Η υστεροφημία του κάθε Κομίνη…

Η υστεροφημία του κάθε Κομίνη…

Η υστεροφημία του κάθε Κομίνη…

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τους διαιτητές που τελείωσαν την καριέρα τους μετά τις αλλαγές στους πίνακες και γι’ αυτό που μένει στο τέλος αναφορικά με την παρουσία τους. Σχόλια υπάρχουν και για άλλα –εξωαγωνιστικά- θέματα της επικαιρότητας.

Πάντα αναρωτιόμουν για τους διαιτητές που… ξέφευγαν και με τις διαιτησίες τους σε αλλεπάλληλα ματς και μεγάλες –χρονικά- περιόδους προκαλούσαν την νοημοσύνη των φιλάθλων: «Μα πώς θα κυκλοφορήσουν έξω μετά τα όσα κάνουν στα γήπεδα; Δεν θα ντρέπονται με τα δικαιώματα που δίνουν;»

Λίγοι συμφωνούσαν με αυτή την… ρομαντική εκτίμηση. Έλεγαν ότι αυτοί οι διαιτητές, για να πάρουν την απόφαση να ξεφύγουν σε τέτοιο σημείο, δεν λογαριάζουν τίποτα και πολύ περισσότερο το… τι λέει ο κόσμος.

Σε κάθε περίπτωση όμως υπάρχει αυτή η υστεροφημία που δεν ξεπερνιέται εύκολα και είναι ένας παράγοντας που συνοδεύει τον κάθε διαιτητή για πολλά-πολλά χρόνια.

Δηλαδή…

Ο Κομίνης πώς θα καταφέρει να βγάλει από πάνω του εκείνη τη βραδιά της Τούμπας το 2018, σε συνδυασμό βέβαια και με όλα τα άλλα μεγάλα ματς στα οποία υπήρξε αρνητικός πρωταγωνιστής; Νομίζω πώς… ό,τι και αν κάνει από εδώ και πέρα, εκείνη η βραδιά που άλλαξε τέσσερις αποφάσεις σε μισή ώρα για έναν τελικό πρωταθλήματος, αλλά και η μετέπειτα συμπεριφορά του όταν αρνήθηκε να καταθέσει στο δικαστήριο, θα τον στιγματίζει για μια ζωή. Από εκεί και μετά εξάλλου, επηρεάστηκε και η καριέρα του και η απόδοσή του. Μόνος του έδειξε πόσο επηρεάστηκε από το λάθος που έκανε και από τον αντίκτυπο που δημιούργησε.

Όσον αφορά τον κάθε διαιτητή και τον κάθε Κομίνη, είναι πολύ διαφορετικό να τελειώνει την καριέρα του μετά από απόφαση άλλων που δεν τον εμπιστεύονται πλέον και άλλο να ολοκληρώνει ομαλά, με δική του απόφαση ή λόγω του ηλικιακού ορίου. Για παράδειγμα: Ο Σιδηρόπουλος ή ο Παπαπέτρου παίζουν και κάνουν λάθη. Και τώρα όμως, αλλά και στα δύσκολα χρόνια αυτού που χαρακτηρίστηκε «εγκληματική οργάνωση», προσπάθησαν και κράτησαν μία – όσο το δυνατό - πιο αξιοπρεπή στάση. Γι’ αυτό και –όλα δείχνουν ότι- θα τελειώσουν την καριέρα τους όταν εκείνοι το αποφασίσουν και αφού έχουν κάνει μία πορεία ακόμη και στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Μεγάλη υπόθεση αυτή! Σε αντίθεση, ο κάθε Κομίνης και ο κάθε Σπάθας θα απομακρυνθούν, όταν πλέον χαθεί κάθε εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό τους. Όταν κριθεί ότι απέτυχαν… οριστικά! Και αυτό θα τους συνοδεύει για καιρό… Θα τους αφήσει στίγμα που δεν θα φεύγει…

Ο Σπάθας για παράδειγμα, ακόμη και μετά από χρόνια, «ταλαιπωρείται» στα δικαστήρια. Η όλη του παρουσία εκείνα τα χρόνια του άφησε σημάδια, όσο και αν οι πολλοί μάρτυρες (εκτός Αλαφούζου) ξέχασαν τις πάμπολλες φορές που αποφάσισε να γίνει ο απόλυτος πρωταγωνιστής μέσα στα γήπεδα. Στο κάτω-κάτω, το ότι υπήρξαν και μάρτυρες που ρωτήθηκαν και δεν θυμόνταν το περιβόητο Αστέρας-Ολυμπιακός 0-0 του 2014, με τα 31 λάθη σε βάρος του Αστέρα στην μεγαλύτερη σφαγή που έχουμε δει ποτέ στα ελληνικά γήπεδα, πιο πολύ εκείνους εκθέτει…

Όταν η ιστορία γράφει ΚΑΙ για τους διαιτητές, δεν… ξεγράφει όσο και αν πολλοί δε νοιάζονται καθόλου ούτε για την αξιοπρέπειά τους.

* Στο κομμάτι της επικύρωσης της βαθμολογίας ο ΠΑΟΚ δεν είχε κανέναν λόγο να φοβάται την εκκρεμότητα με την υπόθεση της δήθεν πολυϊδιοκτησίας.

* Για την αναδιάρθρωση και την ψηφοφορία έχει μεγάλη πλάκα το ότι κατηγορείται ο ΠΑΟΚ γι’ αυτό που… οι άλλοι πίστευαν ότι θα ψήφιζε! Ο ΠΑΟΚ ψήφισε υπέρ των 14 ομάδων, παρολ’ αυτά «πρέπει» να κατηγορείται για κάτι άλλο που θεωρούν στην πλευρά του Ολυμπιακού ότι ήθελε να ψηφίσει…

* Ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω πώς –σε πρακτικό επίπεδο- η UEFA θα επιχειρήσει να μην εμπλέξει σε κλήρωση ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ελληνικές και τουρκικές ομάδες. Όταν αυτό το έκανε με Ρώσους και Ουκρανούς, είχαμε γεγονότα και συγκρούσεις. Τώρα πώς θα στηρίξουν κάτι τέτοιο; Θα παραδεχθεί επίσημος φορέας ότι οι δύο χώρες…. «κινδυνεύουν να εμπλακούν σε πολεμικά σκηνικά»; Πάντως και πρόπερσι ο ΠΑΟΚ για ένα τέτοιο σκηνικό στάλθηκε ΧΩΡΙΣ κλήρωση επάνω στην Μπενφίκα, ενώ και πέρυσι μόνο τον Άγιαξ έπρεπε να αποφύγει και «κατάφερε» να πέσει πάνω του!

* Καλοκαίρι 2019 μετά την πιο επιτυχημένη χρονιά του ΠΑΟΚ και όλα τα γεγονότα ή τα πιθανά σενάρια, αντιμετωπίζονταν με υπεραισιοδοξία! Καλοκαίρι 2020 μετά από μία κακή σεζόν του Δικεφάλου και όλα όσα θα γίνουν θα αντιμετωπίζονται με κακή διάθεση. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.