Την έκανε (και) ομάδα (και) χαμαιλέοντα!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Την έκανε (και) ομάδα (και) χαμαιλέοντα!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης κάνει... focus στον Καρέρα και τη δουλειά του, γράφει για την εξαιρετική Α.Ε.Κ. και τα πρόσωπά της, αναφέρεται στο ματς της Τούμπας και έχει υστερόγραφα...

Ρεάλ - Παναθηναϊκός με Live Streaming* & σούπερ προσφορά* | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Στη ζωή σου έχεις τη δυνατότητα (και αυτό οφείλεις να κάνεις) να κοιτάς πίσω, να εστιάζεις στα λάθη σου και όταν γυρνάς το... μυαλό σου ξανά στο σήμερα, η υποχρέωσή σου είναι μια, να επιχειρείς να διορθώσεις τα λάθη σου, να μη τα επαναλάβεις και να σε βοηθούν αυτά (σ.σ.: τα λάθη σου) να προοδεύεις. Αυτό που συμβαίνει στην ΑΕΚ κοινώς... Προφανώς και αναμενόμενα συμβαίνουν και τα λάθη αφού μόνο όσοι δεν κάνουν τίποτα δεν κάνουν (και) λάθη! Στην Ένωση, το έχω γράψει ξανά, προηγήθηκε ένα καλοκαίρι που ο Δημήτρης Μελισσανίδης έδωσε όλα όσα ήθελαν και χρειαζόντουσαν αυτοί που έπρεπε να φτιάξουν το αγωνιστικό κομμάτι και εκείνοι τα έκαναν μαντάρα...

Στη διάρκεια της αναμέτρησης με τον ΟΦΗ στο άδειο ΟΑΚΑ και έχοντας στο μυαλό μου όσα έχουν συμβεί στη σεζόν στην ΑΕΚ και στις αναμετρήσεις της, σκεφτόμουν ξανά και ξανά το ίδιο πράγμα (το οποίο φαντάζομαι το είχαν κι άλλοι στο μυαλό τους): «κι αν είχαμε Καρέρα απ' την αρχή της σεζόν; Έστω όταν ευτυχώς απομάκρυνε ο Μελισσανίδης τον Καρντόσο και μετά τα πρώτα δυο ματς με Κωστένογλου στον πάγκο;». Με τα «αν» δεν μπορείς όμως να προχωρήσεις. Γι' αυτό και έβαλα το μυαλό μου να δουλέψει για το σήμερα και το αύριο, το χθες δεν γίνεται να αλλάξει, ποτέ όμως!

Η ΑΕΚ του Μάσιμο Καρέρα είναι κάτι πολύ όμορφο, ένα απόλυτα γνήσιο και σωστό ποδοσφαιρικό πρότζεκτ, το οποίο προοδεύει και εξελίσσεται – βελτιώνεται. Μάλιστα όσο συνεχίζει να δουλεύει σωστά και οι ποδοσφαιριστές του κατανοούν πόσο σημαντικό είναι για την ίδια την ομάδα και κυρίως τους ίδιους να δουλεύουν κάνοντας πράξη όσα ακριβώς τους ζητάει ο Ιταλός κόουτς, αυτό το πράγμα δεν θα έχει ταβάνι όπως και η πρόοδος του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Από την πρώτη μέρα στην παρουσίασή του μας είχε εξηγήσει την πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσει η ΑΕΚ με τον ίδιο στη τεχνική της ηγεσία. «Ήρθα στην ΑΕΚ γιατί μου αρέσει να κερδίζω», είχε πει μεταξύ άλλων και φυσικά είχε ξεκαθαρίσει «δεν υπόσχομαι τρέλες, δουλειά όμως σίγουρα, ποδοσφαιριστές που θα μάχονται 90 λεπτά για τη φανέλα και τον κόσμο και μια ομάδα που ακόμη και όταν δεν θα μπορεί να κερδίσει, κάθε ποδοσφαιριστής της θα έχει δώσει το 100%, γι' αυτά να είναι σίγουροι όλοι οι φίλοι της ομάδας μας».

