ΠΑΟΚ: Το χρυσό 2019 της απόλυτης κυριαρχίας του! (pics & vids)

Σταύρος Σουντουλίδης
Δίχως αμφιβολία ζούμε τα χρυσά χρόνια του ΠΑΟΚ. Εντός του 2019 οι «Αετοί του Βορρά» κατέκτησαν το πρώτο νταμπλ της ιστορίας τους και με τον πιο εμφατικό τρόπο επιβεβαίωσαν ότι είναι η κορυφαία ομάδα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Καμπάνες μετρητών που χτυπούν γιορτινά και μοιράζουν δώρα*! | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Το μυθικό και αξέχαστο 2019 ήταν μια χρονιά απόλυτης κυριαρχίας του «Δικεφάλου» και τα επιτεύγματά του θα μνημονεύονται για πολλά ακόμα χρόνια. Ήταν οι πιο πετυχημένες 365 μέρες της ιστορίας του, μέσα στις οποίες «έσπασε» κάθε ρεκόρ:

Αήττητος πρωταθλητής, νταμπλούχος, αήττητος σε ένα ημερολογιακό έτος με 25 νίκες και 7 ισοπαλίες σε 32 παιχνίδια, περισσότερα σερί ματς (65) που σκοράρει μία ομάδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, περισσότερα σερί εκτός έδρας παιχνίδια που σκοράρει μία ομάδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, κορυφαίο εκτός έδρας αήττητο ρεκόρ στην Ευρώπη.

Ένας χρόνος γεμάτος στιγμές και έντονα συναισθήματα που θα έχουμε να τα διηγούμαστε στα εγγόνια μας. Προς το παρόν, ας τις ξαναθυμηθούμε μια προς μία.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Στις αρχές του Έτους η διαφαινόμενη αποχώρηση του Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς προκαλεί τριγμούς. Η φυγή του Σέρβου «killer», που είχε κλείσει το 2018 με 35 γκολ, επιβεβαιώθηκε στις 10 Ιανουαρίου, με την Αλ Ιτιχάντ να καταβάλει τη ρήτρα των 10.000.000 ευρώ. Τα ερωτηματικά που προκλήθηκαν με την αποχώρηση του «Πρίγιο-γκολ» ήταν πολλά, το ίδιο και η αγωνία του κόσμου, με την ομάδα πρώτη στο πρωτάθλημα να οδεύει προς την κατάκτηση του τίτλου μετά από 34 χρόνια στέρησης και υπομονής.

Η αρχή έμοιαζε δύσκολη, με το πατατράκ στην Πάτρα και την ήττα-χαστούκι από την Παναχαϊκή στο κύπελλο να είναι ένα ηχηρό καμπανάκι, ωστόσο ο εν δυνάμει Πρωταθλητής είχε για όλα απαντήσεις.

Στις 13 Ιανουαρίου ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης «κατεβάζει τα ρολά» και μαζί με τον Αντρέ Βιεϊρίνια οδηγούν τον ΠΑΟΚ στο «διπλό» επί του Αστέρα Τρίπολης, μια ξεκάθαρη νίκη - «δήλωση» τίτλου. Προς τα τέλη του μήνα φέρνει στη Θεσσαλονίκη τον Κάρολ Σφιντέρσκι, ο Πολωνός φορ χτυπά με το… καλημέρα και τον λυτρώνει στο ματς κόντρα στον ΠΑΣ (2-1), ενώ οι μεταγραφές ολοκληρώνονται με την επιστροφές των δανεικών Γιαννούλη (Ατρόμητος) Ενρίκε (Αστάνα) και την έλευση των Ολιβέιρα (δανεικός από την Πόρτο), Μίσιτς (δανεικός από την Σπόρτινγκ), Ίνγκασον (αντί 4 εκατ. ευρώ από τη Ροστόφ). Ο πρώτος έμεινε ως το Μάιο, οι άλλοι δύο μετατράπηκαν σε σταρ της ομάδας πολλούς μήνες αργότερα.

ΑΓΩΝΕΣ: Παναχαϊκή – ΠΑΟΚ 2-1 (8/1, κύπελλο), Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ 0-3 (13/1), ΠΑΟΚ – Πανιώνιος 3-0 (19/1), ΠΑΟΚ – Παναχαϊκή 5-0 (22/1, κύπελλο), ΠΑΟΚ - ΟΦΗ 4-0 (27/1), ΠΑΟΚ – ΠΑΣ Γιάννινα 2-1 (30/1).

ΓΕΓΟΝΟΣ: Ο Ομάρ Ελ Καντουρί ήταν έτοιμος και με τη βαλίτσα στο χέρι για να ταξιδέψει στην Ιταλία προκειμένου να ολοκληρώσει τη μεταγραφή του στην Πάρμα. Ο Λουτσέσκου δεν ήθελε με τίποτα να διαταραχθεί το γκρουπ γι’ αυτό και την ύστατη στιγμή απαίτησε και πέτυχε την παραμονή του. Μέσα στον μήνα ανανεώνουν ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης (μέχρι το καλοκαίρι του 2022) ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ (3 χρόνια) και Χοσέ Κρέσπο (2 χρόνια), όχι όμως κι ο Φερνάντο Βαρέλα.

ΤΟ ΚΛΙΚ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Η τελευταία ανάρτηση του ΠΑΟΚ αφιερωμένη στον Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Το γκολ Βαρέλα – Μαουρίσιο αυτή τη φορά δεν έκρινε τον τίτλο, έδωσε όμως το δικαίωμα στον ΠΑΟΚ να φύγει αήττητος από το ΟΑΚΑ απέναντι στην ΑΕΚ στο ξεκίνημα ενός μήνα γεμάτο από το ντέρμπι. Το επόμενο, πάντως, ματς έκρινε αν όχι στο 100% κατά ένα μεγάλο ποσοστό τον τίτλο. Στις 10 Φεβρουαρίου οι «ασπρόμαυροι» στήνουν πάρτι τίτλου απέναντι στον Ολυμπιακό, που ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Οι «ερυθρόλευκοι» αποφασίζουν αυτή τη φορά να κατέβουν στο γήπεδο και να παίξουν το ντέρμπι-τίτλου.

Δεν δικαιώθηκαν για την επιλογή τους, βλέπετε δεν έφυγαν σαν κυνηγημένοι για το Διαβαλκανικό, όπως είχε κάνει ο Όσκαρ Γκαρθία ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά κανονικά σαν κύριοι για τον Πειραιά με τρία γκολ (και λίγα ήταν…) στην πλάτη. Απέμεναν δέκα αγωνιστικές για το φινάλε του πρωταθλήματος και με τη διαφορά στο +10 (με την ισοβαθμία) ο Πέδρο Μαρτίνς έκανε λόγο για «δίκαιη νίκη του ΠΑΟΚ», ο Βασίλης Τοροσίδης απολογήθηκε στον κόσμο του Ολυμπιακού λέγοντας πως «δίκαια κέρδισε ο ΠΑΟΚ, είναι δύσκολο να κερδηθεί το πρωτάθλημα», ενώ στην Τούμπα δεν κρατιόντουσαν και τραγουδούσαν όλο το βράδυ: «Σήκωσέ, το, το…»!

Με γκολ οφσάιντ στο 85’ από τον Βέλεθ, ο Άρης έγινε στις 24 του μήνα η πρώτη ομάδα που έμεινε όρθια μέσα στην Τούμπα, αλλά ούτε εκείνη η ισοπαλία έμοιαζε ικανή να φρενάρει την πορεία των «ασπρόμαυρων» προς τον τίτλο. Τρεις μέρες αργότερα σ’ ένα από τα πιο συναρπαστικά παιχνίδια της χρονιάς, έρχεται και η πρόκριση στα ημιτελικά του κυπέλλου με το 4-2 στην παράταση (και πολλά παράπονα εκατέρωθεν) επί του Πανιωνίου.

ΑΓΩΝΕΣ: ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 1-1 (3/2), Πανιώνιος – ΠΑΟΚ 2-1 (6/2 κύπελλο), ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 3-1 (10/2), Απόλλων – ΠΑΟΚ 1-5 (18/2), ΠΑΟΚ – Αρης 1-1 (24/2), ΠΑΟΚ – Πανιώνιος 4-2 (27/2, κύπελλο).

ΓΕΓΟΝΟΣ: Στις 18 Φεβρουαρίου οι ΠΑΟΚτσήδες αποθεώνουν τον Ραζβάν Λουτσέσκου και το… σκουφί του στο γήπεδο της Ριζούπολης! Το γούρικο σκουφί του Ρουμάνου τεχνικού, με κόστος λιγότερο από 10 ευρώ, τρεις ημέρες αργότερα ήταν διαθέσιμο από την μπουτίκ της ομάδας κάνοντας… sold out!

ΤΟ ΚΛΙΚ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Οι φίλοι του ΠΑΟΚ δεν ξέχασαν, ούτε πρόκειται να ξεχάσουν τον Όσκαρ Γκαρθία...

ΜΑΡΤΙΟΣ

Ο Μάρτιος ξεκίνησε με τον ΠΑΟΚ να μη δυσκολεύεται να νικήσει 2-0 τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και πλέον το αήττητο πρωτάθλημα ήταν πιο κοντά! Οι «ασπρόμαυροι» έχασαν ευκαιρίες για ακόμη μεγαλύτερο σκορ και δεν είχαν πρόβλημα ακόμη κι όταν έμειναν με 10 (κόκκινη ο Ζαμπά) παίκτες. Κάπως έτσι συμπληρωνόταν ένας χρόνος από την τελευταία ήττα (έχασε από τον Αστέρα Τρίπολης με 3-2 στις 4 Μαρτίου του 2018) στο πρωτάθλημα. Η επέλαση του ΠΑΟΚ συνεχίστηκε και απέναντι στον Ατρόμητο, τον οποίο νίκησε εύκολα με 3-0 στη γεμάτη Τούμπα, αλλά έχασε τον Χοσέ Μαουρίσιο, που υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού), ένας τραυματισμός που θα τον κρατούσε εκτός δράσης μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στις 16 Μαρτίου πέτυχε την 22η νίκη σε 25 αγώνες, με ανατροπή μέσα στο Αγρίνιο. Το 2-1 επί του Παναιτωλικού, αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ, είχε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Αντρέ Βιεϊρίνια. Ο Πορτογάλος «κάπτεν» με ένα ασύλληπτο σε έμπνευση και εκτέλεση τέρμα ισοφάρισε σε 1-1 και ο «Δικέφαλος» πήρε τη νίκη χάρη στην κεφαλιά του «σεληνιασμένου» Λέο Μάτος.

Το θέμα της κατασκευής του νέου γηπέδου επιστρέφει στην επικαιρότητα. Συστήνεται επιτροπή που προχωρά τη μελέτη για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο της «Νέας Τούμπας», που προβλέπει το ύψος του γηπέδου στα 40 μέτρα χωρίς τους πυλώνες, 600 θέσεις στάθμευσης, 200 στο χώρο που παραχωρήθηκε και 400 ακόμα σε μια αχτίνα ενός χιλιομέτρου. Η Θεσσαλονίκη ζει σε κλίμα πόλωσης ενόψει των δημοτικών εκλογών και στο όνομα του νέου γηπέδου γίνεται μεγάλη μάχη μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων.

Στις 26 Μαρτίου ο «στρατηγός» των οπαδών του ΠΑΟΚ, Θωμάς Μαυρομιχάλης, μεταφέρεται στο Διαβαλκανικό Κέντρο, με έξοδα της ΠΑΕ και της οικογένειας Σαββίδη, προκειμένου να υποβληθεί σε επέμβαση, ενώ την τελευταία ημέρα του μήνα οι «ασπρόμαυροι» οπαδοί μετατρέπουν τα Πηγάδια σε Τούμπα και η ομάδα του Λουτσέσκου επικρατεί με 2-1 της Ξάνθης, αφιερώνοντας τη νίκη στον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος λίγες μέρες πριν είχε κλείσει 60 χρόνια ζωής.

ΑΓΩΝΕΣ: Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 0-2 (3/3), ΠΑΟΚ - Ατρόμητος Αθηνών 3-0 (10/3), Παναιτωλικός – ΠΑΟΚ 1-2 (16/3), Ξάνθη – ΠΑΟΚ 1-2 (31/3).

