Ο Πογιάτος δεν θα έχει «αερόσακους» όπως οι προκάτοχοί του

Ο Πογιάτος δεν θα έχει «αερόσακους» όπως οι προκάτοχοί του

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Ο Πογιάτος δεν θα έχει «αερόσακους» όπως οι προκάτοχοί του

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα του Ντάνι Πογιάτος στην «πράσινη» εκκίνησή του, επισημαίνοντας τις αυξημένες συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια απαιτήσεις της προσεχούς σεζόν.

Σωστό είναι το «στόχος είναι η νίκη σε κάθε παιχνίδι» που είχε είπε ο Ντάνι Πογιάτος στη συνέντευξη Τύπου της παρουσίασής του. Σωστό είναι και το άλλο που είπε: «Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει χρόνος». Θα έπρεπε να υπάρχει. Αλλά δεν δίνεται σε όλους τους προπονητές και σε όλες τις ομάδες. Ξέρει ο Ισπανός ότι αναλαμβάνει μια ομάδα με πολύ μεγαλύτερη πίεση από την αντίστοιχη που είχε ο Μαρίνος Ουζουνίδης και ο Γιώργος Δώνης. Ο πήχης ήταν διαφορετικός για αμφότερους στον Παναθηναϊκό.

Για τον Ουζουνίδη, με τον οποίο ο Παναθηναϊκός έπαιξε για ένα εξάμηνο το καλύτερο ποδόσφαιρο από εποχής Αναστασίου (με ενδεκάδα Βλαχοδήμο – Κουλιμπαλί, Χουλτ, Μολέδο, Κουτρουμπή – Ζέκα, Κουρμπέλη, Εμποκού, Βιγιαφάνιες – Μπεργκ, Κλωναρίδη), ουδείς του καταλόγισε το παραμικρό μετά τον αποκλεισμό από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα με το ρεσιτάλ χαμένων ευκαιριών του «Κλώνα» και το ρεσιτάλ αποφάσεων του ρέφερι Κύζα. Διότι η ομάδα άλλαξε τρεις φορές και ο Γιάννης Αλαφούζος είχε κηρύξει παύση πληρωμών... Για τον Δώνη ο πήχης ήταν ακόμα χαμηλότερος διότι ανέλαβε μια ομάδα με το -6 στην καμπούρα της, με πολύ βαριά ατμόσφαιρα και τους φίλους της θυμωμένους και απομακρυσμένους από το Τριφύλλι.


Κανείς από τους δύο δεν κλήθηκε να διαχειριστεί έναν «κανονικό» Παναθηναϊκό. Ο Ουζουνίδης διότι η ομάδα που είχε χτίσει διαλύθηκε μετά την αρχική απόφαση για την πώληση Μπεργκ – Ζέκα και την εν συνεχεία επιλογή της 'παύσης πληρωμών' και της... διάλυσης. Ο Δώνης διότι ο Παναθηναϊκός είχε ξεκινήσει με απαγόρευση μεταγραφών, αφαίρεση βαθμών και πολύ χαμηλή αφετηρία. Αμφότεροι αποχώρησαν ως «επιτυχημένοι», αν και υπήρχαν τομείς (διαφορετικοί) στους οποίους απέτυχαν.

Ο ΠΟΓΙΑΤΟΣ ΗΡΘΕ ΣΕ «ΚΑΝΟΝΙΚΟ» ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ

Για τον 42χρονο Ισπανό, ο οποίος αναλαμβάνει για πρώτη φορά τα ηνία επαγγελματικής ομάδας ως head coach, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όχι, ο Παναθηναϊκός δεν θα… εκτοξεύσει το μπάτζετ του, όπως μπορεί πολλοί λανθασμένα να πιστεύουν. Λίγο μεγαλύτερο από το περσινό θα είναι σε απόλυτα νούμερα. Κατ’ ουσίαν, όμως, θα είναι αρκετά μεγαλύτερο, λόγω της μείωσης του φόρου στα συμβόλαια των παικτών. Η διαφορά έγκειται στο ότι ο Πογιάτος έρχεται σε ομάδα που λειτουργεί κανονικά και έχει κανονικούς στόχους: μια θέση στην Ευρώπη, κατάκτηση του Κυπέλλου, όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστική παρουσία στο πρωτάθλημα. Μια ομάδα της οποίας ο τεχνικός διευθυντής δεν θα έχει διαρκώς στο μυαλό του το πώς θα πληρώσει τους οφειλόμενους μισθούς στους εργαζόμενους και το αν θα καταβληθούν τα ποσά στους διακανονισμούς, αλλά το πώς θα ανασυγκροτήσει το διαλυμένο τμήμα scouting, πώς θα ενισχύσει το προπονητικό τιμ με αναλυτές, πώς θα θωρακίσει την Ακαδημία, πώς θα κάνει επιτυχημένες μεταγραφές και στοχευμένες πωλήσεις.

Ο Παναθηναϊκός έχει μπει στην τελική ευθεία για την πλήρη αποπληρωμή των χρεών του και την οριστική εξυγίανσή του, ο μεγαλομέτοχος είναι και πάλι ενεργός (αυτό δεν είναι πάντα ωφέλιμο για τους Πράσινους όταν μπλέκεται με συμβόλαια παικτών και αγωνιστικής φύσης ζητήματα, αν και με απόφαση Αλαφούζου είχαν αποκτηθεί ο Μολέδο και ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος…) και εν κατακλείδι οι απαιτήσεις από τον Πογιάτος θα είναι πολύ μεγαλύτερες συγκριτικά μ’ αυτές που media και φίλοι της ομάδας είχαν επί Ουζουνίδη και Δώνη.

ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ ΜΟΝΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Απειρος και άγουρος, αλλά ορεξάτος και με φουλ κίνητρα. Αγνωστος μεταξύ αγνώστων σε καινούριο περιβάλλον, αλλά με το δικό του τιμ και με τεχνικό διευθυντή που θα τον υποστηρίξει μέχρι… τελευταίας ρανίδος. Νέος και ενθουσιώδης, προερχόμενος από τα σπλάχνα ενός εκ των μεγαλύτερων club στη γη, με πολλές παραστάσεις και γνώσεις ως προς την ανάπτυξη των νεαρών παικτών, ο Πογιάτος θα κριθεί από το αποτέλεσμα και μόνο απ΄ αυτό! Ναι, θα παίξει ρόλο και αυτό που θα παρουσιάσει ο Παναθηναϊκός στον αγωνιστικό χώρο. Ναι, θα παίξει ρόλο η ενδεχόμενη βελτίωση του Μπουζούκη και του Αθανασακόπουλου, του Ζαγαρίτη και του Χατζηθεοδωρίδη, του Χατζηγιοβάνη (αν μείνει...) και του Χριστογεώργου.

Μα το αποτέλεσμα θα είναι για τον Ισπανό - τουλάχιστον αρχικά – αυτό που θα καθορίσει την εξέλιξη της καριέρας του στον Παναθηναϊκό. Είναι ολοφάνερο ότι ο Πογιάτος δεν θα έχει τους «αερόσακους ασφαλείας» και τα «μαξιλαράκια» που είχαν οι δύο προκάτοχοί του. Θα κριθεί αυστηρά από την πρώτη μέρα. Δεν διαθέτει ούτε το “παναθηναϊκό υπόβαθρο” των Ουζουνίδη – Δώνη ούτε τη μιντιακή ασπίδα που είχαν οι δύο Ελληνες προπονητές στις ήττες, τους αποκλεισμούς και τις αποτυχίες, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν και απαιτήσεις τουλάχιστον για μια θέση στην Ευρώπη και μια πορεία στο Κύπελλο, η οποία δεν θα ανακοπεί στους “16” ή στον προημιτελικό.

Γι' αυτό και η περίοδος προετοιμασίας, αυτές οι έξι εβδομάδες από την εκκίνησή της μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος είναι πολύ σημαντικές για τον Πογιάτος. Προφανές είναι ότι (ειδικά στη μεσοεπιθετική γραμμή) θα έχει περισσότερες επιλογές από τον Γιώργο Δώνη. Ομως θα έχει καινούριους εξτρέμ, καινούριο σέντερ φορ, νέους ακραίους μπακ και καινούριο παρτενέρ του Κουρμπέλη στη μεσαία γραμμή: η μισή ενδεκάδα ολόφρεσκη! Αντιθέτως, πέρυσι δεν είχε αποχωρήσει ούτε ένας από τον βασικό κορμό και σταδιακά άρχισαν να προστίθενται οι νέοι: Νούνες, Κολοβός, Ζαχίντ, Μολό, Μπεκ, στο τέλος ο Σένκεφελντ και ο Φάουστο. Η χημεία της ομάδας ήταν σε πολύ καλό επίπεδο, ο προπονητής γνώριζε τους “παλιούς” και το αντίστροφο, οι λειτουργίες στο εσωτερικό της ομάδας ήταν «στον αυτόματο» και το βασικό ερωτηματικό ήταν πώς και πότε θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στην ομάδα οι νέοι.

Εφέτος, σχεδόν όλα είναι διαφορετικά. Και το πρώτο που θα κληθεί να κερδίσει ο Πογιάτος είναι την εμπιστοσύνη των ποδοσφαιριστών, την οποία Ουζουνίδης και Δώνης κατάφεραν σχετικά γρήγορα να τη «χτίσουν» στην καθημερινότητα και από τα αποτελέσματα...

Υ.Γ. Να το... ξεκαθαρίσουμε από τώρα, που ακόμα δεν έχει πωληθεί ο Φεντερίκο Μακέντα. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να αποκτήσει επιθετικό που θα «συμπληρώνει» τον Καρλίτος. Να είναι απολύτως έτοιμος για την κίνησή του όταν θα πωληθεί ο Ιταλός. Διότι τις δουλειές που έκανε ο Μακέντα στο γήπεδο, ο Καρλίτος δεν τις κάνει! Ο Ισπανός είναι καλύτερος σκόρερ, είναι ικανότερος εντός μεγάλης περιοχής, μπορεί να πει κάποιος ότι έχει και καλύτερη τελική προσπάθεια από τον Μακέντα, αλλά… θέλει τη μπάλα μπροστά του. Δεν συμμετέχει στο παιχνίδι αμυντικά και επιθετικά όσο και όπως ο Μακέντα. Και η σεζόν δεν… βγαίνει με τον άπειρο Ιωαννίδη και έναν εκ των Καμπετσή/Περέα ως αντικαταστάτες του Καρλίτος σε περίπτωση τραυματισμού ή τιμωρίας του Ισπανού φορ. Αφού θα έχει καλύτερους και περισσότερους δημιουργούς από πέρυσι ο Παναθηναϊκός, πρέπει να έχει και μια αξιόπιστη και όχι ρισκαδόρικη εναλλακτική επιλογή για τον σέντερ φορ του, ώστε να μην πονοκεφαλιάζει για το γκολ, που ήταν το βασικό πρόβλημά του τα δύο τελευταία χρόνια.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...