Το πιο σημαντικό είναι πως είχε πει ότι θέλει να την κάνει ομάδα και στο χορτάρι να την βλέπει, ανάλογα τα ματς και τον αντίπαλο, να είναι... χαμαιλέοντας! Τα έκανε και τα δυο. Την έκανε (και) ομάδα, την έκανε (και) χαμαιλέοντα... Το διαπιστώνεις πολύ εύκολα στις αναμετρήσεις που έχει δώσει η ΑΕΚ με τον Μάσιμο Καρέρα στον πάγκο της. Στο σερί των δύσκολων αγώνων που έδωσε η ομάδα έχοντας και τα διπλά ματς Κυπέλλου, παρακολουθήσαμε μια ομάδα κυνική η οποία έπαιζε για το αποτέλεσμα όπως οφείλει να κάνει κάθε ομάδα σοβαρή που διεκδικεί τίτλους και νίκες σε ντέρμπι.

Είδαμε όμως και την Ένωση όπως πρέπει να είναι σε παιχνίδια με αντιπάλους όπως είναι ο ΟΦΗ και ο Παναιτωλικός. Σε διάτημα μιας εβδομάδας, από Τετάρτη σε Κυριακή, η ΑΕΚ έπαιξε δυο ματς τα οποία τα κέρδισε με σύνολο τερμάτων 7-0 αφού επικράτησε της ομάδας του Αγρινίου 4-0 στο Κύπελλο και χθες του ΟΦΗ με σκορ 3-0. Τόσο εύκολα και απλά... Μάλιστα θα μπορούσε να φτάσει σε απίθανα νούμερα και να βλέπαμε ματς με απίθανα μεγάλα αποτελέσματα. Δηλαδή δεν θα ήταν παράλογο -για παράδειγμα- στο ΟΑΚΑ χθες να ολοκληρωνόταν το παιχνίδι και να έφτανε στο 7-0, ακόμη και στο 8-0! Υπερβολή; Όχι, καθόλου...

Η ΑΕΚ έκανε από το 15ο δευτερόλεπτο ματσάρα. Και συνέχισε στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης με κάτι νεκρά διαστήματα από το 35' έως το τέλος του πρώτου 45λεπτου και από το 78' και μετά στο δεύτερο 45λεπτο... Το αποτέλεσμα της δουλειάς όλων στο χορτάρι ήταν πολύ καλό, τέτοιο που σε υποχρέωνε να χειροκροτείς την προσπάθειά τους. Δεν ήταν μόνο οι φάσεις που δημιούργησαν αλλά και το πως έκλεβαν τη μπάλα και έβγαιναν σε δεύτερες και τρίτες επιθέσεις. Πως λειτουργούσαν οι δεύτερες γραμμές στα άκρα με τους Χουλτ και Μπακάκη να ανεβαίνουν στην επίθεση. Την ίδια ώρα τα χαφ της έκαναν πάρτι, αυτό το «τανκ» που λέγεται Σιμάνσκι και ο εκπληκτικός από τη μέρα που ήρθε ο Καρέρα κι έπειτα Κρίστισιτς που είναι ο απόλυτος ηγέτης, μεταμορφωμένος 100%!

Δεν πρέπει να παρασυρθεί κανείς βέβαια από τον αγώνα με αντίπαλο τον ΟΦΗ. Μια ομάδα που παίζει πάντα αυτό που είδαμε και στο ΟΑΚΑ. Μια ομάδα με φιλοσοφία «εμείς θα επιχειρήσουμε να παίξουμε ποδόσφαιρο με επιθετική διάθεση και τις γραμμές μας ψηλά» κάτι που εξυπηρέτησε απόλυτα την ΑΕΚ η οποία βρήκε και γρήγορα γκολ. Οι αντίπαλοί της οι υπόλοιποι δεν παίζουν έτσι, ακόμη και από τις πρώτες δυο θέσεις. Τακτικά είναι όλες οι ομάδες πιο σωστά δουλεμένες και σε ένα άλλο κομμάτι και όχι μόνο το ποδόσφαιρο δημιουργίας, πρωτοβουλίας και επιθετικής λειτουργίας.

