Είναι η λύση στο πρόβλημα ο Ουζουνίδης, ή μέρος αυτού;

Είναι η λύση στο πρόβλημα ο Ουζουνίδης, ή μέρος αυτού;

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Είναι η λύση στο πρόβλημα ο Ουζουνίδης, ή μέρος αυτού;

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει το ερώτημα όπου η απάντησή του θα εξηγεί τα πάντα, το πώς πρέπει να συνεχίσει η Α.Ε.Κ. και σημειώνει τις ευθύνες όλων ενώ έχει υστερόγραφα

Μία είναι μόνο η λέξη που μπορεί να συνοδεύει τη φετινή σεζόν στο κομμάτι της προσπάθειας της ΑΕΚ να διεκδικήσει έως το το τέλος της σεζόν που διανύουμε το πρωτάθλημα που της ανήκει: ΑΠΟΤΥΧΙΑ... Αυτό και θαρρώ τα λέει όλα! Διοίκηση, τεχνικό τιμ και ποδοσφαιριστές πρέπει έως τώρα να το έχουν εμπεδώσει αφού είναι οι βασικοί υπεύθυνοι γι' αυτό το γεγονός, για την αποτυχημένη σεζόν στο πρωτάθλημα ντε από τον Νοέμβριο κιόλας(!!!) και προφανώς με τη σειρά που τα σημειώνω (σ.σ.: διοίκηση, τεχνικό τιμ και ποδοσφαιριστές). Άλλωστε αυτό ισχύει σε κάθε περίπτωση όταν μια ομάδα μένει εκτός του βασικού της στόχου από τόσο νωρίς, προτού καν αλλάξει η χρονιά!

Λάτσιο – Μίλαν με αξεπέραστο Live Στοίχημα και αμέτρητα ειδικά στοιχήματα! (21+)

Στο Αγρίνιο γράφτηκε απλά ο επίλογος μιας προσπάθειας που τελείωσε σε διάστημα λιγότερο του μηνός! Η ΑΕΚ που αποδεδειγμένα (κάτι που αναγνώριζαν όλοι) απέδιδε το καλύτερο ποδόσφαιρο από τον Αύγουστο έως και το τέλος του Οκτωβρίου, αναζητείται ολόκληρο τον Νοέμβριο, στη διάρκεια του οποίου δεν έχει καταφέρει να πανηγυρίσει τη νίκη σε τέσσερα ματς. Και μπορεί να μην απαιτούσε κανείς να κάνει κάτι τέτοιο, να κερδίσει κοινώς, στο Μόναχο με αντίπαλο την Μπάγερν, όμως είναι απαράδεκτο και δεν μπορεί να προκύψει δικαιολογία για το γεγονός ότι δεν επικράτησε σε κανένα από τα ματς για το πρωτάθλημα με αντιπάλους: Παναθηναϊκό, Ατρόμητο και Παναιτωλικό...

Στα τρία συγκεκριμένα παιχνίδια οι πρωταθλητές κέρδισαν μόλις έναν βαθμό! Προφανώς, λοιπόν, με τέτοια γελοία βαθμολογική συγκομιδή δεν γίνεται να μπορέσεις να κατακτήσεις ξανά το πρωτάθλημα, δεν μπορείς να το διεκδικήσεις καν και από τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ ο οποίος ηγείται της βαθμολογίας δεν έχανε βαθμούς και στις κάκιστες μέρες του, τότε μένεις εκτός από Νοέμβρη. Είναι εύκολο και απλό θαρρώ.

Επειδή υπήρχαν και λίγοι που δεν συμφωνούσαν με το συμπέρασμα των περισσότερων ότι η ΑΕΚ ήταν η καλύτερη ομάδα στο διάστημα Αύγουστος – Σεπτέμβριος – Οκτώβριος, να θυμίσουμε: τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού η Ένωση σε πέντε ματς, όλα υψηλών απαιτήσεων αφού ήταν ευρωπαϊκοί αγώνες και ένα ματς πρωταθλήματος, είχε τρεις νίκες και δυο ισοπαλίες με αντιπάλους Σέλτικ, Βίντι και ΠΑΣ Γιάννενα. Ένα μήνα μετά, τον Σεπτέμβριο, η ομάδα του Ουζουνίδη χάνει στο Άμστερνταμ από τον Άγιαξ, κερδίζει στην Τρίπολη, επικρατεί του Πανιωνίου, πανηγυρίζει στην Κρήτη και χάνει (με πολύ καλή απόδοση και λόγω ατομικών λαθών) στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ. Για να φτάσουμε στον Οκτώβριο όπου η ΑΕΚ με αντίπαλο την Μπενφίκα χάνει στο ΟΑΚΑ στις λεπτομέρειες ένα ματς που γύρισε με απίστευτο τρόπο και το άξιζε, παίζει με τον Ολυμπιακό με επτά απουσίες και έρχεται ισόπαλη για να ακολουθήσουν μόνο νίκες με Λαμία και Απόλλωνα Λάρισας στο Κύπελλο και Απόλλωνα εκτός και Άρη εντός στο πρωτάθλημα (ενώ έχασε από την Μπάγερν Μονάχου).

