Ο Αλμέιδα βρήκε τρόπο να αναζωογονήσει την ομάδα του

Ο Αλμέιδα βρήκε τρόπο να αναζωογονήσει την ομάδα του

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ο Αλμέιδα βρήκε τρόπο να αναζωογονήσει την ομάδα του

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος συγκρίνει την απόδοση της ΑΕΚ στην τελευταία 5αδα αγώνων με αυτή που είχε στα προηγούμενα 5 παιχνίδια της, και γράφει για τους ποδοσφαιριστές που δείχνουν στον προπονητή ότι έκαναν το επιθυμητό “κλικ” στη νοοτροπία.

Όταν κάνεις μια σύγκριση των στοιχείων απόδοσης της ΑΕΚ στα τελευταία πέντε παιχνίδια πρωταθλήματος με αυτά της απόδοσης που είχε στα αμέσως προηγούμενα πέντε, μέσα από το Comparisonator, βρίσκεσαι μπροστά σε μια εικόνα που τεκμηριώνει την αίσθηση που έχεις παρακολουθώντας τα τελευταία της παιχνίδια. Εικόνα που επιβεβαιώνει ότι μετά το “κλικ” που έκανε στη ρεβάνς με τον Άρη στο “Κλεάνθης Βικελίδης” για το κύπελλο, η ΑΕΚ ανέβασε το επίπεδο της απόδοσής της και έκτοτε το κρατά ψηλότερα συγκριτικά με αυτό που είχε στα εγχώρια παιχνίδια στο προηγούμενο διάστημα της σεζόν.

η σύγκριση της ΑΕΚ

Ναι, η τελευταία 5αδα είχε μέσα της μόνο ένα ντέρμπι ενώ η προηγούμενη 5αδα είχε δύο, αλλά η αδυναμία της ΑΕΚ στην διάρκεια της τρέχουσας σεζόν δεν ήταν στα ντέρμπι - ήταν στα παιχνίδια με υποδεέστερους αντιπάλους. Η ΑΕΚ της τελευταίας 5αδας είναι μια ομάδα που κάνει κατά 96% καλύτερο παιχνίδι στο αμυντικό κομμάτι και κατά 31% καλύτερο παιχνίδι στο επιθετικό κομμάτι.

Σουτάρει περισσότερο και με μεγαλύτερη ακρίβεια, εκτελεί από καλύτερες θέσεις/καταστάσεις, κάνει περισσότερο παιχνίδι στην αντίπαλη μεγάλη περιοχή, επανακτά συχνότερα την κατοχή στο αντίπαλο μισό του τερέν, επιτρέπει μικρότερης αξίας ευκαιρίες στον αντίπαλο. Προφανώς κάποιος πρέπει να περιμένει να δει πώς θα ολοκληρώσει η ΑΕΚ την κανονική περίοδο προτού εκτιμήσει την δυναμική με την οποία θα μπει στα play-offs. Όμως μια πρώτη απάντηση στον ίδιο της τον δημιουργό η ΑΕΚ αρχίζει να τη δίνει με συνέπεια. Το γκρουπ δείχνει στον προπονητή ότι εξακολουθεί να διψά για διακρίσεις.

Ο Ματίας Αλμέιδα είχε φτάσει να εξωτερικεύει, με τις δημόσιες τοποθετήσεις του, τον προβληματισμό του σχετικά με το αν η ομάδα του έχει την ίδια δίψα για επιτυχίες και την ίδια φιλοδοξία που είχε στην διάρκεια της προηγούμενης σεζόν. Ορθώς τον είχε αναπτύξει αυτόν τον προβληματισμό, αφού η αγωνιστική νοοτροπία της ομάδας του ήταν η κύρια εξήγηση για την απώλεια βαθμών που είχε σε ματς απέναντι σε μικρότερες ομάδες. Ο Αλμέιδα, που είδε τους ποδοσφαιριστές του να κάνουν την πιο “φτωχή” εμφάνιση της σεζόν σε ένα κρίσιμο παιχνίδι - το πρώτο απέναντι στον Άρη για το κύπελλο στη Νέα Φιλαδέλφεια, ταρακούνησε πολύ τα αποδυτήριά του όταν άρχισε να εξηγεί ότι η απόδοση των παικτών στη συνέχεια θα αποτελούσε το βασικό φίλτρο για την επιλογή αυτών που θα βρίσκονται στην ΑΕΚ και στην επόμενη σεζόν. Στην συντριπτική πλειονότητά τους οι ποδοσφαιριστές δείχνουν από τότε μέχρι σήμερα την αντίδραση που ευχόταν ο Αλμέιδα να προκαλέσει. Του δείχνουν ότι τους νοιάζει να πετύχουν στόχους και να βρίσκονται στην ΑΕΚ της επόμενης σεζόν.

Τώρα, που η ΑΕΚ έμεινε με μια διοργάνωση και τα παιχνίδια λιγόστεψαν πολύ, το επίπεδο του συναγωνισμού εντός ομάδας έχει ανέβει ψηλότερα από ποτέ στον καιρό του Αλμέιδα. Η εικόνα που παρουσιάζουν οι ποδοσφαιριστές κάθε φορά που τους δίνει ο Αργεντινός προπονητής την ευκαιρία σου δημιουργεί την αίσθηση ότι αυτός ο συναγωνισμός λειτουργεί για αυτούς ως παράγοντας παρακίνησης, δηλαδή ότι δεν υπάρχουν ποδοσφαιριστές που έχουν απογοητευτεί. Το κορυφαίο παράδειγμα που τεκμηριώνει αυτή την διαπίστωση ήταν αυτό που έδωσε με την αγωνιστική συμπεριφορά του ο Τομ Φαν Φερτ στο ματς με τον ΟΦΗ. Μπήκε στο 85’ο λεπτό, ουσιαστικά στην δεύτερη ολιγόλεπτη συμμετοχή του στο 2024, και έκανε τα πάντα για να σκοράρει ή να διακριθεί - δηλαδή για να δείξει στον προπονητή ότι του αξίζει περισσότερος χρόνος.

Στην πρώτη σεζόν η ΑΕΚ έμαθε ότι ο Ματίας Αλμέιδα μπορεί να την κάνει πρωταθλήτρια. Στην δεύτερη σεζόν είδε αρχικά ότι ο Αργεντινός προπονητής μπορεί να παρουσιάσει μια πολύ ανταγωνιστική ομάδα στην Ευρώπη. Και τώρα βλέπει έναν προπονητή που βρίσκει τον τρόπο να αναστατώσει και να ξεβολέψει την ομάδα του για να την εμφανίσει αναζωογονημένη, με το περσινό πνεύμα στα ματς του πρωταθλήματος. Έναν προπονητή, ο οποίος στα πρώτα βήματα που κάνει με μεγάλο ρόστερ σε μια διοργάνωση δείχνει ότι είναι ικανός να διαχειριστεί αποτελεσματικά και αυτή την πρόκληση.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.