Τι έχει πετύχει ο Ολυμπιακός φέτος (poll)

Τι έχει πετύχει ο Ολυμπιακός φέτος (poll)

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Τι έχει πετύχει ο Ολυμπιακός φέτος (poll)

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για την ομάδα των 50 αγώνων που το πιο σημαντικό που κάνει δεν είναι ότι θα κατακτήσει τίτλο ή τίτλους, αλλά ότι γεννά πρωταγωνιστές και εξασφαλίζει και το αύριο του συλλόγου...

Στο ποδόσφαιρο, το κρίσιμο κομμάτι είναι οι τίτλοι, όταν μιλάμε για ομάδες με το μέγεθος του Ολυμπιακού. Κατακτάς το πρωτάθλημα πέτυχες, δεν το κατακτάς, απέτυχες και πάμε παρακάτω. Ευτυχώς αυτή η λογική δεν κυριαρχεί πάντα. Ευτυχώς ακόμη και στην Ελλάδα, αρχίσαμε να βλέπουμε και πέρα από τους τίτλους και την εικόνα μέσα στις τέσσερις γραμμές.

Αν είχαμε μείνει μόνο στους τίτλους ο Μαρτίνς θα είχε φύγει από πέρυσι, αφού έχασε το πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ και αποκλείστηκε στο Κύπελλο από τη Λαμία. Μία νίκη με τη Μίλαν δεν θα... έφτανε από μόνη της να τον κρατήσει στο Ρέντη.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν φέτος έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα, ίσως το πάρει και αήττητος, είναι στον τελικό του Κυπέλλου, έφτασε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, κάνοντας τρεις προκρίσεις το καλοκαίρι ως δεύτερος του ελληνικού πρωταθλήματος (πέρασαν 10 χρόνια για να βάλει η Ελλάδα δευτεραθλήτρια στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ), έκανε υπέροχες εμφανίσεις στον όμιλο κόντρα σε ομάδες όπως η Μπάγερν και η Τότεναμ και απέκλεισε τον Ερυθρό Αστέρα, για να συνεχίσει στο Europa, όπου απέκλεισε την Αρσεναλ και συνεχίζει με την Γουλβς! Είναι κουραστικό ακόμη και να θυμηθείς τι έχει κάνει την φετινή σεζόν ο Ολυμπιακός, όχι να το κάνεις.

Ας δούμε όμως συνοπτικά, όλα όσα έχει κάνει για να καταλάβετε ότι η επιτυχία δεν είναι το πρωτάθλημα, ή το νταμπλ αν αυτό έρθει, αλλά και όλα τα υπόλοιπα:

Ο Ολυμπιακός ως τώρα έχει παίξει 50 επίσημα ματς (η Λίβερπουλ έχει παίξει 46 και η Μπάγερν 47) και ως το τέλος θα δώσει τουλάχιστον άλλα εννιά ματς. Σεζόν με 59 ματς για ελληνική ομάδα δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά. Είναι νούμερο που τρομάζει ακόμη και τις αγγλικές ή τις ισπανικές ομάδες του υψηλότερου επιπέδου.

Ο Ολυμπιακός αυτό τον τεράστιο αριθμό των αγώνων τον έβγαλε με ένα κορμό 15-16 ποδοσφαιριστών οι οποίοι δεν έβγαλαν μυικούς τραυματισμούς ή τραυματισμούς κόπωσης και η φυσική του κατάσταση κατά γενική ομολογία δεν υστερούσε ακόμη και απέναντι σε ομάδες επιπέδου Μπάγερν, Τότεναμ και Άρσεναλ! Δεν είναι καθόλου απλό αυτό, για να μην γράψω ότι είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα.

Ο Ολυμπιακός την φετινή σεζόν άλλαξε πολύ σε σχέση με την περσινή, και στα πρόσωπα και στην λογική του παιχνιδιού του (κυρίως σε αυτήν), κι ας μην το έχουν συνειδητοποιήσει πολλοί. Επειδή αρκετοί απαξιώνουν εύκολα τον Φορτούνη, έχουν ασθενή μνήμη... Ο Ολυμπιακός της πρώτης χρονιάς του Μαρτίνς ήταν χτισμένος πάνω στον Φορτούνη και στο 4-2-3-1, στο οποίο μπορεί να αποδώσει καλά ο Έλληνας μεσοεπιθετικός. Ο Ολυμπιακός της πρώτης σεζόν του Μαρτίνς δεν μπορούσε να ζήσει χωρίς τον Φορτούνη και όλα τα σχέδια ανάπτυξης παιχνιδιού και όλα τα στημένα περνούσαν από τα πόδια του, με τον Έλληνα διεθνή να κάνει σεζόν μύθο απ' όλες τις απόψεις. Ο Φορτούνης το καλοκαίρι έπαθε ρήξη χιαστών και ο Μαρτίνς κατάθλιψη...

Η περσινή έκδοση του Ολυμπιακού είναι λοιπόν μία διαφορετική σε πολλά σημεία έκδοση από την φετινή. Από την περσινή έκδοση απουσίαζε ο πιο καταλυτικός παίκτης ο Φορτούνης και ο Μαρτίνς έπρεπε να φτιάξει μία άλλη ομάδα, χωρίς τον... φάρο της. Το σύστημα άλλαξε σε 4-3-3 από 4-2-3-1, ενώ στον φετινό Ολυμπιακό προστέθηκαν όχι κάποιες απλές μονάδες στην ενδεκάδα του, αλλά οι Βαλμπουενά, Ελ Αραμπί και Σεμέδο και στο ροτέισον του οι Μπα, Ραντζέλοβιτς, Λοβέρα που επί της ουσίας ήταν φετινές προσθήκες. Είναι μία διαφορετική ομάδα αυτή, που ο Μαρτίνς σε χρόνο ρεκόρ και μέσα από απολύτως κρίσιμα ματς την έκανε να μοιάζει σαν μία ομάδα ετών.

Αν σήμερα ρωτούσες πόσα χρόνια παίζουν μαζί αυτοί οι παίκτες, ελάχιστοι θα σου έλεγαν ότι πρόκειται για μία ομάδα 1,5 έτους. Ολοι νομίζουν ότι παίζουν χρόνια μαζί. Με εξαίρεση τον Ομάρ που είναι χρόνια στον Ολυμπιακό όλοι οι υπόλοιποι είναι παίκτες διετίας ή ενός έτους. Οι Σα, Καμαρά και Μπουχαλάκης παίζουν βασικοί για δεύτερη σεζόν, αλλά οι Γκιλγιέρμε, Μασούρας, Τσιμίκας καθιερώθηκαν στα μισά της περσινής σεζόν, ενώ οι Βαλμπουενά, Ελ Αραμπί, Σεμέδο, Μπα παίζουν μόνο μία χρονιά στην ομάδα.

Επίσης αν σήμερα ρωτήσεις τους φίλους του Ολυμπιακού (θα το κάνουμε και εμείς στο poll που ακολουθεί...) ποιoς παίκτης δεν θέλουν να φύγει το καλοκαίρι, θα τους βάλεις σε μεγάλο μπελά. Συνήθως στις ομάδες αυτή η απάντηση είναι εύκολη ή τέλος πάντων είναι ένας δύο παίκτες αυτοί που όλοι θέλουν να κρατήσουν., οπωσδήποτε.Σε ένα τέτοιο γκάλοπ μεταξύ των φίλων του Ολυμπιακού από την φετινή έκδοση θα σου έλεγαν σε μεγάλα ποσοστά ότι θέλουν να κρατήσουν οπωσδήποτε αρκετούς παίκτες.

Ο Σα θα είχε μεγάλα ποσοστά, το ίδιο και ο Γκιλγιέρμε, ο Τσιμίκας και ο Καμαρά επίσης, ο Βαλμπουενά και ο Ελ Αραμπί τεράστια και όλο και κάποιους θα έβρισκες να σου πουν για τον Σεμέδο ή τον Μπα ή να αναρωτηθούν γιατί δεν έχει ανανεώσει ακόμη ο Ομάρ. Με λίγα λόγια εννιά από τους έντεκα. Οι άλλοι δύο είναι αυτοί που κάνουν την καλύτερη δουλειά για τον προπονητή, ώστε η ομάδα να λειτουργεί σωστά και να μπορεί ο κόσμος να επιλέγει τους υπόλοιπους ως αγαπημένους. Η ενδεκάδα του Ολυμπιακού ξεκινάει από τον Μπουχαλάκη και τον Μασούρα όμως! Ολο αυτό είναι ένα δείγμα για το πόσο λειτουργική είναι αυτή η ομάδα.

Επιπλέον η αξία αυτών των ποδοσφαιριστών έχει εκτοξευθεί. Δεν υπάρχει ούτε ένας παίκτης του Ολυμπιακού που να μην κάνει σήμερα περισσότερο από όσο έκανε όταν ήρθε στον Ολυμπιακό. Άλλοι την έχουν δεκαπλασιάσει, όπως ο Καμαρά και ο Τσιμίκας, οι οποίοι αποκλείεται αν πωληθούν να πωληθούν κάτω από 20 εκατ ευρώ, και άλλοι τουλάχιστον την διπλασίασαν. Ο Ολυμπιακός μπορεί να δεχθεί πρόταση εκατομμυρίων (4-5) ακόμη και για τον 33χρονο Ελ Αραμπί κι' αν δεν ζούσαμε το καλοκαίρι του κορονοϊού στα ταμεία της ΠΑΕ θα έμπαιναν εύκολα 50 εκατ ευρώ με 2-3 πωλήσεις παικτών.

Ολο αυτό προφανέστατα και δεν έγινε τυχαία. Ολο αυτό δείχνει την δουλειά σε βάθος από όλους και όλο αυτό εξασφαλίζει στον Ολυμπιακό πολλά περισσότερα πράγματα από το φετινό πρωτάθλημα. Το αν θα πάρει ή όχι το Κύπελλο δεν θα αλλάξει την ιστορία της φετινής σεζόν, άντε να της δώσει λίγο μεγαλύτερη λάμψη, το αν θα περάσει την Γουλβς βεβαίως μπορεί να την αλλάξει εντελώς. Διότι έτσι κι' αλλιώς και η φετινή χρονιά στην Ευρώπη είναι επιτυχημένη για τον Ολυμπιακό, αλλά συμμετοχή σε προημιτελικό ή ακόμη παραπέρα προφανώς και την κάνει εξωπραγματική...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.