ΓΕΓΟΝΟΣ: Στις 13 Μαρτίου με παρέμβαση του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης (Arena FM 89,4) o επίτιμος πρόεδρος του Ολυμπιακού, Σάββας Θεοδωρίδης, κάνει τη δήλωση της χρονιάς. «Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, αν και έγιναν μερικά που δεν τα είχε ανάγκη, είναι δίκαια πρωταθλητής ο ΠΑΟΚ γιατί μας κέρδισε σε δυο παιχνίδια. Το πήρε δίκαια το πρωτάθλημα», έλεγε τότε. Λόγια που ξέχασε πολύ γρήγορα, αναφερόμενος με υποτιμητικά λόγια και εκφράσεις πριν από λίγες εβδομάδες.

ΤΟ ΚΛΙΚ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Τι εστί ΠΑΟΚ; Η απάντηση στο πανό των μικρών φίλων του...

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Με τον πρώτο ημιτελικό απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης άρχισε ο «ασπρόμαυρος» Απρίλιος, ο μήνας που η Θεσσαλονίκη γιόρτασε για την κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 34 ολόκληρα χρόνια. Με δύο γκολ του Λέο Μάτος, ο ΠΑΟΚ επικρατεί στην Τούμπα με 2-0 και κάνει το πρώτο βήμα για την πρόκριση στον τελικό του κυπέλλου.

Η Λαμία αποδεικνύεται πολύ χαμηλό εμπόδιο, όχι όμως και η ΑΕΛ που υποχρεώνει τους «ασπρόμαυρους» να περιμένουν μια εβδομάδα για να γιορτάσουν στο σπίτι τους αυτή τη φορά την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Τα 34 χρόνια υπομονής ήταν πολλά για μια ομάδα του μεγέθους και της ιστορίας του «Πανθεσσαλονίκειου Αθλητικού Ομίλου Κωνσταντινουπολιτών», αλλά έφταναν στο τέλος τους. Η Θεσσαλονίκη ζει μες στην παραζάλη και το αμόκ των «ασπρόμαυρων» για την κούπα του πρωταθλητή. Η φιέστα ξεκινάει μια μέρα πριν, στις 20 Απριλίου, ανήμερα των 93ων γενεθλίων του συλλόγου, με εκατοντάδες ΠΑΟΚτσήδες να βάζουν φωτιά σ’ ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης.

Στις 21 Απριλίου ο ΠΑΟΚ απέναντι στο Λεβαδειακό (5-0) γιόρτασε με τον πιο εμφατικό τρόπο την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδας. Η κατάμεστη Τούμπα αποτέλεσε πόλο έλξης και χιλιάδες μάτια παρακολούθησαν τη φαντασμαγορική και μοναδική στα χρονικά φιέστα των πανάξιων Πρωταθλητών Ελλάδας.

Οι στιγμές μοναδικές, αντάξιες της ιστορίας του «Δικεφάλου του Βορρά»!

Μαγικές εικόνες βγαλμένες από τα παραμύθια…

ΑΓΩΝΕΣ: ΠΑΟΚ - Αστέρας Τρίπολης 2-0 (3/4 κύπελλο), ΠΑΟΚ – Λαμία 3-0 (7/4), ΑΕΛ – ΠΑΟΚ 1-1 (14/4), ΠΑΟΚ – Λεβαδειακός 5-0 (21/4), Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ 0-0 (25/4 κύπελλο).

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ: Η απώλεια στον αγώνα με τη Λάρισα στις 14 Απριλίου δεν ήταν σε καμία περίπτωση οι δύο βαθμοί που άφησε ο ΠΑΟΚ, αλλά ο τραυματισμός του Αντρέ Βιεϊρίνια. Ο εμβληματικός αρχηγός του «Δικεφάλου» υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού και έσω μηνίσκου και στη φιέστα του τίτλου ένα ολόκληρο γήπεδο του προσφέρει ένα αξέχαστο «standing ovation» που έμεινε στην ιστορία.

ΤΟ ΚΛΙΚ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Τα δάκρυα χαράς του Πέλκα δευτερόλεπτα μετά τη στέψη του ΠΑΟΚ ως Πρωταθλητή Ελλάδας

ΜΑΪΟΣ

Ο ΠΑΟΚ συνεχίζει και τον Μάιο να γράφει Ιστορία με χρυσά γράμματα. Με τη νίκη 2-0 επί του ΠΑΣ στις 5 του μήνα έγινε η δεύτερη μόλις ομάδα, μετά τον Παναθηναϊκό του 1964, που κατακτά αήττητη τον τίτλο στο ελληνικό πρωτάθλημα. Μάλιστα το 26-4-0 συνιστούσε καλύτερη επίδοση από το 24-6-0 των «πράσινων», ενώ μετά την ήττα της Μακάμπι Τελ Αβίβ έμεινε η μοναδική ομάδα σε όλη την Ευρώπη και σε 54 Λίγκες που κατέκτησε το πρωτάθλημα χωρίς ήττα.

Και φτάνουμε στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας της 11ης Μαΐου. Πάλι αντίπαλος η ΑΕΚ, πάλι στο ΟΑΚΑ, αυτή τη φορά με VAR αλλά χωρίς κόσμο στις εξέδρες, καθώς έτσι αποφάσισε ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης. Τα ερωτήματα πριν από την σέντρα είναι του στυλ «θα πάρει τρίτο συνεχόμενο Κύπελλο η ίδια ομάδα απέναντι στον ίδιο αντίπαλο;» ή «θα έχουμε τον ίδιο νικητή στον τρίτο τελικό που θα παίξουν δύο ομάδες;». Ναι, όντως, το πήρε η ίδια ομάδα (ΠΑΟΚ) χωρίς τους τραυματίες Βιεϊρίνια και Μαουρίσιο, παρακαλώ, χάρη στην γκολάρα του Άκπομ απέναντι στην ίδια ομάδα (ΑΕΚ) αφού σε αντίθεση με την Ένωση ο πρωταθλητής δεν ήταν άδειος, ούτε οι «κιτρινόμαυροι» ήθελαν κάτι να αποδείξουν όπως οι «ασπρόμαυροι» στον τελικό του 2018.

