Παναθηναϊκός, ο «δακτυλοδεικτούμενος» των play offs στο last dance του Δώνη

Παναθηναϊκός, ο «δακτυλοδεικτούμενος» των play offs στο last dance του Δώνη

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Παναθηναϊκός, ο «δακτυλοδεικτούμενος» των play offs στο last dance του Δώνη

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τη μοναδικότητα του Παναθηναϊκού στα play offs, την αλλαγή δεδομένων για τον Τσάβι Ρόκα και το κεφαλαιώδες θέμα του γηπέδου.

- Yπάρχουν πολλές ομάδες που δεν έχουν βαθμολογικό κίνητρο στα play offs; Tρεις. Ο Παναθηναϊκός που μένει λόγω τιμωρίας εκτός Ευρώπης, ο ΟΦΗ και ο Αρης που έχουν διασφαλισμένο «ευρωπαϊκό» εισιτήριο (αν δεν προκύψει κάποιο απρόοπτο λόγω FIFA στην ομάδα της Θεσσαλονίκης).

- Yπάρχουν πολλές ομάδες που συμμετέχουν στα play offs και ενδέχεται να αλλάξουν τη μισή ενδεκάδα τους την επόμενη σεζόν; Ο Παναθηναϊκός (κατ’ επιλογήν) και ο Άρης (κατά κάποιο τρόπο «υποχρεωτικά», λόγω των προβλημάτων που άρχισαν από την τιμωρία της FIFA).

- Yπάρχουν πολλές ομάδες που ούτε βαθμολογικό κίνητρο έχουν στα play offs, ούτε κάποιο άλλο κίνητρο στο Κύπελλο, σ’ αυτή την τελική ευθεία της σεζόν, μετά το restart που αποφασίστηκε; Ο Παναθηναϊκός και ο ΟΦΗ.

- Υπάρχουν πολλές ομάδες που θα παραταχθούν στα play offs με προπονητή που έχει ημερομηνία λήξης; Όχι, μόνο ο Παναθηναϊκός. Μαρτίνς, Φερέιρα, Καρέρα, Σίμος και Ένινγκ θα παραμείνουν στους πάγκους τους για την εκκίνηση της επόμενης αγωνιστικής σεζόν.

Παναθηναϊκός, λοιπόν. Το «πειραματόζωο» των play offs! Ο δακτυλοδεικτούμενος. Μια ομάδα που ετοιμάζεται να παίξει δέκα ντέρμπι εναντίον των καλύτερων ελληνικών ομάδων αυτής της σεζόν με τις εξής προϋποθέσεις-δεδομένα…

  • Με έξι από τους έντεκα βασικούς του «φευγάτους» ή μετέωρους: Γιόχανσον, Ινσούα, Χρ. Δώνης και Ζαχίντ αποχωρούν, Μακέντα και Χατζηγιοβάνης αναμένεται να πωληθούν.

  • Με τραυματίες δύο από τους υπόλοιπους βασικούς, οι οποίοι αποτελούν και μέλη του σταθερού κορμού του: Πούγγουρας και Κουρμπέλης ξεκινούν από μειονεκτική θέση και θα δούμε αν και κατά πόσο θα καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα (πιο «ελαφρύ» το πρόβλημα του αρχηγού, που αναμένεται να αγωνιστεί εναντίον της ΑΕΚ την Κυριακή).

  • Με προπονητή ο οποίος θα τα δώσει όλα για να μην κηλιδωθεί σ’ αυτό το τουρνουά των δέκα αγωνιστικών η διετής πορεία του στην ομάδα, αλλά ξέρει ότι η καριέρα του στο Τριφύλλι τερματίζεται και μάλιστα δίχως τη θέλησή του.

  • Με τεχνικό διευθυντή ο οποίος τα «άκουσε» για πρώτη φορά στην Ελλάδα από μερίδα 50 οπαδών μόλις προχθές (για την απόλυση του προπονητή), ετοιμάζεται να φέρει έναν κόουτς 46 ετών από την πατρίδα του ο οποίος δεν έχει εργαστεί ποτέ ως «πρώτος» καπετάνιος σε μεγάλο καράβι και έχει ήδη κάνει αξιοπρόσεκτη προετοιμασία για το ρόστερ της επόμενης σεζόν (Καρλίτος, Βέλεθ, Εμμανουηλίδης, Αγιούμπ και πιθανώς Αϊτόρ – Μπάσα καινούρια πρόσωπα συγκριτικά με την εκκίνηση της προηγούμενης σεζόν).

Οσο για τον μεγαλομέτοχο; Ετσι όπως διαχειρίστηκε το θέμα Δώνη, κατάφερε να βρεθεί πάλι σε lose – lose situation. Πάει καλά ο Παναθηναϊκός στα play offs; “Κοιτάξτε τι καταφέρνει η ομάδα με τον 'τελειωμένο' Δώνη, αν είναι δυνατόν να απολύει αυτόν τον προπονητή”. Φέρνει αρνητικά αποτελέσματα ο Παναθηναϊκός; “Ε, βέβαια, πώς να πάει καλά η ομάδα με 'τελειωμένο' προπονητή έτσι όπως τα έκανε ο Αλαφούζος;”. Μονά – ζυγά, μονόζυγα χαμένος! Αλλά δεν είναι η πρώτη, πιθανότατα δεν θα είναι και η τελευταία φορά που θα συμβεί αυτό στην παναθηναϊκή θητεία του. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες δεν ευθύνεται κυρίως ο ίδιος, αλλά οι συνεργάτες του, μα σε τελική ανάλυση πάντα ο “Mr. Skai” χρεώνεται την τελευταία και μεγαλύτερη ευθύνη.

Σ' αυτή τη συγκυρία, επί παραδείγματι, είναι “θολό” αν η απόφαση για το τέλος του Δώνη ανήκει κυρίως στον τεχνικό διευθυντή ή στον μεγαλομέτοχο. Και επειδή ουδείς εκ των δύο θα μιλήσει ανοιχτά γι' αυτό το ζήτημα, άποψή μας είναι ότι ανήκει στον Τσάβι Ρόκα. Και από τη στιγμή που ο Αλαφούζος έχει αποφασίσει να μην ξανακάνει λάθη “τύπου” Ζεσουάλδο Φερέιρα και Αντρέα Στραματσόνι (που λειτουργούσαν πρωτίστως ως τεχνικοί διευθυντές και μάνατζερς και δευτερευόντως ως προπονητές επί θητείας Αλαφούζου), αλλά να εμπιστεύεται για τους προπονητές τις επιλογές των τεχνικών διευθυντών, το απολύτως λογικό ήταν να αποδεχθεί την εισήγηση Ρόκα. Διότι με τον προπονητή Δώνη, ουδέν πρόβλημα είχε ο Αλαφούζος. Πρόβλημα είχε με τις σερί δηλώσεις του κόουτς ως προς το ρόλο και τις αρμοδιότητές του και γενικώς με το ότι θεωρούσε πως ο 50χρονος κόουτς σε ορισμένα θέματα έκανε “πολιτική” και μέσω δημόσιων τοποθετήσεων και μέσω διαρροών.

Πολιτική”, βεβαίως, έκανε ο Ρόκα από ένα σημείο και μετά. Είτε για “άμυνα” στην περίπτωση Βέλεθ, είτε και για “επίθεση”. Αφού δεν αναμίχθηκε με τις λύσεις συμβολαίων τον Ιανουάριο (αφήνοντας τη... “βρώμικη δουλειά” σε Κωστάντο – Μπουτσικάρη), είχε θετικό πρόσημο στην προ κορονοϊού εποχή. Κυρίως λόγω Καρλίτος – Αγιούμπ, αλλά και Ανουάρ – Νάγκι (δεν έβγαλαν μάτια, αλλά στάθηκαν σε ικανοποιητικό επίπεδο). Τώρα, μετά την απόλυση Δώνη, μπήκε κι' αυτός στο “κάδρο”. Και για να μην απολυθεί προτού κλείσει χρόνος, θα κληθεί να περάσει από πολύ μεγάλα κύματα. Διότι εκτός όλων των άλλων, έχει αρχίσει να ανακατεύεται πάλι με το ρόστερ ο μεγαλομέτοχος...

Υ.Γ. Ολες οι ενδείξεις για το θέμα της “Διπλής Ανάπλασης” είναι θετικές και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, είναι... επίμονος! Ας περιμένουμε πρώτα τι θα πει την Τρίτη ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ας ψάξουμε λίγο περισσότερο τον παράγοντα “Αλαφούζος” στο όλο θέμα και... βλέπουμε. Βιασύνη δεν υπάρχει άλλωστε. Τριάντα χρόνια τώρα, ο Παναθηναϊκός στα λόγια έχει χτίσει τρία γήπεδα. Mπορούν όλοι να περιμένουν αν είναι να γίνει το καλό...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...