Από τις 3 Νοεμβρίου έως και χθες 24 του μήνα ήρθε η απόλυτη καταστροφή και το τέλος της όποιας ελπίδας διεκδίκησης του πρωταθλήματος. Το χειρότερο όμως είναι ότι η ομάδα του Ουζουνίδη παρουσιάζει σημάδια (και εικόνα) διάλυσης πλέον και προκαλεί κατάθλιψη... Στις αναμετρήσεις με Παναθηναϊκό και Παναιτωλικό δεν προσπαθούν καν, ενώ με τον Ατρόμητο έως το 60' βγάζουν αντίδραση, αλλά μετά συμβιβάζονται και δείχνουν να μην μπορούν καν με αποτέλεσμα να έρθει και η ήττα. Διότι όταν παίζεις με την... φωτιά, θα καείς έστω από μια στατική φάση στο 88' και όχι από υποψία δημιουργίας φάσης από τον αντίπαλο.

Επαναλαμβάνω οι ευθύνες είναι δεδομένες: πρώτα η διοίκηση όπως και το αναγνώρισε άλλωστε ο ίδιος ο Μελισσανίδης, ακολουθεί ο προπονητής που μοιάζει να το 'χει χάσει εντελώς και προσωπικά (θα το εξηγήσω παρακάτω) δεν ξέρω αν πλέον μπορεί να το... γυρίσει το έργο (και είναι κρίμα διότι είναι εξαιρετικός προπονητής και μεγάλη ευκαιρία για την ΑΕΚ που οδεύει να γίνει χαμένη) και φυσικά στο ίδιο επίπεδο με τον κόουτς είναι οι ευθύνες των ποδοσφαιριστών που παρουσιάζουν εικόνα στα όρια της αδιαφορίας. Και αυτό δεν επιτρέπεται σε κανέναν όταν παίζει και φοράει την φανέλα της πρωταθλήτριας.

Η διοίκηση τα 'χουμε γράψει εκατό φορές σχετικά με τις ευθύνες της. Έχουμε χαρακτηρίσει έγκλημα τα λάθη του αγωνιστικού σχεδιασμού και δη το γεγονός ότι δεν απέκτησε ένα σούπερ χαφ (και εξτρέμ απαιτούνταν οπωσδήποτε αλλά...) ενώ δεν φρόντισε έστω να διατηρήσει τον Κονέ σε αγωνιστικό χώρο και αποδυτήρια! Σε αυτά τα λάθη, αναγνωρισμένα και από τον ίδιο τον Μελισσανίδη, προσθέστε τα σίριαλ των ανανεώσεων συμβολαίων. Μπακασέτας, Σιμόες, Λαμπρόπουλος, Γκάλο ακόμη περιμένουν. Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό τα τέλη Νοεμβρίου και με δεδομένο ότι αυτά τα παιδιά το 'χουν στο μυαλό τους και δεν γίνεται να μην τους επηρεάζει, όπως και όλα τα αποδυτήρια. Μεγάλα λάθη...

Από την πλευρά του ο κόουτς το έχασε... Φάνηκε μετά το τέλος του ματς με τον Παναθηναϊκό. Δεν κατάλαβε ποτέ ότι η εικόνα της ΑΕΚ δεν ήταν αποτέλεσμα μιας κακής ημέρας της ομάδας. Διότι αυτό συμβαίνει στο ποδόσφαιρο. Αλλά επρόκειτο για αποτέλεσμα της αδιαφορίας των παικτών να το παίξουν και να επιδιώξουν να το κερδίσουν, ενώ έμοιαζαν να θεωρούν ότι θα κέρδιζαν έναν τόσο σημαντικό και μεγάλο αντίπαλο παίζοντας με τις φανέλες. Αυτό το καμπανάκι, την καμπανάρα για την ακρίβεια, δεν την άκουσαν ποτέ. Σκούπισμα και... κάτω από το χαλάκι! Για να έρθει και το ματς με τον Ατρόμητο και η ατυχία σε μεγάλο βαθμό αλλά και η ήττα με τον Παναιτωλικό με την εικόνα της ομάδας να είναι χειρότερη από ότι με τον Παναθηναϊκό αφού έπρεπε να ηττηθεί με 3 γκολ διαφορά!

