Wyscout Analysis: Μαντσίνι VS Γκατσίνοβιτς (vids)

Γιώργος Ντυμένος
 Wyscout Analysis: Μαντσίνι VS Γκατσίνοβιτς (vids)

bet365

Στο ντέρμπι του «Κλεάνθης Βικελίδης» ο Αρης θα υποδεχθεί την ΑΕΚ και από την απόδοση των Ντανιέλ Μαντσίνι και Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς θα κριθούν πολλά στη μεσοεπιθετική λειτουργία των δύο ομάδων.

Το ντέρμπι του «Κλεάνθης Βικελίδης» επισκιάζει κάθε άλλη αποψινή (9/10) αγωνιστική δραστηριότητα στη Super League, καθώς Αρης και ΑΕΚ συνθέτουν ένα «μεγάλο» ζευγάρι. Αμφότερες οι ομάδες διαθέτουν παίκτες κλάσης και ναι μεν θα μπουν στον αγωνιστικό χώρο με εκ διαμέτρου αντίθετο status quo (οι μεν γηπεδούχοι προέρχονται από ήττα στο Βόλο, οι δε φιλοξενούμενοι από το άνετο 4-1 επί του Ιωνικού στα εγκαίνια της «OPAP Arena»), σε αναμετρήσεις όπως αυτές τα πάντα... ξεχνιούνται μετά το πρώτο σφύριγμα του διαιτητή.

Ο βαθμός σκοπιμότητας, παρότι είναι νωρίς στη σεζόν, προβάρει αρκετά μεγάλος καθώς ο ηττημένος ίσως βρεθεί μακριά από την κορυφή και αυτόματα τα πάντα μπορεί να κριθούν στη «μισή» ενέργεια που θα υπάρξει. Μία έμπνευση της στιγμής, ένα σουτ ή κάποια πάσα-κλειδί είναι σε θέση να κάνουν τη διαφορά, κυρίως από τη στιγμή που υπάρχουν εκατέρωθεν ποδοσφαιριστές με την απαιτούμενη ποιότητα.

Μέσω του Wyscout θα επικεντρωθούμε στους Ντανιέλ Μαντσίνι και Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς από Αρη και ΑΕΚ αντίστοιχα, αφού διαθέτουν όλο το... πακέτο. Κλάση, ταλέντο, know how από παιχνίδια ανάλογου βεληνεκούς και μεγάλη επιδραστικότητα στα clubs τους, τόσο σε επίπεδο δημιουργίας όσο και σκοραρίσματος.

Μάλιστα ως «κοινή τους συνισταμένη» μπορεί να ειπωθεί η διαπίστωση πως αμφότεροι πρεσάρουν και κλέβουν μπάλες στο επιθετικό μισό των ομάδων τους, κάτι που τις επιτρέπει να βγαίνουν γρήγορα στη μετάβαση.

ΝΤΑΝΙΕΛ ΜΑΝΤΣΙΝΙ
Αγώνες: 6
Λεπτά: 526'
Βασικός και επί της ουσίας αναντικατάστατος είναι ο Μαντσίνι στον Αρη, αφού και στα έξι ματς της σεζόν βρέθηκε στην ενδεκάδα τους. Πλέον επί Αλαν Πάρντιου τον βλέπουμε «μόνιμα» στο δεξί «φτερό» αφού εκεί ήταν στο 100% των δύο παιχνιδιών του club με τον 61χρονο κόουτς στον πάγκο του, ενώ ο Χερμάν Μπούργος τον χρησιμοποιούσε και στα δύο άκρα, αφού αρκετές φορές πήγαινε αριστερά και έπαιζε με «ανάποδο» πόδι.
...

Τελικές: 16
On target: 6
Γκολ: 3
xG: 2.12
Αν κάτι χαρακτηρίζει τον 26χρονο μεσοεπιθετικό στον τομέα του πώς απειλεί την αντίπαλη εστία είναι πως «πιστεύει» τα πόδια του και ψάχνει το μακρινό σουτ, ενώ την ίδια στιγμή δείχνει σε θέση να κινηθεί και σα δεύτερος φορ μέσα στα αντίπαλα καρέ.

