Μια ψηφοφορία ένδειξης σεβασμού στις υπέροχες Κυριακές μας

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Μια ψηφοφορία ένδειξης σεβασμού στις υπέροχες Κυριακές μας
Ο Θάνος Σαρρής γράφει για τη διαδικασία επιλογής των κορυφαίων που έχουν αγωνιστεί στα χρόνια του ελληνικού επαγγελματικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου και για τη μεγάλη ψηφοφορία του Gazzetta.

Η ατάκα του τίτλου, είναι η αλήθεια, ανήκει στον Μιχάλη Τσόχο. Την έγραψε σε μια διαφορετική, αλλά αντίστοιχη συγκυρία επιλογής των κορυφαίων ποδοσφαιριστών που έχουν πατήσει τα ελληνικά γήπεδα, οι οποίοι τότε ήταν 30. Το task με την ομάδα του Gazzetta να επιλέξουμε 50, από τους οποίους εσείς θα δημιουργήσετε το δικό σας top-10, έμοιαζε στην αρχή ευκολότερο, ειδικά από τη στιγμή που μιλάμε για τα επαγγελματικά χρόνια. Έλα, όμως, που εδώ μπήκαν στην εξίσωση και οι ξένοι. Ποιους επιλέγεις και ποιους αφήνεις εκτός στους «κορυφαίους των ελληνικών γηπέδων» by bwin;

Η διαδικασία ήταν τελικά ένα υπέροχο ταξίδι στην ιστορία και μια συνεχιζόμενη κουβέντα γύρω από αυτό που λατρεύουμε: Το ποδόσφαιρο. Και τους πραγματικούς του πρωταγωνιστές, τους ποδοσφαιριστές που μας έκαναν να το βάλουμε στην καρδιά μας όταν ήμασταν παιδιά, μας έμαθαν την έννοια της... αποταμίευσης για να αγοράσουμε τη φανέλα τους, που βρίσκεται ακόμα σε κάποια ντουλάπα του εφηβικού δωματίου, μας βοήθησαν να καταλάβουμε καλύτερα το παιχνίδι και τις αρχές του, τα στοιχεία που κάνουν πραγματικά έναν ποδοσφαιριστή μεγάλο. Άλλωστε, ένας ή κάποιοι απ' αυτούς διαμόρφωσαν την αγάπη για την ασπρόμαυρη θεά.

Σβήναμε, γράφαμε, προσθέταμε, αφαιρούσαμε. «Να τους κάνουμε 70;», ρωτούσαν κάποιοι. «Πρέπει να είναι 50», ήταν η απάντηση. Βγάζαμε ονόματα με πόνο ψυχής για να στρογγυλέψουμε το νούμερο, αναγνωρίζοντας πως κάποιοι θα αδικηθούν. Δεν γινόταν, όμως, αλλιώς. Και κάπως έτσι, ξεκινήσαμε να θυμόμαστε. Διαφορετικές αναμνήσεις, μιας και στην ομάδα του Gazzetta υπάρχουν διαφορετικές ηλικίες. Τι είναι όμως αλήθεια όλοι αυτοί οι μύθοι; Μια σειρά από όμορφες αναμνήσεις, που συνθέτουν το παζλ της εικόνας του ποδοσφαίρου για τον καθένα μας. Κανείς δεν συμφωνεί απόλυτα με τον άλλον κι αυτή είναι η πραγματική μαγεία.

Από τις ντρίμπλες του Χατζηπαναγή και του Σαραβάκου, στα «παστέλια» του Βαζέχα, του Σισέ και του Ντέμη. Από το πάθος του Καραγκούνη στον πλουραλισμό του Κατσουράνη και το «μέταλλο» του Ζαγοράκη. Από τις ζωγραφιές του Καραπιάλη στο ήθος του Κούη, από τους Βραζιλιάνους που έχουν χαρίσει υπέροχες στιγμές στο ποδόσφαιρό μας, στους ξένους που ήρθαν και λατρεύονται ακόμα, όπως ο Σαβέφσκι και ο Χένρικσεν. Και όλους τους υπόλοιπους που συνθέτουν την τελική 50άδα. Έπειτα ήρθαν οι ιστορίες, εκείνες που συνοδεύουν τους μύθους. Ωραίες συζητήσεις, σαν αυτές που θέλουμε να κάνετε κι εσείς όταν μπείτε στη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Στόχος μας, συν τοις άλλοις, είναι οι νεότερες γενιές, που μας κάνουν την τιμή και επισκέπτονται καθημερινά το Gazzetta, να βρουν το ερέθισμα για να ανακαλύψουν τους θρύλους του (όχι και τόσο μακρινού) παρελθόντος. Να τους αναζητήσουν, να καταλάβουν γιατί βρήκαν θέση στην 50άδα μας.

Τίτλοι, αναμνήσεις, γκολάρες, ιστορικές μεταγραφές κι αυτό το χαμόγελο της νοσταλγίας, που πηγάζει πάντα από ανάλογες κουβέντες. Και στο τέλος, η μπάλα σε εσάς. Εσείς, είστε άλλωστε, που έχετε οδηγήσει το Gazzetta στην κορυφή. Η τελική επιλογή, λοιπόν, σας ανήκει και η ανάδειξη των πρώτων κρύβει μια μεγάλη έκπληξη, που θα μας κάνει όλους να θυμηθούμε τις μαγικές στιγμές τους.

ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ BY BWIN: ΨΗΦΙΣΕ ΕΔΩ

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.