Ο πρωταθληματικός γύρος, το μάθημα της εκκίνησης και ο mvp!

Ο πρωταθληματικός γύρος, το μάθημα της εκκίνησης και ο mvp!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Ο πρωταθληματικός γύρος, το μάθημα της εκκίνησης και ο mvp!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου κάνει τον απολογισμό του Παναθηναϊκού για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Bwin - Η δράση όλων των σπορ, τώρα πιο αληθινή από ποτέ! |21+

Η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής. Για πρώτη φορά στη Σούπερ Λιγκ, ο τίτλος θα κριθεί στα πλέι-οφ, αν και εδώ που τα λέμε, σε πολύ μεγαλό βαθμό ο πρωταθλητής κρίθηκε στις 26 πρώτες αγωνιστικές. Ο Ολυμπιακός είναι ξεκάθαρο φαβορί.

Η διαφορά των επτά βαθμών δύσκολα θα καλυφθεί από τον ΠΑΟΚ και κατά γενική ομολογία η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα, βρίσκεται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

Όπως ακριβώς έγινε πέρυσι με τον δικέφαλο του βορρά, όπως έγινε πρόπερσι με την ΑΕΚ, δείγμα του ότι η κανονικότητα αργά αλλά σταθερά επανέρχεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο και δεν έχουμε απομονή πριν καν ξεκινήσει η σεζόν! Όπως, δηλαδή, είχαμε... συνηθίσει για μια εικοσαετία.

Πάμε τώρα στα δικά μας...

Ο Παναθηναϊκός χάρη στον εξαιρετικό δεύτερο γύρο και την ολοκληρωτική μεταμόρφωση μετά το τραγικό ξεκίνημα της χρονιάς, έβαλε από νωρίς τέλος στην απόλυτα δικαιολογημένη συζήτηση για το αν θα προλάβει την εξάδα, κατέκτησε την τέταρτη θέση και στο μίνι πρωτάθλημα θα κυνηγήσει την ΑΕΚ που βρίσκεται επτά βαθμούς μπροστά.

Για έναν κανονικό Παναθηναϊκό, η τέταρτη θέση προφανώς και δεν θα αποτελούσε επιτυχία ή έστω σημείο αναφοράς. Για αυτόν τον Παναθηναϊκό, όμως, και την διαδικασία που βρίσκεται στον δεύτερο χρόνο της, είναι σαφώς μία πρόοδος σε σχέση πάντα με την πρώτη σεζόν. Το πόσο μεγάλη ή μικρή είναι αυτή η πρόοδος, εξαρτάται από την οπτική γωνία που το βλέπει ο καθένας.

Νομίζω πως τον καλό της βαθμό στο πρωτάθλημα, τον χαλάει η εικόνα των παιχνιδιών του Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, όπου ο Παναθηναϊκός δεν το πάλεψε καν και αποκλείστηκε με κάτω τα χέρια σε γενικές γραμμές. Ναι μεν άλλη διοργάνωση αλλά για την ίδια ομάδα μιλάμε, για το ίδιο σύνολο.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Η ΠΡΟΟΔΟΣ

Αυτή η γωνιά θεωρεί την πρόοδο της ομάδας ικανοποιητική, αν και θεωρεί πως το ταβάνι της θα μπορούσε να είναι ψηλότερα και θα ήταν ψηλότερα, αν δεν υπήρχε η ξεκάθαρη αδυναμία να παίρνει παιχνίδια που ήταν καλύτερη, αν δεν υπήρχε η απογοητευτική εκκίνηση που θα πρέπει να αποτελέσει ένα πάθημα που θα γίνει μάθημα για του χρόνου.

Τα πειράματα και οι δοκιμές θα πρέπει να τελειώνουν στο τελευταίο φιλικό παιχνίδι προετοιμασίας. Ο Δώνης, πάντως, δεν είναι εμμονικός, δεν κόλλησε σε ένα πλάνο που δεν υπήρχε περίπτωση να βγει μιας και έλειπαν σημαντικά εργαλεία και κατάφερε να γυρίσει την παρτίδα, ρίχνοντας στον αγωνιστικό μύλο, μπόλικο ορθολογισμό.

Βρήκε έναν σταθερό κορμό(Διούδης, Γιόχανσον, Ινσούα, Πούγγουρας, Σένκεφελντ, Δώνης, Κουρμπέλης, Ζαχίντ, Χατζηγιοβάνης, Μπουζούκης, Μακέντα), χρησιμοποίησε σταθερά το 4-2-3-1, έπαιξε με λιγότερα ρίσκα, παρουσίασε μία ομάδα με συγκεκριμένη ταυτότητα, ένα σύνολο που του αρέσει να κρατά πολύ ώρα την μπάλα και να ψάχνει με υπομονή το γκολ, ένα σύνολο καλά δουλεμένο στο επιθετικό τρανζίσιον αλλά και ένα σύνολο που δεν κατάφερε να μετουσιώνει την μεγάλη του κατοχή, σε αξιοσημειώτη παραγωγή ευκαιριών σε σταθερή βάση και είχε ξεκάθαρο πρόβλημα απέναντι σε αντιπάλους με πολύ καλή ανασταλτική συμπεριφορά.

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ

Η χρονιά θα μπορούσε εύκολα να χωριστεί σε δύο μισά. Στο προβληματικό πρώτο και στο πολύ καλό δεύτερο. Το ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό θα πρέπει να είναι η διάρκεια. Χωρίς διάρκεια δεν μπορείς να πετύχεις υπερβάσεις, δεν μπορείς να κάνεις πρωταθλητισμό και αυτό θα πρέπει να είναι το μεγαλύτερο μάθημα για την τρίτη χρονιά του περιβόητου πρότζεκτ.

Ο δεύτερος γύρος πάντως, ήταν πρωταθληματικός. Δίχως αμφιβολία. Ο Παναθηναϊκός είχε σταθερότητα, ήταν σοβαρός, έχασε μόνο από τον Ολυμπιακό στο Φάληρο και αυτό από αποφάσεις των διαιτητών και από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ.

Στα δεκατρία ματς, το Τριφύλλι είχε οκτώ νίκες, τρεις ισοπαλίες και δύο ήττες. Πρέπει να γυρίσουμε τουλάχιστον πέντε χρόνια πίσω, για να συναντήσουμε κάτι αντίστοιχο.

Φυσικά η σεζόν δεν τελείωσε και τα πλέι-οφ θα καθορίσουν σε μεγαλό βαθμό το τελικό πρόσημο της σεζόν.

ΟΙ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ Ο MVP

Εκτός από την ομαδική βελτίωση, υπήρχε ξεκάθαρη ατομική βελτίωση και αυτό είναι κάτι που πιστώνεται στον Γιώργο Δώνη και το επιτελείο του. Ποιοι βρίσκονται στην λίστα των βελτιωμένων;

*Ο Σωκράτης Διούδης κάτω από τα δοκάρια, στην πιο ώριμη, μεστή σεζόν της παρουσίας του στον Παναθηναϊκό. Καθοριστικός σε αρκετά παιχνίδια...

*Ο Τάσος Χατζηγιοβάνης, ο οποίος μετά τις περυσινές... φωτοβολίδες καλών εμφανίσεων, κατάφερε να σταθεροποιήσει σε καλό επίπεδο τις θετικές του παρουσίες, είναι σαφώς καλύτερος στον τρόπο που προσπαθεί να δημιουργήσει, βρήκε γκολ, έγινε πιο ουσιαστικός και αν δουλέψει περισσότερο τον τρόπο που βάζει την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή, θα ανέβει επίπεδο.

*Ο Χρήστος Δώνης, δίχως αμφιβολία. Άλλος παίκτης φέτος. Περισσότερα τρεξίματα, πιο επιδραστικός στο παιχνίδι της ομάδας του, σαφέστατη βελτίωση ανασταλτικά.

*Ο Φεντερίκο Μακέντα. Και μόνο που έκανε ρεκόρ καριέρας, με 12 γκολ και... συνεχίζει, τα λέει όλα.

Ποιος ήταν ο mvp? Ποιος είναι μια κατηγορία μόνος του;

Μα φυσικά ο Αχιλλέας Πούγγουρας. Ο Έλληνας στόπερ αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τα μετόπισθεν του Παναθηναϊκού, παρουσίασε τεράστια εξέλιξη και αρχίζει να θυμίζει κάτι από την περίπτωση του Σωτήρη Κυργιάκου, που εμφανίστηκε από το πουθενά και άφησε εποχή στο Τριφύλλι.

Ενδιαφέροντα στατιστικά

*Ο Παναθηναϊκός σκόραρε 35 γκολ σε 26 αγωνιστικές και διαθέτει την πέμπτη καλύτερη επίδοση στο πρωτάθλημα. Παρόλα αυτά έχει μεγάλη απόσταση από τον Ολυμπιακό που βρήκε τον δρόμο προς το πλεκτό 53 φορές και τον ΠΑΟΚ που το έκανε τρεις φορές λιγότερες, 50.

*Από τα 35, τα 12 ήταν από την άσπρη βούλα, από το σημείο του πέναλτι. Σχεδόν το 1/3! Από την συνολική επίδοση, επίσης σχεδόν το 1/3, προήλθε από τον πρώτο σκόρερ της ομάδας, τον Κίκο Μακέντα, που τίναξε τα αντίπαλα δίχτυα 12 φορές.

* Επτά τέρματα σημείωσε ο Τάσος Χατζηγιοβάνης, στην πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του, τέσσερα ο Γκίας Ζαχίντ και τρία ο Χουάν Χοσέ Περέα.

*Η ομάδα του Δώνη ολοκλήρωσε την κανονική διάρκεια, έχοντας 23 γκολ παθητικό. Η βελτίωση στο ανασταλτικό κομμάτι ήταν τεράστια στον δεύτερο γύρο. Το Τριφύλλι δέχθηκε μόλις 7 τέρματα, ενώ στον πρώτο γύρο 16! Ο Παναθηναϊκός διαθέτει την τρίτη καλύτερη άμυνα, πίσω από τον Ολυμπιακό των μόλις 9 τερμάτων και την ΑΕΚ που έχει 22.

*Πρώτος σε συμμετοχές είναι ο Σωκράτης Διούδης με 25, δεν αγωνίστηκε μοναχά στο φινάλε κόντρα στον Βόλο. Ακολούθησε ο Αχιλλέας Πούγγουρας με 24 και ο Χρήστος Δώνης με 23.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.