Πασχαλάκης: Από τον Κάμπος στον Ριβάλντο, οι πιο παράδοξες επιλογές αριθμού στη φανέλα

Πασχαλάκης: Από τον Κάμπος στον Ριβάλντο, οι πιο παράδοξες επιλογές αριθμού στη φανέλα

bet365

Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης έκανε τη διαφορά επιλέγοντας το... σεντερφορίσιο «9» ως παίκτης του Ολυμπιακού και το Gazzetta παρουσιάζει 20 ακόμη διάσημες περιπτώσεις... παράδοξων αριθμών στο πίσω μέρος της φανέλας σε όλες τις θέσεις.

Οι αριθμοί στις φανέλες έχουν εξελιχθεί σε ποδοσφαιρικό «στερεότυπο», ορίζοντας τη θέση και τις αρμοδιότητες ενός παίκτη στο χορτάρι. Το «εννιάρι», το «δεκάρι», το «εξάρι», θέσεις που χαρακτηρίζονται από το αντίστοιχο νούμερο που δίνεται στον παίκτη και συνήθως συνιστούν τη βαρύτερη ευθύνη.

Πολύ περισσότερο, το Νο1, η αρχή κάθε ομάδας που σέβεται τον εαυτό της. Ο γκολκίπερ φέρει σχεδόν πάντα τον «άσο», όμως, υπάρχουν πάντοτε οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Και ως μία πρώτης τάξεως εξαίρεση, ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης έκανε την έκπληξη και αφού ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτησή του, ο ίδιος επέλεξε το «9» στη φανέλα του.

Φυσικά, δεν είναι ο πρώτος που σπάει τα ποδοσφαιρικά στεγανά. Είναι βέβαια ίσως ο πρώτος εν Ελλάδι κίπερ που θα παίζει με αριθμό σέντερ φορ κάτω από τα γκολπόστ. Με αφορμή την έλευση του διεθνούς πρώην κίπερ του ΠΑΟΚ στον Πειραιά, το Gazzetta παρουσιάζει 20 ακόμη διάσημες περιπτώσεις όπου η λογική πίσω από τον αριθμό στη φανέλα πήγε... περίπατο, ξεκινώντας με τέσσερις ομοθεσίτες του 32χρονου τερματοφύλακα και συνεχίζοντας με αριθμητική σειρά.

Εμιλιάνο Βιβιάνο - 2 (Σαμπντόρια)

Εμιλιάνο Βιβιάνο - 2 (Σαμπντόρια)

Γκιγιέρμο Οτσόα - 8 (Σταντάρ Λιέγης)

Γκιγιέρμο Οτσόα - 8 (Σταντάρ Λιέγης)

Χόρχε Κάμπος - 9 (Μεξικό)

Χόρχε Κάμπος - 9 (Μεξικό)

Ρούι Πατρίσιο - 11 (Γουλβς)

Ρούι Πατρίσιο - 11 (Γουλβς)

Χισάμ Ζερουαλί - 0 (Αμπερντίν)

Χισάμ Ζερουαλί - 0 (Αμπερντίν)

Παντελής Καφές - 1 (ΑΕΚ, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ)

Παντελής Καφές - 1 (ΑΕΚ, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ)

Τζόναθαν Ντε Γκουζμάν - 1 (Κιέβο Βερόνα)

Τζόναθαν Ντε Γκουζμάν - 1 (Κιέβο Βερόνα)

Οσβάλντο Αρδίλες - 2 (Αργεντινή, Τότεναμ)

Οσβάλντο Αρδίλες - 2 (Αργεντινή, Τότεναμ)

Πέτρος Μάνταλος - 2 (Ελλάδα)

Πέτρος Μάνταλος - 2 (Ελλάδα)

Ραδαμέλ Φαλκάο - 3 (Ράγιο Βαγιεκάνο)

Ραδαμέλ Φαλκάο - 3 (Ράγιο Βαγιεκάνο)

Ασαμόα Γκιαν - 3 (Γκάνα)

Ασαμόα Γκιαν - 3 (Γκάνα)

Γιώργος Σαμαράς - 4 (Ελλάδα)

Γιώργος Σαμαράς - 4 (Ελλάδα)

Νουάνκουο Κανού - 4 (Νιγηρία)

Νουάνκουο Κανού - 4 (Νιγηρία)

Ριβάλντο - 5 (Ολυμπιακός)

Ριβάλντο - 5 (Ολυμπιακός)

Σεμπαστιάν Λέτο - 5 (Παναθηναϊκός)

