Καρέρα: Προπονητής που έψαχνε η ΑΕΚ

Καρέρα: Προπονητής που έψαχνε η ΑΕΚ

Καρέρα: Προπονητής που έψαχνε η ΑΕΚ

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τα στοιχεία που έχει προλάβει σε 7 μήνες να βάλει ο Μάσιμο Καρέρα στο παιχνίδι της ΑΕΚ με συνέπεια να την έχει μετατρέψει από το συνοθύλευμα του Δεκεμβρίου σε μια ομάδα που κρατά την ευκαιρία των προκριματικών του Champions League και της διεκδίκησης του κυπέλλου.

Το βράδυ της Τετάρτης ο Μάσιμο Καρέρα συμπλήρωνε 7 μήνες από την πρώτη του ημέρα στην ΑΕΚ. Αν στις 8 Δεκεμβρίου 2019 του έλεγε κάποιος ότι τέσσερα ματς πριν από την ολοκλήρωση της σεζόν θα κράταγε στα χέρια του την ευκαιρία να τερματίσει στην 2η θέση του πρωταθλήματος και να κατακτήσει το κύπελλο, ο Ιταλός δεν θα μπορούσε να φανταστεί καλύτερο σενάριο για την πρώτη του μισή σεζόν στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ρεαλιστικά, δεν θα μπορούσε να ζητήσει από τον εαυτό του τίποτα περισσότερο από αυτό που έχει προλάβει να κάνει στο διάστημα της δουλειάς του στην ΑΕΚ. Και φυσικά η ίδια η ΑΕΚ δεν θα μπορούσε να του έχει ζητήσει περισσότερα, ασχέτως αν σήμερα ο καιρός την βρίσκει να περιμένει τον τερματισμό ώστε να ξέρει αν θα νιώσει ενθουσιασμένη ή απλώς ικανοποιημένη. Όποιο και αν είναι το συναίσθημα που θα δημιουργήσει η τελευταία εντύπωση, το γεγονός παραμένει: η ΑΕΚ, μια πολύ ταλαιπωρημένη ομάδα με τους προπονητές τα τελευταία χρόνια, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κερδισμένη της σεζόν στο θέμα του προπονητή. Είναι η μόνη, μετά τον Ολυμπιακό, που δεν σκέφτεται καν την πιθανότητα να αλλάξει προπονητή επειδή είδε την ομάδα να σημειώνει πρόοδο στα χέρια του Ιταλού. Κι είναι αυτή που θα ξεκινήσει από το δεύτερο καλύτερο σημείο εκκίνησης, πίσω από τον Ολυμπιακό, την νέα σεζόν. Διότι είναι τέτοια η βάση που έχει δημιουργήσει με την δουλειά του ο Μάσιμο Καρέρα.

Το βράδυ της Τετάρτης η ΑΕΚ έκανε απέναντι στον ΟΦΗ ένα τυπικό παιχνίδι Καρέρα. Και αυτό από μόνο του είναι ένα καθαρό σημάδι μεγάλης προόδου για μια ομάδα η οποία πριν από 4 “αγωνιστικούς” μήνες (δεδομένου ότι υπήρξε το “νεκρό” διάστημα της καραντίνας) ήταν μια ομάδα χωρίς αγωνιστική ταυτότητα. Σήμερα η ΑΕΚ έχει φτάσει να έχει δημιουργήσει την “πεπατημένη” της. Οι ποδοσφαιριστές της μπαίνουν στο τερέν με την σιγουριά που πηγάζει από τη συνείδηση ότι η ομάδα έχει αποθηκευμένο στο σύστημα της ένα καθεστώς ασφαλούς λειτουργίας. Με εξαίρεση την κακή της ημέρα απέναντι στον Ολυμπιακό, στα playoffs η ΑΕΚ μπορούσε με άνεση να επιστρέφει σε αυτό το safe mode όποτε ένιωθε ότι το είχε ανάγκη λόγω των συνθηκών του παιχνιδιού και της πίεσης του αντιπάλου.

Σε κάθε παιχνίδι της ΑΕΚ αρκούν τα πρώτα 15’ λεπτά για να αντιληφθείς την στρατηγική της, διότι αυτή γίνεται ευδιάκριτη στην τακτική που ακολουθεί. Βλέπεις 15’ λεπτά και καταλαβαίνεις ότι υπάρχει αγωνιστικό σχέδιο, σε μια ομάδα που έχει καθαρές και ευδιάκριτες αρχές στο παιχνίδι της. Πίσω από την στάση της ΑΕΚ στο τερέν διαβάζεις ότι υπάρχει ένα τεχνικό επιτελείο που έχει δουλέψει ώστε να μην τα αφήνει όλα στην τύχη και στην ατομική πρωτοβουλία.

Σε ένα μέτριο παιχνίδι της, απέναντι σε μια πολύ καλοδουλεμένη ομάδα, η ΑΕΚ έκανε περισσότερες (9-6) τελικές προσπάθειες από τον ΟΦΗ και σαφώς περισσότερες ποιοτικές τελικές προσπάθειες (6 στον στόχο - 2 στον στόχο). Από τις 9, οι 8 τελικές προσπάθειες της ΑΕΚ έγιναν από σημείο εντός της μεγάλης περιοχής, σε αντίθεση με τον ΟΦΗ που δεν κατάφερε να σουτάρει από σημείο εντός της μεγάλης περιοχής. Σε ένα μέτριο ματς, κατά του οποίου τη διάρκεια επέλεξε να αφήσει, για μεγάλα διαστήματα, την μπάλα και την πρωτοβουλία στον αντίπαλο (51%-49% κατοχή), η ΑΕΚ έκανε περισσότερες επιθέσεις (94-84) και σαφώς περισσότερες επικίνδυνες επιθέσεις (40-24).

Μια μικρή ανάλυση ενός τυπικού αγώνα της, στον οποίο είχε μια “συνηθισμένη” απόδοση δημιουργεί μια καθαρή εικόνα για την πρόοδο που έχει σημειώσει η ΑΕΚ στα χέρια του Καρέρα. Αυτή η πρόοδος είναι καθαρή, όχι εξαρτώμενη από τον τερματισμό της ΑΕΚ. Φυσικά η εικόνα της στα τελευταία τρία ματς των playoffs και στον τελικό του Κυπέλλου θα μας κάνει σοφότερους σχετικά με την ικανότητα του Καρέρα και των συνεργατών του στο κομμάτι της ψυχικής και πνευματικής προετοιμασίας της ομάδας. Καταλαβαίνεις πολλά για τις δεξιότητες ενός προπονητή στην νοητική και ψυχολογική προετοιμασία όταν μελετάς και αναλύεις τη συμπεριφορά του και την συμπεριφορά της ομάδας του σε μεγάλα παιχνίδια - δηλαδή εκεί που η πίεση γίνεται μεγαλύτερη από ποτέ. Σε ένα μεγάλο ματς και σε μια μεγάλη δοκιμασία καταλαβαίνεις πολλά για την νοοτροπία του και την ανθεκτικότητα του.

Μέχρι εδώ, μετά τον Ολυμπιακό, ο οποίος πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου, η ΑΕΚ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κερδισμένη της διαδικασίας των playoffs. Θα είναι ακόμη περισσότερο κερδισμένη αν καταφέρει να πάρει από τον ΠΑΟΚ το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League. Είναι όμως ήδη κερδισμένη και οφελημένη από την διαδικασία, διότι κατά τη διάρκεια της ο προπονητής έδειξε στοιχεία που δεν είχε προλάβει να δείξει πολύ μέχρι τον Μάρτιο: στοιχεία στην ανάπτυξη των επιθέσεων, στοιχεία στην βελτίωση της τακτικής συμπεριφοράς των ποδοσφαιριστών, στοιχεία σχετικά με τις δεξιότητες του στην διαχείριση του ρόστερ προκειμένου να βρίσκει λύσεις σε προβλήματα σαν αυτό της αποχώρησης του Βράνιες.

Με όσα έχει δείξει μέχρι εδώ, ο Μάσιμο Καρέρα έχει φωνάξει ότι είναι ένας προπονητής για πρωταθλητισμό. Προπονητής που πρόλαβε να αποδείξει και να προσφέρει αξία στην ΑΕΚ για να την πείσει ότι μπορεί να επενδύσει πάνω του τα οράματα της για πρωταθλητισμό και αξιόλογη ευρωπαϊκή παρουσία.

Τα στατιστικά του Καρέρα

Πηγή: SofaScore

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.