Αυτός είναι ο Ντάνι Πογιάτος: το 4-3-3, οι Ακαδημίες και η πράσινη πρόκληση

Αυτός είναι ο Ντάνι Πογιάτος: το 4-3-3, οι Ακαδημίες και η πράσινη πρόκληση

Gazzetta team
Αυτός είναι ο Ντάνι Πογιάτος: το 4-3-3, οι Ακαδημίες και η πράσινη πρόκληση

bet365

Ο Ντάνι Πογιάτος έχει μάθει να διδάσκει και να διδάσκεται. Λάτρης του ελκυστικού ποδοσφαίρου κατοχής, θεωρεί πως ήρθε η ώρα για ένα άλμα στην καριέρα του. Είναι έτοιμος να το κάνει στον Παναθηναϊκό; Ο Αλέξανδρος Λοθάνο επιχειρεί να απαντήσει σε αυτό το (μείζον) ερώτημα.

Στον λογαριασμό του στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ο Ντανιέλ Πογιάτος Αλγάμπα έχει ανεβάσει δύο βιβλία. Το ένα, με τίτλο «Futbol total» (Το απόλυτο ποδόσφαιρο), εξηγεί πως άλλαξαν το ποδόσφαιρο αρχικά ο Τζίμι Χόγκαν, εκ των πιονέρων του παιχνιδιού στην Ευρώπη ή ο Ούγκο Μάισλ, ο μαέστρος της κορυφαίας Εθνικής Αυστρίας όλων των εποχών, φτάνοντας μέχρι τους σύγχρονους Αρίγκο Σάκι, Γιόχαν Κρόιφ ή Πεπ Γκουαρδιόλα.

Το άλλο βιβλίο έχει τίτλο «FOCUS» και σε αυτό, ο ψυχολόγος, δημοσιογράφος και PhD του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Ντάνιελ Γκόουλμαν, εξηγεί πως η ανάπτυξη της προσοχής, μας βοηθάει να αγγίξουμε την τελειότητα. «Η εσωτερική οπτική μας βοηθάει να συνδεθούμε με τις αξίες που μας καθοδηγούν» είναι η φράση του συγγραφέα που επισημαίνει ο νούμερο ένα υποψήφιος για να διαδεχθεί τον Γιώργο Δώνη στο τιμόνι του Παναθηναϊκού.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι ποδοσφαιρικές αξίες του προπονητή από την Μπανταλόνα (προάστιο της Βαρκελώνης), που στα 46 του χρόνια νιώθει έτοιμος να κάνει το άλμα και να εργαστεί, για πρώτη φορά, ως πρώτος τεχνικός σε ομάδα ανδρών και όχι σε τμήματα υποδομής;

4-3-3, ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

Διόλου δογματικός και με διευρυμένους ορίζοντες, δεν δίστασε να αποδεχθεί την πρόταση της ακαδημίας του Μπαχρέιν, στην οποία εργάστηκε με επιτυχία για μια τριετία (2012-2015), εξαργυρώνοντας όσα είχε δείξει για έξι χρόνια (2006-2012) στο φυτώριο της Εσπανιόλ, απ' όπου μεταπήδησε από τα τμήματα υποδομής της άσημης Γραμανέτ, όπου έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα, χωρίς να έχει πριν επαγγελματική ενασχόληση ως παίκτης.

Επί ημερών του, οι ομάδες των Καναρινιών που καθοδήγησε (Κ15 έως Κ19) έπαιξαν εξαιρετικό ποδόσφαιρο. Στηριζόμενες στο 4-3-3, διάταξη που προτιμάει κατά κύριο λόγο ο Πογιάτος, οι ομάδες του, τόσο τότε όσο και τώρα στην Ρεάλ, έχουν τη μπάλα στα πόδια τους, παίζουν ποδόσφαιρο κατοχής, έχουν εξαιρετικό αμυντικό τρανζίσιον και εφαρμόζουν άψογα το συνδυαστικό παιχνίδι.

Κορυφαία όλων, στην καταλανική του θητεία, η ομάδα Νέων της σεζόν 2011-12, η οποία σάρωσε τα πάντα, με τερματοφύλακα τον νυν γκολκίπερ της Ρόμα, Πάου Λόπεθ, με τον οποίο τον συνδέει μια βαθιά φιλία.

Οι περισσότεροι από τους ποδοσφαιριστές που συνεργάστηκαν μαζί του, άλλωστε, έχουν να λένε για το πόσα έμαθαν δίπλα του, για το πόσο σκληρά δουλεύει, αλλά και για το γεγονός ότι και ο ίδιος φροντίζει να μαθαίνει πολλά από τους παίκτες του.

Ο ΚΡΟΪΦ ΚΑΙ Η ΡΕΑΛ

Η «Φάμπρικα», όπως είναι γνωστό το φυτώριο της Ρεάλ Μαδρίτης, φημίζεται για τους πολλούς και καλούς ποδοσφαιριστές που δημιουργεί και αναδεικνύει, έστω και αν η πλειονότητα αυτών δεν ριζώνει στην Βασίλισσα, αλλά βρίσκει αλλού την Ιθάκη του.

Το ίδιο, μέσες άκρες, ισχύει και για τους προπονητές. Το καλοκαίρι του 2016, ο Πογιάτος αποφασίζει ότι θέλει να επιστρέψει στην Ισπανία, αφήνει το Μπαχρέιν και ανταποκρίνεται στο κάλεσμα των Μαδριλένων, οι οποίοι τον γνώριζαν καλά από την δουλειά του στα τμήματα υποδομής της Εσπανιόλ.

Αναλαμβάνει την Juvenil B (με παίκτες από 16 έως 18 ετών) και παίρνει ένα ακόμα πρωτάθλημα, αλλά δεν έμελλε να... στεριώσει για πολύ στο προπονητικό κέντρο του Βαλντεμπέμπας, καθαρά όμως από δική του επιλογή.

Ο Τζόρντι Κρόιφ τον καλεί να αποτελέσει μέρος του τεχνικού τιμ της Μακάμπι Τελ Αβίβ, όταν αποφασίζει να αναλάβει για λίγο τα ηνία της ομάδας σε ρόλο προπονητή (ο γιος του θρυλικού Γιόχαν ήταν αθλητικός διευθυντής και πλέον έχει αναλάβει την εθνική ομάδα του Εκουαδόρ).

Στο Τελ Αβίβ ο Πογιάτος βιώνει για πρώτη φορά τη δουλειά σε έναν σύλλογο πρώτης γραμμής, κατακτά το Λιγκ Καπ και γίνεται σοφότερος, ως ένας από τους άμεσους συνεργάτες ενός ανθρώπου που κουβαλάει στο αίμα του το DNA του ιπτάμενου Ολλανδού και στο μυαλό τις ιδέες του Γιόχαν Κρόιφ.

Η Ρεάλ εμφανίζεται ξανά στον δρόμο του, έστω και από... σπόντα. Ο Γκούτι αφήνει την Juvenil A, την βασική ομάδα Νέων της Βασίλισσας, για να εργαστεί στην Μπεσίκτας ως βοηθός του Σενόλ Γκιουνές.

Το κενό του καλύπτεται από τον Πογιάτος, ο οποίος προσαρμόζεται άψογα στην ομάδα που αποτελεί προθάλαμο για την Ρεάλ Καστίγια (ομάδα με προπονητή τον μεγάλο Ραούλ) και το προτελευταίο σκαλοπάτι πριν από την πρώτη ομάδα της Βασίλισσας.

Παρ' ότι το υλικό που είχε στα χέρια του, σύμφωνα με όσους γνωρίζουν, δεν ήταν το καλύτερο δυνατό σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, ο Πογιάτος βάζει την σφραγίδα του. Την πρώτη σεζόν χάνει το πρωτάθλημα για μια και μόνο ήττα, όπως αποκλείεται και στο Youth League (το Champions League).

Φέτος, μέχρι η πανδημία του κορονοϊού να ρίξει λουκέτο στα πάντα, ο Πογιάτος οδηγούσε την ομάδα εκ του ασφαλούς στην κατάκτηση του πρωταθλήματος (το πήρε εντέλει στα χαρτιά), ενώ διεκδικούσε με αξιώσεις και το πρώτο Youth League της ιστορίας της.

Φαν του Ράφα Ναδάλ («ο καλύτερος αθλητής της ιστορίας στην Ισπανία» έχει γράψει), αφιερώνει σχεδόν όλη του την ζωή στον αθλητισμό, αφού δεν χάνει την ευκαιρία να βρεθεί σε γήπεδα για να δει από μπάσκετ μέχρι... ποδόσφαιρο σάλας.

Βραβευμένος πολλάκις σε επίπεδο τμημάτων υποδομής, νιώθει πως ήρθε η ώρα να κάνει το παραπάνω βήμα και να δοκιμαστεί σε συνθήκες υψηλότερου επιπέδου. Εξαιρετικός δάσκαλος, του αρέσει να μεγαλώνουν οι ομάδες γύρω του και ξέρει να δουλεύει καλά με ό, τι έχει στα χέρια του. Αυτό, δεδομένα, θα προσπαθήσει να κάνει και στον Παναθηναϊκό.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα