ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: Οι «Mr 3 γκολ» των φετινών εγχώριων ντέρμπι (vids)

Γιώργος Ντυμένος
uyf

bet365

Ο ΠΑΟΚ μετρά στη σεζόν εννέα γκολ κόντρα στους υπόλοιπους του «Big 5», η ΑΕΚ δέκα και οι Μπράντον Τόμας, Τάισον, Λιβάι Γκαρσία, Στίβεν Τσούμπερ πέτυχαν ή δημιούργησαν από τρία τέρματα έκαστος.

Η ώρα της αλήθειας έφτασε για ΠΑΟΚ και ΑΕΚ και απόψε (11/2) στην Τούμπα θα παρακολουθήσουμε το υπ’ αριθμόν 191 ντέρμπι των Δικεφάλων, σε όλες τις διοργανώσεις και ανεξαρτήτως γηπέδου. Και τι ματς…

«Μάχη» πρωτοπόρων και φορμαρισμένων, όπου οι μεν «μαυρόασπροι» απολαμβάνουν τη μοναξιά της κορυφής της Stoiximan Super League και οι δε «κιτρινόμαυροι» βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής και μόλις στο «-2».

Αγώνες αυτού του επιπέδου όπου και υπάρχουν εκατέρωθεν top class ποδοσφαιριστές κρίνονται, συνήθως τουλάχιστον, στις λεπτομέρειες αλλά και στη μία «έμπνευση» ή ενέργεια ενός εκ των 22 παικτών που θα βρίσκονται εντός των τεσσάρων γραμμών.

Την ίδια στιγμή ο αγώνας που θα ξεκινήσει σε λίγη ώρα (20:00) θα είναι και για τα δύο clubs το 7ο φετινό εγχώριο ντέρμπι τους με το Big-5, όπου ο ΠΑΟΚ στα προηγούμενα έξι βρήκε εννέα φορές δίχτυα και η ΑΕΚ δέκα.

Με γνώμονα αυτό παρατηρούμε πως στον πρώτο οι Μπράντον Τόμας και Τάισον είναι άμεσα «μέσα» σε από τρία τέρματα και βρίσκονται στην κορυφή της σχετικής λίστας για την τρέχουσα σεζόν, ενώ για τη δεύτερη σε αντίστοιχη θέση και με ανάλογη επίδοση έχουμε τους Λιβάι Γκαρσία και Στίβεν Τσούμπερ.

Λόγω του παραπάνω οι τέσσερις τους αναγορεύονται σε ενδεχόμενους/πιθανούς «πρωταγωνιστές» των όσων θα διαδραματιστούν το βράδυ.

Ο Ισπανός στράικερ του ΠΑΟΚ είναι αυτό που δύναται να χαρακτηριστεί ως «αθόρυβη δύναμη», αφού μέσα στο γήπεδο κάνει δουλειά που πολλές φορές δεν φαίνεται, αλλά συνάμα παρουσιάζεται άκρως αποτελεσματικός και επιδραστικός.

Ηδη άλλωστε έχει αφήσει το «στίγμα» του σε δύο από τα έξι ως τώρα ντέρμπι του club, αφού άνοιξε το σκορ το 2-2 της Λεωφόρου και παράλληλα βρήκε δις στόχο στο 4-2 του Φαλήρου επί του Ολυμπιακού. Οπου στο 56’ ευστόχησε από την άσπρη βούλα σε ένα πέναλτι που καταλογίστηκε ύστερα από δική του ενέργεια και λίγο αργότερα, στο 65’, εκτόξευσε τον δείκτη στα επίπεδα του 3-0 για τους Θεσσαλονικείς.

Συν τοις άλλοις κόντρα στο «τριφύλλι» «φλέρταρε» με ακόμη ένα προσωπικό τέρμα, αλλά μία «βολίδα» που εξαπέλυσε στο 57’ αποκρούστηκε από το οριζόντιο δοκάρι των γηπεδούχων.

Ο Τάισον από την πλευρά του παρουσιάζεται σε εξαιρετική κατάσταση και δεν είναι τυχαίο πως ανανέωσε πρόσφατα το συμβόλαιό του μέχρι το καλοκαίρι του 2025. Ο Βραζιλιάνος ακραίος «τρέχει» εξαιρετική σεζόν και η αφετηρία της 22η αγωνιστικής τον βρήκε ως πρώτο πασέρ της κατηγορίας με εννέα ασίστ.

Το 1/3 εξ’ αυτών (3) ήταν σε ντέρμπι και αυτόματα αποκτούν, έστω και για ένα κλικ, ξεχωριστή σημασία. Ο 35χρονος ήταν πρόσφατα εκ των κορυφαίων, αν όχι ο MVP, στο 2-1 επί του «τριφυλλιού» στην Τούμπα, αφού «έφτιαξε» και τα δύο γκολ του Κιρίλ Ντεσπόντοφ και οδήγησε τους «μαυρόασπρους» στη νίκη.

Μάλιστα η φάση του 1-0 όπου έπαιξε κάθετα και σε open play για τον Βούλγαρο συμπαίκτη του θύμισε, ως ένα βαθμό, εκείνη του 58’ στο μεταξύ τους παιχνίδι για τον πρώτο γύρο στο «Απόστολος Νικολαϊδης», όπου και έδωσε αντίστοιχη τελική πάσα στον Αντ. Ζίβκοβιτς για το 1-2 του ΠΑΟΚ.

Δημιουργεί ρήγματα από τον άξονα, τα άκρα αλλά και μέσω στατικών και κάθε επαφή του στο επιθετικό μισό της ομάδας του προκαλεί έντονους… πονοκεφάλους στην οποιαδήποτε αντίπαλη άμυνα. Αλλωστε και σε άλλα ντέρμπι ήταν άκρως δημιουργικός, όπως για παράδειγμα στο 0-0 με τον Αρη όπου για όσους θυμούνται ήταν ο «πατέρας» δύο κλασικών ευκαιριών από τους Αν. Ζίβκοβιτς, Κουλιεράκη.

Στην Ενωση τώρα ο Λιβάι Γκαρσία συνεχίζει με το πόδι στο γκάζι από την περασμένη σεζόν και εάν ο 26χρονος δεν στέκονταν άτυχος καθώς έμεινε για καιρό εκτός δράσης λόγω ενός τραυματισμού που τον ταλαιπώρησε, ίσως τα προσωπικά του νούμερά να ήταν ήδη αντίστοιχα των περσινών.

Η ουσία πάντως είναι πως έχει επιστρέψει γερός και παρουσιάζει εκ νέου τις πτυχές του πλούσιου ταλέντου του, ενώ δεν είναι τυχαίο πως βρήκε δίχτυα και στα επτά τελευταία ματς της κατηγορίας που έπαιξε! Ευρύτερα δε σε συνολικά εννέα εμφανίσεις του στη Super League μετρά ισάριθμα τέρματα και τα τρία εξ’ αυτών είναι σε εγχώρια ντέρμπι.

Αρχικά ήταν εκείνος που άνοιξε το σκορ στο 2-1 επί του Ολυμπιακού στο Φάληρο (με «καρφωτή» κεφαλιά σε στατικό) και μετέπειτα «υπέγραψε» το 2-2 με τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια, όταν με σουτ «έγραψε» στο 24’ το 1-0 και στις καθυστερήσεις ευστόχησε από τα 11 βήματα για το τελικό αποτέλεσμα.

Μάλιστα η εσχάτη των ποινών καταλογίστηκε σε δική του ενέργεια, ενώ ελέω Αλμπέρτο Μπρινιόλι το… κοντέρ του κόντρα στο Big-5 δεν είναι έστω ένα «τσικ» μεγαλύτερο. Στο 2-1 της Λεωφόρου βρέθηκε τρεις φορές… φάτσα με το γκολ, αρχικά στη μεγάλη διπλή ευκαιρία του 12’ και ύστερα σε εκείνη του 24’ αλλά δεν κατάφερε να βρει δίχτυα.

Στην τελευταία «συνεργάστηκε» με τον Στίβεν Τσούμπερ, που επίσης είναι άμεσα «μέσα» σε τρία από τα δέκα γκολ των «κιτρινόμαυρων» στα μέχρι στιγμής ντέρμπι της σεζόν. Το «πολυεργαλείο» από την Ελβετία ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στη νίκη (2-1) του «Απόστολος Νικολαϊδης», όταν αρχικά ισοφάρισε για την ΑΕΚ στο 36’ και ύστερα «έφτιαξε» το 1-2 του Ορμπελίν Πινέδα στο 68’.

Μεταγενέστερα διπλασίασε τα τέρματά της στο «Γ. Καραϊσκάκης» απέναντι στον Ολυμπιακό - για την ιστορία μετά από πρώτη ενέργεια του Γκαρσία - ενώ για εκατοστά δεν σκόραρε και στα ντέρμπι της «OPAP Arena» κόντρα στους «ερυθρόλευκους» και τον ΠΑΟΚ.

Πιο συγκεκριμένα βρήκε τότε από ένα ελεύθερο σουτ στα όρια της μεγάλης περιοχής, αλλά στην πρώτη περίπτωση ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης απέκρουσε εντυπωσιακά και στη δεύτερη η μπάλα πέρασε δίπλα από το δεξί κάθετο δοκάρι του Ντομινίκ Κοτάρσκι.


Υπό αυτές τις συνθήκες οι Δικέφαλοι στέκονται στη σέντρα με τους άνωθεν τέσσερις παίκτες ως τους πλέον απειλητικούς τους στα «μεγάλα» ματς της περιόδου, αλλά φυσικά δεν είναι μόνο αυτοί αφού η εκατέρωθεν ποιότητα/εμπειρία… ξεχειλίζει.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα