Ποιος έπαιξε το πιο αποτελεσματικό ποδόσφαιρο στην Superleague

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ποιος έπαιξε το πιο αποτελεσματικό ποδόσφαιρο στην Superleague

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος διαβάζει και παρουσιάζει την ανάλυση του προπονητή & αναλυτή Πασχάλη Μελισσά, ο οποίος μελέτησε τη συμπεριφορά των ομάδων που τερμάτισαν στην πρώτη 6αδα του φετινού πρωταθλήματος.

Σούπερ προσφορά* στα Virtual Sports | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Το διάστημα αυτό, της αναμονής για την επανέναρξη των αγώνων, δίνει στους προπονητές την ευκαιρία της περισυλλογής. Όχι μόνο σε αυτούς που εργάστηκαν στις ομάδες της Superleague στη διάρκεια της σεζόν που διεκόπη αλλά και σε αυτούς που μελετούν την εξέλιξη του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου αναλύοντας τα δεδομένα του πρωταθλήματος.

Δεδομένου ότι υποθετικά αναμένουμε την ολοκλήρωση της σεζόν, δηλαδή τα playoffs, η στιγμή προσφέρεται για μια ανάλυση και αξιολόγηση των δεδομένων που δημιούργησαν οι ομάδες στις 26 αγωνιστικές της Superleague 2019-’20.

Μετά από μια γεμάτη ποδοσφαιρική καριέρα, ο Πασχάλης Μελισσάς ξεκίνησε το 2016 την νέα πορεία του, στην προπονητική. Έχοντας ήδη πίσω του τον πρώτο κύκλο της εμπειρίας στην προπονητική, στην ακαδημία του Αρη, ο 38χρονος προπονητής, που έχει φτάσει στο UEFA A δίπλωμα, κάνει τα βήματά του και στην ανάλυση - μια επιστήμη αιχμής στο ποδόσφαιρο.

Ο Πασχάλης Μελισσάς προχώρησε σε μια μελέτη των στατιστικών δεδομένων που δημιούργησαν οι 6 ομάδες που πρόκειται να αγωνιστούν στα playoffs εφόσον αυτά τελικώς πραγματοποιηθούν. “Είναι μια εργασία που αποτελεί μια στατιστική απεικόνιση των επιδόσεων των ομάδων που τερμάτισαν στις έξι πρώτες θέσεις στην κανονική περίοδο. Οι ομάδες αυτές έπαιξαν κυριαρχικό ποδόσφαιρο κατά τη διάρκεια του φετινού πρωταθλήματος και αποτύπωσαν μία αγωνιστική ταυτότητα – συμπεριφορά. Μέσα από την παρουσίαση μπορεί λοιπόν να δει οποιοσδήποτε αναλυτικότερα την επιθετική αποτελεσματικότητα (επίτευξη τερμάτων) και την αμυντική δυναμική ή αδυναμία της κάθε ομάδας με βάση το χρόνο του αγώνα”, γράφει ο Έλληνας αναλυτής.

Τι μπορεί να μάθει κανείς όταν επιχειρήσει να ερμηνεύσει τα δεδομένα που παρουσιάζονται; “Μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε τη χρονική διάρκεια:

• Ανά 15 λεπτά

• Ανά ημίχρονο (1ο ημίχρονο – 2ο ημίχρονο)

• Έναρξη αγώνα – Έναρξη 2ου ημιχρόνου

• Τελευταίο 15λεπτο (Σύνδεση με τη Φυσική κατάσταση)”.

Η στατιστική ανάλυση είναι βασικό μέρος της δουλειάς του τεχνικού επιτελείου, είτε πρόκειται για την ανάλυση των δεδομένων της ομάδας είτε πρόκειται για την ανάλυση του αντιπάλου. Στη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας οι αναλυτές έχουν αναδειχθεί σε σημαίνοντα στελέχη στο τεχνικό επιτελείο μιας ομάδας. Ένας καλός αναλυτής φτάνει να γίνεται ένας εκ των σημαντικότερων, αν όχι ο σημαντικότερος συνεργάτης του πρώτου προπονητή και των ποδοσφαιριστών του. Στοιχεία σαν αυτά που παρουσιάζονται στην ανάλυση του Πασχάλη Μελισσά, όταν τεκμηριώνονται και εμπλουτίζονται από την βιντεο-ανάλυση δημιουργούν μια ολιστική ανάλυση μιας ομάδας ή ενός ποδοσφαιριστή. Και βοηθούν έναν προπονητή ή έναν ποδοσφαιριστή να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα τη δουλειά του, την απόδοσή του, την ομάδα του, τον αντίπαλό του, το πρωτάθλημα στο οποίο μετέχει.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.