Την επομένη ο Ιβάν Σαββίδης δηλώνει στη Θεσσαλονίκη: «Ο ΠΑΟΚ δεν έχει παλέψει ποτέ για τον ρόλο του Αυτοκράτορα. Εμείς καθόμαστε δίπλα στον Θεό». Στο τέλος του μήνα ο επί είκοσι χρόνια υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ, Κυριάκος Κυριάκος, ανακοινώνει την αποχώρηση του προκειμένου να είναι υποψήφιος βουλευτής με το ΚΙΝ.ΑΛ. στην Α΄ Θεσσαλονίκης.

ΑΓΩΝΕΣ: ΠΑΣ Γιάννινα – ΠΑΟΚ 0-2 (5/5), ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 0-1 (11/5, τελικός κυπέλλου).

ΓΕΓΟΝΟΣ: Εκεί που όλοι το’ χαν πάρει απόφαση και όλα έδειχναν πως οι δρόμοι τους θα χωρίσουν, ΠΑΟΚ και Βαρέλα έκαναν την απόλυτη ανατροπή. Στις 29 Μαΐου ο 32χρονος κεντρικός αμυντικός ενώ ήταν φευγάτος, μην έχοντας κάνει αποδεκτή την πρόταση της ΠΑΕ, χάρη και στην παρέμβαση του Βιεϊρίνια συμφώνησε και υπέγραψε νέο συμβόλαιο τριετούς διάρκειας. «Ο… The Beast, η σύζυγος του και τα τρία τους παιδιά δεν πάνε πουθενά», ανέφερε η ανακοίνωση της ανανέωσης από τους «ασπρόμαυρους».

ΤΟ ΚΛΙΚ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Η ανάρτηση του Φερνάντο Βαρέλα λίγα λεπτά μετά την ανανέωση του συμβολαίου του

ΙΟΥΝΙΟΣ

Ας αρχίσουμε κάπως ανάποδα τον Ιούνιο, καθώς όλα τα σημαντικά γεγονότα έγιναν τις τελευταίες ημέρες του μήνα. Το μεσημέρι της 28ης Ιουνίου ο Ραζβάν Λουτσέσκου περνάει την πόρτα του «Μακεδονία Παλλάς» και όταν μετά από δύο ώρες αποχωρεί, ο ΠΑΟΚ ήταν χωρίς προπονητή και staff! Ο Ρουμάνος τεχνικός συναντήθηκε με τον Ιβάν Σαββίδη και τον ενημέρωσε ότι θα έκανε χρήση του όρου «buy out», που υπήρχε στο συμβόλαιό του (2.000.000 ευρώ), αποδεχόμενος την πρόταση 4 εκατ. δολαρίων της Αλ Χιλάλ.

Χωρίζοντας οι δύο πλευρές έμειναν στην ασυμφωνία για τις μεταγραφές, όμως το σοκ ήταν ισχυρό στο εσωτερικό της ομάδας δύο μέρες πριν από την αναχώρηση της αποστολής για την Ολλανδία. Ο ΠΑΟΚ κινήθηκε αστραπιαία και σχεδόν 40 ώρες, μετά το ξαφνικό «διαζύγιο» με τον Ραζβάν Λουτσέσκου, κατόρθωσε να βρει τον αντικαταστάτη του. Έναν προπονητή τον οποίο ήθελε από την πρώτη στιγμή και το έδειξε ξεκάθαρα στον ίδιο, παρουσιάζοντας ένα πρότζεκτ αρκετά φιλόδοξο που καλύπτει τις προσωπικές φιλοδοξίες του: Αμπέλ Φερέιρα.

Η αποστολή του Μάριο Μπράνκο παρουσιαζόταν ως «αποστολή αυτοκτονίας» απέναντι στον ιδιόρρυθμο πρόεδρο της Μπράγκα, Αντόνιο Σάλβαντορ, ωστόσο στις 30 Ιουνίου έκλεισε το σπουδαίο deal. Την ίδια μέρα ο Χρήστος Καρυπίδης αναλάμβανε καθήκοντα διευθυντή του ποδοσφαιρικού τμήματος, ενώ ο Μίροσλαβ Στοχ επέστρεφε στη Θεσσαλονίκη, μετά από έξι χρόνια, για να κλείσει τους ανοιχτούς λογαριασμούς που είχε αφήσει στην πρώτη του θητεία, κάτι που δεν αποδείχθηκε στην πράξη.

Στις 4 Ιουνίου ψηφίζεται νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ, με το συνολικό ποσό της επένδυσης του Ιβάν Σαββίδη να ανέρχεται στα 120 εκατ. ευρώ, δύο μέρες αργότερα ο Ροντρίγκο Σοάρες υπογράφει τριετές συμβόλαιο συνεργασίας. Ακολουθούν ο Ενέα Μιχάι, ο Ζϊβκο Ζίβκοβιτς, ο Δημήτρης Μελιόπουλος και ο Ντάγκλας Αουγκούστο για τον οποίο ο ΠΑΟΚ πλήρωσε σχεδόν 3 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει από την Κορίνθιανς, μετά το ναυάγιο με τον Ισμαέλ Σίλβα της Αχμάτ Γκρόζνι. Στις 13 του μήνα ο Λάζαρος Λάμπρου ανανεώνει έως το καλοκαίρι του 2023, ενώ εκεί που όλα έδειχναν πως ο Ομάρ Ελ Καντουρί θα συνέχιζε την καριέρα του στη Σταντάρ Λιέγης, όλα άλλαξαν και ο Μαροκινός έμεινε στη Θεσσαλονίκη. Δεν συνέβη το ίδιο με τον Εβγέν Σάχοφ που έκλεισε στη Λέτσε (29/6).

ΓΕΓΟΝΟΣ: Στις 22 Ιουνίου η πώληση του Ευθύμη Κουλούρη στην Τουλούζ αντί 3,5 εκατ. ευρώ έβαλε τον 23χρονο Έλληνα επιθετικό στη λίστα με τις δέκα ακριβότερες πωλήσεις του ΠΑΟΚ και τον έκανε την ακριβότερη μεταγραφή ποδοσφαιριστή, που βγήκε από τις ακαδημίες της ομάδας.