Μέχρι στιγμής μετρά 16 τελικές, εκ των οποίων οι 11 είναι έξω από το «κουτί» και αντιστοιχούν σε τέσσερις εκτελέσεις στατικών φάσεων και επτά σουτ. Μάλιστα η κατηγορία «στημένες μπάλες» περικλείει και τα κόρνερ, αφού με αυτόν τον τρόπο θέλησε να σκοράρει δις στο Πανθεσσαλικό (δοκάρι στην πρώτη περίπτωση, απέκρουσε ο Κλέιμαν στη δεύτερη), ενώ στο 0-0 με τον ΠΑΟΚ ο Κοτάρσκι του έβγαλε ένα μακρινό φάουλ. Στην Τρίπολη είχε ακόμη ένα δοκάρι με σουτ, σε μία φάση πάντως που ο Εμπακατά πήρε το «ριμπάουντ» και διαμόρφωσε το μετέπειτα τελικό 0-2 για τους «κίτρινους».

Την ίδια στιγμή είναι.. φαρμάκι η συντριπτική πλειοψηφία όσων τελικών βρήκε μέσα στο «κουτί», αφού εκ των πέντε που επιχειρήσει οι τρεις κατέληξαν στα δίχτυα (δύο με Λεβαδειακό, μία με Ολυμπιακό), ενώ στο Αγρίνιο ο Ανέστης του είπε «όχι» από κοντά. Τα xG του είναι 2,12 και έχει ήδη τρία, κάτι που σημαίνει πως μέχρι στιγμής σημείωσε περισσότερα από τα... αναμενόμενα και το προσωπικό του «ταμείο» είναι «συν».


Πάσες: 129/191
Ποσοστό ευστοχίας: 67,5%
Ασίστ: 1
Ο Αργεντινός πασάρει με ποσοστό ευστοχίας 67,5%, αφού οι 129 από τις 191 μεταβιβάσεις που έχει επιχειρήσει ήταν σωστές. Εξ' αυτών μία πιστώνεται ως ασίστ, αφού ήταν εκείνος που «έκοψε» στον Γκρέι για το 0-1 στην Τρίπολη, σε ένα ματς που όπως αναφέραμε ήταν «μέσα» και στο 0-2.

Το πόσο «σημαντικός» είναι στο κομμάτι της ανάπτυξης των «κίτρινων» αποτυπώνεται στο ότι εκτός της προαναφερθείσας τελικής πάσας έχει δημιουργήσει ακόμη εννέα ευκαιρίες του Αρη («μικρές» ή «μεγάλες») τόσο σε στατικές φάσεις που εκτελεί, όσο και σε ροή αγώνα. Με πλέον χαρακτηριστικές την κεφαλιά-άουτ του Ενκουλού στο Βόλο και την προβολή του Γκρέι στην πρεμιέρα κόντρα στους Βοιωτούς, όπου ο γκολκίπερ Μάρκοβιτς αντέδρασε σωστά. Μόνο στο Πανθεσσαλικό από τα πόδια του ξεκίνησαν έξι φάσεις, αλλά η ομάδατου έμεινε «άσφαιρη».
...

Παίκτης με υψηλή τεχνική κατάρτιση αλλά και εκρηκτικότητα, δεν είναι τυχαίο πως βγήκε «νικητής» τις περισσότερες φορές που πήγε στο 1 vs 1. Συγκεκριμένα στα πέντε πρώτα ματς της σεζόν το «έψαξε» 20 φορές και το πέτυχε στις 13 (ποσοστό επιτυχίας 65%), επίδοση που του επιτρέπει να βρίσκει κενούς χώρους. Μάλιστα στις αναμετρήσεις με ΠΑΟΚ και Λεβαδειακό κατέγραψε το απόλυτο (3χ3) με μία σημαντική διαφορά ως προς την πλευρά που κινήθηκε, δείγμα πως μπορεί να αποτελέσει μεγάλη απειλή και από τα δύο «φτερά». Στο ντέρμπι με τον «Δικέφαλο του Βορρά» είχε το 100% από τα αριστερά και κόντρα στους «πράσινους» από δεξιά.
...
Με Λεβαδειακό
...
Με ΠΑΟΚ