Για τους ποδοσφαιριστές δεν χρειάζεται να σημειώσουμε πολλά. Η εικόνα τους είναι τέτοια που μειώνει τον ίδιο τους τον εαυτό. Αν κρίνουμε από τον Νοέμβριο και την απόδοσή τους προφανώς θα απαιτείται μείωση αποδοχών σε όλους και όσοι αξιώνουν καλύτερο συμβόλαιο θα πρέπει να το βρουν αλλού (χωρίς αποτέλεσμα φυσικά, κρίνοντας πάντα από τον Νοέμβριο εννοώ). Η εικόνα αδιαφορίας είναι το χειρότερο όλων. Δεν θεωρώ ότι ισχύει απ' όσο λίγο μπορεί να γνωρίζω τους ποδοσφαιριστές. Αλλά βγαίνει τέτοια εικόνα στο γήπεδο που εκεί φαίνονται όλα...

Το θέμα που τίθεται είναι απλό: μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση ο Μαρίνος Ουζουνίδης; Επαναλαμβάνω ότι το θέλω και το εύχομαι γιατί τον πιστεύω πολύ και τον θεωρώ τον καλύτερο (μπορεί και λανθασμένα) για αυτό που θέλει να δημιουργήσει η ΑΕΚ. Ωστόσο μου μοιάζει δύσκολο να τα καταφέρει τώρα. Η εικόνα της ομάδας του στο Αγρίνιο θύμιζε έναν... πεθαμένο και όλους όσους βρίσκονταν γύρω του να περιμένουν να... ξέρετε εσείς μη τα γράφω και δεν είναι όμορφη λέξη. Δεν μοιάζει δε ικανός να διαχειριστεί σωστά την κατάσταση. Οι δηλώσεις του μετά το ματς με τον Παναθηναϊκό και τον Παναιτωλικό δείχνουν άνθρωπο ο οποίος το 'χει χάσει! Άρα δύσκολα ποντάρεις ότι μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση!

Εδώ είναι το θέμα που πρέπει να αναλάβει να καταλάβει και να λύσει η διοίκηση της ΑΕΚ και ο κ. Μελισσανίδης. Αφενός πρέπει να απαντήσει ο ίδιος στο ερώτημα που μπαίνει ξεκάθαρα και είναι το πλέον κρίσιμο: «ο Ουζουνίδης συνιστά μέρος του προβλήματος, ή είναι το πρόσωπο που πρέπει να δώσει τη λύση στο πρόβλημα;». Στην περίπτωση που η απάντηση είναι ότι ο Έλληνας τεχνικός είναι η λύση στο πρόβλημα που υπάρχει τότε η διοίκηση οφείλει να τον στηρίξει εμπράκτως. Να κάνει ότι είναι απαραίτητο για να έχει ότι απαιτείται ο Ουζουνίδης προκειμένου να δημιουργήσει μια ομάδα που θα μπορεί να διεκδικεί όλους τους τίτλους αποδίδοντας καλό ποδόσφαιρο. Αν αντίθετα εκτιμούν στην ΑΕΚ ότι είναι μέρος του προβλήματος ο προπονητής τότε καταλαβαίνετε θαρρώ, πρέπει να τον απομακρύνει πριν το ματς με τον Άγιαξ. Αν και τέτοιο θέμα δεν τίθεται, όλα είναι ανοιχτά...

Υγ: Το μόνο σωστό που έκαναν οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ ήταν ότι πήγαν να απολογηθούν στον κόσμο. Να τα... ακούσουν! Όπως το κάνουν στην Γερμανία για παράδειγμα. Δεν κρύφτηκαν. Ήταν τίμιο και μπράβο τους. Δεν δικαιολογεί και δεν... χρυσώνει το χάπι. Αλλά αυτά τα παιδιά, οι οπαδοί της ΑΕΚ, ήταν οι μόνοι που βρέθηκαν χθες στο Αγρίνιο. Κανένας άλλος... Οπότε σωστά πήγαν εκεί, σωστά έκατσαν χωρίς να λένε κουβέντες και άκουγαν τις παρατηρήσεις και τα... γκάζια, αλλά και σωστά ο κόσμος στο τέλος τους είπε πως «μην τα παρατήσετε, παίζετε στην ΑΕΚ, στην πρωταθλήτρια, εμείς δεν θα σας παρατήσουμε». Αυτό το «εμείς δεν θα σας παρατήσουμε», αυτό είναι ΑΕΚ και αυτό πρέπει να τους αφυπνίσει όλους αφού το: ΑΕΚ στα εύκολα, ΑΕΚάρα στα δύσκολα το έχουν αποδείξει παντοιοτρόπως. Δυστυχώς ο Ουζουνίδης έφυγε σφαίρα για τα αποδυτήρια και τα... ακούει και γι' αυτό. Η αλήθεια είναι πως και εγώ ήθελα να είναι εκεί, μαζί με τους παίκτες του μπροστά στον κόσμο της πρωταθλήτριας.

