Ένα «διπλό» που διαβάζεται κι αλλιώς…

Ένα «διπλό» που διαβάζεται κι αλλιώς…

Σταύρος Σουντουλίδης Σταύρος Σουντουλίδης
Ένα «διπλό» που διαβάζεται κι αλλιώς…

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης σβήνει το κάκιστο μισάωρο του ΠΑΟΚ στο Αγρίνιο και ψάχνει για τα θετικά του πέμπτου φετινού «διπλού» και του 49ου συνεχόμενου αγώνα δίχως ήττα.

Επαναφέροντας στη μνήμη το ματς της πρεμιέρας του φετινού πρωταθλήματος και βλέποντας την σημερινή εικόνα του ΠΑΟΚ, δεν μπορεί να μη παραδεχθείς ότι αυτή η ομάδα παρουσιάζει βελτίωση. Δεν έχει καμία σχέση εκείνη η ομάδα μ’ αυτή που πέρασε «σαν σε προπόνηση» από το Αγρίνιο.

Ασφαλώς και ήταν προβληματική η εικόνα των Πρωταθλητών Ελλάδας στο πρώτο μισό του αγώνα απέναντι σ’ αυτόν τον Παναιτωλικό. Θα το καταλάβαινε και ένα μικρό παιδί, ωστόσο το συνολικό ταμείο και η εμφάνιση που τους οδήγησε στο πέμπτο φετινό «διπλό» (για μια ομάδα που δεν κέρδισε κάποτε... κάτω από Τέμπη, ενώ τώρα σπάσει κάθε ρεκόρ μακριά από την Τούμπα) και στο 49ο σερί ματς δίχως ήττα στο πρωτάθλημα, θεμελιώθηκε στις αρχές που έχει βάλει από το ξεκίνημα της σεζόν ο προπονητής της.

Τι έλεγε από την πρώτη μέρα; «Θέλω μια ομάδα που το αστέρι της θα είναι η ίδια η ομάδα», η απάντηση σήμερα δια στόματος του ίδιου του Αμπέλ.

Στο ημίχρονο, όπου προφανώς εγιναν παρατηρήσεις για την εικόνα, «τους είπα ότι είμαστε ο ΠΑΟΚ, έχουμε μία ξεκάθαρη αγωνιστική ταυτότητα και πρέπει να μπούμε και να παίξουμε αυτό που ξέρουμε», κι αυτό έγινε πράξη στο β' μέρος και το ματς κρίθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Αν μη τι άλλο στα χέρια του Αμπέλ Φερέιρα οι πρωταθλητές Ελλάδας αλλάζουν την ταυτότητά τους, αποδεικνύοντας ότι ο Πορτογάλος άξιζε την ευκαιρία και κυρίως την υπομονή για να περάσει αυτά που ήθελε στη δική του ομάδα.

Ο «Δικέφαλος» πόνταρε στο υλικό και την ποιότητα του ρόστερ του. Αφήνοντας τον Ντιέγκο Μπίσεσβαρ για δεύτερο σερί ματς εκτός, ο Φερέιρα ήθελε να δώσει χρόνο και ρυθμό στα πόδια παικτών όπως ο Βιεϊρίνια, ο Μαουρίσιο, ο Πέλκας. Οι δύο πρώτοι παραμένουν μακριά από τον καλό εαυτό τους, αλλά όπως διέγνωσε ο «κάπτεν» του, «κάθε παίκτης θέλει περισσότερο χρόνο συμμετοχής για να βοηθήσει την ομάδα» κι αυτό το γνωρίζουν καλά όσοι έχουν παίξει ποδόσφαιρο. Όσο οι παίκτες του πάγκου βρίσκουν γκολ και οι Μαουρίσιο, Βιεϊρίνια τα πατήματά τους, τόσο ο νταμπλούχος Ελλάδας μπορεί να αισιοδοξεί ότι θα βγει μ’ όλο το... οπλοστάσιο στο δεύτερο γύρο και τα πλέι οφ.

Ο ίδιος ΠΑΟΚ, που δεν έπαιρνε σχεδόν τίποτα από την άμυνα του στην αρχή της σεζόν, είδε την εστία του να παραμένει απαραβίαστη για τέταρτη φορά στα πέντε τελευταία παιχνίδια και την πιο κατάλληλη στιγμή βρήκε νέους πρωταγωνιστές.

Στο κακό του πρώτο μέρος αυτός που ξεχώριζε «σα τη μύγα μες το γάλα» ήταν ο Δημήτρης Πέλκας. Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός στη δεύτερη συνεχόμενη παρουσία στο αρχικό σχήμα, κατάφερε και βρήκε δίχτυα, πήρε ψυχολογία φτάνοντας άλλες δύο φορές κοντά σ’ ένα ακόμη δεύτερο γκολ. Του το στέρησε ο Κρίστοφερ Κνετ, που τόσο απλόχερα του το έδωσε στη φάση του 7ου λεπτού. Έτσι, είναι το ποδόσφαιρο.

Από την στιγμή που πάτησε στο χορτάρι ο Τσούμπα Άκπομ ανέλαβε δράση. Είχε να σκοράρει τρεις ολόκληρους μήνες και σήμερα, όχι μόνο βρήκε δίχτυα, μετά τη μαγική πάσα του Μίσιτς, αλλά δημιούργησε το δεύτερο γκολ των Πρωταθλητών Ελλάδας. Ότι ακριβώς έκανε πριν από μια εβδομάδα ο Μπίσεσβαρ κόντρα στην Ξάνθη.

Ο Άγγλος στάικερ είδε τον Φερέιρα, μετά το τελευταίο του γκολ στο «διπλό» επί του Ατρόμητου στο Περιστέρι (14 Σεπτεμβρίου) να τον αφήνει εκτός, να χάνει τη θέση του στην αρχική ενδεκάδα.

Κλονίστηκε. Στα 26 του, προφανώς, δεν ήταν σε θέση να το διαχειριστεί σωστά, ο μάνατζερ του ενόψει του χειμερινού μεταγραφικού παζαριού τον έβγαλε… βόλτα στη μισή Ευρώπη, εντούτοις ο Τσούμπα, με όπλο την πίστη όπως έγραψε στα social media και τον εσωτερικό ανταγωνισμό, επέστρεψε και την κατάλληλη στιγμή, με τον Σφιντέρσκι να μένει μακριά από το γκολ για ακόμη ένα ματς, από τη μεριά του φρόντισε και φώναξε: «είμαι εδώ»!

Τι μπορεί να γίνει τον Ιανουάριο; Κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά, ούτε ορκίζεται στο Ευαγγέλιο. Ούτε καν ο ίδιος ο Άκπομ, ο οποίος ναι μεν δήλωσε ότι είναι «αφοσιωμένος 100% στον ΠΑΟΚ», αλλά άφησε ένα ορθάνοικτο παράθυρο λέγοντας «τον Ιανουάριο δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει…».

Το «πάρε-δώσε» του φετινού χειμώνα μπορεί να είναι μικρότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον οι προσθαφαιρέσεις σε μια ομάδα στην οποία ο προπονητή της έχει πει ότι θα την προτιμούσε αυτούσια ως το τέλος της σεζόν.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.