Τζος Μπόουλερ ο... 4ος: Οι Βρετανοί που έπαιξαν και αγαπήθηκαν στον Ολυμπιακό (vids)

Νότης Χάλαρης
Τζος Μπόουλερ ο... 4ος: Οι Βρετανοί που έπαιξαν και αγαπήθηκαν στον Ολυμπιακό (vids)

bet365

Στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου, η Νότιγχαμ Φόρεστ έκανε συνολικά τέσσερα «χτυπήματα», κάνοντας τον καλύτερο τερματισμό στον καλοκαιρινό σχεδιασμό. Ανάμεσα στα ονόματα που αποκτήθηκαν, υπάρχει και αυτό του Τζος Μπόουλερ, ο οποίος έναντι 4,5 εκατ. ευρώ, άφησε την Μπλάκπουλ για χάρη του αγγλικού συλλόγου.

Ωστόσο, ο 24χρονος εξτρέμ δεν θα παραμείνει στην ομάδα του Κούπερ, καθώς την ίδια στιγμή, ανακοινώθηκε η παραχώρησή του στον Ολυμπιακό με τη μορφή δανεισμού για έναν χρόνο. Το Gazzetta εκμεταλλεύεται την «ασίστ» και σας θυμίζει τη (μικρή αλλά... απολαυστική) λίστα με τους Βρετανούς φόρεσαν την «ερυθρόλευκη» φανέλα.

Ματ Νταρμπισάιρ (Αγγλία)

Ματ Νταρμπισάιρ (Αγγλία)

Ρόι Κάρολ (Β. Ιρλανδία)

 Ρόι Κάρολ (Β. Ιρλανδία)

Ντέρεκ Σπενς (Β. Ιρλανδία)

Ντέρεκ Σπενς (Β. Ιρλανδία)

Τον Ιανουάριο του 2009, σε μία κίνηση ενίσχυσης της επιθετικής γραμμής, ο Ολυμπιακός κάνει δικό του, με τη μορφή δανεισμού από την Μπλάκμπερν, τον Ματ Νταρμπισάιρ. Ο έμπειρος επιθετικός γίνεται ο πρώτος Άγγλος ποδοσφαιριστής στην ιστορία των Πειραιωτών και εξελίσσεται από τους αγαπητούς της κερκίδας.

Μπορεί να έμεινε για 1,5 χρόνο στο «λιμάνι» πριν πάει δανεικός στην Μπέρμιγχαμ αλλά πρόλαβε να μετρήσει 15 γκολ σε 36 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, με πιο σημαντικά τέρματα αυτά κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και με την ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

Επίσης μία περίπτωση Βρετανού που δεν έμεινε για πολύ στον Ολυμπιακό αλλά αγαπήθηκε όσο λίγοι. Ο Ρόι Κάρολ συστήθηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο μέσω του ΟΦΗ και στο πρώτο εξάμηνο, κέρδισε τη μεταγραφή στους «ερυθρολεύκους». Ο έμπειρος πορτιέρο έκανε ντεμπούτο στην πιο δύσκολη στιγμή για κάθε τερματοφύλακα. Στον πρώτο αγώνα της φάσης των «32» του Europa League, κόντρα στην Ρουμπίν Καζάν στη Ρωσία.

Εκείνη τη στιγμή, με τον Ολυμπιακό μπροστά σκορ (1-0), οι Ρώσοι κέρδισαν πέναλτι και στην ίδια φάση, αποβλήθηκε ο Μέγιερι. Ο Βορειοϊρλανδός κίπερ απέκρουσε την εκτέλεση και κράτησε το σκορ πρόκρισης ενώ στη ρεβάνς, έπαιξε για περισσότερο από μισή ώρα αγώνα με τραυματισμό κάνοντας εντυπωσιακές αποκρούσεις, χαρίζοντας έτσι και το εισιτήριο για τους «16».

Ελάχιστοι θυμούνται πως ο Ολυμπιακός είχε και δεύτερο Βορειοϊρλανδό ποδοσφαιριστή, ο οποίος αποτέλεσε τον πρώτο Βρετανό παίκτη στην ιστορία του συλλόγου. Ο λόγος για τον Ντέρεκ Σπενς, ο οποίος αποφάσισε, το καλοκαίρι του 1978 να αφήσει την Μπλάκπουλ (όπως τώρα ο Μπόουλερ) και να έρθει στην Ελλάδα για τους Πειραιώτες.

Ο ίδιος έμεινε για μόλις μία σεζόν, πετυχαίνοντας έξι γκολ σε 29 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις. Μάλιστα ο παλαίμαχος επιθετικός, αποκάλυψε σε συνέντευξή του, πως συνέβη η μεταγραφή του στον Πειραιά. «Θυμάμαι ότι πήγα για μια δοκιμή στη Μπριζ και πίστευα ότι θα υπέγραφα εκεί, αλλά ο ατζέντης είπε ότι με ήθελαν στον Ολυμπιακό. Δεν είχα καν ακούσει για αυτούς. Έτσι τηλεφώνησα στον Tommy Cavanagh, και μου είπε: "Θα είναι μια φανταστική εμπειρία για εσένα". Είχε δίκιο».

@Photo credits: eurokinissi, Από το επίσημο Instagram του παίκτη