Υγ2: Πρέπει να δει ο Ουζουνίδης αν με τις δηλώσεις που κάνει έχει κερδίσει κάτι, ή έχει χάσει. Θαρρώ μετά το ματς με τον Παναθηναϊκό το 'χασε το παιχνίδι. Κι αν δεν κάνει αλλαγές και δεν... τελειώσει κάποιους, εφόσον συνεχίσει στον πάγκο της ΑΕΚ, θα έχει πολύ λίγο χρόνο στον πάγκο της ομάδας αφού εκείνος μίλησε για αλλαγές και να δημιουργήσει κάτι διαφορετικό, αλλά κυρίως για παίκτες που «παίζουν για να παίζουν». Και στο Αγρίνιο έφταιγαν οι παίκτες για τον κόουτς. Δεν αντιλέγω, σε μεγάλο βαθμό συμφωνώ, η εικόνα απουσίας πάθους, διάθεσης, επιθυμίας, είναι θέμα των παικτών. Όπως είναι του κόουτς να δώσει κίνητρο. Όμως όταν προέρχεσαι από άσχημα αποτελέσματα στο πρωτάθλημα και είσαι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής τότε πόσο μεγαλύτερο κίνητρο θες στο Αγρίνιο; Μην... χαϊδεύουμε αυτιά, δεν αξίζει και στους ίδιους τέτοια τραγική εικόνα που μοιάζει αδιαφορίας αφού για ανανεώσεις συμβολαίων αξιώνουν πολλά λεφτά (και καλά κάνουν, αλλά να αποδεικνύουν ότι τα αξίζουν).

Υγ3: Προφανώς πρέπει να αλλάξουν και άλλα πράγματα από τον κόουτς και το τεχνικό τιμ. Επαναλαμβάνω είναι εκτός ποδοσφαιρικής λογικής και πραγματικότητας να μη βγαίνει κάτι (όπως το 4-4-2) και να μην επιδιώκεις να το αλλάξεις κάπως. Καμία κίνηση από τον πάγκο ουσίας και αλλαγής τακτικής προσέγγισης. Ο Δέλλας τον έδεσε κόμπο και εκείνος -το χειρότερο είναι πως- δεν το πήρε χαμπάρι και δεν έκανε τίποτα να το αλλάξει. Έχει να μαθαίνει και ο Ουζουνίδης προφανώς, αφού δεν έχει κάτσει ξανά σε πάγκο με τόση πίεση για πρωταθλητισμό και επιτυχίες, αλλά πρέπει να το κάνει γρήγορα, αν προλαβαίνει ακόμη.

Υγ4: Πάμε ξανά για τα στόπερ; Ο Τσιγκρίνσκι με τον Τσόσιτς ή τον Λαμπρόπουλο, ο Οικονόμου με τον Τσόσιτς ή τον Λαμπρόπουλο. Όχι Τσόσιτς με Λαμπρόπουλο, όχι Τσιγκρίνσκι με Οικονόμου. Τα βασικά όμως ε... Ο προπονητής πρέπει να καταλάβει επίσης σε μεγάλο βαθμό ότι αναλαμβάνουμε και την ευθύνη ακόμη και αν δεν έχουμε. Διαφορετικά δείχνει (και είναι) προς τα έξω: ευθυνόφοβος και χάνει για πάντα τα αποδυτήρια όπως μοιάζει να 'χει συμβεί... Μοιάζει να 'χει αδειάσει τους ποδοσφαιριστές του οι οποίοι επαναλαμβάνω οφείλουν να αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να βγάλουν αντίδραση και προσωπικότητα. Δεν το κάνουν έως τώρα. Καλό θα είναι αν δεν μπορούν να συνυπάρχουν οι πολλοί (ποδοσφαιριστές) με τον έναν (προπονητή) να το πουν μεταξύ τους στα Σπάτα και να το τελειώσουν. Ποτέ δεν φεύγουν οι πολλοί.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...