Σεμπαστιάν Λέτο - 5 (Παναθηναϊκός)

Μίλαν Μπάρος - 5 (Λίβερπουλ)

Μίλαν Μπάρος - 5 (Λίβερπουλ)

Σαμουέλ Ετό - 5 (Έβερτον)

Σαμουέλ Ετό - 5 (Έβερτον)

Κυριάκος Παπαδόπουλος - 9 (Αμβούργο)

Κυριάκος Παπαδόπουλος - 9 (Αμβούργο)

Βιλιάμ Γκαλάς - 10 (Άρσεναλ)

Βιλιάμ Γκαλάς - 10 (Άρσεναλ)

Ιβάν Ζαμοράνο - 1+8 (Ίντερ)

Ιβάν Ζαμοράνο - 1+8 (Ίντερ)

Υπάρχουν λύσεις για έναν κίπερ αν το «1» είναι καλυμμένο σε μία ομάδα. Ο Βιβιάνο προτίμησε την πλέον συμβατική, επιλέγοντας το αμέσως επόμενο, το «2», στην αρχή της θητείας του στη Σαμπντόρια το 2014 με τη μορφή δανεισμού από την Παλέρμο.

Με τα χρώματα του Μεξικό στο Μουντιάλ, τον βλέπουμε σταθερά να φοράει τη φανέλα με το Νο13. Κι αν αυτό σας φαίνεται περίεργο, ο Γκιγιέρμο Οτσόα το πήγε ένα βήμα παρακάτω ως παίκτης της Σταντάρ Λιέγης τη σεζόν 2017/18, επιλέγοντας το Νο8 μάλλον σε παράφραση της σημασίας του ονόματός του στα ισπανικά (ocho που σημαίνει οκτώ). Αργότερα, το... τερμάτισε επιλέγοντας το «6» στην Κλαμπ Αμέρικα.

Πολύ πριν ακολουθήσει τα χνάρια του ο Πασχαλάκης, η φανέλα με το «9» είχε φορεθεί από τον θρυλικό Χόρχε Κάμπος στην εθνική Μεξικό. Και τι... φανέλα. Μία από τις πλέον αξέχαστες και εντυπωσιακές σε επίπεδο εθνικών ομάδων.

Ο Ρούι Πατρίσιο μεταγράφηκε στη Γουλβς το καλοκαίρι του 2018 και για τρεις σεζόν φορούσε τη φανέλα με το «11», ως ένδειξη σεβασμού στον εμβληματικό προκάτοχό του με το «1», Καρλ Ικέμε, ο οποίος κρέμασε τα παπούτσια του έχοντας διαγνωστεί με λευχαιμία.

Στο μπάσκετ έχει φορεθεί πολύ. Ζιλμπέρτ Αρίνας, Ράσελ Γουέστμπρουκ και πολλοί άλλοι προτίμησαν το μηδέν στη φανέλα. Σε επίπεδο ποδοσφαίρου, εξακολουθεί να είναι σήμα-κατατεθέν του άλλοτε παίκτη της Αμπερντίν, Χισάμ Ζερουαλί.

Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ασυνήθιστων αριθμών στα ελληνικά γήπεδα. Ο Παντελής Καφές φόρεσε το «1» για έντεκα ολόκληρα χρόνια σε ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και ΑΕΚ, κάτι που δεν μπόρεσε να κάνει και ως πρωταθλητής Ευρώπης στο Euro 2004, όταν πήρε το «14».

Αρκετά χρόνια πριν παίξει στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΟΦΗ, ο Ολλανδός μέσος Τζοναθάν Ντε Γκουζμάν... αντέγραψε Παντελή Καφέ και αγωνίστηκε στην Ελλάς Βερόνα για μια ολόκληρη σεζόν με το Νο1.

Μυθική φιγούρα της Αλμπισελέστε και δη της Premier League στα '80s, ως ένας από τους πρώτους Λατινοαμερικάνους που άφησαν το σημάδι τους στο Νησί. Ένας ακόμη λόγος για να θυμάται κανείς τον «Όσι» Αρδίλες ήταν ότι αγωνίστηκε για πολλά χρόνια με το «2» στη φανέλα, παρά το γεγονός ότι ήταν καθαρόαιμος χαφ. Στην Αργεντινή, μάλιστα, αγωνίστηκε αργότερα και με το «1».

