Ο ΠΑΟΚ, οι αριθμοί, η «υποχρέωση» και η εικόνα μέσα στο γήπεδο

Ο ΠΑΟΚ, οι αριθμοί, η «υποχρέωση» και η εικόνα μέσα στο γήπεδο

bet365

Ο πληθωρικός ΠΑΟΚ στην Ελλάδα και την Ευρώπη, η καλή μπάλα, η παραγωγικότητα και η «υποχρέωση» να είναι διεκδικητής σε μια σεζόν «αναδόμησης» του ρόστερ του.

Αν πέρυσι τέτοια εποχή το θέμα συζήτησης για τη Super League ήταν ο Παναθηναϊκός, που ετοιμαζόταν να μπει στον δεύτερο μετά τη (μακρά) διακοπή με «αέρα» οκτώ βαθμών από τη δεύτερη ΑΕΚ, δώδεκα από ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, αλλά κυρίως εντυπωσιακά αποτελεσματικό πρώτο γύρο , αυτή τη σεζόν δεν μπορεί να μην είναι στο κέντρο της κουβέντας ο ΠΑΟΚ, ακόμα και αν η ΑΕΚ καταφέρει να πάει στις γιορτές στην κορυφή της βαθμολογίας με διπλό απόψε στο Αγρίνιο.

Γιατί; Η απάντηση είναι απλή και δεν αφορά οποιαδήποτε «αδικία» (στην ανάγνωση του πρώτου γύρου+ένα ματς) απέναντι στην Ενωση. Έχει να κάνει με τρία πράγματα. Το τι περιμέναμε και τι βλέπουμε τελικά από τον ΠΑΟΚ, μέχρι τώρα, την αντίστοιχη «απαίτηση» που υπήρχε από την (πιο έτοιμη στο ξεκίνημα της σεζόν) ΑΕΚ, αλλά και την ευρωπαϊκή επιτυχία του Δικέφαλου του Βορρά, που δίνει σημαντική υπεραξία στην προσπάθεια, αλλά και την αποτελεσματικότητα του στο πρώτο τετράμηνο της σεζόν.

Αν υπάρχει ένα δεδομένο είναι πως οι προσδοκίες από τον ΠΑΟΚ στο ξεκίνημα ήταν μικρότερες από αυτό που έχει αποφέρει ο απολογισμός μέχρι τώρα. Είμαι σίγουρος ότι αυτό δεν αφορά μόνο στο πως διάβαζαν οι «απέναντι» τις πιθανότητες του Δικέφαλου, αλλά και τον σκεπτικισμό που υπήρχε και εσωτερικά στην ομάδα. Εδώ βέβαια πρέπει να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτούς που (σε κάθε ομάδα) δεν χάνουν ευκαιρία με οποιαδήποτε απώλεια ή κακή εμφάνιση να ζητάνε να αλλάξουν τα πάντα και σε αυτούς που –λογικά- είχαν προβληματισμό για την πορεία μιας ομάδας που έπρεπε παράλληλα να σηκώσει το βάρος συνεχόμενων καλοκαιρινών «τελικών» στην Ευρώπη και να χτίζει καινούργιο σύνολο, μετά από πολλές και σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ. Και είναι οι απαντήσεις που δόθηκαν σε αυτή τη δεύτερη, ζόρικη εξίσωση που δείχνουν να φτιάχνουν τη σεζόν του ΠΑΟΚ.

Το καλοκαίρι έφτιαξε τη σεζόν του

Το απόλυτο στις προκρίσεις του…θέρους, δεν μπορούσε παρά να είναι αυτό που ήθελε στο ψυχολογικό σκέλος ο Λουτσέσκου για να μη βρει στα βράχια το πλοίο με το «καλημέρα». Δεν είναι τυχαίο που αυτή την επιτυχία την χρησιμοποιούν επικοινωνιακά και ο ίδιος ο Ρουμάνος αλλά και ο οργανισμός του ΠΑΟΚ, με κάθε ευκαιρία, σαν απάντηση σε όσους δεν «πίστευαν». Ασφαλώς και είναι δεδομένο ότι δεν πίστευαν στο 100% και αρκετοί από αυτούς που τώρα λένε το αντίθετο, αλλά όταν έχεις χειροπιαστό αποτέλεσμα για να χτίσεις επάνω του, το χρησιμοποιείς και πολύ καλά κάνεις! Μάλιστα ο ΠΑΟΚ σε όλη την μέχρι τώρα ευρωπαϊκή του πορεία είχε την επιπλέον «ευλογία» να προσφέρει και το… ηρωικό στοιχείο των ανατροπών, το οποίο κάνει τους πρωταγωνιστές να ψηλώνουν ακόμα περισσότερο. Αρκετά πράγματα θα μπορούσαν να είχαν πάει στραβά και κρίθηκαν στο όριο, αλλά τα «μπορεί» δεν λένε τίποτα. Τα αποτελέσματα κρατάς και προχωράς με το κεφάλι ψηλά.

Μέσα σε αυτή τη διαδικασία, υπάρχουν και επιμέρους εξίσου σημαντικά στοιχεία που κάνουν το ΠΑΟΚ ελκυστικό και πέρα από την «δεξαμενή» των δικών του οπαδών και αυτό είναι ακόμα ένα μεγάλο κέρδος. Ομολογώ πως στις βραδιές της Πέμπτης που ήταν γεμάτες από αναμετρήσεις των ελληνικών ομάδων και πέρα από την επαγγελματική ανάγκη να δω όσα ότι περισσότερο μπορώ (που σιγά μην τα καταφέρει κάποιος με το ζάπινγκ) από κάποια στιγμή και μετά το βασικό μου ποδοσφαιρικό…αποκούμπι, για να δω κάποια πράγματα της προκοπής μέσα στο γήπεδο ήταν ο ΠΑΟΚ. Αν κάποιος νιώθει ότι αδικώ την ομάδα του, τι να κάνουμε; Υποκειμενικά είναι αυτά, αλλά απ’ ότι κατάλαβα σε αρκετές κουβέντες δεν ήταν μόνο δικιά μου προσέγγιση αυτή. Το ωραίο ποδόσφαιρο, η επιθετική διάθεση, οι εμπνεύσεις, οι αρκετοί (για τα δεδομένα του ποδοσφαίρου μας) Έλληνες παίκτες στο παιχνίδι, η διάθεση για μάχη μέχρι τέλους, έφτιαξαν ένα προϊόν που αξίζει να κάτσεις να το δεις. Μπορεί να μην παίρνω ούτε κουβέντα πίσω για το πόσο εκνευριστικός είναι ο Λουτσέσκου όταν επιλέγει να γίνει υπερφίαλος και εριστικός, αλλά πρώτον τη δουλειά του κάνει, δεύτερον… δεν θα με ρωτήσει και τρίτον στη ζυγαριά με την προπονητική του αξία (στην Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ) κερδίζει το αποτέλεσμα μέσα στο γήπεδο.

Διεκδικητής και με τη βούλα!

Οπότε εδώ που βρισκόμαστε τώρα προκύπτει το ερώτημα αν ο πρώτοδεύτερος απόψε ΠΑΟΚ, με την εικόνα που βγάζει στο γήπεδο μπορεί να διεκδικήσει όντως το πρωτάθλημα, αντίθετα απ’ ότι πίστευαν αρκετοί (μεταξύ αυτών και εγώ λόγω δομικών αλλαγών στο ρόστερ του) στο ξεκίνημα της σεζόν. Μα, όπως είναι τα πράγματα έχει πλέον την υποχρέωση να το κάνει! Και με αυτή (την υποχρέωση) θα μετρηθεί στη συνέχεια, εκτός από τους αντιπάλους του. Έχει φτιάξει τον δρόμο για να είναι ισότιμος διεκδικητής, οπότε ως τέτοιος θα κριθεί. Ειδικά από τη στιγμή, που δύο από τους υπόλοιπους τρείς μνηστήρες του τίτλου, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, ο καθένας για τους δικούς του λόγους έχουν τα θέματα τους.

Αν βλέπαμε τα πράγματα πιο «στεγνά» μαθηματικά ο ΠΑΟΚ βρίσκεται αυτή τη στιγμή τέσσερις βαθμούς πάνω από την αντίστοιχη περσινή του συγκομιδή. Στο ξεκίνημα του δεύτερου γύρου στις 21/12 του 2022 είχε 28 βαθμούς έναντι 32 τώρα. Για να φτάσει μέχρι εκεί είχε 8-4-2 και αυτή τη σεζόν 10-2-2. Πέρυσι πήγε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου (29/10) με 4-4-1, εκεί έχασε 2-0 από την ΑΕΚ και μετά ξεκίνησε (με τέσσερις συνεχόμενες νίκες) ένα σερί 16 αήττητων αγώνων, που είχε όμως μέσα πέντε ισοπαλίες, οι δύο εκ των οποίων στην Τούμπα (με ΟΦΗ και Ολυμπιακό). Φέτος έχασε πάλι από την ΑΕΚ με 2-0 στις 30/10 και απάντησε (μέχρι και χθες) με πέντε συνεχόμενες νίκες με ενεργητικό 18 γκολ! Πέρυσι με τους 28 βαθμούς στην 14η αγωνιστική ήταν 10 βαθμούς πίσω από τον Παναθηναϊκό (31 φέτος), τέσσερις από την ΑΕΚ (32) και δύο μπροστά από την Ολυμπιακό (28 φέτος και λόγω της τιμωρίας).

Λένε όλα αυτά κάτι; Για τον ΠΑΟΚ ότι δεν έχει εντυπωσιακά υψηλότερη βαθμολογική συγκομιδή, αλλά όχι και αμελητέα. Σίγουρα λένε για τους υπόλοιπους τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός δείχνει πάλι να μπαίνει σε δίνη προβλημάτων (την ίδια εποχή με πέρυσι), ο Ολυμπιακός δεν είναι σαφές που πατάει, ενώ η ΑΕΚ δείχνει σταθερή και (στα μάτια μου) πάντα το πρώτο φαβορί για τον τίτλο. Πέρα από τα μαθηματικά όμως, η διαφορά μοιάζει να είναι στην εικόνα του ΠΑΟΚ μέσα στο γήπεδο, που μοιάζει πιο πειστική. Όμως φτάνει μέχρι εδώ έχοντας μπροστά του τον καλό περσινό και αήττητο εαυτό του (μέχρι τον Μάρτιο), που τον έφερε στην τελική βαθμολογία της κανονικής περιόδου επτά βαθμούς πίσω από την κορυφή και πέντε από τη δεύτερη θέση. Για να έρθει μετά η κατάρρευση στα play offs, πέρα από κάθε λογική, καθώς στην κανονική περίοδο ο Λουτσέσκου είχε δείξει ότι στα ντέρμπι ένιωθε πολύ μέσα στα νερά του, ειδικά στον δεύτερο γύρο.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο ΠΑΟΚ στο πρώτο τρίτο τη σεζόν που καλείται να χτίσει καινούργια ομάδα το κάνει απόλυτα επιτυχημένα, εισπράττοντας πρακτικά και σε αποδοχή σημαντικά οφέλη. Αλλά απομένουν τα αρκετά και σημαντικά μπροστά του. Το τι θα γράψει ο τελικός λογαριασμός είναι το πιο σημαντικό, από τη στιγμή που η διεκδίκηση του τίτλου (επαναλαμβάνω) μοιάζει να γίνεται υποχρέωση. Από την άλλη η…σούμα στο τέλος, αν δεν είναι η προσδοκόμενη, δεν πρέπει να ακυρώσει και την σημαντική δουλειά «αναδόμησης» που γίνεται.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Κωνσταντινίδης
Δημήτρης Κωνσταντινίδης

Ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης βρίσκεται στην αθλητική δημοσιογραφία από το 1984, επί σειρά ετών συντάκτης, αρχισυντάκτης και διευθυντής σύνταξης σε αθλητικές και πολιτικές εφημερίδες, ραδιοφωνικός παραγωγός (εντός και εκτός αθλητικών) από το 1989 και...υπήρετης του digital και των αθλητικών sites από τις αρχές των... '00s στα πρώτα τους βήματα. Αρθρογράφος και podcaster πλέον του κορυφαίου αθλητικού μέσου της χώρας που τον φιλοξενεί (και τον...ανέχεται) από το 2020.