψει πολύ, ο Μαρτίνς πράσινο φως έχει ανάψει για δύο παίκτες, τον Μπουφάλ και τον Ενκουντού.

https://twitter.com/Esp_Interativo/status/1305853877380673536

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.