Ο Άρης του Τζιμ Τζάρμους!

Ο Άρης του Τζιμ Τζάρμους!

Μιχάλης Λεάνης Μιχάλης Λεάνης
Ο Άρης του Τζιμ Τζάρμους!

bet365

Ο Μιχάλης Λεάνης γράφει για το κάζο του Αρη και την επόμενη μέρα της ομάδας.

Μετά το κάζο της Πέμπτης Καρυπίδης ,Ένινγκ και Χαριστέας έμοιαζαν με τους τρεις τύπους στην τελευταία σκηνή του αριστουργήματος του Τζίμ Τζάρμπους Down by law(1986)!

Τρεις φιγούρες σε ένα σταυροδρόμι προσπαθούν να διαλέξουν τον δρόμο που θα επιλέξουν χωρίς να ξέρουν που θέλουν να πάνε και τι να κάνουν!

Και κάπως έτσι η ταινία τελειώνει. Μόνο που στον Άρη κάπως έτσι ξεκινά η ταινία για την περίοδο 2020-21!

Το τι θα δούμε στην συνέχεια κανείς μας δεν ξέρει, όσο κι αν όλοι μας υποψιαζόμαστε την εξέλιξη , αλλά αυτό που είδαμε την Πέμπτη το βράδυ το έχουμε ξαναδεί, το έχουμε περιγράψει και αναλύσει σχεδόν ένα χρόνο πριν!!!

Όπως πέρσι έτσι και φέτος ο Άρης εμφανίστηκε ανέτοιμος σε όλους τους τομείς στη πρώτη κρίσιμη ευρωπαϊκή του αναμέτρηση.

Πράμα που σημαίνει ότι τόσο οι διοικούντες όσο και το προπονητικό επιτελείο δεν διδάχθηκαν τίποτα από τα λάθη του παρελθόντος.

Όντως δεν έχουν διδαχθεί από τα λάθη τους , δεν τα έχουν παραδεχθεί;

Δεν είναι δουλειά κανενός ρεπόρτερ κανενός αρθρογράφου να απαντήσει επ’ αυτού.

Είναι δουλειά των καθ ύλη αρμοδίων να τοποθετηθούν!

Και αν δεν το πράξουν θα αναλάβει η ιστορία να απαντήσει γι’ αυτούς.

Κι αν κάποιοι πάλι ισχυριστούν ότι πέρσι καθόταν άλλος προπονητής στον πάγκο άρα το προπονητικό επιτελείο θα πρέπει να εξαιρεθεί , αναφέρω πως στο ποδόσφαιρο όπως και στη ζωή άλλωστε υπάρχει συνέχεια , μια διαρκής ροή γεγονότων με το παρελθόν να έχει άμεση σχέση με το παρόν αλλά και με το μέλλον.

Τηρουμένων των αναλογιών με βάση τον αντίπαλο αλλά και το πάθημα της περσινής σεζόν φέτος ο Άρης δυστυχώς παρουσιάστηκε ακόμα πιο ανέτοιμος από πέρσι!

Αν το ματς με τη Μόλντε χάθηκε στις λεπτομέρειες , με την άσημη Κόλο χάθηκε κατά κράτος.

Αρκεί να φέρετε στο νους σας ή να ανατρέξετε στα στιγμιότυπα του αγώνα για να δείτε ότι στο δεύτερο γκολ των Ουκρανών ούτε ένας παίκτης του Άρη δεν ακουμπά την μπάλα , τέσσερις αντίπαλοι τα βάζουν με έξι και τους κερδίζουν και ακόμα πιο λυπηρό το γεγονός ότι κανένας δεν σκέφτεται να κάνει ένα φάουλ να σταματήσει την φάση , ούτε από τον πάγκο υπάρχει ανάλογη υπόδειξη.

Η επιτομή της απροετοίμαστης ομάδας!

Μα τι φταίει ο Καρυπίδης , τι φταίει ο Χαριστέας , γιατί να την πληρώσει ο Γερμανός επειδή οι παίκτες δεν παίζουν μπάλα;

Για να συνεννοηθούμε λοιπόν! Άρα δεν φταίει κανείς! Να καταλήξουμε λοιπόν ότι η ομάδα ήταν ματιασμένη, να το κλείσουμε το θέμα εδώ να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι.

Αν δεν θέλουμε λοιπόν να ανατρέχουμε σε μεταφυσικές λύσεις πάμε να δούμε τις ευθύνες του κάθε τομέα χωριστά στον οργανισμό που λέγεται Άρης.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Μα δεν γίνεται ο Άρης να αλλάζει τους προπονητές σαν τα πουκάμισα. Σωστά! Συμφωνώ απόλυτα και όσοι με διαβάζουν συστηματικά θα θυμούνται ότι το έγραφα και το ξαναέγραφα λες και με είχαν βάλει τιμωρία όταν απομακρύνθηκε ο Παντελίδης.

Μόνο που υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο κράτα ένα προπονητή που πραγματικά έχει να σου δώσει κάτι από την φιλοσοφία του και την προπονητική του γνώση από το κράτα ένα προπονητή μόνο και μόνο επειδή δεν είναι σωστό να διώχνεις προπονητές κάθε τόσο. Για να είσαι δηλαδή politically correct χωρίς να μπορείς όμως να το υποστηρίξεις!

Πολύ φοβάμαι και θα το γράψω επειδή ποτέ μου δεν δείλιασα να καταθέσω την άποψη μου, ότι το πάρε δώσε με τους κόουτς στον Άρη θα συνεχιστεί αν δεν βρεθεί ένας προπονητής με ικανότητες , καταρτισμένος , σύγχρονος , αποτελεσματικός και το κυριότερο πλαισιωμένος από συνεργάτες γνώστες του σύγχρονου ποδοσφαίρου.

Οι συνεργάτες υψηλού επιπέδου και υψηλής κατάρτισης απουσιάζουν σε πολλούς τομείς από το προπονητικό επιτελείο της ομάδας.

Σ’ αυτόν τον τομέα την ευθύνη έχει ο Χαριστέας γιατί αυτός όφειλε να οργανώσει αυτό το κομμάτι. Στο εξωτερικό έχει ζήσει τόσα χρόνια γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ή οφείλει να γνωρίζει πως επανδρώνεται σωστά το προπονητικό τμήμα.

Για τον Ένινγκ τα έγραφα από πέρσι. Δεν κατάφερε ποτέ του να αφήσει το αποτύπωμα του στην ομάδα , το όποιο αποτύπωμα, να της προσδώσει αγωνιστικό προφίλ, προσανατολισμό , ταυτότητα , προσωπικότητα , αυτοπεποίθηση.

Ακύρωσε παίκτες, μπέρδεψε τους ρόλους, στέρησε από την ομάδα ένα άξονα πάνω στον οποίο θα μπορούσε να αναπτυχθεί , να κινηθεί με σιγουριά. Σε κρίσιμα παιχνίδια φάνηκε πότε άτολμος και πότε απροετοίμαστος χωρίς ιδέες και επινοήσεις.

Τον έσωσε από ένα σημείο και μετά η σοβαρή δικαιολογία ότι η ομάδα δεν ενισχύθηκε στη μεταγραφική περίοδο του Δεκέμβρη.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι η ομάδα προχώρησε όσο είχε καύσιμα από τον προηγούμενο προπονητή. Μόλις στέγνωσε το ρεζερβουάρ, ο Άρης στέγνωσε από στρατηγική , από πνεύμα και από λύσεις.

Γιατί ο Άρης ανεξάρτητα από την έλλειψη λύσεων στο ρόστερ είχε την δυνατότητα και το απέδειξε –δεν το ισχυρίζομαι αυθαίρετα- να φτάσει μέχρι τον τελικό αν είχε ένα σταθερό αγωνιστικό πλάνο , με σταθερούς ρόλους και παίκτες έτοιμους να τους ερμηνεύσουν κατά γράμμα.

Μετά μη ξεχνάμε ότι η διακοπή λόγω κορονοιού βοήθησε τον Άρη όσο καμία άλλη ομάδα να ανασάνει και να γεμίσει τις μπαταρίες!

Τι φταίει ο Ένινγκ όταν δεν σκοράρει ο Μαντσίνι; Ναι σ’ αυτό δεν φταίει, αλλά φέρει τεράστιο μερίδιο ευθύνης όταν η ομάδα όπως στον ματς της Πέμπτης και όχι μόνο σ’ αυτό , αδυνατεί να παίξει με την μπάλα κάτω , προσπαθεί να αναπτυχθεί με γιόμες, με τριαντάρες μπαλιές, φταίει όταν δεν έχει σχέδιο να εκμεταλλευτεί τους χώρους, όταν δεν έχει διδάξει την ομάδα να κινείται χωρίς την μπάλα και σε ακόμα ένα ματς εμφανίζεται στατική, όταν δεν τολμά να παίξει απέναντι στην Κόλο αλλά και σε άλλες αναμετρήσεις στο πρωτάθλημα της περσινής σεζόν με τρεις πίσω έχοντας τρία χάφ μπροστά από την αμυντική γραμμή , καλύπτοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την έλλειψη ετοιμότητας του Ματίγια από την μια και από την άλλη δίνοντας στον Σάσα την δυνατότητα να κάνει το παιχνίδι του βοηθώντας τους συμπαίκτες του να βγουν στο χώρο.

Φταίει που δεν έχει ακόμα αντιληφθεί ότι ο Φετφατζίδης δεν είναι εξτρέμ –εκτός αν ο Βαλβέρδε ήταν άσχετος που τον έβαζε στον άξονα- -φταίει για τις εμμονές του χαρακτηριστικό γνώρισμα προπονητών που στερούνται ορίζοντα και γνώσεις!

Χαρακτηριστική περίπτωση ο τρόπος που διαχειρίζεται το ματς ο Άρης στον δεύτερο ημιτελικό με την ΑΕΚ. Και το ξαναγράφω. Ο Άρης δεν αποκλείστηκε μετά το 2-0 όταν δέχθηκε το γκολ και πήγε στην παράταση , αλλά στο 1-0 γιατί τακτικά δεν το υπερασπίστηκε!!!

Φταίει γιατί ενώ γνωρίζει το πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις δέχεται ανέτοιμους παίκτες στην ομάδα , φταίει γιατί η ομάδα έχει μείνει από μπακ και το κυριότερο γιατί δεν φρόντισε για back up σε αυτές- κι όχι μόνο- τις θέσεις.

Εκτός αν για το σχεδιασμό και τις επιλογές των παικτών δεν έχει ευθύνη ο προπονητής οπότε την ευθύνη την λαμβάνω εγώ στο ακέραιο!!!

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Ένα κομμάτι των ευθυνών του Ένινγκ έχουν να κάνουν και με τις ευθύνες του Άγγελου Χαριστέα αφού οι ρόλοι διαπλέκονται.

Καμία προσπάθεια εκσυγχρονισμού στο προπονητικό επιτελείο, πρόχειρες επιλογές στις μεταγραφικές κινήσεις, χωρίς ουσιαστικά να προηγηθεί ακτινογράφηση των νέων αποκτημάτων , κανένα ουσιαστικό βάθεμα στο ρόστερ , θολή η προσπάθεια ανάδειξης παιδιών από τις υποδομές.

Καμία επίσης διάθεση για αυτοκριτική με βάση την εικόνα της προηγούμενης περιόδου.

Ούτε μετά τον αποκλεισμό ακούσαμε κάποια τοποθέτηση του.

Είναι λογικό να υποπέσει σε λάθη. Είναι πρώτη φορά που αναλαμβάνει αυτό το πόστο και οι αστοχίες δικαιολογούνται.

Σίγουρα όμως η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του και η υπομονή θα μεγάλωνε αν μιλούσε στον κόσμο , καθαρά με ειλικρίνεια και εξηγούσε του λόγους που τον οδήγησαν να υποπέσει σε λάθη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Τέλος για τον πρόεδρο Καρυπίδη η ευθύνη των δυο αποκλεισμών και των κακών προγραμματισμών των αφορούν ως επικεφαλής.

Ανεξάρτητα από τις προθέσεις του που κανείς δεν αμφισβητεί οφείλει να γνωρίζει ότι όσες βοήθειες και αν δεχθεί από δεξιά κι αριστερά , από πάνω κι από κάτω αν δεν συνδυάζονται από όραμα και γνώσεις , τότε θα πέσουν στο κενό.

Οφείλει να αντιληφθεί βαθιά ότι το όραμα θα πρέπει να συνοδεύεται με πυγμή οι δε γνώσεις προσλαμβάνονται από ειδικούς και όχι από καλοθελητές και φτηνούς παντογνώστες της προσκόλλησης κι έχουν φυσικά το χρηματικό τους αντίτιμο και τίμημα.

Το φτηνό είναι και ακριβό όπως λέει ο θυμόσοφος λαός.

Τέλος επιβάλλεται να καταλάβει ότι οι ομάδες δεν αγοράζονται , αλλά χτίζονται με κόπο και επιμονή και δομούνται στη βάση της σωστής επιλογής στο πρόσωπο του προπονητή αλλά και του επιτελείου που θα τον πλαισιώνει και τέλος πως η ρουλέτα με τους προπονητές λίγες φορές θα τον βγάλει κερδισμένο , τις περισσότερες ονόμος του πονταρίσματος ωφελεί τον γκρουπιέρη!!!

Όσο για τον κόσμο τον οποίο συχνά –πυκνά επικαλείται, αυτόν τον χιλιοταλαιπωρημένο λαό που ανάλογο του σε πίστη , αφοσίωση και διάρκεια συναντάς μόνο σε ομάδες της Αγγλίας , να έχει υπόψη του, ότι θα θέλει και θα ονειρεύεται την ομάδα πάντα πιο ψηλά απ’ όσο ψηλά την οραματίζεται ο ίδιος.

Γι’ αυτό από εδώ και πέρα προσοχή ώστε τα λάθη να μην επαναληφθούν.

Αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη και σοβαρότερη παρακαταθήκη για το μέλλον.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Λεάνης
Μιχάλης Λεάνης

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πηγές και μετά από άνοιγμα μυστικών αρχείων η γέννηση του τοποθετείται το σωτήριο έτος 1862 το πολύ!

Από μικρός ήθελε πολύ να κάνει ότι κάνουν όλα τα παιδιά!!!

Ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην παρανομία πριν ο Γουτεμβέργιος ανακαλύψει την τυπογραφία και ο Μητσοτάκης την διαπλοκή!

Έκτοτε η εξέλιξη του, γενικά στον χώρο, υπήρξε ραγδαία και άκρως εντυπωσιακή!

Άριστος σκοπευτής , χωρίς να κλείνει το ένα μάτι, άσος του βολάν στους δυο τροχούς, δεινός σκακιστής, ικανότατος ισορροπιστής σε ζαρωμένο σχοινί και φοβερός ματάκιας της καθημερινής έγκυρης ειδησιογραφίας!

Παντοτινός λάτρης του ωραίου φύλου, εισαγωγέας και προμηθευτής ειδών αλιείας στην Πίνδο και στα Άγραφα, επιφανής αυτοδύτης ενυδρείου, παρασημοφορημένος αμπελουργός, πολέμιος των Ισμαηλιτών του Μπεγκ Ουμ , πρώτος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Πόγραδετς, πρύτανης στην Κρατική Σχολή των Φυσιολατρών του Βούπερταλ, πρωτοσύγκελος της σκήτης του Προφήτη Δανιήλ, αρχισυναγωγός του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, παντοτινός νοσηρός θαυμαστής της φυγόκεντρης περιπέτειας σ’αυτούς τους μίζερους καιρούς τους γεμάτους από μέτριους συντηρητές φαντασίας και ονείρων, μα πάντα ευχάριστος στα πάρτι!!!