Yπερβολή να δίνεις το 10% του μνημονιακού μπάτζετ σε αριστερό μπακ

Yπερβολή να δίνεις το 10% του μνημονιακού μπάτζετ σε αριστερό μπακ

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Yπερβολή να δίνεις το 10% του μνημονιακού μπάτζετ σε αριστερό μπακ

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για το θέμα της παραμονής του Ινσούα στον Παναθηναϊκό, την ποδοσφαιρική λογική και τους Έλληνες που διαθέτει το Τριφύλλι και μπορεί να αναδείξει τα επόμενα χρόνια σε αυτή την θέση.

bwin - Live Casino γεμάτο εκπλήξεις* όλο τον Απρίλιο! |21+ * Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Το έμψυχο δυναμικό του Παναθηναϊκού δεν διαθέτει αρκετούς ποδοσφαιριστές με ισχυρή προσωπικότητα. Δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά όταν το καθαρό μπάτζετ της ομάδας δεν ξεπερνά τα 3.5 εκατομμύρια ευρώ και όπως είναι γνωστό, στο ποδόσφαιρο, τα γκολ και το leadership τα πληρώνεις. Ένας από τους λίγους παίκτες του Τριφυλλιού που βγάζει πάνω στο χορτάρι ηγετικά χαρακτηριστικά κυρίως στο ψυχολογικό κομμάτι είναι δίχως αμφιβολία ο Εμάνουελ Ινσούα.

Ο Αργεντινός μπακ καταθέτει σε κάθε παιχνίδι πάθος και ενέργεια, μπορεί να παρασύρει τους υπόλοιπους και ανασταλτικά είναι εξαιρετικός. Αυτό, εξάλλου, είναι και το δυνατό του σημείο. Το πόσο αξιόπιστος είναι τακτικά, το πόσο δυνατός είναι στο ένας εναντίον ενός, ανασταλτικά ο ᾽᾽Πότσο᾽᾽ είναι δύναμη! Δημιουργικά, όμως, υστερεί σημαντικά. Δεν είναι ο ακραίος μπακ που θα σου δώσει ασίστ και κάποια γκολ. Μπορεί να έχει ανεβάσματα στο επιθετικό τρίτο, όμως, αυτά σπάνια συνοδεύονται και από ουσία.

Δεδομένα, όμως, ο Ινσούα αποτελεί σημαντικό κρίκο της αλυσίδας στην ομάδα που έχει φτιάξει τα τελευταία δύο χρόνια ο Γιώργος Δώνης.

Από αυτό το σημείο, μέχρι το σημείο να του προτείνει ο Παναθηναϊκός ένα συμβόλαιο περίπου 400.000 ευρώ για να παραμείνει, δηλαδή το 10% του διαθέσιμου, μνημονιακού μπάτζετ, υπάρχει μεγάλη απόσταση και είναι ποδοσφαιρικά υπερβολικό αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς.

Ας δούμε το γιατί:

* Όταν αποκτήθηκαν ο Ινσούα(300.000 ευρώ ετησίως) και ο Γιόχανσον(400.000) το καλοκαίρι του 2017, η οικονομική λογική στην ΠΑΕ ήταν εντελώς διαφορετική. Τότε χτιζόταν(μέχρι να την γκρεμίσει λίγους μήνες αργότερα ο Αλαφούζος) μία ομάδα που το ταβάνι της στα συμβόλαια ήταν πολύ πιο ψηλά. Υπήρχαν τα 700.000 ευρώ του Λουσιάνο, οι 800.000 ευρώ του Τσάβες, τα συμβόλαια του Ζέκα, του Μολέδο, του Χίλιεμαρκ. Το καθαρό μπάτζετ ήταν περίπου στα 10.000.000 ευρώ και υπήρχε η επιλογή να δώσει αυτά τα συμβόλαια στους βασικούς του ακραίους μπακ ο Παναθηναϊκός. Είχε μία λογική.