Θα κλείσω το άρθρο όπως το ξεκινήσα με ένα... γαμώτο. Ναι, γράψαμε νωρίτερα, δεν γίνεται να προχωράς με τα «αν». Ωστόσο δεν μπορείς να μη σκέφτεσαι ότι φέτος με αυτούς τους αντιπάλους που υπάρχουν στις πρώτες δυο θέσεις, τα βασικά να έκανε η ομάδα, θα ήταν η μεγάλη διεκδικήτρια του τίτλου... Είναι στο -8 από τον ΠΑΟΚ για παράδειγμα και μετράει σερί... αυτοκτονιών η ΑΕΚ σε ματς όπως με την Ξάνθη εντός, τον Παναθηναϊκό εκτός, τον Άρη μέσα στο ΟΑΚΑ, τον ΟΦΗ στην Κρήτη. Μόνο σε αυτά τα παιχνίδια (υπάρχουν κι άλλα) η Ένωση θα είχε επιπλέον 10 βαθμούς...

Είπαμε όμως με τα «αν» δεν γίνεται δουλειά... Πρέπει μόνο να τα κοιτάμε, να εστιάζουμε στα λάθη και να φροντίζουμε να μην τα επαναλαμβάνουμε! Τόσο απλά...

Υγ: Να αφιερώσω ένα υστερόγραφο για το ματς της Τούμπας το οποίο κέρδισε αναμενόμενα η ομάδα που είναι ένα κλικ καλύτερη εκείνης που την υποδέχτηκε. Από κει και πέρα ήταν μια αναμέτρηση η οποία απ' όσο περιμέναμε θα κρυθεί στις λεπτομέρειες και η τακτική θα έπαιζε ουσιαστικό ρόλο. Ο Ολυμπιακός έχει καλύτερο προπονητή και πιο έτοιμο για τα δεδομένα τα ελληνικά αφού διανύει το δεύτερο χρόνο στη χώρα. Ο ΠΑΟΚ είναι καιρό τώρα μια πολύ προβλέψιμη ομάδα που επιχειρεί από τα άκρα και κυρίως από τα αριστερά. Τον μπλοκάρεις εκεί και το μόνο που μένει είναι μια απρόβλεπτη ενέργεια από Μίσιτς, αλλιώς: πάπαλα ματσάκι! Τώρα άκουγα κάτι απίθανα πράγματα σχετικά με το «πίναμε καφέ και πέταγαν ελικόπτερα» κάτι που στην Αθήνα μας συμβαίνει κάθε μέρα. Και κάτι «απίστευτο ντου της αστυνομίας στην Τούμπα» και ειλικρινά απορώ αν ζούμε στην ίδια χώρα. Αυτά έχουν γίνει 100 φορές (υπερβολή ο αριθμός) από την Νέα Φιλαδέλφεια έως το ΟΑΚΑ εδώ και χρόνια. Προφανώς στην Τούμπα και τον ΠΑΟΚ συμβαίνει μόνο πρώτη φορά και αυτό είναι το σκάνδαλο, όχι ότι έγινε ντου... Επίσης όλο αυτό το κλίμα πίεσης που λένε οι ίδιοι οι στρατολογημένοι τι ρόλο έπαιξε στο αγωνιστικό; Καμία φυσικά... Ήρθαν και τα γκολ να τους απογειώσουν... Με την ΑΕΚ η μπάλα είχε βγει όλη έξω όταν χάσαμε τότε με μια απόφαση πάλι ΣΚΑΝΔΑΛΟ του βοηθού (γιατί αν δεν σε σφάξουν στη Τούμπα δεν γίνεται άσος το ματς) αλλά ακούγαμε και διαβάζαμε «δεν γίνεται να φωνάζουν για το αν βγήκε η μπάλα, δεν είναι σοβαρό», εδώ δεν χωράνε σχόλια. Και φυσικά δεν χωράνε σχόλια στο «είναι οφσάιντ το γκολ του Βαρέλα διότι κινείται προς την μπάλα και συμμετέχει στη φάση», όπως ακριβώς και σε εκείνο το γκολ που τους φταίει ο Κομίνης και έκαναν ντου στο αγωνιστικό χώρο πρόεδροι, τεχνικοί διευθυντές, παλαίμαχοι διαιτητές και κάτι καλογυμνασμένα αγόρια.

