ΔΕΙΤΕ ΤΑ LIVE
Περί «καταγγελιών» το ανάγνωσμα

Περί «καταγγελιών» το ανάγνωσμα

Περί «καταγγελιών» το ανάγνωσμα

O Σταύρος Σουντουλίδης διαβάζει τα περί καταγγελιών εναντίον του Ολυμπιακού στην UEFA και θυμίζει τι συνέβη πριν πέντε χρόνια όταν υπήρξε διπλή καταγγελία από ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό.

Αλήθεια, ποια είναι η πραγματική διάσταση του θέματος, που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες, με σειρά δημοσιευμάτων, αναφορικά με το αν πρέπει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ να προχωρήσει ή όχι σε καταγγελία εναντίον του Ολυμπιακού στην UEFA απαιτώντας τον αποκλεισμό του από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έως ότου τελεσιδικίσει η απόφαση των στημένων;

Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν και γράφουν ότι το δεδικασμένο που υπάρχει, σχετικά με την υπόθεση της Φενέρμπαχτσε (είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα Τουρκίας την σεζόν 2011-2012 αλλά της απαγορεύτηκε η συμμετοχή στο Champions League της επόμενης περιόδου και τη θέση της πήρε η Τραμπνζοσπόρ, επειδή ο πρόεδρός της ήταν κατηγορούμενος για συμμετοχή σε στημένα παιχνίδια) αφήνει πολλές ελπίδες να συμβεί κάτι ανάλογο και στην περίπτωση του Ολυμπιακού, από την στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη των «στημένων» αγώνων και ο ιδιοκτήτης των «ερυθρόλευκων» είναι ένας από τους 28 κατηγορούμενους.

Καταρχήν, θα ήταν αφελείς οι άνθρωποι της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, που βρίσκονται σε ανοικτό «πόλεμο» με την ΠΑΕ Ολυμπιακός, να μην είχαν μπει στη διαδικασία να κινηθούν νομικά προς αυτή την κατεύθυνση και να μην είχαν προχωρήσει σε καταγγελία προς την UEFA. Θα το είχαν κάνει με… κλειστά τα μάτια.

Πριν από πέντε χρόνια όταν το πολυσέλιδο πόρισμα του εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα έκανε λόγο για ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο και υπήρξε επιβολή περιοριστικών όρων σε μια σειρά ποδοσφαιρικών παραγόντων, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός, έχοντας έννομο συμφέρον, προχώρησαν σε επίσημη καταγγελία προς την UEFA, στον πειθαρχικό κώδικα της οποίας γίνεται λόγος για την επιβολή κυρώσεων ακόμη και σε περίπτωση που υπάρχουν «επαρκείς ενδείξεις».

Οι δυο ΠΑΕ ζητούσαν από την Πειθαρχική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας να αποβάλει τον πρωταθλητή Ολυμπιακό από τους ομίλους του Champions League.

Τότε κατατέθηκαν φάκελοι με λεπτομερή καταγραφή των γεγονότων, βίντεο, δημοσιεύματα, καταγγελίες, έγγραφα, το πόρισμα Κορέα (ακόμη και διαλόγους που έχουν περιληφθεί στη δικογραφία), ωστόσο η διπλή καταγγελία απορρίφθηκε από την αρμόδια επιτροπή της UEFA.

Όπως φαίνεται ο… μύθος για το αν ο ΠΑΟΚ δεν αντιδρά και δεν προχωρά σε καταγγελία, δεν υφίσταται για όσους γνωρίζουν καλά το θέμα και δεν αρέσκονται σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Δεν γίνεται τώρα να… κοιμούνται και το 2015 να ήταν… ξύπνιοι. Σε νομικό επίπεδο δεν έχει διαφοροποιηθεί κάτι σ’ αυτή την πενταετία, ούτε υπάρχει οριστική καταδίκη των κατηγορουμένων. Απλά στη Θεσσαλονίκη ευδοκιμεί το είδος των δήθεν ξύπνιων που προσπαθούν να λαϊκίσουν και να εκμεταλλευτούν συγκυρίες για να το παίξουν «ειδικοί».

Μοιάζει απίθανο στη Μικράς Ασίας να μην παρακολουθούν την υπόθεση με τη δίκη των 28 και να μην έχουν σκεφτεί την καταγγελία προς την UEFA, την ίδια στιγμή όπου ο Ολυμπιακός για τους δικούς του (περισσότερο επικοινωνιακούς) λόγους προχωρά σε καταγγελία ακόμη και για την κόκκινη κάρτα του Γιαννούλη.  Μάλλον το αντίθετο (πρέπει να) συμβαίνει.