Το καλοκαίρι του 2020 το μπάτζετ δεν θα ξεπερνά τα 4.000.000 ευρώ. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει την πολυτέλεια να διαθέτει το 10% των διαθέσιμων χρημάτων, στην θέση του αριστερού μπακ. Είναι υπερβολή σε αυτές τις μνημονιακές συνθήκες, ο σύλλογος να προσφέρει ένα τόσο μεγάλο ποσό(το οποίο δεν καλύπτει μάλιστα τις απαιτήσεις του Ινσούα) για έναν ακραίο αμυντικό.

* Από την στιγμή που το μπάτζετ είναι τόσο χαμηλό και ο Παναθηναϊκός χρειάζεται ποιότητα μεσοεπιθετικά, είναι σχεδόν μονόδρομος για το κλαμπ να αποδεσμεύσει αυτό το ποσό από τα αριστερά της άμυνας και να το δώσει για παράδειγμα σε ένα καλό 8άρι, σε έναν επιτελικό αν φύγει ο Ζαχίντ ή σε έναν εξτρέμ που θα κάνει την διαφορά. Αριστερό μπακ που να κάνει αυτά που κάνει ο Ινσούα μπορείς να βρεις στην αγορά και με πολύ λιγότερα χρήματα. Δημιουργικούς ποδοσφαιριστές, όμως, με λιγότερα από 300-400.000 ευρώ δύσκολα μπορείς να εντοπίσεις στην διαθέσιμη δεξαμενή που είναι πολύ περιορισμένη, μιας και δεν υπάρχουν χρήματα για αγορά ποδοσφαιριστή . Για παράδειγμα, ο Καρλίτος που είναι παίκτης κανονικού Παναθηναϊκού πήρε συμβόλαιο 500.000 ευρώ, όπως και ο Αγιούμπ.

* Ο Παναθηναϊκός επικοινωνεί πως είναι μία ομάδα που στηρίζει την ακαδημία της, που ποντάρει στα νέα παιδιά από την Ελλάδα. Προς το παρόν, βέβαια, μόνο το επικοινωνεί, καθώς τα λόγια από την πράξη απέχουν πολύ στο συγκεκριμένο κομμάτι. Αυτή την στιγμή, το Τριφύλλι διαθέτει δύο παιδιά στα αριστερά της άμυνας, οι οποίοι έχουν όλο το παρόν και το μέλλον μπροστά τους. Ο Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης και ο Βασίλης Ζαγαρίτης. Ο πρώτος έχει αποδείξει αυτή την διετία πως αξίζει περισσότερες ευκαιρίες στην φυσική του θέση και ο δεύτερος είναι ένα παιδί που μοιάζει έτοιμο να αποτελέσει ενεργό μέλος του rotation της ομάδας.

Εδώ και αρκετό καιρό, έχουμε κουραστεί να ακούμε για τα νεαρά παιδιά που δεν είναι έτοιμα και τον φόβο να καούν. Την ίδια ώρα στην Ευρώπη βλέπεις ολοένα και περισσότερα 18χρονους, 19χρονους, να είναι πρωταγωνιστές και μάλιστα σε θέσεις με πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις και ευθύνες, από εκείνη του αριστερού μπακ. Όπως και να το κάνουμε πιο εύκολα μπορείς να αφομοιώσεις έναν πιτσιρικά στο σύνολο αν αυτός αγωνίζεται στα δύο άκρα της άμυνας, από το αν για παράδειγμα είναι ο βασικός σου στόπερ, ο βασικός σου σέντερ φορ ή το βασικό σου εξάρι, θέσεις που αποτελούν την... καρδιά κάθε ομάδας.

Ο Παναθηναϊκός μόνο να κερδίσει έχει αν εμπιστευθεί, αν επενδύσει σε αυτά τα παιδιά. Δεν έχει να χάσει απολύτως τίποτα. Εξάλλου, και του χρόνου, ο Παναθηναϊκός δεν θα είναι μία ομάδα που θα μπορεί να διεκδικεί το πρωτάθλημα. Οπότε χίλιες φορές καλύτερα να βγαίνεις 3ος και 4ος και να αναδεικνύεις ταλέντα, από το να είσαι... κομπάρσος για τα δεδομένα του συλλόγου, ξοδεύοντας χρήματα σε θέσεις και πρόσωπα που μακροπρόθεσμα δεν έχεις να κερδίσεις το παραμικρό.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.