Ολυμπιακός: Η ιστορία πίσω από τον πανηγυρισμό του Μπακαμπού (vids)

Ολυμπιακός: Η ιστορία πίσω από τον πανηγυρισμό του Μπακαμπού (vids)

Νότης Χάλαρης
Ολυμπιακός: Η ιστορία πίσω από τον πανηγυρισμό του Μπακαμπού (vids)

bet365

Κλείνει το στόμα και δείχνει το κεφάλι. Αυτός είναι ο πανηγυρισμός που γέμισε με ερωτηματικά το ελληνικό ποδόσφαιρο όταν τον έκανε ο Σεντρίκ Μπακαμπού κόντρα στον Ατρόμητο. Κάποια από αυτά τα έλυσε ο ίδιος μετά το ματς και τα υπόλοιπα τα απαντάει το Gazzetta.

Πόσα μηνύματα μπορεί να κρύβει ένα πανηγυρισμός; Μία τόσο απλή κίνηση που οι ποδοσφαιριστές μπορούν να... διαχειριστούν πάνω στην ένταση μίας στιγμής. Πόσο δυνατό μπορεί να είναι αυτό που θέλουν να διαδώσουν στον κόσμο που είναι τόσο ριζωμένο μέσα τους; Ερωτήσεις που δεν ψάχνουν απαντήσεις αλλά γεγονότα, εικόνες και αδικίες.

Ο Σεντρίκ Μπακαμπού άνοιξε «λογαριασμό» με τον Ολυμπιακό κόντρα στον Ατρόμητο και δύο δικά του γκολ, χάρισε τη νίκη στην ομάδα του (2-0) για την 6η αγωνιστική της Superleague. Στο πρώτο τέρμα, γύρισε στην κάμερα και έκανε την κλασσική κίνηση που κλείνει το στόμα και δείχνει το κεφάλι του.

Από την στιγμή που ο έμπειρος φορ πάτησε στην Ελλάδα, ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ήταν ο συγκεκριμένος πανηγυρισμός του όταν σκόραρε. Έτσι γεννήθηκε το ερώτημα με ένα μεγάλο «γιατί;» από τους οπαδούς του Ολυμπιακού και ο ίδιος, το απάντησε στις δηλώσεις του μετά το ντεμπούτο του στο «Γ. Καραϊσκάκης».

«Σημαίνει ότι δεν μιλάμε, αλλά ξέρουμε. Έχει να κάνει με όσα συμβαίνουν στο Κονγκό και με εκφράζει πολύ». Αρκετά ήταν τα ερωτηματικά που εξαφανίστηκαν εκείνη τη στιγμή αλλά και άλλα τόσα που παρέμειναν... αναπάντητα. Το Gazzetta εκμεταλλεύεται την... αρχή που έκανε ο Μπακαμπού και σας ταξιδεύει πίσω από τον ιδιαίτερο πανηγυρισμό του.

Πανηγυρισμός που... ολοκληρώθηκε στη Μαρσέιγ!

Ανέκαθεν ο Σέντρικ Μπακαμπού έκρυβε... μηνύματα στους πανηγυρισμούς του. Προσπαθούσε να μεταφέρει στον κόσμο την άποψή (ή την αντίδρασή του) για διάφορα θέματα που συνέβαιναν εκτός ποδοσφαίρου. Τη μία έδειχνε τα χέρια του σαν να φοράει χειροπέδες, την άλλη έδειχνε τον ουρανό, την άλλη έκλεινε το στόμα.

Στη Μαρσέιγ όμως ήταν η στιγμή που ολοκλήρωσε αυτό που ήθελε να κάνει για τη χώρα του. Σε έναν πανηγυρισμό του έκλεισε το στόμα και έδειξε το κεφάλι. Μία εικόνα που έκανε τον γύρω του κόσμου και ο διεθνής φορ φρόντισε την υπενθυμίζει σε κάθε στιγμή του μετά από γκολ.

Όταν ήρθε η στιγμή να την εξηγήσει, είπε: «Ενώ εσύ μένεις σιωπηλός, γίνονται τακτικές δολοφονίες στα ανατολικά της χώρας μου», παγώνοντας τους οπαδούς του αθλήματος. Το επανέλαβε με τον Ολυμπιακό και δείχνει να είναι το σήμα κατατεθέν για τον ίδιο με φόντο στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Η φρίκη των πολέμων που του... διέλυσε την παιδικότητα!

Το 1995 ο πλανήτης κοιτούσε αποσβολωμένος την αρχή ενός από τους μεγαλύτερους πολέμους στην ιστορία της Αφρικής. Ο λόγος για τον Πρώτο Πόλεμο του Κονγκό ή αλλιώς «Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο της Αφρικής». Πρόκειται για έναν εμφύλιο που έγινε στο Ζαϊρ, που μετονομάστηκε σε Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Παράλληλα, έγινε ανατροπή του καθεστώτος καθώς ο αντάρτης Σέσε Σέκο αντικατέστησε τον Μομπούτου, που ήταν και το αποκορύφωμα στον εμφύλιο. Παρότι διήρκεσε μόλις έναν χρόνο, άφησε πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς και εκτεταμένες καταστροφές αλλά ήταν και η βάση για τον «Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο της Αφρικής» το 1998.

