ΑΕΚ: «Έσφιξε» ανασταλτικά αγγίζοντας σχεδόν το απόλυτο από τον Οκτώβρη

ΑΕΚ: «Έσφιξε» ανασταλτικά αγγίζοντας σχεδόν το απόλυτο από τον Οκτώβρη

Δημήτρης Βέργος
Η ΑΕΚ στο 1-0 με τον Άρη στην OPAP Arena

bet365

Σημαντικό για την ΑΕΚ το γεγονός ότι η ανασταλτική λειτουργία της στο πρωτάθλημα το τελευταίο δίμηνο απέκτησε μεγαλύτερη συνοχή, με την Ένωση να κρατάει το μηδέν στην άμυνα σε έξι από τα επτά παιχνίδια της, παίρνοντας ισάριθμες νίκες.

Στις έξι πρώτες αγωνιστικές στο φετινό πρωτάθλημα η ΑΕΚ δεν μπορούσε να κρατήσει ανέπαφη την εστία της. Είτε κυνηγούσε το σκορ, είτε όχι, η Ένωση μάζευε τουλάχιστον μία φορά την μπάλα από τα δίχτυα της έχοντας παθητικό οκτώ τερμάτων. Ένα πρόβλημα που είχε επισημανθεί εκείνη την περίοδο.

Αυτό είχε ως συνέπεια να χαθούν και βαθμοί καθώς εκτός από την ισοπαλία στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια που αποτελεί ένα μεγάλο παιχνίδι, υπήρχαν δύο σημαντικές απώλειες. Στην γκέλα με 1-1 με τον Πανσερραϊκό στην OPAP Arena, η οποία βέβαια ήρθε κυρίως λόγω της αναποτελεσματικότητας, αλλά και στην ήττα από τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο, στη μοναδική πραγματικά κακή εμφάνιση των κιτρινόμαυρων φέτος.

Η ΑΕΚ έκανε το 6/7 κρατώντας το μηδέν στην άμυνα το τελευταίο δίμηνο

Το γεγονός ότι η ΑΕΚ δεχόταν σε κάθε παιχνίδι γκολ αποτελούσε ένα ζήτημα, το οποίο ωστόσο από εκείνη την εμφάνιση στο Ηράκλειο και μετά λύθηκε. Στις επτά αγωνιστικές που ακολούθησαν στο πρωτάθλημα η ΑΕΚ δέχθηκε μόλις ένα τέρμα, στο ματς με την Κηφισιά, το οποίο ήταν και το μόνο στο οποίο οι κιτρινόμαυροι άφησαν βαθμούς μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου.

Η ΑΕΚ σε επτά ματς μέσα σε δυο μήνες κράτησε το μηδέν παθητικό στα έξι από αυτά με Παναιτωλικό, Αστέρα Τρίπολης, ΠΑΟΚ, Λαμία, ΠΑΣ Γιάννινα και Άρη. Ματς που της έδωσαν έξι νίκες με συνολικά τέρματα 13-0 και τη βοήθησαν να ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο μόλις έναν βαθμό πίσω από την κορυφή.

Με τον Βίντα «κολώνα» και τους Μουκουντί και Κάλενς συμπαραστάτες

Ο Ματίας Αλμέιδα έσφιξε την ανασταλτική λειτουργία της ΑΕΚ, με την Ένωση στα περισσότερα από τα παραπάνω παιχνίδια να μην δέχεται σημαντική απειλή -με εξαίρεση το πρώτο ημίχρονο στην Τρίπολη- με τον Βίντα να αποτελεί την «κολώνα» της αμυντικής γραμμής. Ο Κροάτης στόπερ, που αποτελεί και την απειλή των αντιπάλων της ΑΕΚ στις στατικές φάσεις επιθετικά, ήταν βασικός και στα έξι αυτά ματς που οι νταμπλούχοι κράτησαν το μηδέν πίσω.

Ο Βίντα και φέτος παραμένει η βασικότατη επιλογή του Αλμέιδα στη θέση του δεξιού στόπερ καθοδηγώντας ολόκληρη την κιτρινόμαυρη άμυνα και δεν βγαίνει από την ενδεκάδα όταν είναι στο απόλυτο της ετοιμότητας του. Φυσικά άξιοι συμπαραστάτες είναι και αυτοί που αγωνίζονται στο πλάι του με τον Κάλενς να παίζει στα τέσσερα από τα παραπάνω ματς ως παρτενέρ του λειτουργώντας ως αριστερός στόπερ και τον Μουκουντί στα άλλα δύο. Αμφότεροι έχουν πραγματοποιήσει σταθερότατες εμφανίσεις βοηθώντας πολύ και στο build-up που εφαρμόζεται φέτος ακόμη περισσότερο.

@aekfc Domagoj’s awarding ceremony 🟡⚫️ #aekaris #aekfc #aekfcseason2023_2024 #slgr ♬ πρωτότυπος ήχος - AEK FC

Καθοριστικός κι ο άξονας της μεσαίας γραμμής στην ανασταλτική λειτουργία

Φυσικά εκτός από τη σταθερή παρουσία του κέντρου της άμυνας με τον Βίντα και τον Μουκουντί ή τον Κάλενς, για την συμπαγή ανασταλτική λειτουργία της ΑΕΚ από τον Οκτώβρη και έπειτα σημαντικό ρόλο είχε και ο άξονας της μεσαίας γραμμής. Άλλωστε ο χώρος του κέντρου από πέρυσι είχε καθοριστική συμβολή με την ένταση, την πίεση και τα τρεξίματά που του έδωσε ο Αλμέιδα.

Ο Σιμάνσκι κατά κύριο λόγο με τις μαχητικές εμφανίσεις του στον άξονα είτε έχοντας στο πλάι του τον Γιόνσον, είτε τον Πινέδα όπως συμβαίνει κυρίως στα τελευταία παιχνίδια, δίνουν αρκετές ανακτήσεις και πολλές κερδισμένες δεύτερες μπάλες. Αποτελεί άλλωστε ένα από τα βασικά στοιχεία της ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας του Αλμέιδα με την ΑΕΚ και φέτος να ποντάρει πολύ σε αυτό το σκέλος του παιχνιδιού, τόσο για το ανασταλτικό κομμάτι όσο και για το δημιουργικό με τη γρήγορη μετάβαση στην επίθεση.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα