Wyscout Analysis: Μπρινιόλι και Κοτάρσκι, οι «φύλακες άγγελοι των γκολπόστ (vids)

Γιώργος Ντυμένος
 Wyscout Analysis: Μπρινιόλι και Κοτάρσκι, οι «φύλακες άγγελοι των γκολπόστ (vids)

bet365

Στο ντέρμπι της Λεωφόρου μεταξύ Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ θα δούμε δύο πορτιέρε που έχουν αποδείξει πως είναι σε θέση να κρατήσουν το «μηδέν παθητικό», αλλά και να «φτιάξουν» παιχνίδι για λογαριασμό των ομάδων τους.

Παναθηναϊκός εναντίον ΠΑΟΚ απόψε (22/1) στη Λεωφόρο και το μεγάλο ντέρμπι επισκιάζει εύλογα κάθε άλλη αγωνιστική δράση. «Τριφύλλι» και «Δικέφαλος του Βορρά» θα συγκρουστούν λίγες ημέρες μετά το πρόσφατο 2-0 που κέρδισαν οι Θεσσαλονικείς στην Τούμπα για το Novibet Κύπέελο Ελλάδος, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα αναμετρηθούν εκ νέου στο «Απόστολος Νικολαϊδης» στη ρεβάνς της συγκεκριμένης αναμέτρησης.

Αυτόματα γνωρίζονται πολύ καλά, «μυστικά» δεν υπάρχουν και στέκονται στη σέντρα με γνώμονα πως πρόκειται για τεράστια clubs που διαθέτουν παίκτες με ποιότητα αλλά και προσωπικότητα.

Τι λένε συχνά για τις «μεγάλες ομάδες» και όχι μόνο; Πως ξεκινούν από τον «άσο», όπου στη μία πλευρά του τερέν θα έχουμε τον Αλμπέρτο Μπρινιόλι και στην άλλη τον Ντομινίκ Κοτάρσκι.

Οι γκολκίπερ των «μονομάχων» μας δεν χρειάζονται συστάσεις, πραγματοποιούν εξαιρετική σεζόν και μέσω του Wysout αποτυπώνονται ανάγλυφα τα θετικά φετινά τους πεπραγμένα.

Αλμπέρτο Μπρινιόλι
Αγώνες
: 18
Λεπτά: 1.797'
Clean Sheets: 11
Γκολ παθητικό: 7
Γκολ παθητικό/Λεπτά: 1/257'
xG: 10,31
Τη δεύτερη σεζόν του στο «τριφύλλι»... τρέχει ο Ιταλός γκολκίπερ, καθώς αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2021 και σταδιακά «μονιμοποιήθηκε» κάτω από τα γκολπόστ του Παναθηναϊκού.

Ο οποίος διαθέτει την κατά τεκμήριο καλύτερη άμυνα της Super League με επτά τέρματα παθητικό κάτι που πιστώνεται, εύλογα, και εκείνος, πόσο δε όταν τα xG του είναι πάνω από 10 (10,31). Ετσι αποτυπώνεται ανάγλυφα πως αρκετές φορές ήταν κομβικός ώστε να διατηρήσει ανέπαφη την εστία του και το παιχνίδι που είχε την... περισσότερη δουλειά ήταν το ισόπαλο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, όπου δέχθηκε επτά on target τελικές και έβγαλε τις έξι. Σε ένα παιχνίδι όπου δέχθηκε ένα τέρμα (1-1) και τα xG, με γνώμονα τις αντίπαλες ευκαιρίες, ήταν σχεδόν διπλάσια (1,9).
...

Πάντως ως η κορυφαία του φετινή εμφάνιση, με βάσει τους αριθμούς, ήταν αυτή της Λιβαδειάς όπου κράτησε το «μηδέν παθητικό» σε έναν αγώνα όπου οι Βοιωτοί είχαν 1,42 xG, αλλά ο 31χρονος γκολκίπερ προχώρησε σε τέσσερις κομβικές αποκρούσεις.

Ευρύτερα μάλιστα παρουσιάζεται άκρως σταθερός με το σκεπτικό ότι ακόμη και στις επεμβάσεις του δεν επιτρέπει στον αντίπαλο να πάρει δεύτερες επιθέσεις, καθώς μπλόκαρε τις 18 από τις 29 τελικές που του έχουν γίνει και βρήκαν εστία χωρίς να καταλήξουν στα δίχτυα του (62,1%).

Την ίδια στιγμή ο Μπρινιόλι είναι ένας από τους ελάχιστους πορτιέρε που έχουν πιστωθεί ασίστ και μάλιστα με μπαλιά «διαβήτη», αφού δημιούργησε με εκτέλεση φάουλ το 0-2 του Παλάσιος στο Βόλο, όταν και βρήκε τον Αργεντινό συμπαίκτη του με 30άρα μεταβίβαση.