Οι ειδικοί λένε πως η αφορμή ήταν η απέλαση όλων των στρατιωτικών μονάδων της Ρουάντα, της Ουγκάντα ​​και του Μπουρούντι αλλά ουκ ολίγοι έχουν αναφέρει πως αυτό ήταν απλώς η βάση για να ξεκινήσει ένας ακόμα μεγαλύτερους πόλεμος, ο οποίος άφησε συνέπειες που συνεχίζονται μέχρι τώρα.

Σε αντίθεση με τον πρώτο, ο δεύτερος πόλεμος διήρκεσε μέχρι το 2003 και στέρησε τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους, καθώς δεν ήταν μόνο οι αιματηρές συγκρούσεις αλλά και οι αρρώστιες με τη φτώχεια που μάστιζαν τη χώρα σε μεγάλο βαθμό μέχρι το 2008.

Ο Σεντρίκ Μπακαμπού δεν βρισκόταν στη χώρα εκείνη την περίοδο καθώς οι γονείς του είχαν μετακομίσει ήδη στη Γαλλία, αλλά ασφαλώς επηρεάστηκε από την κατάσταση στην πατρίδα του. Αρκετοί συγγενείς αλλά και άνθρωποι από το περιβάλλον των γονιών του βρίσκονταν στη φρίκη του πολέμου, κάτι που έκανε βαρύ το κλίμα στο σπίτι του μικρού Σεντρίκ.

Η ειρηνευτική συμφωνία που δεν τηρήθηκε... ποτέ

Μετά από αρκετά χρόνια γεμάτα θανάτους και καταστροφές, υπογράφηκε ειρηνευτική συμφωνία ώστε να δοθεί τέλος σε όλα αυτά. Μέχρι το 2003 οι συγκρούσεις δεν είχαν σταματήσει αλλά τον Ιούλιο του ίδιου έτους δημιουργήθηκε η Μεταβατική Κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Η συμφωνία προέβλεπε την εφαρμογή σχεδίου για την επανένωση της χώρας, τον αφοπλισμό, την ενσωμάτωση των αντιμαχόμενων πλευρών και τη διεξαγωγή εκλογών.

Παρόλο που άπαντες πίστευαν ότι ο πόλεμος θα σταματούσε εκεί, διαψεύστηκαν καθώς μέχρι και σήμερα υπάρχουν καταστάσεις που θυμίζουν εκείνα τα φρικτά χρόνια. Και εδώ έρχεται ο Σέντρικ Μπακαμπού ο οποίος από τον πανηγυρισμό του δείχνει πως παρότι συμβαίνουν όλα αυτά, κανείς δεν έχει τιμωρηθεί.

Συγκεκριμένα, το παράπονο του φορ του Ολυμπιακού είναι πως παρότι υπάρχουν δολοφονίες και εντάσεις στη χώρα του, κανείς δεν έχει «πληρώσει» για όλα αυτά και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στο εξωτερικό είναι ελάχιστο μπροστά σε όσα συμβαίνουν.

«Είναι όπως ο Σαμουέλ Ετό στο Καμερούν»...

Ο Σεντρίκ Μπακαμπού θα μπορούσε να αγωνιστεί με το εθνόσημο της Γαλλίας καθώς έχει γεννηθεί εκεί. Ειδικά με το «ξέσπασμα» όντας παίκτης της Βιγιαρεάλ, θα μπορούσε να είχε κληθεί στην παγκόσμια πρωταθλήτρια όμως ο ίδιος επέλεξε να τιμήσει την καταγωγή του και συγκεκριμένα τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Δεν το έκανε απλώς για να παίξει σε διεθνές επίπεδο αλλά επειδή ένιωθε και ήθελε να τιμήσει το έμβλημα της πατρίδας του. Κάτι που καθρεφτίζεται στον τρόπο που παίζει, στηρίζει και θυμίζει σε κάθε ποδοσφαιρική του στιγμή τη χώρα του.

«Οι Κονγκολέζοι τον αγαπούν και τον βάζουν πάντα στην κορυφή. Είναι όπως ο Σαμουέλ Ετό στο Καμερούν. Τα ισχυρά μηνύματά του να δείχνει πάντα στον κόσμο ότι το Κονγκό στηρίζεται στην αθλητική του ανάπτυξη είναι πολύ σημαντικά για εμάς».

Τέτοια είδους σχόλια λέγονται συχνά για τον Μπακαμπού. Θεωρείται ηγέτης για τη χώρα του και εκείνος έχει καταλάβει το χρέος του προς το έθνος για το οποίο δεν σταματάει να «διαφημίζει» εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων.

@Photo credits: eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα