Στην Τούμπα ο Παναθηναϊκός έδειξε στον Γιοβάνοβιτς ότι «μεγαλώνει»

Στην Τούμπα ο Παναθηναϊκός έδειξε στον Γιοβάνοβιτς ότι «μεγαλώνει»

Στην Τούμπα ο Παναθηναϊκός έδειξε στον Γιοβάνοβιτς ότι «μεγαλώνει»

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος αναλύει, με τη βοήθεια του Wyscout, την απόδοση του Παναθηναϊκού απέναντι στον ΠΑΟΚ και εξηγεί γιατί αντιλαμβάνεται αυτή την αγωνιστική συμπεριφορά ως καθαρό σημάδι “πρωταθλητισμού”.

Από τα πρώτα παιχνίδια της φετινής Superleague οι δημοσιογράφοι και όσοι αναλύουν τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού άρχισαν να μιλούν, αφηρημένα ή συγκεκριμένα, για την ωριμότητα που δείχνει η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην διαχείριση των καταστάσεων παιχνιδιού που βρίσκει μπροστά της στους αγώνες και την διαχείριση των συναισθημάτων της. Μέχρι και την 5η αγωνιστική οι θεατές & αναλυτές των αγώνων εκφράζονταν με θαυμασμό, αλλά ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν βιαζόταν να συμπεράνει ότι η ομάδα του έχει διαμορφώσει χαρακτήρα πρωταθλητισμού. Και τεκμηρίωνε αυτή την επιφύλαξη με το επιχείρημα ότι η ομάδα του δεν είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή δοκιμαστεί πολύ στο κομμάτι που είχε δείξει τις περισσότερες αδυναμίες στην περσινή Superleague: στα εκτός έδρας παιχνίδια.

Το βράδυ της Κυριακής ο Γιοβάνοβιτς είδε την ομάδα του να αντέχει στην διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου σε μια γεμάτη Τούμπα και απέναντι σε έναν πολύ καλό ΠΑΟΚ. Τον Παναθηναϊκό δεν τον “λύγισε” η στιγμή αδυναμίας που είχε στην φάση του 18’ου λεπτού, που ο ΠΑΟΚ πήρε το προβάδισμα εκμεταλλευόμενος την κακή αμυντική οργάνωση της ομάδας του Γιοβάνοβιτς και την επιλογή του Ρούμπεν να μην ακολουθήσει την κίνηση του Ολιβέιρα. Σε μια άλλη εποχή της, η ομάδα του Γιοβάνοβιτς μπορεί να είχε επηρεαστεί ψυχολογικά τόσο που να χάσει την ηρεμία και την συγκέντρωσή της. Μετά το γκολ του Ολιβέιρα και μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου ο Παναθηναϊκός επέτρεψε στον ΠΑΟΚ μόνο τρεις τελικές προσπάθειες: ένα σουτ του Νάρεϊ εκτός περιοχής, ένα σουτ και μια κεφαλιά από Ντάντας και Κούρτιτς σε δύο στατικές φάσεις - ένα κόρνερ και ένα φάουλ. Με άλλα λόγια ο Παναθηναϊκός δεν κατέρρευσε, και κατάφερε να ανασυνταχθεί και να βγει από την μεγάλη πίεση.

“Στο δεύτερο ημίχρονο γίναμε πιο ουσιαστικοί όταν είχαμε την μπάλα”, είπε μετά τη λήξη του ντέρμπι ο Γιοβάνοβιτς. Και αυτή η δήλωση είναι η φωτογραφία των γεγονότων του β’ ημιχρόνου. Στο 51’ο λεπτό ο Ρούμπεν Πέρεθ βρήκε μια στιγμή χαλάρωσης του πρέσινγκ του ΠΑΟΚ επειδή ο Ολιβέιρα, που τον επιτηρούσε, δεν είχε κουράγιο να τον ενοχλήσει. Σημάδεψε στον χώρο όπου επιτέθηκε ο Αϊτόρ, στην πλάτη της αμυντικής γραμμής του ΠΑΟΚ και του έδωσε έτσι την ευκαιρία να ισοφαρίσει. Και στο 69’, όταν είχε μείνει ψηλά για να κάνει άμεσο πρέσινγκ με 7 ποδοσφαιριστές στο αντίπαλο μισό, ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε μια λάθος επιλογή του Κούρτιτς, που έπαιξε μια πάσα χωρίς ακρίβεια στον Νάρεϊ στον κεντρικό άξονα εκεί όπου ο Νάρεϊ βρισκόταν μόνος εναντίον δύο αντιπάλων. Σε μια υποδειγματική επιθετική μετάβαση, ο Χουάνκαρ αξιοποίησε με μια καλή πάσα την ικανότητα του Σπόραρ να παίζει στο όριο του οφσάιντ κρατώντας το βάθος στην επίθεση του Παναθηναϊκού, και ο Παναθηναϊκός έφτασε στο πέναλτι που του έδωσε τη νίκη.

Στις 6 ευκαιρίες που επέτρεψε στον ΠΑΟΚ μετά το 1-2, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να ανταπεξέλθει και να αποφύγει την ισοφάριση κυρίως χάρη στην ικανότητά του να οργανώνεται γρήγορα στην άμυνα - ακόμη και σε επιθέσεις που ξεκίνησαν από δικό του λάθος στο δικό του μισό του τερέν, όπως συνέβη με το λάθος του Σένκεφελντ που οδήγησε στην ευκαιρία του Ελ Καντουρί. Απέναντι σε έναν ΠΑΟΚ που πίεσε με όλα τα ρίσκα, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να αντέξει. Αν κάτι του έλειψε στα τελευταία περίπου 20’ αγωνιστικά λεπτά ήταν το ότι δεν κατάφερε να ξαναγίνει απειλητικός ώστε να περιορίσει την ορμή του ΠΑΟΚ - έκανε μόνο μια τελική προσπάθεια.

Αυτό που έκανε στην Τούμπα ήταν ακόμη ένα σημάδι προόδου, που τονώνει την αυτοπεποίθηση μιας ομάδας που κάνει πρωταθλητισμό. Η νίκη και ο τρόπος της νίκης, δηλαδή τα στοιχεία που έβγαλε στο τερέν ο Παναθηναϊκός τόσο στο “φτωχό” του πρώτο ημίχρονο (xGoals: 0,23) όσο και στο καλό του ημίχρονο, το β’ (xGoals: 1.35) είναι ενθαρρυντικά για τον προπονητή του. Η ομάδα του κράτησε τη συγκέντρωσή της και στο β’ ημίχρονο είχε την υπομονή και την εγγρήγορση για να περιμένει λάθη του αντιπάλου για να τα τιμωρήσει. Η ανθεκτικότητά του, και η αποτελεσματικότητά του είναι στοιχεία μιας ομάδας που κάνει πρωταθλητισμό. Και επειδή όλα αυτά δεν τα έκανε απλώς εκτός έδρας αλλά στην γεμάτη Τούμπα, απέναντι σε έναν καλό ΠΑΟΚ, ο Γιοβάνοβιτς έχει αποκτήσει μια παράσταση που θα πείθει και τον ίδιο αλλά και τους παίκτες του ότι μπορούν να συνεχίσουν τον πρωταθλητισμό.

Πηγή στοιχείων ανάλυσης της απόδοσης: Wyscout

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.