ΤΟ ΚΛΙΚ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Η τελευταία φωτογραφία του Λουτσέσκου στη Νέα Μεσημβρία. Το ημερολόγιο έδειχνε «27 Ιουνίου».

ΙΟΥΛΙΟΣ

Ο Ιούλιος ξεκινάει με τη ομάδα στην Ολλανδία και μια σημαντική ανακοίνωση: «Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοινώνει την συμφωνία της με τη Μπράγκα για την πρόσληψη του Αμπέλ Φερέιρα». Ο Πορτογάλος προπονητής, που είχε ψηφιστεί το 2018 ανάμεσα στους 50 καλύτερους προπονητές του κόσμου, υπέγραψε τριετούς διάρκειας συμβόλαιο και την επομένη βρέθηκε στην Ολλανδία, όπου ήδη είχε αρχίσει το πρώτο στάδιο της καλοκαιρινής προετοιμασίας.

Στο πρώτο φιλικό απέναντι στην ΑΖ Αλκμάαρ ο Φερέιρα δείχνει τα πρώτα δείγματα της φιλοσοφίας του και κυρίως το αγωνιστικό πλάνο που είχε στο μυαλό του και το οποίο διέφερε κατά πολύ απ’ αυτό του Λουτσέσκου, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο στη συνέχεια. Το κλίμα στην ομάδα παραμένει άκρως οικογενειακό κάτι που φαίνεται σε πολλές δραστηριότητες εκτός γηπέδων.

Στην Αθήνα το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων του ΥΠΕΝ, ενέκρινε στις 2 Ιουλίου την προέγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για τη «Νέα Τούμπα», ενώ μετά τις εκλογές (7/7) χαλάει οριστικά η συμφωνία της δημόσιας τηλεόρασης με τον ΠΑΟΚ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Στις 17 Ιουλίου ο «Δικέφαλος» φτάνει σε συμφωνία με τον Φιλίπ Μπράνταριτς, το «6αρι» που ήθελε ο Φερέιρα, όχι όμως με την Κάλιαρι και η μεταγραφή χαλάει, όπως και αυτή του Φάμπιο Κοεντράο, ο οποίος ήρθε στη Θεσσαλονίκη (19/7), αλλά έφυγε ζητώντας δύο μέρες προθεσμία για την τελική απάντηση. Στις 25 του μήνα η ομάδα υποδέχεται στο Χορστ τον Άντερσον Εσίτι, ενώ ο Δημήτρης Χατζηισαΐας παραχωρείται στην τουρκική Ρίζερσπορ. Μετά το τέλος της προετοιμασίας θα αποχωρήσει κι ο Εργκούς Κάτσε, που θα καταλήξει μαζί με τον Αμρ Ουάρντα στην ΑΕΛ.

ΓΕΓΟΝΟΣ: Κανονικά θα έπρεπε να ασχοληθούμε με το μεγάλο sold out στα εισιτήρια διαρκείας, μέσα σε 37 ημερολογιακές ημέρες, που ανακοινώθηκε στις 24/7, αλλά δύο μέρες νωρίτερα (22/7) έγινε στη Νυόν η κλήρωση για τον Γ’ προκριματικό γύρο του Champions League. Από τις έξι υποψήφιες ομάδες ο ΠΑΟΚ έπεσε πάνω στον πανίσχυρο Αγιαξ και το αποτέλεσμα της κλήρωσης περισσότερο έμοιαζε με επαναλαμβανόμενη φάρσα.

ΤΟ ΚΛΙΚ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Μαουρίσιο και Βιεϊρίνια «αποχαιρετούν» τον Βέρνμπλουμ στο προπονητικό κέντρο του Χορστ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Ο πιο δύσκολος μήνας του 2019. Με δύο ευρωπαϊκούς αποκλεισμούς (Άγιαξ, Σλόβαν Μπρατισλάβα) που «πλήγωσαν» τους νταμπλούχους Ελλάδας. Από την ημέρα της κλήρωσης για τον γ’ προκριματικό γύρο του Champions League, οι «ασπρόμαυροι» γνώριζαν ότι θα έχουν δύσκολο έργο απέναντι στους πρωταθλητές Ολλανδίας, που τον Μάιο είχαν φτάσει μια ανάσα από τον τελικό της διοργάνωσης.

Η διαιτησία και των δύο αγώνων έκανε ακόμη πιο δύσκολη την αποστολή της ελληνικής ομάδας. Λάθη και ένα γκολ οφσάιντ (το πρώτο του Άγιαξ, για το οποίο παρεμπιπτόντως ο ΠΑΟΚ δεν ζήτησε την διακοπή της διοργάνωσης…) κρίνουν το 2-2 της Τούμπας, παρά την εκπληκτική απόδοση στο πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης.

Στο Άμστερνταμ ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ κάνει το παιχνίδι της ζωής του μπροστά στους συμπατριώτες του, ο «Δικέφαλος» ορθώνει το ανάστημα του κι αν δεν υπήρχαν οι αποφάσεις του ανεκδιήγητου Άγγλου ρέφερι, Κρεγκ Πόουσον, ενδεχομένως το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό από το τελικό 3-2, που διαμορφώθηκε από τα τρία πέναλτι και όλα σχεδόν τα σφυρίγματα του… χασάπη από το Σέφιλντ χαρίζοντας στον Άγιαξ την πρόκριση στα playoffs του Champions League.

Ο ΠΑΟΚ «υποβιβάστηκε» στα playoffs του Europa League και ήξερε ότι θα πρέπει να περάσει το εμπόδιο της Σλόβαν για να προκριθεί στους ομίλους της διοργάνωσης. Ενδιάμεσα στους ευρωπαϊκούς αγώνες ο Πέδρο Ενρίκε αποχωρεί οριστικά από την ομάδα, καθώς ολοκληρώθηκε η πώληση του στην τουρκική Καϊσέρισπορ, με τα λάθη και τη συνολική μέτρια απόδοση των παικτών του Φερέιρα να σφραγίζουν το 1-0 στις καθυστερήσεις του πρώτου αγώνα στην Μπρατισλάβα. Ένα ματς που σημαδεύτηκε από την απίστευτα σκληρή στάση της αστυνομίας απέναντι στους οπαδούς του «Δικεφάλου», με καταγγελίες της ελληνικής ομάδας για χρήση πλαστικών σφαιρών!