Την ίδια στιγμή μεταφέρει με επιτυχία την μπάλα μπροστά αφού πασάρει στο επιθετικό τρίτο με ποσοστό επιτυχίας 58,3% και στο ύψους του πέναλτι με 50%, ευρύτερα δεν είναι παίκτης που ψάχνει την μακρινή μπαλιά και προφανώς λόγω θέσης δεν πάει στην κάθετη (5/24 αθροιστικά και στις δύο κατηγορίες), ενώ επειδή «ξέρει» το τόπι δύσκολα θα απολέσει την κατοχή αν πιεστεί/πρεσαριστεί/μαρκαριστεί. Ως τώρα βγήκε «νικητής» στις 30 από τις 52 επιθετικές «μονομαχίες» που ενεπλάκη (57,7%), κάτι που δεν επιτρέπει στον αντίπαλο να «τρέξει» στην επίθεση.

Για φινάλε ένα άκρως εντυπωσιακό εύρημα, για επιθετικογενή ποδοσφαιριστή όπως εκείνος, έγκεινται στην ανασταλτική του παρουσία όπου το κοντέρ του «γράφει» 25/37 κερδισμένες αμυντικές «μονομαχίες» (67,6%), οι οποίες μάλιστα στην συντριπτική τους πλειοψηφία (σχεδόν στο απόλυτο) δεν αφορούν στατικές φάσεις που «γυρίζει» να βοηθήσει αλλά πίεση από μέρος του και ανάκτηση κατοχής. Αυτό δίνει στον Αρη τη δυνατότητα να βγει στο τρανζίσιον και το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα για το συγκεκριμένο σκέλος είναι 5/5 που είχε στο 2-1 επί του Ολυμπιακού, όπου μάλιστα όλες οι σχετικές φάσεις εξελίχθηκαν σχεδόν πάνω στη γραμμή!
...


ΜΙΓΙΑΤ ΓΚΑΤΣΙΝΟΒΙΤΣ
Αγώνες
: 5
Λεπτά: 361'
Αρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της ΑΕΚ είναι πλέον το όνομα του Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς, καθώς την περασμένη Δευτέρα (3/10) έγινε ο ποδοσφαιριστής που σημείωσε το πρώτο γκολ στην «OPAP Arena». Η Ενωση επέστρεψε στη Νέα Φιλαδέλφεια και ο Σέρβος άνοιξε το σκορ στο άνετο 4-1 επί του Ιωνικού, κάτι που θα μνημονεύεται για πάντα.

Σε ένα ματς οπου έπαιξε κυρίως αριστερά και έτσι τρόπο τινά δόθηκε συνέχεια στο «ρολόι» των θέσεων που εμφανίζεται φέτος, αφού σε μόλις πέντε παιχνίδια τον έχουμε δει τόσο στα δύο άκρα όσο και στον άξονα, ακόμη και κεντρικό χαφ πίσω από τους φορ. Ευρύτερα παρουσιάζεται ως ένα «πολυεργαλείο» στα χέρια του Ματίας Αλμέιδα, που του δίνει διάφορους ρόλους στην ομάδα του.
...
Τελικές: 10
On target: 5
Γκολ: 2
xG: 0.93

Παραπάνω σταθήκαμε πως βρήκε δίχτυα στα «εγκαίνια» του νέου γηπέδου του club, όπου μάλιστα το έπραξε δις και έτσι πέτυχε τα πρώτα του εν Ελλάδι τέρματα, από την αρχή του έτους που ήρθε τότε στη χώρα μας για τον Παναθηναϊκό. Ομως φέτος με τα «κιτρινόμαυρα» παρουσιάζεται πολύ πιο απειλητικός και είναι χαρακτηριστικό πως την περασμένη σεζόν είχε 13 τελικές σε ισάριθμα παιχνίδια πρωταθλήματος που έπαιξε με το «τριφύλλι» από τον Γενάρη και έπειτα, ενώ στην τρέχουσα περίοδο και σε μόλις πέντε εμφανίσεις του μετρά ήδη 10.

