Φθηνότερη και καλύτερη ομάδα! Γίνεται;

Φθηνότερη και καλύτερη ομάδα! Γίνεται;

Φθηνότερη και καλύτερη ομάδα! Γίνεται;

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τον πρώτο και μεγάλο στόχο που έθεσε ο Ιβάν Σαββίδης στην ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟΚ, έναν στόχο που όσο εύκολα περιγράφεται, τόσο δύσκολος μοιάζει στην υλοποίησή του.

Σούπερ προσφορά* στα Virtual Sports | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Καλό μεσημέρι και καλή δύναμη σε όλους…

Σε μία τόσο δύσκολη περίοδο όπου η αβεβαιότητα κυριαρχεί, ο άπλετος χρόνος που υπάρχει βοηθάει στο να γίνονται σχέδια. Από την άλλη βέβαια οι συνθήκες αλλάζουν και πολλά απ’ όσα τώρα προγραμματίζονται, σε 20-30 ημέρες ίσως και να χρειάζονται διαφοροποίηση. Όποιος βέβαια πατάει γερά στα πόδια του, έχει περισσότερες πιθανότητες και να προγραμματίσει και να υλοποιήσει.

Στον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ έχουν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους, έχουν και τον Σαββίδη που δεν τους αφήνει να καθησυχάσουν αφού συνεχώς θέτει νέα ζητήματα και αναθέτει δουλειές σε κόσμο. Ο ΠΑΟΚ ως ΠΑΕ έχει την σιγουριά του Σαββίδη σε οικονομικό επίπεδο (εντυπωσιακή και αυτή η τελευταία είδηση για τις δυνατότητές του που συγκρίνονται μόνο με πολύ μεγάλους επιχειρηματίες του εξωτερικού Forbes 2020: Στη λίστα των πλουσιότερων του κόσμου ο Ιβάν Σαββίδης (pic) και πάνω εκεί «χτίζει» για το μέλλον. Έστω και έτσι βέβαια το πώς θα γραφτεί το οριστικό φινάλε της φετινής σεζόν, θα παίξει ρόλο σε αρκετές αποφάσεις.

Ο, τι και να γίνει όμως ο πρόεδρος της ΠΑΕ έθεσε τον πρώτο μεγάλο και ξεκάθαρο στόχο στους ανθρώπους που θα δουλέψουν πάνω στην ομάδα. Στον προπονητή, στον τεχνικό διευθυντή, μαζί βέβαια και στον Γιώργο Σαββίδη που θα έχει τη γενική επίβλεψη όλης της μεταγραφικής προσπάθειας. Ο ξεκάθαρος στόχος είναι ότι… « πρέπει να δημιουργηθεί μία καλύτερη ομάδα από αυτή που έχουμε, μία ομάδα όμως που θα είναι και σαφώς φθηνότερη».

Έτσι πρέπει γιατί το επιβάλουν οι συνθήκες του 2020 και όλα όσα θα ακολουθήσουν, είναι απαραίτητο και βάσει κανονισμών όσο και αν αναβάλλεται ο έλεγχος του FFP. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται μία αναδιοργάνωση που μπορεί να φέρει και καλύτερα αποτελέσματα.

Ωραίο «ακούγεται», εύκολα το λες και το γράφεις, αλλά στην πράξη πώς γίνεται κάτι τέτοιο;

Στον ΠΑΟΚ πιστεύουν (και προφανώς έτσι είναι) ότι υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια να πέσει το μπάτζετ με την αποχώρηση ποδοσφαιριστών οι οποίοι είτε προσφέρουν ελάχιστα, είτε είναι εντελώς ανενεργοί. Πιστεύουν επίσης ότι η δική τους ομάδα στον πάγκο, αλλά και εκτός 18άδας, έχει παίκτες που κοστίζουν όσο όλο το μπάτζετ μίας μικρομεσαίας ομάδας Superleague. Γι’ αυτό θεωρούν ότι με την αποχώρηση αρκετών παικτών, υπάρχουν πολλά περιθώρια να πέσει ο συνολικός προϋπολογισμός της ομάδας, χωρίς όμως να πληγεί η ποιότητα.

Λένε δηλαδή ότι τώρα έχουν μία ομάδα που κοστίζει… 30 ευρώ. Μπορούν να απομακρύνουν παίκτες που δεν προσφέρουν ιδιαίτερα, κίνηση που θα ρίξει –αρχικά- το μπάτζετ στα… 22 ευρώ. Μετέπειτα, θα επιχειρήσουν να κάνουν μεταγραφές παικτών που θα έχουν σημαντικό ρόλο στην ομάδα και έτσι το μπάτζετ θα φθάσει στα 26 ευρώ. Κάπως έτσι θα έχουν ρίξει το μπάτζετ και θα έχουν πιο πολλούς ενεργούς και χρήσιμους -στο σύνολο- παίκτες.

Πόσο εύκολη είναι η περιγραφή αυτής της προσπάθειας; Όσο εύκολα το περιγράφεις όμως, τόσο δύσκολο είναι να το πετύχεις. Το πιο δύσκολο μάλιστα είναι το πρώτο κομμάτι που σχετίζεται με τις αποχωρήσεις, με τις λύσεις συμβολαίων, ακόμη-ακόμη και με τις πωλήσεις. Γιατί το 2020 με τις συνθήκες που επικρατούν και θα επικρατήσουν σε οικονομικό επίπεδο, η πώληση παίκτη θα γίνει απείρως δυσκολότερη από την απόκτηση.

Αυτή είναι η κατάσταση, εμείς την καταγράφουμε και θα περιμένουμε με μεγάλη περιέργεια και ανυπομονησία τι θα καταφέρουν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ. Η πρόκληση είναι μεγάλη, αλλά όποιος δουλεύει στον ΠΑΟΚ είναι υποχρεωμένος να δοκιμάζεται και να προσπαθεί στα δύσκολα.

Για να δούμε…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.