Οι Ελληνες «μπομπέρ» με 10 plus γκολ το 2022 (vids)

Γιώργος Ντυμένος
Οι Ελληνες «μπομπέρ» με 10 plus γκολ το 2022 (vids)

bet365

Εντός και εκτός συνόρων βρίσκουμε 13 Ελληνες ποδοσφαιριστές, φορ αλλά και μεσοεπιθετικούς ευρύτερα, που διατηρούν εξαιρετική επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα.

Καλώς ή κακώς στην μπάλα η πεμπτουσία είναι το γκολ. Αυτό... μένει, προσφέρει χαρά και ενθουσιασμό, ενώ συνάμα καθορίζει το εκάστοτε αποτέλεσμα. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο πως «πληρώνεται» αδρά και όσοι ποδοσφαιριστές το «έχουν» είναι και εκείνοι που θεωρούνται ως οι πλέον περιζήτητοι.

Ας δούμε λοιπόν τα κατά τεκμήριο κορυφαία «κανόνια» της χώρας μας για το 2022 εντός και εκτός συνόρων, αφού τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Ελληνες, αγωνίζονται στα προηγμένα πρωταθλήματα, όπου μάλιστα κατακτούν τίτλους και ξεχωρίζουν. Οπως βέβαια και εκείνους που σκοράρουν συχνά σε Super League ή Super League 2, αφού κυρίως στη δεύτερη κατηγορία τα δικά μας παιδιά... αναλαμβάνουν τη σχετική «υποχρέωση».

Συνολικά λοιπόν 13 ποδοσφαιριστές έχουν σημειώσει διψήφιο αριθμό τερμάτων σε όλες τις διοργανώσεις στο ημερολογιακό έτος που «τρέχουμε», πάντα σε επαγγελματικό επίπεδο, ενώ ορισμένοι που έχουν εννέα όπως ο Γιώργος Μασούρας ή ο Γιώργος Κούτσιας από Ολυμπιακό και Βόλο αντίστοιχα (ο πρώτος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, ο δεύτερος συγκαταλέγεται στην Generation X) προβάλει βέβαιο πως σύντομα θα συμπεριληφθούν επίσης στην κάτωθι λίστα, αφού μέχρι και τις 31/12 απομένουν για εκείνους πέντε ματς (τέσσερα πρωταθλήματος/ένα Κυπέλλου).

Την οποία και καταγράφουμε κατά σειρά με όσους αγωνίζονται στο εξωτερικό και ύστερα στα μέρη μας (SL1&SL2), αφού πρόκειται για ποδοσφαιριστές που συμμετέχουν σε διαφορετικές λίγκες και δεν μπορεί να υπάρξει κοινός παρανομαστής σύγκρισης, αφού (εύλογα) παρατηρείται άλλος βαθμός δυσκολίας. Ετσι η μόνη «κατηγοριοποίηση» που μπορεί να υπάρξει είναι η εντός και εκτός συνόρων ευρύτερα, αν και πρεπει να σημειωθεί πως η επαφή με τα δίχτυα παραμένει διαχρονική, όπου και αν εμφανίζεται κάποιος παίκτης.

Για την ιστορία πάντως αυτή τη στιγμή ο κατά τεκμήριο Νο1 Ελληνας «μπομπέρ» για το 2022 είναι ο Γιώργος Γιακουμάκης, αφού ο 28χρονος στράικερ της Σέλτικ έχει το 2022 σημειώσει 25 τέρματα εκ των οποίων τα 24 είναι με τους Κέλτες και το ένα με την Εθνική μας ομάδα.

Γιώργος Γιακουμάκης (25 γκολ-Σέλτικ, Εθνική Ελλάδος)

Γιώργος Γιακουμάκης (25 γκολ-Σέλτικ, Εθνική Ελλάδος)

Βαγγέλης Παυλίδης (23 γκολ-Αλκμααρ, Εθνική Ελλάδος)

 Βαγγέλης Παυλίδης (23 γκολ-Αλκμααρ, Εθνική Ελλάδος)

Τάσος Μπακασέτας (14 γκολ-Τράμπζονσπορ, Εθνική Ελλάδος)

Τάσος Μπακασέτας (14 γκολ-Τράμπζονσπορ, Εθνική Ελλάδος)

Ταξιάρχης Φούντας (12 γκολ-DC United)

Ταξιάρχης Φούντας (12 γκολ-DC United)

Τάσος Δουβίκας (11 γκολ-Ουτρέχτη)

Τάσος Δουβίκας (11 γκολ-Ουτρέχτη)

Ευθύμης Κουλούρης (10 γκολ Ατρόμητος, Λασκ)

 Ευθύμης Κουλούρης (10 γκολ Ατρόμητος, Λασκ)

Δημήτρης Εμμανουηλίδης (10 γκολ-Βέιλε)

 Δημήτρης Εμμανουηλίδης (10 γκολ-Βέιλε)

Βασίλης Μάντζης (14 γκολ-Ιωνικός)

Βασίλης Μάντζης (14 γκολ-Ιωνικός)

Νικος Καρέλης (13 γκολ-Παναιτωλικός)

Νικος Καρέλης (13 γκολ-Παναιτωλικός)

Γιάννης Πασάς (18 γκολ-Βέροια, Καλαμάτα)

Γιάννης Πασάς (18 γκολ-Βέροια, Καλαμάτα)

Χρήστος Ρόβας (17 γκολ-Αλμωπός Αριδαίας, Καλαμάτα)

Χρήστος Ρόβας (17 γκολ-Αλμωπός Αριδαίας, Καλαμάτα)

Γιάννης Λουκίνας (15 γκολ-Καλαμάτα, Καλλιθέα)

 Γιάννης Λουκίνας (15 γκολ-Καλαμάτα, Καλλιθέα)

Ανδρέας Τετέι (12 γκολ-Κηφισιά)

Ανδρέας Τετέι (12 γκολ-Κηφισιά)

Nα... θυμίσουμε πως πρόκειται για τον πρώτο σκόρερ της Ολλανδίας τη σεζόν 2020/21 και της Σκωτίας το 2021/22, όπου στέφθηκε και πρωταθλητής. Μετά την Πρωτοχρονιά λοιπόν οπότε εγκλιματίστηκε στη Γλασκόβη και ξεπέρασε έναν τραυματισμό που τον ταλαιπωρούσε «πυροβολεί» ασταμάτητα και το 2022 έχει βρει δίχτυα 25 φορές, σε πέντε διαφορετικές διοργανώσεις . Πιο συγκεκριμένα οι 18 στην Premier League, τέσσερις στο Κύπελλο, από μία σε Champions League, Λιγκ Καπ, ενώ έχει και ένα τέρμα με την Εθνική μας στο Nations League.


Μόλις στα 24 χρόνια του έχει αναγορευτεί σε έναν εκ των κορυφαίων φορ στην Ολλανδία και όχι μόνο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως το 2022 «μετρά» 23 γκολ που μάλιστα «σπάνε» σε πέντε επιμέρους κατηγορίες, αφού τα 13 είναι στην Eredivisie με την Αλκμααρ, τα δύο στο Κύπελλο της εκεί χώρας, τα επτά στα ευρωπαϊκά παιχνίδια του club και ακόμη ένα με την Εθνική μας. Και όλα αυτά παρότι το δίμηνο Σεπτέμβριος-Οκτώβριος έμεινε εκτός λόγω τραυματισμού.

Κατά πάσα πιθανότητα είναι ο Ελληνας ποδοσφαιριστής με τις περισσότερες «συμμετοχές» σε γκολ, αφού ελέω θέσης δεν κουνάει μόνο πλεκτό αλλά και «φτιάχνει» παιχνίδι (π.χ. την τρέχουσα σεζόν μετρά ήδη επτά ασίστ). Διαθέτει εξαιρετικά πόδια και το 2022 που οδήγησε την Τραμπζονσπόρ στον τίτλο έχει πετύχει 14 γκολ, όπου εξ' αυτών τα πέντε είναι στη Süper Lig, τα τρία στο Europa και από ένα σε Champions League, Κύπελλο, Σούπερ Καπ, Παράλληλα σκόραρε τρεις φορές στο Nations League με τη «γαλανόλευκη» και ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής στον προβιβασμό της.

Ηταν αρχές του έτους όταν ο Ελληνας ακραίος πέρασε τον Ατλαντικό και υπέγραψε στην DC United του MLS, αφού εκείνος αλλά και η Ραπίντ Βιέννης που ανήκε αποδέχθηκαν την πρόταση που τoυς έκανε η ομάδα της Αμερικής. Ο 27χρονος μεσοεπιθετικός με το «καλημέρα» στο εκεί πρωτάθλημα αναγορεύτηκε σε μεγάλο του πρωταγωνιστή και από τον Απρίλιο που ξεκίνησε η σεζόν έχει ήδη βρει δίχτυα 12 φορές, όσα είναι και τα προσωπικά του τέρματα το 2022.

Το «στίγμα» του στην Ολλανδία αφήνει ο 23χρονος στράικερ, από το καλοκαίρι του 2021 που πήρε μεταγραφή από τον Βόλο για την Ουτρέχτη. Με τη φανέλα της μετρά ήδη 16 τέρματα, εκ των οποίων τα 11 σημειώθηκαν το 2022 στο πλαίσιο της Eredivisie (πρώτη κατηγορία). Ετσι αποτυπώνεται πως ο νεαρός φορ μετά από ένα εύλογο... αναγνωριστικό χρονικό διάστημα όχι μόνο... πήρε μπρος, αλλά και αναγορεύεται σταδιακά σε έναν εκ των κορυφαίων επιθετικών της χώρας.

Ο 26χρονος στράικερ ήταν ίσως ο κύριος/βασικός λόγος που την περασμένη σεζόν ο Ατρόμητος απέφυγε τα χειρότερα, αφού το 2021/22 βρήκε δίχτυα 14 φορές στη Super League και το club του προσέθεσε τότε πολύτιμους βαθμούς στο σακούλι του. Εξ' αυτών τα εννέα ήταν από την Πρωτοχρονιά του 2022 και έπειτα, ενώ το καλοκαίρι πήρε μεταγραφή για τη Λασκ. Στην Αυστρία άνοιξε ήδη λογαριασμό (στο 4-1 επί της Αλταχ) και αυτόματα συμπλήρωσε διψήφιο αριθμό τερμάτων στο τρέχων έτος.

Την πλέον παραγωγική σεζόν της καριέρας του «τρέχει» ο 22χρονος μεσοεπιθετικός, καθώς είναι εκ των κορυφαίων παικτών της Βέιλε που προπορεύεται στη δεύτερη κατηγορία της Δανίας. Ο νεαρός έχει ήδη βρει δίχτυα οκτώ φορές στο πρωτάθλημα, ενώ αν προσθέσουμε και εκείνο του Κυπέλλου τότε «μετρά» εννέα προσωπικά τέρματα. Την ίδια στιγμή σκόραρε και στο φινάλε της περασμένης περιόδου στα «σαλόνια» (στο 1-0 επί της Ααρχους) και αυτόματα το 2022 έχει 10 γκολ σε τρεις διοργανώσεις.

Ηταν αρχές του έτους όταν ο 31χρονος επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ιωνικού, από την Κύπρο όπου και έπαιζε μέχρι τότε (στον Ολυμπιακό Λευκωσίας). Εκτοτε έχει αναγορευτεί σε έναν εκ των κορυφαίων φορ της Super League και μετρά 14 προσωπικά τέρματα όπου εξ' αυτών τα εννέα αφορούν την περασμένη σεζόν και τα πέντε την τρέχουσα, με κορωνίδα τα δύο που σημειώσει στο πρόσφατο 2-0 της ομάδας του επί του ΟΦΗ στην Κρήτη.

Από τους πλέον άτυχους ποδοσφαιριστές είναι ο 30χρονος στράικερ, καθώς στην καριέρα του ταλαιπωρήθηκε όσο λίγοι από τραυματισμούς. Ομως πλέον είναι καλά, υγιής και αφού πρώτα βρήκε τα πατήματά του πλέον «τρέχει» ένα εξαιρετικό έτος ως παίκτης του Παναιτωλικού, όπου και μετακινήθηκε τον Γενάρη του 2021. Αθροιστικά το 2022 έχει βρει δίχτυα 13 φορές εκ των οποίων οι έξι αφορούν την περασμένη σεζόν σε Super League/Κύπελλο και οι επτά την τρέχουσα (όλες στην πρώτη κατηγορία).

Ηταν ο περσινός πρώτος σκόρερ της Super League 2 και στους δύο ομίλους της κατηγορίας όπου με τη Βέροια σημείωσε αθροιστικά 24 γκολ, ενώ βρήκε και μία φορά δίχτυα στα μπαράζ με τη Λαμία. Εξ' αυτών τα 17 ήταν στο τρέχων έτος, ενώ το καλοκαίρι υπέγραψε στην Καλαμάτα όπου μάλιστα σκόραρε στην πρεμιέρα της φετινής σεζόν. Ετσι ο 32χρονος στράικερ έχει πετύχει 18 τέρματα μέσα στο 2022, σε δύο διαφορετικές διοργανώσεις και με ισάριθμες ομάδες.

Εκ των κορυφαίων παικτών της περσινής SL2 ήταν ο 28χρονος επιθετικός, καθώς σημείωσε 20 γκολ με τον Αλμωπό Αριδαίας και ήταν δεύτερος σκόρερ του Βορείου της Ομίλου αλλά και όλης της κατηγορίας. Τα 14 είναι μέσα στο 2022, ενώ βρήκε δίχτυα στην πρεμιέρα του νέου πρωταθλήματος όπου πλέον παίζει στην Καλαμάτα. Ετσι έφτασε τα 15 τέρματα στη λίγκα, όμως η προσωπική του επίδοση «εκτινάσσεται» στα 17 αφού μετρά και δύο στο Κύπελλο με τη φανέλα της «Μαύρης Θύελλας».

Το πρώτο «κανόνι» του Νοτίου Ομίλου της περσινής Super League 2 ήταν ο 31χρονος φορ, αφο βρήκε στόχο 20 φορές με τη φανέλα της Καλαμάτας όπου και έπαιζε. Εξ' αυτών οι 14 είναι μέσα στο 2022, ενώ το καλοκαίρι μετακινήθηκε στην Καλλιθέα. Ως... κάτοικος «Ελ Πάσο» άνοιξε ήδη λογαριασμό αφού σκόραρε μία φορά στο Κύπελλο και έτσι το τρέχων έτος έχει πανηγυρίσει 15 προσωπικά τέρματα σε δύο θεσμούς με ισάριθμα clubs.

Εκ των «αποκαλύψεων» της περσινής Super League 2 ήταν ο νεαρός στράικερ της Κηφισιάς, που συνεχίζει σε ανάλογο τέμπο και την τρέχουσα σεζόν. Ο 21χρονος σημείωσε την περασμένη αγωνιστική περίοδο 13 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις, εκ των οποίων τα 10 ήταν το 2022 για τη δεύτερη τη τάξη κατηγορία. Φέτος συνεχίζει στην ίδια ομάδα και διεύρυνε το κοντέρ του στα 11, αφού βρήκε δίχτυα στον αγώνα Κυπέλλου κόντρα στον Απόλλωνα Σμύρνης και... άνοιξε τον σχετικό λογαριασμό.