Μάλιστα είναι «μοιρασμένες» εκτός της αντίπαλης περιοχής και εντός του «κουτιού», αφού συχνά-πυκνά περνά ως δεύτερος φορ και με ανάλογο τρόπο σημείωσε το δεύτερο τέρμα του κόντρα στον Ιωνικό (με αντίπαλο το Βόλο και στο Αγρίνιο έβγαλε επίσης από μία κοντινή τελική με κεφαλιά & πλασέ αντίστοιχα). Τα xG του «φλερτάρουν» με το ένα, εκείνος έχει δύο και αυτόματα το «ταμείο» του είναι συν.

Πάσες: 123/153
Ποσοστό επιτυχίας: 80,4%
Ασίστ: 1
Την ίδια στιγμή πασάρει με εξαιρετικά ποσοστά, τα οποία και ανέρχονται στα επίπεδα του 80,4% (123/153), ενώ στον μέχρι στιγμής προσωπικό του απολογισμό υπάρχει και μία ασίστ, όταν και «έπαιξε» για τον Πινέδα που έκανε το 1-0 με αντίπαλο τον ΠΑΣ Γιάννινα στη Ριζούπολη. Επειδή ουκ ολίγες φορές παίζει στον άξονα υπάρχουν περιπτώσεις που «ψάχνει» την κάθετη και είναι χαρακτηριστικό πως στον αγώνα της περασμένης Δευτέρας το έκανε επτά φορές, εκ των οποίων οι τρεις ήταν πετυχημένες.
...

Ευρύτερα πάντως ακόμη και όταν είναι στα «φτερά» φαίνεται πως προτιμά να συγκλίνει και για αυτό δεν αρέσκεται σε γεμίσματα από τα άκρα (μόλις 1/9), ενώ «αποφεύγει» τις μακρινές μπαλιές, αν και όταν τις επιχειρεί το πράττει με σχετική επιτυχία (5/8 ως τώρα).

Ο 27χρονος μεταφέρει ως επί το πλείστων σωστά το παιχνίδι της ΑΕΚ στην επίθεση, με κορωνίδα τις 9/10 προωθητικές μεταβιβάσεις που «κατέγραψε» στην ήττα (1-0) από το Βόλο, όπου μάλιστα στο ίδιο ματς «μέτρησε» και 5/5 στο επιθετικό τρίτο των «κιτρινόμαυρων» και ευρύτερα «μέτρησε» 88% επιτυχία σε όλες τις πάσες του, στην πλέον πετυχημένη, με βάση του αριθμούς, φετινή του παρουσία στο κομμάτι της ανάπτυξης.
....

Χωρίς μάλιστα να εκτελεί πολλές στατικές μπάλες (παίρνει πάντως ορισμένες από τα αριστερά όπως επιτίθεται η Ενωση) έχει ήδη «φτιάξει» 10 ευκαιρίες («μικρές» ή «μεγάλες») της ομάδα του, ξέχωρα από την ασίστ που του πιστώθηκε με αντίπαλο τον «Αγιαξ της Ηπείρου». Κορυφαίες όλων ήταν του Αραούχο στο 18' της αναμέτρησης του Αγρινίου και του 55' της Λεωφόρου, όπου τα σουτ/πλασέ του Αργεντινού φορ απέκρουσαν οι Ανέστης και Μπρινιόλι αντίστοιχα.

Για φινάλε ένα εύρημα που προκύπτει από την εξίσου πολύ καλή ανασταλτική του συμπεριφορά. Μέχρι στιγμής ενεπλάκη σε 22 αμυντικές «μονομαχίες» όπου όλες ήταν στο επιθετικό μισό της ΑΕΚ και εξ' αυτών «κέρδισε» τις 13 (59,1%). Αυτό σημαίνει πως κατά μέσο όρο, αν κάνουμε τη σχετική διαίρεση με τον χρόνο συμμετοχής του, δημιουργεί τρεις με τέσσερις φορές προϋποθέσεις ώστε να βγουν οι «κιτρινόμαυροι» στη μετάβαση και να βρουν ανοργάνωτη την αντίπαλη άμυνα σε κάθε «γεμάτο» παιχνίδι του (από την αρχή ως το τέλος δηλαδή).

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα