Όλοι τα βάζουν με την άμυνα, αλλά το γκολ είναι το πιο μεγάλο πρόβλημα του Ολυμπιακού

Όλοι τα βάζουν με την άμυνα, αλλά το γκολ είναι το πιο μεγάλο πρόβλημα του Ολυμπιακού

Όλοι τα βάζουν με την άμυνα, αλλά το γκολ είναι το πιο μεγάλο πρόβλημα του Ολυμπιακού

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο gazzetta την άποψη του για τον Ολυμπιακό και επιχειρεί να την τεκμηριώσει.

Αντί προλόγου: Γειά στο στόμα του Πασχαλάκη, που αν και βρίσκεται μόλις πέντε μήνες στο Ρέντη έκανε την πιο σωστή τοποθέτηση από οποιονδήποτε άλλο στον Ολυμπιακό μετά το 0-3 από την ΑΕΚ. Κι από προπονητή κι από παίκτη κι από δημοσιογράφο κι από όλους.

Μετά το 0-3 από την ΑΕΚ τα πυρά όλων έχουν πέσει στην άμυνα του Ολυμπιακού, που όντως ήταν χάλια στη Φιλαδέλφεια. Ξεχνάμε, βεβαίως, ότι στα τρία αμέσως προηγούμενα ντέρμπι, με ΠΑΟ στη Λεωφόρο, ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη και ΠΑΟΚ στην Τούμπα, ο Ολυμπιακός είχε δεχθεί μόλις ένα γκολ, με πέναλτι στο 103’…

Δεν υποστηρίζω ότι ο Ολυμπιακός στέκεται καλά αμυντικά-αν άλλωστε ήταν έτσι δεν θα έχανε τόσους βαθμούς, ενώ είχε προηγηθεί στο σκορ (βλέπε προσφάτως 2-2 στα Γιάννινα κι 1-1 στο Περιστέρι).

Υποστηρίζω ότι η ομάδα έχει αμυντικό πρόβλημα για δύο λόγους, πρώτον γιατί οι αμυντικοί κάνουν όντως χοντρά λάθη και δεύτερον γιατί δεν έχουν τις βοήθειες που χρειάζονται από τους κεντρώους και τους ακραίους.

Και υποστηρίζω επιπλέον ότι το πιο μεγάλο πρόβλημα του Ολυμπιακού είναι το γκολ. Στα μεγάλα παιχνίδια του, ο Ολυμπιακός έχει τεράστιο θέμα σκοραρίσματος κι όποιος δεν το βλέπει, ας το κατανοήσει έστω από μία απλή καταγραφή των αποτελεσμάτων.

Σε εννιά παιχνίδια του, στα δύο ντέρμπι με την ΑΕΚ (0-0, 0-3), στην επίσκεψη του στην Τούμπα (0-0), σε εκείνη στην Τρίπολη (0-0), αλλά σε όλα τα εντός έδρας παιχνίδια του στο Γιουρόπα Λιγκ (Φράιμπουργκ 0-3, Γκαραμπάγκ 0-3, Ναντ 0-2), σε ένα εκτός έδρας (Γκαραμπάγκ 0-0), όπως και στον προκριματικό του στο Τσάμπιονς Λιγκ (Μακάμπι 0-4), ο Ολυμπιακός δεν σκόραρε!!! Δηλαδή, ο Ολυμπιακός έχει μείνει χωρίς καν έστω ένα γκολ στο ένα τέταρτο των φετινών αγώνων του (38 έχει δώσει σε πρωτάθλημα, Κύπελλο, Ευρώπη).

Εάν δεν σας αρκεί αυτό, ο Ολυμπιακός έχει βάλει από μόλις ένα γκολ σε άλλα 16 (!) σημαντικά παιχνίδια του: σε δύο ντέρμπι (1-2 από ΠΑΟΚ, 1-1 με ΠΑΟ), σε τέσσερα παιχνίδια με τον Άρη (1-2 έξω, 1-0 μέσα στο πρωτάθλημα, 1-0 μέσω κι 1-0 έξω στο Κύπελλο), στο Περιστέρι (1-1), με το Βόλο (1-1), στη Λιβαδειά (1-0) και σε εφτά ευρωπαϊκά παιχνίδια (με Μακάμπι 1-1, με Σλόβαν 1-1 κι 1-1, με Απόλλωνα Λεμεσού 1-1 κι 1-1, με Ναντ 1-2, με Φράιμπουργκ 1-1).

fortoy

Κοινώς, ο Ολυμπιακός σκόραρε σε ένα κάπως νορμάλ ρυθμό μόνο στα 13 υπόλοιπα παιχνίδια του, με τις ομάδες που βρίσκονται κάτω από την πρώτη πεντάδα της βαθμολογίας: Ιωνικό 3-1 και 2-0, Λαμία 2-0, ΟΦΗ 2-1 και 2-1, ΠΑΣ 2-0 και 2-2, Παναιτωλικό 2-0, Αστέρα 5-0, Βόλο 4-0, Ατρόμητο 2-0 στο πρωτάθλημα και 4-1 και 2-2 στο Κύπελλο. Δηλαδή, μόνο στο ένα τρίτο από τα παιχνίδια του βάζει από δύο γκολ και πάνω-κι αυτά με ομάδες β’ και γ΄ ταχύτητας.

Καταλαβαίνετε τώρα τι εννοώ; Όταν δεν μπορείς να σκοράρεις έστω σε ένα από τα εννιά πιο σημαντικά παιχνίδια σου κι όταν βάζεις από μόλις ένα γκολ σε άλλα 16 σημαντικά παιχνίδια σου, πώς μπορείς να πετύχεις τους στόχους σου; Επειδή βάζεις γκολ στα άλλα 15 πιο εύκολα παιχνίδια σου; Αποκλείεται.

Κοιτάξτε, όπως το πρόβλημα της άμυνας δεν αφορά μόνο τους αμυντικούς, έτσι και το πρόβλημα της επίθεσης δεν αφορά μόνο τους επιθετικούς-π.χ. οι ακραίοι μπακ δεν δίνουν όσα πρέπει. Αλλά τέλος πάντων, λέμε ότι αμυντικά λείπουν παίκτες. Επιθετικά που υπάρχουν παίκτες που κοστίζουν από ένα έως δύο εκ. Ευρώ ο καθένας (βλέπε Χάμες, Μπακαμπού, Ελ Αράμπι, Μπιέλ, Γκάρι), αλλά και ο Φορτούνης, ο Μασούρας, ο Βαλμπουενά, ο Ντε Λα Φουέντε, ενώ τώρα ήρθαν κι ο Κανός με τον Μπιτίκι, τι βλέπουμε; 0-0, 1-0, 1-1, 1-2…

Πρώτοι σκόρερ του Ολυμπιακού είναι ο Μπακαμπού με 9 κι ο Ελ Αράμπι με 8 γκολ. Ο Μπιέλ έχει 6. Ο Μασούρας 4. Οι Χάμες, Γκάρι, Φορτούνης, Μαρσέλο από 3. Οι Βαλμπουενά, Χουάνγκ, Ζίνκερναγκελ από δύο. Κι οι Ανδρούτσος, Σισέ, Ραντζέλοβιτς, Μπουχαλάκης, Αγκιμπού από ένα-τέσσερις από αυτούς έχουν ήδη φύγει, όπως κι οι Ουί Τζο κι Αμπού Καμαρά, άλλοι δύο «εκατομμυριούχοι», με μηδέν γκολ!

james

Βλέπεις ότι η ΑΕΚ έχει μείνει στο μηδέν μόνο σε δύο ματς (με Ολυμπιακό 0-0 και Βόλο 0-1). Και με 12 ματς λιγότερα (όσα τα ευρωπαϊκά του Ολυμπιακού), ο Λιβάι έχει 14, ο Πινέδα 8, οι Αραούχο, Μάνταλος, Άμραμπατ, Γκατσίνοβιτς από πέντε. Και τέσσερα η ρεζέρβα, ο Φαν Φέρτ.

