Τα μικροσυμφέροντα κόντρα στην επιβίωση της Superleague

Τα μικροσυμφέροντα κόντρα στην επιβίωση της Superleague

Τα μικροσυμφέροντα κόντρα στην επιβίωση της Superleague

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου προσπαθεί μέσα από το blog του στο gazzetta να εξηγήσει ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα των ΠΑΕ που δεν τους αφήνει να βρουν λύσεις ώστε να βοηθήσουν το ποδόσφαιρο της SuperLeague να επιβιώσει. Σχόλιο και για τις θέσεις του ΠΑΟΚ.

Σούπερ προσφορά* στα Virtual Sports | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Ο συνεταιρισμός της Superleague έχει πολλά χρόνια να θυμίσει… συνεταιρισμό. Η πιο μεγάλη έκπληξη μάλιστα έχει να κάνει με το ότι ακόμη διατηρείται αυτή η προσπάθεια (το κτίριο, η διοίκηση, οι συνεδριάσεις) των ΠΑΕ να συζητήσουν και να διασφαλίσουν τα κοινά συμφέροντά τους.

Όπως και να έχει φθάσαμε σε μία απίστευτη χρονική περίοδο όπου κατά τη διάρκεια μίας πανδημίας κινδυνεύουν οι πάντες και τα πάντα, ενώ είναι μεγάλο θέμα για τον καθένα πώς θα σταθεί στα πόδια του. Το ίδιο ισχύει και για το ελληνικό ποδόσφαιρο και για να το εξειδικεύσουμε για το πρωτάθλημα της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας.

Η κρισιμότητα της κατάστασης φανερώνεται από τη διακοπή του πρωταθλήματος, την αδυναμία να επαναρχίσει και τα αλλεπάλληλα συμβούλια μέσω τηλεδιασκέψεων στα οποία ΔΕΝ λαμβάνονται αποφάσεις.

Οι ΠΑΕ είχαν και έχουν να σκεφτούν και να αποφασίσουν για το πώς θα τελειώσει –όσο πιο ομαλά γίνεται- η φετινή σεζόν, αλλά και πώς θα ξεκινήσει η επόμενη χωρίς 3-5-8 ομάδες να δηλώσουν αδυναμία συμμετοχής. Μην ξεγελιόμαστε. Αυτό είναι το θέμα.

Μετά από όλα όσα γίνονται λοιπόν, μετά και το χθεσινό αδιέξοδο σε πολλά από τα θέματα που επί τέσσερις ώρες συζητήθηκαν ΧΩΡΙΣ να παρθούν ουσιαστικές αποφάσεις, είναι ξεκάθαρο πώς όσο οι ΠΑΕ σκέφτονται και πράττουν με βάση τα μικροσυμφέροντά τους, ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να κρατήσουν όρθια τη SuperLeague. Επειδή πολλοί μπερδεύονται και ακόμη πιστεύουν ότι έχει μεγαλύτερη αξία τι είπε ή πώς επιτέθηκε ο Μαρινάκης, ο Αγραφιώτης, η Σουλούκου και ο Καραπαπάς στον Γκαγκάτση και τι απάντησε στον καθένα ο αντιπρόεδρος του ΠΑΟΚ, το θέμα είναι πλέον πολύ πιο σοβαρό. Εδώ τώρα μιλάμε για την επιβίωση του ποδοσφαίρου μας.

Μην ξεγελιέστε! Δεν θα έχουμε ποδόσφαιρο αν στην επόμενη Λίγκα κατέβουν έξι ομάδες, ή αν τέλος πάντων δηλώσουν συμμετοχή τέσσερις μεγάλες ομάδες, άλλες δύο-τρεις υγιείς οικονομικά ΠΑΕ και άλλες πέντε-έξι που απλά θα φυτοζωούν και θα περιμένουν κάθε εβδομάδα ή κάθε μήνα κάτι πρόσκαιρο για να μην διαλύσουν.

Πέρα από τα υγειονομικά ζητήματα για τα οποία ευθύνη έχει ΜΟΝΟ η κυβέρνηση, οι ΠΑΕ είχαν εδώ και καιρό ένα ζήτημα να σκεφθούν ενόψει της φετινής σεζόν: «Βγαίνουμε; Μπορούμε να πληρώσουμε; Είναι πιο πιθανό να καταρρεύσουμε οικονομικά αν παίξουμε ή αν το διακόψουμε εγκαίρως;»

Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται και με βάση όσα χθες (δεν) έγιναν, ότι δεν το ζύγισαν καθόλου σωστά. Επί της ουσίας δεν το μέτρησαν καθόλου! Τι έκαναν από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τώρα δεν έχω καταλάβει. Όπως αποδεικνύεται το μόνο που έκαναν ήταν… προσευχές μπας και κάποια ανώτερη δύναμη τους δώσει λύσεις ή τους πετάξει λεφτά από τον ουρανό. Βασικά το μόνο που τους ένοιαξε ήταν τι θα κερδίσουν ακόμη και στα χαρτιά και τι θα παρουσιάσουν ως αποτέλεσμα στο οπαδικό τους κοινό. Γι’ αυτό και άφησαν όλα τα άλλα στην τύχη τους…

Πήγαν στους παίκτες να τους προτείνουν μείωση, χωρίς να μπορούν να τους αποδείξουν τι ακριβώς χάνουν έτσι ώστε να επιμεριστεί σωστά το όποιο οικονομικό πρόβλημα. Οι παίκτες απάντησαν αρνητικά όπως ΟΛΟΙ γνώριζαν ότι θα γίνει και να που χθες οι παράγοντες σπατάλησαν τρεις από τις ώρες τους, μπας και βρουν λεφτά να πληρώσουν τα συμβόλαια! Αυτά τα οποία αν το πρωτάθλημα είχε διακοπεί από τις αρχές Απριλίου, θα είχαν τώρα στα χέρια τους όλα τα δεδομένα για να δικαιολογήσουν κάθε πρόταση απέναντι στους παίκτες.

Χωρίς να βρουν λύσεις για τα φετινά προχωράνε στην επόμενη χρονιά και πολύ λογικά η πλειοψηφία σκέφτεται ότι… «πάμε με κεντρική διαχείριση τηλεοπτικών γιατί χωρίς αυτή οι μισές και παραπάνω ομάδες θα παίξουν με την κ19». Ο Ολυμπιακός λέει «όχι» επικαλούμενος διάφορες ανοησίες για ΠΑΟΚ και Ξάνθη, λες και υπάρχει ένας Έλληνας πολίτης που ξέρει πώς πρακτικά μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της δήθεν πολυϊδιοκτησίας το οποίο η Επιτροπή που σύστησε ο Αυγενάκης δέχθηκε ότι υπάρχει και προσπάθησε να επικυρώσει. Ας έλεγε ο Ολυμπιακός και οι ομάδες που συμπλέουν μόνιμα ή ευκαιριακά μαζί του, ότι… «δεν θέλουμε κεντρική διαχείριση». Γιατί δεν το λένε ξεκάθαρα; Για να μην επιβεβαιωθεί ο Αλαφούζος που και χθες κατήγγειλε ότι… «κάποιες ΠΑΕ έχουν συμφέρον να υπονομεύσουν τα συμφέροντα των ομάδων που δεν έχουν συμβόλαια;»

Με αυτές τις λογικές που βασίζονται στα μικροσυμφέροντα του καθενός, λύση δεν πρόκειται να βρουν.

Με αυτή τη λογική και ο ΠΑΟΚ τζάμπα χρόνο χάνει που κάθεται και μιλάει για κοινή λύση στο θέμα των συμβολαίων αφού εύκολα θα τα βρει με τους δικούς του παίκτες, ενώ είναι και μεγάλο κορόιδο που δέχεται συζητήσεις για κεντρική διαχείριση, έχοντας πλέον στήσει πολύ καλά το δικό του PAOK TV. Παρολ’ αυτά ο ΠΑΟΚ είναι εκεί και προσπαθεί να βρει λύσεις για όλους. (Και για να προλάβουμε όσους το γυρίζουν πίσω και υποστηρίζουν ότι ο ΠΑΟΚ έσπασε την κεντρική διαχείριση, θα θυμίσουμε απλώς ότι και τότε όπως και πέρυσι, άλλες δυνάμεις τον εξανάγκασαν να μπει σε διαφορετικά μονοπάτια. Δυνάμεις και αντίπαλοι που πίστευαν ότι έχουν απέναντί τους τον ΠΑΟΚ του Γούμενου που θα τους πει και ευχαριστώ αν του πετάξουν ένα ξεροκόκαλο).

* Στη περασμένη τηλεδιάσκεψη ο Γιάννης Αλαφούζος κατήγγειλε ότι κάποιοι πιέζουν τους υπουργούς να ξεκινήσουν το πρωτάθλημα, εννοώντας ότι προφανώς πιέζονται να παραβλέψουν τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων. Τώρα ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού κατήγγειλε ότι συγκεκριμένες ομάδες σχεδίαζαν κινήσεις για το θέμα των τηλεοπτικών έχοντας προσυνεννόηση και με τον Αυγενάκη! Είναι φανερό ότι όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και πιο συγκεκριμένος και μας δίνει να καταλάβουμε γιατί ΚΑΙ ο Παναθηναϊκός δεν θέλει να βλέπει -τον μέχρι και σήμερα- υφυπουργό αθλητισμού.

Δεν καταλαβαίνω πάντως γιατί γίνεται θέμα η κόντρα Αλαφούζου- Ολυμπιακού. Αυτό είναι το αυτονόητο. Το αντίθετο θα ήταν θέμα…

* Και κάτι για τα δικαστικά: Ο ΠΑΟΚ έχει προαναγγείλει ότι θα καταγγείλει παντού τον Ολυμπιακό με βάση την πρόσφατη έκθεση για τα χειραγωγημένα ματς. Για όσους αναρωτιούνται γιατί προηγήθηκε η καταγγελία στη Διεθνή Ομοσπονδία των Συλλόγων, θα καταλάβουν το γιατί όταν γίνουν και οι επόμενες. Όταν δηλαδή η μία εξέλιξη θα επηρεάζει ξεκάθαρα και την άλλη…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.