Ο Πέτρος Μάνταλος έκανε ντεμπούτο με την εθνική Ελλάδος το 2014 στην αρχή της εφιαλτικής πορείας των προκριματικών του Euro (ήττα 1-0 από τη Ρουμανία) και το έκανε παίζοντας με τον αριθμό «2» για πρώτη και μοναδική φορά στην καριέρα του. Το «2» ανήκε στον Γιώργο Μανιάτη ο οποίος τέθηκε νοκ-άουτ από εκείνη την αναμέτρηση, συνεπώς το κληρονόμησε για 90 λεπτά ο νεαρός τότε μέσος της ΑΕΚ.

Η επιστροφή του στην Ισπανία πέρα από ομάδα-έκπληξη (Ράγιο Βαγιεκάνο) έκρυβε και αριθμό έκπληξη. Ο «Tigre» επέλεξε το Νο3, ως φόρο τιμής στον πατέρα του που αγωνιζόταν με τον ίδιο αριθμό στη φανέλα.

Πρωταγωνιστής της εθνικής Γκάνας σε δύο Μουντιάλ (2006, 2010), αγωνιζόμενος σε αμφότερα με το Νο3 στη φανέλα αν και η θέση του ήταν παραδοσιακά αυτή του σέντερ φορ.

Εκτός από τον Πέτρο Μάνταλο, ένα πρόσφατο παράδειγμα περίεργης επιλογής αριθμού στη φανέλα υπήρξε κι αυτό του Γιώργου Σαμαρά. Τη σεζόν 2007/08, ο παλαίμαχος επιθετικός έπαιξε σε αγώνες της εθνικής Ελλάδος με το Νο4, ενώ στα τελευταία χρόνια της καριέρας του φόρεσε και το Νο5 ως παίκτης της Σαραγόσα.

Σε συλλογικό επίπεδο δεν το συνήθιζε, αλλά όταν έπαιζε με την εθνική Νιγηρίας, ο ψηλόλιγνος πάλαι ποτέ φορ της Άρσεναλ και της Ίντερ, Νουάνκουο Κανού φορούσε πάντα το «4».

Πολλοί θα περίμεναν το «10» για έναν παίκτη της ποιότητας, της θέσης και του βεληνεκούς του. Ήταν κατοχυρωμένο όμως στο όνομα του έτερου Βραζιλιάνου «μάγου», Ζιοβάνι. Ακόμα κι έτσι, ο Ριβάλντο εξέπληξε άπαντες με την επιλογή του να πάρει τον αριθμό «5» στην πρώτη του σεζόν στον Ολυμπιακό, κάτι που άλλαξε από το 2005 κι έπειτα όταν ο Ζιοβάνι αποχώρησε από το Λιμάνι.

Η επιστροφή του Σεμπαστιάν Λέτο στον Παναθηναϊκό το 2016 για μια δεύτερη θητεία συνοδεύτηκε από τον ασυνήθιστο για τα δεδομένα του Αργεντινού «play-maker» αριθμό «5». Από την επόμενη σεζόν, πάντως, επέστρεψε η κανονικότητα (πήρε το «11»).

Μια ακόμη αλλόκοτη επιλογή για επιθετικό. Ο Μίλαν Μπάρος στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με τη Λίβερπουλ παίζοντας με τον αριθμό «5» στη φανέλα.

Το πέρασμά του Σαμουέλ Ετό από την Έβερτον ήταν τόσο σύντομο και απρόσμενο, όπως το ότι επέλεξε το Νο5 στα Ζαχαρωτά.

Άλλο ένα «εννιάρι» σε... λάθος θέση και μάλιστα από Έλληνα παίκτη. Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος αγωνίστηκε για τέσσερις διαδοχικές σεζόν με το Αμβούργο παίζοντας με το «9» στη φανέλα!

Έχει παίξει στόπερ, πλάγιος μπακ, αμυντικός χαφ. Ουδέποτε, όμως, ο Βιλιάμ Γκαλάς αγωνίστηκε σε θέση επιτελικού μέσου, όπως θα δικαιολογούσε το «10» που επέλεξε στην Άρσεναλ μετά τη μεταγραφή του από την Τσέλσι.

Για το τέλος, η πιο σπέσιαλ αποτύπωση ενός αριθμού σε φανέλα. Ο Ιβάν Ζαμοράνο δεν μπορούσε να δεχθεί ότι το «9» ήταν καλυμμένο στην Ίντερ, γι' αυτό επέλεξε το «εννέα επί δύο». Και οι πράξεις δεν σταμάτησαν εκεί. Το «18» έγινε το περίφημο «1+8» και η φανέλα του παραμένει μοναδική περίπτωση στα χρονικά.