Υγ2: Είχα την κουβέντα του Κρίστισιτς με καλούς φίλους στο ΟΑΚΑ. Είναι ένας άλλος ποδοσφαιριστής εντελώς απ' αυτό που βλέπαμε προ Καρέρα. Κι επειδή διαβάζω κάτι βλακείες και γελοιότητες του στυλ «πάλι καλά δεν τον κάψαμε κι' αυτόν και δεν τον διώξαμε», δεν πρέπει να ξεχνάμε την πραγματικότητα. Ο Σέρβος χαφ είναι ο κορυφαίος χαφ του πρωταθλήματος από την άφιξη του Ιταλού και μετά, αλλά από τη μέρα που αποκτήθηκε και έως ότου έρθει ο Καρέρα ήταν με μια λέξη: χάλια... Έμοιαζε με παλαίμαχο ποδοσφαιριστή που δεν γούσταρε. Και μπορεί οι προπονητές να 'χουν το δικό τους μέρος ευθύνης, να είναι και το μεγαλύτερο αν επιθυμεί κανείς, αλλά και ο ίδιος ήταν απαράδεκτος και αντιεπαγγελματίας. Σωστά κρινόταν και ήταν απόλυτα σωστά και όσα έλεγαν γι' αυτόν προ Καρέρα γιατί κι ο ίδιος ήταν λάθος σε απόλυτο βαθμό. Όπως ακόμη πιο σωστά αναγνωρίζεται τώρα η αξία του. Υπέροχος, ο κορυφαίος της ΑΕΚ.

Υγ3: Ο Πέτρος Μάνταλος συνεχίζει πολύ δυνατά φέτος. Παίζει να κάνει την καλύτερή του χρονιά. Σκοράρει, δημιουργεί, τρέχει, μαρκάρει... Χθες έχασε μοναδική ευκαιρία για να πετύχει χατ τρικ! Πολύ καλός από την αρχή της σεζόν και ίσως ο καλύτερος για την ΑΕΚ σε επίπεδο διάρκειας απόδοσης τη σεζόν που διανύουμε. Το γράφω γιατί ξεχνάμε γρήγορα και θα τα ακούσει ξανά σύντομα ο αρχηγός της, έτσι είναι, αυτόν που αγαπάνε οι ΑΕΚτζήδες περισσότερο, αυτόν έχουν για τα καλά και τα... ξεσπάσματά τους.

Υγ4: Σωστά επέλξε Λόπες και εμπειρία ο Καρέρα αντί του Λάτσι. Αυτό αποδεικνύει και πόσο σοβαρά βλέπει τον κάθε ποδοσφαιριστή και πόσο θέλει να τον εξελίξει αλλά όχι να τον... κάψει! Και με την περίπτωση Λάτσι που δεν είχε μπει στο παρελθόν ούτε καν αποστολή υπήρχε κίνδυνος να το... χάσει!

Υγ5: Αξίζουν συγχαρητήρια στη NOVA για το αφιέρωμά της στο γήπεδο με τον κύριο Στέλιο Σεραφείδη να συγκλονίζει και να μας κάνει να δακρύζουμε... Μπράβο σε όλα τα παιδιά που το δημιούργησαν και το είδαμε εμείς. Όσοι γνωρίζουν βέβαια ποιοι το έφτιαξαν προφανώς και θα ήταν σίγουροι για το αποτέλεσμα της δουλειάς τους. Να είναι καλά... Η ατάκα «να μπούμε έστω για 20 λεπτά και μετά ας έρθει το τέλος» είναι κάτι που και τώρα που το γράφω μου φέρνει δάκρυα στα μάτια. Μπράβο και πάλι σε όλους, να είναι καλά, τους ευχαριστούμε για τα συναισθήματα που μας χάρισαν, τα πολύ έντονα, βοήθησε πολύ η Λίλα με τις ερωτήσεις της. Να τελειώνουμε, να προλάβουν όλοι, κάθε μέρα που περνάει χωρίς να 'χει ολοκληρωθεί (αν και πλέον τρέχει με απίθανες ταχύτητες αλλά θα είχε τελειώσει αν δεν υπήρχε η προηγούμενη δημοτική αρχή) χάνουν κάποιοι τη δυνατότητα να το προλάβουν...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...