Το ντέρμπι του απρόβλεπτου παράγοντα Μεντιλίμπαρ

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Το ντέρμπι του απρόβλεπτου παράγοντα Μεντιλίμπαρ

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος συγκρίνει την φόρμα του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα ενόψει της σύγκρουσής τους στην Τούμπα.

Θεωρητικά, αυτό το ντέρμπι διεξάγεται σε ευνοϊκή στιγμή για όλους εμάς που θέλουμε να παρακολουθήσουμε ένα “γεμάτο” ντέρμπι. Διότι μπορεί η βαθμολογική διαφορά, όπως και η σύγκριση των στοιχείων απόδοσης των δύο ομάδων στα τελευταία τους 7 παιχνίδια στο πρωτάθλημα να δείχνει μια σαφή υπεροχή του ΠΑΟΚ, αλλά στον Ολυμπιακό υπάρχουν δύο νέα δεδομένα: η αλλαγή του προπονητή και η καλή αύρα που εκείνος δημιούργησε χάρη στην ικανοποιητική απόδοση του Ολυμπιακού και την νίκη σε έναν ευρωπαϊκό αγώνα απέναντι στην Φερεντσβάρος. Συνεπώς υπάρχει βάση για να χτίσει πάνω της ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ την θετική νοοτροπία της ομάδας του στον πηγαιμό για την Τούμπα.

ΠΑΟΚ εναντίον Ολυμπιακού

Η σύγκριση των στοιχείων απόδοσης των δύο ομάδων στα τελευταία τους παιχνίδια στο πρωτάθλημα, μέσα από το Comparisonator, δείχνει ότι το παιχνίδι του ΠΑΟΚ υπερτερεί ποιοτικά σε όλες τις βασικές παραμέτρους του παιχνιδιού με εξαίρεση τις μονομαχίες. Ο ΠΑΟΚ αποδίδει αισθητά καλύτερα από τον Ολυμπιακό στην άμυνα και δείχνει περισσότερη ποιότητα στην επιθετική ανάπτυξη. Μπροστά μας όμως έχουμε την ιδιομορφία της αλλαγής του προπονητή στον Ολυμπιακό. Δεν μπορεί κανείς να μαντέψει την τοποθέτηση του Ολυμπιακού σε επίθεση και άμυνα, ούτε και την τακτική που θα ακολουθήσει ο Ολυμπιακός διότι δεν τον έχουμε ξαναδεί να καθοδηγείται από τον Μεντιλίμπαρ. Κάποιος μπορεί μόνο να υποψιαστεί τι θα κάνει ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού. Πιθανόν η μελέτη του αντιπάλου να τον οδηγήσει στην επιλογή να στήσει στο μεσαίο τρίτο το αμυντικό του μπλοκ, με όραμα αφενός να μην επιτρέψει στον ΠΑΟΚ να διασπάσει τις γραμμές του και να φτιάξει μεγάλες ευκαιρίες και αφετέρου να του πάρει τη μπάλα και να χτίσει τις άμεσες επιθέσεις που αρέσουν πολύ στον Ισπανό προπονητή.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΜΠΡΑΚΟΣ ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΟ ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Πώς θα ετοιμάσει το παιχνίδι ο Ραζβάν Λουτσέσκου; Περιμένω να δω μια συνέχεια της τακτικής και της απόδοσης που είχε ο ΠΑΟΚ απέναντι στην ΑΕΚ. Διότι υποθέτω ότι ο Ρουμάνος προπονητής είδε την Φερεντσβάρος να δημιουργεί προβλήματα στον Ολυμπιακό με το πρέσινγκ ψηλά στο πρώτο ημίχρονο. Και επειδή έχει στην ομάδα του την εμπιστοσύνη ότι μπορεί να πιέσει αποτελεσματικά στο αντίπαλο μισό, είναι πολύ πιθανό να βάλει τον ΠΑΟΚ να ξεκινήσει το ντέρμπι όπως ξεκίνησε απέναντι στην ΑΕΚ.

Δεν είναι εύκολο να μαντέψεις ποια από τις δύο ομάδες θα προετοιμαστεί καλύτερα στο ψυχικό και το πνευματικό κομμάτι. Έχουν και οι δύο πίεση, δεδομένου ότι ο ΠΑΟΚ θέλει να διατηρήσει την πρώτη θέση και ο Ολυμπιακός πάει να παίξει με το ένστικτο μιας ομάδας που ξέρει ότι στην ήττα θα φτάσει στους 10 βαθμούς μακριά από την πρώτη θέση. Έχουν και οι δύο λόγους για να μπουν με αυτοπεποίθηση και επιθετική νοοτροπία. Για τον ΠΑΟΚ υπάρχει και το φυσικό πλεονέκτημα της γεμάτης έδρας, το οποίο ενδέχεται να αποδειχθεί καταλυτικός παράγοντας.

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη μπορείς να “συμφωνήσεις” με τις στοιχηματικές αποδόσεις, που ορίζουν τις πιθανότητες νίκης του ΠΑΟΚ σε ποσοστό ελαφρώς μεγαλύτερο του 50% και δίνουν πιθανότητες νίκης περίπου 25% στον Ολυμπιακό. Αυτό είναι το σημείο εκκίνησης σε ένα ντέρμπι που μπορεί να αποδειχθεί σημείο καμπής στην πορεία και των δύο ομάδων προς την διεκδίκηση του τίτλου εφόσον υπάρξει νικητής.

Η πρόκληση για τον Λουτσέσκου είναι να παρουσιάσει μια ομάδα που θα είναι πολύ συγκεντρωμένη στο πλάνο της και θα έχει την διάθεση να ισοσκελίσει το έλλειμα στις μονομαχίες, όπως έκανε στο πρόσφατο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Η πρόκληση για τον Μεντιλίμπαρ είναι να ετοιμάσει ένα όσο πιο απλό αγωνιστικό πλάνο, ώστε να περιορίσει τον κίνδυνο να … χαθεί στη μετάφραση και την ερμηνεία με τους καινούργιους ποδοσφαιριστές του, και να βάλει στο τερέν μια ομάδα που θα έχει την αποφασιστικότητα για να απειλήσει τον ΠΑΟΚ και να τον εκνευρίσει.

Αυτό είναι ένα ματς για να “καταλάβουμε” την ανθεκτικότητα του ΠΑΟΚ, μετά από μια εντός έδρας ήττα από τον Παναθηναϊκό για το κύπελλο, αλλά και για να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε πόσο έτοιμος ήταν, στα 63 του, ο Μεντιλίμπαρ για να δουλέψει για πρώτη φορά μακριά από την πατρίδα του και να εξοικειωθεί/προσαρμοστεί σε τόσο μικρό διάστημα χρόνου σε ένα νέο πραγματικό και ποδοσφαιρικό περιβάλλον ώστε να καταφέρει να βοηθήσει την ομάδα του σε ένα τόσο απαιτητικό παιχνίδι σαν αυτό.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.