Να το καταλήξω: το αγωνιστικό πρόβλημα του φετινού Ολυμπιακού δεν είναι ούτε μόνο αμυντικό, όπως πολλοί βγαίνουν και λένε, ούτε μόνο επιθετικό. Είναι συνολικό. Απλά όταν ο σύλλογος έχει επενδύσει εκατομμύρια σε επιθετικογενείς παίκτες, περιμένεις αν μη τι άλλο κάτι καλύτερο από αυτή την απογοήτευση η ομάδα στα 25 από τα 38 παιχνίδια της να έχει βάλει ένα η, κανένα γκολ!

Όταν σε εννιά ματς δεν σκοράρεις, σε πόσα να κρατήσεις το μηδέν για να μην χάσεις, όταν αντίπαλοι είναι οι άλλες μεγάλες ομάδες στην Ελλάδα και ομάδες της Ευρώπης; Το κράτησε ο Ολυμπιακός σε τέσσερα ματς κι έσωσε τέσσερις ισοπαλίες 0-0.

Όταν σε 16 ματς βάζεις από ένα γκολ, σε πόσα να κρατήσεις το μηδέν για να τα κερδίσεις, όταν τα ματς είναι δύσκολα; Ο Ολυμπιακός το έκανε σε τρία παιχνίδια με τον Άρη και σε ένα στη Λιβαδειά. Είναι όντως λίγα αυτά τα τέσσερα 1-0, αλλά κατά βάθος πόσα ματς μπορείς να κερδίζεις με 1-0; Η ΑΕΚ κέρδισε δύο (ΠΑΟ κι Ατρόμητο), ο ΠΑΟΚ τρία (Άρη, Παναιτωλικό, Λαμία) κι ο ΠΑΟ εφτά (Άρη, Αστέρα, Ιωνικό, Λεβαδειακό, Παναιτωλικό, Λεβαδειακό, Γιάννινα), όμως μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι τα περισσότερα από αυτά τα 1-0 ήταν με τις λεγόμενες μικρότερες ομάδες.

biel

Ο Ολυμπιακός μέχρι στιγμής έχει σκοράρει νορμάλ σε ένα παιχνίδι και δεν το έχει κερδίσει ουσιαστικά μόνο μία φορά, στο 2-2 με τον ΠΑΣ. Και τέλος πάντων, δεν είναι εικόνα αυτή από Χάμες, Μπιέλ, Ελ Αράμπι, Μπακαμπού, Γκάρι, Φορτούνη, Μασούρα να σκοράρουν με το στανιό.

Να θυμίσω δε, ενόψει του αυριανού αγώνα με τον Παναιτωλικό, που για εμένα είναι πάρα πολύ κρίσιμος κι ας μην το καταλαβαίνει ο κόσμος, ότι η ομάδα του Αγρινίου έχασε οριακά (0-1) και από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και από τον Παναθηναϊκό στο Αγρίνιο (με γκολ στο 78’), ενώ ακόμη και οι τρεις ήττες του 0-2 ήταν παιχνίδια τα οποία η ομάδα του Αναστασίου τα έπαιξε ως το τέλος: από την ΑΕΚ το δεύτερο γκολ το έφαγε στο 75’, από τον Ολυμπιακό στο 82’ κι από τον ΠΑΟΚ στο 86’. Μόνο στη Φιλαδέλφεια ο Παναιτωλικός έχασε εύκολα (1-4 από το 55’).

Άσχετο: Δήλωσε, λέει, ο Φετφατζίδης ότι ο Ολυμπιακός τον έδινε δανεικό μόνο στη Νότιγχαμ και στον Άρη. Δηλαδή, τι είναι ο Ολυμπιακός; Ηλίθιος να τον αφήσει να πάει στην ΑΕΚ η, στον Παναθηναϊκό η, στον ΠΑΟΚ; Για να πήγαινε εκεί ο Φετφατζίδης και να πήγαινε καλά, λέμε τώρα, και μετά οι Ολυμπιακοί να τα είχαν με τον Μαρινάκη, που τον έκανε δώρο σε ανταγωνίστρια ομάδα; Ενώ πήγε στον Άρη, πήγε καλά, έβαλε γκολ και εναντίον του Ολυμπιακού, αλλά σκόραρε και είχε ασίστ και εναντίον του ΠΑΟ, του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ και όλα καλά.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.