Οι «ασπρόμαυροι» πλήρωσαν ακριβά την ποδοσφαιρική αφέλεια που έδειξαν στο πρώτο ματς με την Σλόβαν, καθώς η νίκη με 3-2 στη ρεβάνς της Τούμπας, παρά τις απίστευτες χαμένες ευκαιρίες, δεν ήταν αρκετή για να τους χαρίσει την πρόκριση, προσθέτοντας άλλη μια μαύρη ευρωπαϊκή σελίδα και μεγεθύνοντας τον προβληματισμό, λόγω FFP, για το οικονομικό μέλλον.

Το ξέσπασμα του Ιβάν Σαββίδη ήταν λογικό και αναμενόμενο, μετά τον αποκλεισμό-σοκ από την Σλόβαν. Η κακή πορεία της ομάδας στην Ευρώπη δεν μπορούσε να περάσει έτσι, ούτε ο δεύτερος -μέσα σε τρία χρόνια- αποκλεισμός από τους ομίλους του Europa League. «Ο ΠΑΟΚ στη ρεβάνς με τη Σλόβαν παίζει την προοπτική του ως club...», έγραφε ο Μιχάλης Τσόχος, αλλά…Ο ιδιοκτήτης της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ, κατά τη διάρκεια της πολύωρης ομιλίας του στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», επέρριψε αποκλειστικά την ευθύνη του αποκλεισμού στους ποδοσφαιριστές και όχι στον Αμπέλ Φερέιρα. Ήταν η πρώτη ξεκάθαρη και η απόλυτη στήριξή του προς το πρόσωπο του Πορτογάλου προπονητή.

Τουλάχιστον στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος (25/8) απέναντι στον Παναιτωλικό οι πρωταθλητές ξεκίνησαν τη νέα σεζόν, έτσι όπως είχαν τελειώσει την περσινή. Νικώντας! Κάπως έτσι συνεχίστηκε το αήττητο σερί και έπιασε τόπο η προβολή της ταινίας «The Invincibles», παραγωγής των «ασπρόμαυρων», που προβλήθηκε στις 4 Αυγούστου.

ΑΓΩΝΕΣ: ΠΑΟΚ – Άγιαξ 2-2 (6/8), Άγιαξ – ΠΑΟΚ 3-2 (13/8), Σλόβαν– ΠΑΟΚ 1-0 (22/8), ΠΑΟΚ – Παναιτωλικός 2-1 (25/8), ΠΑΟΚ - Σλόβαν 3-2 (29/8).

ΓΕΓΟΝΟΣ: Στην πτήση προς την Μπρατισλάβα επιβεβαιώθηκε, ανεπίσημα, η έναρξη λειτουργίας του PAOK TV και η απόφαση της διοίκησης να τραβήξει το μοναχικό δρόμο της σ’ ότι αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα των εντός έδρας αγώνων της, μετά τον «πόλεμο» που είχε προκύψει με το συνδρομητικό κανάλι της Nova, αλλά και την ακύρωση της σύμβασής του με την ΕΡΤ.

Ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να κάνει την «επανάσταση» του, να βασιστεί στις δικές του δυνάμεις και να «κάνει παιχνίδι» με τους δικούς του όρους. Έτσι, ο αγώνας εναντίον του Παναιτωλικού στις 25 Αυγούστου ήταν ο πρώτος στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου που μεταδόθηκε μόνο από το διαδίκτυο, με το σύστημα «Pay Per View» και αποκλειστικά από την ψηφιακή πλατφόρμα του PAOK TV.

ΤΟ ΚΛΙΚ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Η έκφραση του Λέο Ζαμπά κατά τη διάρκεια του Άγιαξ – ΠΑΟΚ, τα λέει όλα…

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

O Κάρολ Σφιντέρσκι λυτρώνει τον «Δικέφαλο» στο παιχνίδι με τον Πανιώνιο (2-1) και με αφορμή το VAR στον αγώνα Ολυμπιακός-Αστέρας Τρίπολης ξεσπάει «πόλεμος» ανάμεσα στις δύο ΠΑΕ που θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο Δημήτρης Μελιόπουλος αποφασίζει οριστικά να σταματήσει το ποδόσφαιρο και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ αναφέρεται για πρώτη φορά στο θέμα της κατασκευής του νέου γηπέδου στην Τούμπα. Ο ΠΑΟΚ μπορεί να φλέρταρε με τη γκέλα, να έβαλε στο 88' γκολ που ακυρώθηκε (ορθά με τη χρήση VAR) αλλά δεν τα παράτησε απέναντι στον Ατρόμητο. Η καρδιά του πρωταθλητή μίλησε ξανά στις καθυστερήσεις και με ήρωα τον Χοσέ Κρέσπο φεύγει με το «διπλό» από το Περιστέρι.

Στις 16 του μήνα προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Becoming the Leader», το οποίο παρουσιάζει ένα διαφορετικό πρόσωπο του Αντρέ Βιεϊρίνια σε μια σπάνια εξομολόγηση. Την επομένη μέρα η ΠΑΕ έκανε γνωστή, μέσω επίσημης ανακοίνωσης, την απόφαση της να πορευτεί με το PAOK TV για όλη την υπόλοιπη σεζόν.

Οι δηλώσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη, μετά το Ολυμπιακός – Τότεναμ, για «πρωτάθλημα Πρεσπών», προκαλούν την αντίδραση του επίσημου ΠΑΟΚ λέγοντάς του ότι «θα αποτελέσει είδηση η πρώτη φορά που ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού θα ασχοληθεί με την ομάδα του, κι όχι με αυτούς που του προκαλούν εφιάλτες».

Το buzzer beater του Γιόσιπ Μίσιτς κρατάει απόρθητο το κάστρο της Τούμπας απέναντι στον Άρη (2-2) και μια εβδομάδα αργότερα απέναντι στην ΑΕΚ οι νταμπλούχοι Ελλάδας πραγματοποιούν την καλύτερη εμφάνισή τους στο πρώτο ημίχρονο του ντέρμπι στο κατάμεστο ΟΑΚΑ.

Το τελικό σκορ (2-2) δεν απέδωσε ποδοσφαιρική δικαιοσύνη, με τους «ασπρόμαυρους» να έχουν τρομερά παράπονα από τη διαιτησία, ειδικότερα με την απόφαση του Σιδηρόπουλου να μην ελεγχθεί από το VAR το δεύτερο γκολ της ΑΕΚ (για φάουλ πάνω στον Αουγκούστο), ενώ έκαναν λόγο για «τριτοκοσμικά γεγονότα» με «αποκορύφωμα την εισβολή των κ.κ. Μελισσανίδη-Παπαδόπουλου στα αποδυτήρια των διαιτητών», γεγονός που καταγράφηκε στο «φ.α.». Πάντως, το πρώτο γκολ που σημείωσαν οι πρωταθλητές Ελλάδας ήταν αληθινό αριστούργημα: Συμμετείχαν και οι 11 παίκτες του αλλάζοντας 17 πάσες πριν σκοράρει ο Σφιντέρσκι!

ΑΓΩΝΕΣ: ΠΑΟΚ – Πανιώνιος 2-1 (1/9), Ατρόμητος – ΠΑΟΚ 2-3 (14/9), ΠΑΟΚ- Άρης 2-2 (22/9), ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 2-2 (29/9)

ΓΕΓΟΝΟΣ: Προς τα τέλη του μήνα το πολύ ζεστό ενδιαφέρον της Σπόρτινγκ Λισαβόνας για τον Αμπέλ Φερέιρα, απείλησε να δημιουργήσει θέμα προπονητή στον ΠΑΟΚ. Όμως, ο Ιβάν Σαββίδης με το που ενημερώθηκε σχετικά με το ενδιαφέρον, το ξέκοψε και απευθυνόμενος προς τον 40χρονο τεχνικό του το ξεκαθάρισε λέγοντας ότι: «Αν υπήρχε η παραμικρή υποψία στο μυαλό μου για να σε αφήσω να φύγεις, θα διαπραγματευόμουν με βάση τη ρήτρα σου».

ΤΟ ΚΛΙΚ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Η Τούμπα στις 6 Σεπτεμβρίου συμπλήρωσε 60 χρόνια ζωής

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Ο «Δικέφαλος» περνάει με νίκη (1-2) από την Τρίπολη, εκεί όπου είχε χάσει για τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2018, ο Αμπέλ Φερέιρα παραδέχεται δημοσίως το πρόβλημα στις στατικές φάσεις και βλέπει τον Φερνάντο Βαρέλα να μπαίνει στο χειρουργείο για να αντιμετωπιστεί η ρήξη μηνίσκου, που τον άφησε για ένα μήνα εκτός δράσης.

Την ίδια ώρα με το ημερολόγιο να δείχνει «10 Οκτωβρίου», ο αρχηγός του ΠΑΟΚ συμμετέχει στο οικογενειακό «διπλό» με την Κ19 για ένα ημίχρονο και δείχνει πως μετράει αντίστροφα για την επιστροφή του στα γήπεδα.

Οι πρωταθλητές «καθαρίζουν» μέσα σε 13 λεπτά τη Λαμία, αλλά όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω στον Αντρέ Βιεϊρίνια. Προς το τέλος της αναμέτρησης ο εμβληματικός αρχηγός μπαίνει στο γήπεδο στη θέση του Λημνιού και βάζει τέλος στον εφιάλτη του τραυματισμού του (ρήξη χιαστών και μηνίσκου) έξι μήνες μετά.

Ανήμερα του Αγίου Δημητρίου ο ΠΑΟΚ ήπιε στην υγειά των τριών Δημήτρηδων του, καθώς το διπλό επί του Βόλου (0-2), είχε πρωταγωνιστές την τριάδα Λημνιού, Γιαννούλη, Πέλκα. Το αήττητο έφτανε στα 43 ματς και κανείς δεν ήξερε που θα σταματήσει...

ΑΓΩΝΕΣ: Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ 1-2 (6/10), ΠΑΟΚ – Λαμία 3-0 (20/10), Βόλος ΝΠΣ – ΠΑΟΚ 0-2 (26/10).

ΓΕΓΟΝΟΣ: Στις 21/10 ο Ιβάν Σαββίδης επισκέπτεται το Μέγαρο Μαξίμου και συναντιέται με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ ενημερώνει ον Πρωθυπουργό για το θέμα της ανακατασκευής του γηπέδου της Τούμπας, που θα στηριχθεί αποκλειστικά σε δική του χρηματοδότηση, ενώ στο τραπέζι πέφτουν και άλλα επιχειρηματικά ζητήματα όπως η επένδυση του στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά και αυτές στο Παλιούρι της Χαλκιδικής και το Πόρτο Καρράς.

ΤΟ ΚΛΙΚ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

H συλλεκτική ρετρό φανέλα αφιερωμένη στα 60 χρόνια της Τούμπας

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Ο μήνας ξεκινάει με ντέρμπι στην Τούμπα. Εκεί, όπου ο Παναθηναϊκός φτάνει πολύ κοντά στο να φύγει με ένα σπουδαίο διπλό, αλλά στο ενδέκατο λεπτό των καθυστερήσεων «μίλησε» ο Βιεϊρίνια που με πέναλτι ισοφάρισε σε 2-2 και με δύο προσωπικά γκολ διατήρησε όρθιο το αήττητο των «ασπρόμαυρων».

Στο Ηράκλειο απέναντι στο δυνατό ΟΦΗ ο Γιόσιπ Μίσιτς βάζει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του και ο ΠΑΟΚ γράφει εκ νέου ιστορία φτάνοντας τα 22 εκτός έδρας ματς χωρίς ήττα στο πρωτάθλημα. Τρεις μέρες αργότερα η πορτογαλική εφημερίδα A' Bola αναφέρεται στον Κροάτη μέσο και σημειώνει ότι οι νταμπλούχοι Ελλάδας είναι έτοιμοι να τον κάνουν δικό τους, μέσω της ενεργοποίησης της σχετικής ρήτρας που υπάρχει με την Σπόρτινγκ.