Η παραπάνω φάση αποτελεί και έναν «μπούσουλα» για το πόσο καλός είναι (και) με τα πόδια, στοιχείο που συχνά πυκνά εκμεταλλεύονται οι «πράσινοι» όταν και παίζουν γρήγορα χάρις σε εκείνον. Αλλωστε ο Ιταλός τερματοφύλακας έχει ψάξει ως τώρα 139 μακρινές μεταβιβάσεις εκ των οποίων οι 83 βρήκαν πράσινη φανέλα, δηλαδή το πράττει με ποσοστό ευστοχίας 62,6% που είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Μάλιστα παρατηρώντας πιο προσεκτικά προκύπτει το εύρημα ότι στα ντέρμπι επιχειρεί συχνά να αιφνιδιάσει τον αντίπαλο με άμεση μετάβαση από την περιοχή του στην επίθεση, αφού π.χ. με την ΑΕΚ στη Λεωφόρο είχε 11/15 και στην Τούμπα με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ 8/12 αντίστοιχες μεταβιβάσεις.

...
Οι μακρινές μεταβιβάσεις του Μπρινιόλι κόντρα στην ΑΕΚ.

...
Οι μακρινές μεταβιβάσεις του Μπρινιόλι κόντρα στον ΠΑΟΚ.

Ευρύτερα πασάρει με ποσοστό επιτυχίας 85,1%, ενώ στις κοντινές αγγίζει το απόλυτο αφού έχει «χάσει» μόνο τέσσερις από τις 236 που έχει επιχειρήσει (98,3%) και εκ των οποίων καμία δεν «στοίχισε» στο «τριφύλλι».


Ντομινίκ Κοτάρσκι
Αγώνες: 18
Λεπτά: 1.789'
Clean Sheets: 10
Γκολ παθητικό: 11
Γκολ παθητικό/Λεπτά: 1/162'
xG: 14,86
Ο 22χρονος γκολκίπερ έγινε το περασμένο καλοκαίρι κάτοικος Θεσσαλονίκης και αμέσως πήρε φανέλα βασικού, καθώς ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να επενδύσει πάνω του. Εκείνος από την πλευρά του δικαιώνει τις προσδοκίες με την μέχρι στιγμής εικόνα του, αφού παρά το νεαρό της ηλικίας του παρουσιάζει εξαιρετικά στοιχεία και με το «καλημέρα» ξεχωρίζει.

«Κολόνα» κάτω από τα γκολπόστ, ως τώρα δέχθηκε λιγότερα από τα xG που του αναλογούν με γνώμονα τις ευκαιρίες που κλήθηκε να επέμβει, αφού η εστία του παραβιάστηκε 11 φορές και εκείνα ανέρχονται σε σχεδόν 15 (14,86).

Στο ματς που μέχρι στιγμής είχε την κατά τεκμήριο... περισσότερη δουλειά ήταν εκείνο της «OPAP Arena» στο ντέρμπι με την ΑΕΚ όπου έκανε πέντε επεμβάσεις και ναι μεν εκείνο το βράδυ η μπάλα κατέληξε δύο φορές στα δίχτυα του, τα xG ανέρχονταν σε αρκετά παραπάνω (2,55).
...


Ευρύτερα έχει προχωρήσει σε 37 αποκρούσεις στη σεζόν, σε σύνολο 48 on target τελικών που του έχουν γίνει. Εξ' αυτών μάλιστα στις 21 μπλόκαρε την μπάλα, κάτι που εκμηδένισε το ενδεχόμενο δεύτερης κατοχής ή στατικής φάσης των αντιπάλων του.

Την ίδια στιγμή στο «παλμαρέ» του έχει μία απόκρουση πέναλτι, του Γκρέι στο ντέρμπι του «Κλεάνθης Βικελίδης» με τον Αρη, ενώ σε αυτό το παιχνίδι έκανε την επί χάρτου κορυφαία του εμφάνιση αφού οι τρεις επεμβάσεις που έκανε... αντιστοιχούσαν σε ένα τέρμα (0,93 xG) ωστόσο εκείνος κράτησε το «μηδέν».

Παράλληλα ο Κροάτης παίζει safe με τα πόδια και προσφέρει «σιγουριά». Ευρύτερα πασάρει με ποσοστό ευστοχίας 92,2% (411/446), κάτι που ίσως προβάλει «λογικό» αφού αναφερόμαστε σε τερματοφύλακα. Στο κομμάτι των κοντινών μεταβιβάσεων έχει απολέσει μόλις τρεις σε σύνολο 349 που επιχείρησε ως τώρα και οι οποίες απέφεραν από ένα κόρνερ σε Ατρόμητο, Αστέρα Τρίπολης και μία επιπλέον επίθεση στον ΟΦΗ (ήταν ακίνδυνη). Ετσι αποτυπώνεται πως δεν υποπίπτει εύκολα στο λάθος.

Την ίδια στιγμή παίζει μακριά με αρκετά μεγάλη «ασφάλεια», αφού ασπρόμαυρη φανέλα βρήκαν οι 65 από τις αντίστοιχες 96 μεταβιβάσεις που έκανε, ποσοστό επιτυχίας κοντά στο 70%. Στο ντέρμπι του πρώτου γύρου με τον Παναθηναϊκό «φλέρταρε» με το εκκωφαντικό 10/10 (9/10) και μάλιστα η μόνη που «έχασε» απέφερε ένα πλάγιο άουτ για τον «Δικέφαλο του Βορρά». Αυτό σημαίνει πως μπορεί να «σπάσει» ενδεχόμενη αντίπαλη πίεση ψηλά και να βγάλει με ασφάλεια τον ΠΑΟΚ στην επίθεση.
...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα