Το 4-3-3 μια εικόνα από το... μέλλον!

Το 4-3-3 μια εικόνα από το... μέλλον!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Το 4-3-3 μια εικόνα από το... μέλλον!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης εστιάζει στο τρόπο που έπαιξε η Α.Ε.Κ. με τον Άρη και σημειώνει ότι πρόκειται για κάτι το οποίο θέλουν να χτίσουν Ίβιτς – Καρέρα, ενώ έχει ένα χρωστούμενο υστερόγραφο.

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση! Αυτό αναφέρει ένα διεθνές γνωμικό και προφανώς ταιριάζει σε πολλά απ' όσα βιώνουμε στην καθημερινότητά μας. Ισχύει και στο ποδόσφαιρο και δη στην ΑΕΚ με την οποία ασχολούμαστε και για της οποίας τα ζητήματα εστιάζουμε σε τούτο εδώ το χώρο. Το blog θα ασχοληθεί με τακτική και τι θέλει να δημιουργήσουν οι Ίλια Ίβιτς και Μάσιμο Καρέρα ενόψει της νέας σεζόν και γενικά για το μέλλον της ομάδας έτσι όπως το έχουν οι δυο τους (και το μεγάλο αφεντικό φυσικά, Δημήτρης Μελισσανίδης) οραματιστεί την ομάδα για του χρόνου και όχι μόνο...

Στην περίπτωση της Ένωσης η σύμπτωση αφορά το 4-3-3 που επέλεξε ο Μάσιμο Καρέρα στον αγώνα με τον Άρη όταν επιθυμούσε να εξασφαλίσει στοιχεία που θα οδηγούσαν σε αγωνιστικό επίπεδο σε κέρδη όπως: κατοχή μπάλας, επιβολή ρυθμού, αποτελεσματική και σωστή ανασταλτική λειτουργία των γραμμών, άμεση εκδήλωση επίθεσης και σωστή ανάπτυξη από τον άξονα, πίεση στο πρώτο τρίτο του αντιπάλου και κατοχή στις δεύτερες μπάλες. Μεταξύ άλλων στοιχείων τα παραπάνω της συγκεκριμένης τακτικής προσέγγισης.

Δεν μπορεί να είναι σύμπτωση ότι το επέλεξε σε όλα τα κρίσιμα ματς έως τώρα από τη στιγμή που βρίσκεται στον πάγκο της ΑΕΚ. Διότι αυτό έπαιξε η ομάδα (σ.σ.: το 4-3-3) με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, μετά με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ και τώρα με τον Άρη στο Κύπελλο σε ένα ματς που έψαχνε πρόκριση σε τελικό Κυπέλλου. Προφανέστατα αυτό είναι το σύστημα που του αρέσει περισσότερο και εμπιστεύεται με δεδομένες τις ανάγκες των συγκεκριμένων ματς και με το διαθέσιμο υλικό...

Σε αυτό το σημείο αξίζει να βάλουμε στην... κουβέντα μας και τον Ίλια Ίβιτς. Ο Σέρβος τεχνικός διευθυντής ο οποίος ήδη παρουσιάζει επιτυχημένο έργο (με τις υποθέσεις Καρέρα, Σιμάνσκι κυρίως, αλλά και Αραούχο), στην επιστροφή του στην ΑΕΚ και σε εκείνη τη συνάντηση με τους ρεπόρτερ της ομάδας, είχε καταστήσει σαφές ότι προτιμάει το 4-3-3 και το 4-2-3-1 με γνήσια, ικανά εξτρέμ που θα κάνουν τη διαφορά. Κυρίως είχε αναφερθεί στο 4-3-3 που μοιάζει να ταιριάζει και τούτη τη περίοδο στην Ένωση περισσότερο, ειδικά επαναλαμβάνω στα σημαντικά παιχνίδια.

Η μεταγραφική αναζήτηση δείχνει την κατεύθυνση

Προφανώς και όλα θα φανούν στο τέλος της περίεργης αυτής σεζόν που διανύουμε αλλά και στην αρχή της επόμενης. Οι κινήσεις ενίσχυσης θα φανερώσουν το στόχο σχετικά με την ομάδα που θέλουν να δημιουργήσουν οι Ίβιτς και Καρέρα. Ωστόσο το 4-3-3 που είδαμε (και) στο «Βικελίδης» είναι μια εικόνα από το... άμεσο μέλλον! Μοιάζει να συνιστά τη πρώτη επιλογή για τους υπεύθυνους του αγωνιστικού σχεδιασμού αρκεί να μπορέσουν το καλοκαίρι και έως το Σεπτέμβριο να βρουν αυτά που έχουν στο μυαλό τους και στην... ατζέντα που έχει δημιουργηθεί με τίτλο: ρόστερο 2020-2021...

Τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο είναι δεδομένο ότι η ΑΕΚ οφείλει να ψάξει και να βρει στόπερ (βασικός και ηγέτη), ένα αριστερό μπακ που να συνδυάζει ικανότητα σε άμυνα και επίθεση, ένα εξτρέμ σίγουρα και ίσως δυο αν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο από τον Αύγουστο και μετά δεν υπάρχει στο δυναμικό της ομάδας ο Βέρντε. Σημειώνω για τον Ιταλό αυτό το παραπάνω διότι ήδη έχετε διαβάσει αποκλειστικά στο gazzetta.gr σχετικά με το ενδιαφέρον που μετέφερε ο Λουίτζι Λάουρο στην ΑΕΚ για τον πελάτη του από την Αλ Αϊν αλλά και ότι θα κοιτάζει σε Ισπανία, Ιταλία και όχι μόνο για το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόταση για την Ένωση αφού η Αραβία τον δελεάζει μόνο σε οικονομικό επίπεδο!