Στη διακοπή του πρωταθλήματος η ομάδα πηγαίνει στη Δράμα για ένα φιλικό παιχνίδι κόντρα στη Δόξα, με τον τραυματισμό (ρήξη έξω μηνίσκου) του Λέο Ζαμπά να επισκιάζει τα πάντα και τον Βραζιλιάνο να μένει εκτός γηπέδων για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου κατακτά το Champions League Ασίας και μιλάει στην πατρίδα του για τη φυγή του από τον ΠΑΟΚ. «Όταν επέλεξα να φύγω το καλοκαίρι από τον ΠΑΟΚ δέχθηκε μεγάλη κριτική στην Ελλάδα και τη Ρουμανία. Πληγώθηκα όταν κατηγορήθηκα ότι έφυγα για τα χρήματα. Πληγώθηκε η ψυχή μου, αλλά έκανα τη σωστή επιλογή», είπε ο Ρουμάνος τεχνικός, την ίδια μέρα που ο «Δικέφαλος» νικώντας 1-0 την ΑΕΛ στην Τούμπα πάτησε κορυφή μία εβδομάδα πριν από την σύγκρουση του με τον Ολυμπιακό.

O Αντρέ Βιεϊρίνια κοσμεί το εξώφυλλο του Gazzetta Weekend για τις 200 συμμετοχές με την «ασπρόμαυρη» φανέλα και αποκαλύπτει τις πέντε καλύτερες στιγμές του.

Η εβδομάδα του ντέρμπι ξεκινάει με τον αθλητικό εισαγγελέα Θεσσαλονίκης, Γιώργο Νούλη να έρχεται στο προσκήνιο με τον προσβλητικό χαρακτηρισμό προς τους φίλους του «Δικεφάλου» και τον ΠΑΟΚ να ζητάει την παραδειγματική τιμωρία του. Οι «ασπρόμαυροι» θέτουν επίσημα θέμα ντόπινγκ κοντρόλ στο ματς με τον Ολυμπιακό και μετά από έναν απίστευτο και άνευ λόγου «χαρτοπόλεμο», κλιμάκια του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) πραγματοποιούν τελικά αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε παίκτες του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ δυο μέρες πριν από την σέντρα του αγώνα στο Φάληρο.

ΓΕΓΟΝΟΣ: Ο Λευτέρης Αυγενάκης μπαίνει στο κάδρο του ΠΑΟΚ, καθώς η γνωστοποίηση της συνάντησης του με εκπροσώπους του Ολυμπιακού δύο ημέρες πριν το ντέρμπι κορυφής, με αφορμή την επιστολή των «ερυθρολεύκων», προκαλεί την έντονη αντίδραση των νταμπλούχων Ελλάδας, που δηλώνουν δικαιωμένοι με τα όσα συνέβησαν δύο μέρες αργότερα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

ΤΟ ΚΛΙΚ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Η ανάσα μας γίνεται φωτιά και η φωνή μας πέτρα…

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Την πρώτη μέρα του Δεκεμβρίου ο ΠΑΟΚ περνάει αλώβητος από το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και με το 1-1 απέναντι στον Ολυμπιακό διατηρεί όρθιο το αήττητο σερί του στο πρωτάθλημα. Η αποστολή του «Δικεφάλου» τυγχάνει «υποδοχής» λόγω μιας… χαλασμένης πόρτας, που είχε ως αποτέλεσμα την τιμωρία της έδρας των «ερυθρόλευκων», με την σκληρή κόντρα των δύο διεκδικητών του τίτλου να συνεχίζεται και εκτός των γραμμών.

Η ένταση ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ μεταφέρθηκε σε εξωαγωνιστικό και διοικητικό επίπεδο, με καταγγελίες της ερυθρόλευκης ΠΑΕ για τις σχέσεις ΠΑΟΚ και Ξάνθης, με την ΕΕΑ να εκδικάζει την υπόθεση στις 10 Ιανουαρίου. «Ο κ. Σαββίδης δεν έχει καμία άμεση ή έμμεση σχέση με την Ξάνθη, ούτε επηρεάζει αποφάσεις ή ασκεί επιρροή. Θεωρείτε ως θέσφατο ότι η καταγγελία του Ολυμπιακού θα γίνει δεκτή. Δεν μπορεί η Super League να υποκαταστήσει την ΕΕΑ, είναι σαφές, άλλωστε εκεί προσέφυγε και ο Ολυμπιακός. Είμαστε κατά οποιασδήποτε μορφής πολϋιδιοκτησίας», τονίζει στο συμβούλιο της Λίγκας ο αντιπρόεδρος, Χρυσόστομος Γκαγκάτσης (12/12), κάτι που επισημάνθηκε και σε ανακοίνωση της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ.

Στο χορτάρι το 2019 κλείνει με τον καλύτερο τρόπο για τους νταμπλούχους Ελλάδας. Με «τέσσερα στα τέσσερα» απέναντι σε Ξάνθη, Παναιτωλικό, Πανιώνιο και Ατρόμητο βρέθηκε στο φινάλε της χρονιάς εκεί όπου ήταν στο ξεκίνημα της. Στην κορυφή! Και στο +2 από τον Ολυμπιακό…

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 1-1 (1/12), ΠΑΟκ – Ξάνθη 2-0 (7/12), Παναιτωλικός – ΠΑΟΚ 0-3 (15/12), Πανιώνιος – ΠΑΟΚ 0-2 (19/12), ΠΑΟΚ – Ατρόμητος 5-1 (23/12).

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ: Το 2019 έκλεισε με το αήττητο σερί του ΠΑΟΚ να διευρύνεται στους 51 αγώνες (το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ στην ιστορία της Α’ Εθνικής), για μια ομάδα που μέσα στις 365 μέρες του χρόνου δεν έχασε πουθενά. Σε 32 αγώνες μέτρησε 25 νίκες και 7 ισοπαλίες.

ΤΟ ΚΛΙΚ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Δημήτρης Πέλκας: Μόνος στο σπίτι...

Για όλα αυτά που πέτυχε ο ΠΑΟΚ μέσα στο ιστορικό 2019 είναι μεταξύ των καλύτερων ομάδων στη ψηφοφορία των φετινών Gazzetta Awards.

Καλή χρονιά!