Η μεταγραφική αναζήτηση των «κιτρινόμαυρων» αναδεικνύει αυτή την επιθυμία για ισχυροποίηση του 4-3-3. Μένει βέβαια να μπορέσει να υλοποιηθεί προς αυτό το δρόμο που θέλουν ο αγωνιστικός σχεδιασμός κάτι που εξαρτάται απόλυτα από τους υπεύθυνους του ποδοσφαιρικού τμήματος, τον τεχνικό διευθυντή κοινώς που είναι και το αφεντικό και τον προπονητή της ομάδας. Ανεξάρτητα από τα οικονομικά δεδομένα και τα διαθέσιμα, προφανώς και γίνεται να ολοκληρωθεί το σχέδιο που έχουν στο μυαλό τους οι δυο άνδρες και το οποίο γνωρίζει και προφανώς έχει ήδη εγκρίνει ο Δημήτρης Μελισσανίδης που μοιάζει να του έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη (όσο χρειάζεται, ξέρει εκείνος).

Οι επιλογές στον άξονα το βοηθούν...

Μια πραγματικότητα σε επίπεδο θέσεων και επιλογών που αποδεικνύεται ότι δύναται να βοηθήσει στο σχέδιο που έχουν στο μυαλό τους οι Ίβιτς – Καρέρα είναι οι επιλογές στον άξονα και δη στα χαφ. Με τους Σιμόες, Σιμάνσκι, Κρίστισιτς, Γαλανόπουλο, Σαμπανάτζοβιτς και Μάνταλο που του ταιριάζει απόλυτα η συγκεκριμένη θέση, να αγωνίζεται δηλαδή ως δεύτερος εσωτερικός χαφ με ελευθερία κινήσεων στον άξονα, είναι δεδομένο ότι η ΑΕΚ μπορεί να ψάξει εύκολα να τελειοποιήσει την γραμμή κρούσης με προσήλωση στο 4-3-3...

Η αλήθεια είναι πως δεν πρέπει να λαθέψουν στην ΑΕΚ όμως. Ειδικά στη θέση του ακραίου αμυντικού (αριστερό μπακ) και σε εκείνη του εξτρέμ (είτε αριστερά είτε και δεξιά αν ο Βέρντε τελικά αποχαιρετίσει). Στο ματς με τον Άρη για παράδειγμα, τόσο ο Λόπες όσο και ο Χουλτ, ανέβαιναν σωστά στην πλευρά, πήραν πάσες και είχαν τη δυνατότητα απειλής από την πλευρά τους δίχως αποτέλεσμα σε περισσότερες από δέκα περιπτώσεις. Κάτι που αναδεικνύει και την ανάγκη ενίσχυσης στη συγκεκριμένη θέση με ένα ποδοσφαιριστή που θα μπορεί να συνδυάζει το αμυντικό με το επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού του.

Στην επίθεση με τον Μάρκο Λιβάια να ανταποκρίνεται στο ρόλο του αριστερού εξτρέμ τη στιγμή που δύναται να παίξει και ως φορ, η αναζήτηση για έναν ποιοτικό βασικό ακραίο (είτε δεξιά είτε αριστερά) θα απογειώσει τη συγκεκριμένη διάταξη. Προφανώς όλα θα εξαρτηθούν (και) από το τι θα συμβεί με περιπτώσεις παικτών όπως είναι ο Αραούχο που είναι όλα ανοιχτά για το μέλλον του. Διότι διαφοροποιούνται και τα οικονομικά δεδομένα με, ή χωρίς, τον «Τσίνο» στο ρόστερ... Όπως και να 'χει το 4-3-3 είναι μια εικόνα από το μέλλον αλλά μόνο το καλοκαίρι και όσα συμβούν στο ρόστερ θα μας αποδείξουν τι τελικά έχουν στο μυαλό τους για την ΑΕΚ που έχουν οραματιστεί οι δυο υπεύθυνοι του ποδοσφαιρικού τμήματος του club!

Υγ: Αδίκησα στο blog μου μετά τον αγώνα τον Χρήστο Αλμπάνη. Απαράδεκτος και ζητώ συγγνώμη... Διότι ο Έλληνας άσος μπήκε και άλλαξε τον αγώνα. Έχει συμμετοχή στο πρώτο τέρμα της ΑΕΚ που στέλνει το ματς στην παράταση και επί της ουσίας δημιουργεί όλο το δεύτερο γκολ με εξαιρετική συνολικά ενέργεια το οποίο στέλνει την ομάδα στον τελικό. Ήταν άδικο από μέρους μου να μην αφιερώσω έστω μια πρόταση ειδικά για ένα παιδί που πρέπει ούτως ή άλλως να τον διαφημίζουμε ως πρότυπο (όπως για παράδειγμα ο Μπακασέτας, ή ο Μασούρας του Ολυμπιακού) για όλους τους αθλητές σε επίπεδο ποιότητας ανθρώπου και αρχών και ιδεών... Ευτυχώς είναι και καλός στο αντικείμενό του!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...