Μεγαλύτερη έκπληξη ήταν το επιθετικό παιχνίδι του Ολυμπιακού

Μεγαλύτερη έκπληξη ήταν το επιθετικό παιχνίδι του Ολυμπιακού

Μεγαλύτερη έκπληξη ήταν το επιθετικό παιχνίδι του Ολυμπιακού

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος συγκρίνει τα στοιχεία απόδοσης του Ολυμπιακού στο ματς με τον ΠΑΣ με αυτά που είχε κατά μέσο όρο τον τελευταίο χρόνο και γράφει για την καλή εντύπωση που δημιούργησε ο Κάρλος Κορμπεράν.

Στην αγωνιστική συμπεριφορά και των πέντε ομάδων που μπήκαν στο νέο πρωτάθλημα με τη φιλοδοξία ή και την πίστη ότι θα πάρουν μια από τις δύο πρώτες θέσεις ο θεατής είδε θετικά στοιχεία στην πρεμιέρα της Superleague 2023. Στις επόμενες ημέρες θα αναλύσω τη σκέψη μου για κάθε μια από τις πέντε ομάδες. Την αρχή την κάνω με την εικόνα που δημιουργεί μεγαλύτερη έκπληξη, δεδομένου ότι την παρουσίασε μια ομάδα που είχε δουλέψει 20 ημέρες με τον νέο της προπονητή, ο οποίος δεν πρόλαβε να έχει καθοριστική συμμετοχή στο χτίσιμο του ρόστερ.

Μια πρόχειρη σύγκριση των δεδομένων απόδοσης του Ολυμπιακού στο ματς με τον ΠΑΣ με τους μέσους όρους των επιδόσεων που είχε στην διάρκεια του τελευταίου ημερολογιακού έτους, μέσα από το Wyscout, την κορυφαία πλατφόρμα ανάλυσης ποδοσφαίρου παγκοσμίως, είναι διαφωτιστική. Απέναντι στον ΠΑΣ ο Ολυμπιακός έκανε μεγαλύτερη κατοχή (62% - 55% ο μέσος όρος), δηλαδή άλλαξε περίπου 160 πάσες παραπάνω από τον μέσο όρο του και το έκανε με μεγαλύτερη ακρίβεια στις μεταβιβάσεις (89,9% - 85,1%). Εκδήλωσε μεγαλύτερο αριθμό οργανωμένων επιθέσεων (40-29), έκανε περισσότερες τελικές προσπάθειες (14-12), και αυτό συνέβη επειδή έπαιξε περισσότερο παιχνίδι στο επιθετικό τρίτο (96 πάσες - 58 ο μέσος όρος), με περισσότερες προωθητικές πάσες (103 - 73 ο μέσος όρος).

Προφανώς ο Ολυμπιακός δεν είναι έτοιμος και δεν μπορεί να βάλει με συνέπεια και διάρκεια όλα τα στοιχεία που επιθυμεί να εισάγει στο παιχνίδι του ο νέος προπονητής. Δεν θα μπορούσε αυτό να συμβεί δεδομένου ότι ο Κάρλος Κορμπεράν βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της γνωριμίας με τους ποδοσφαιριστές και στην φάση των πειραμάτων για να καταλήξει στους συνδυασμούς προσώπων και τοποθέτησης από τους οποίους θα προκύπτουν τα ομαδικά στοιχεία που επιθυμεί να βάλει στην αγωνιστική ταυτότητα της ομάδας του. Η θεαματική βελτίωση στην επιθετική ανάπτυξη όμως έχει τη σημασία της. Διότι αφενός μας δίνει μια ιδέα για το μοντέλο παιχνιδιού που θέλει να φέρει ο Κορμπεράν στον Ολυμπιακό και αφετέρου μας δημιουργεί μια καλή εντύπωση σχετικά με την αποτελεσματικότητα της μεθοδολογίας του ίδιου και των συνεργατών του. Μια ομάδα με τόσες αλλαγές συγκριτικά με το προηγούμενο παιχνίδι, κατάφερνε απέναντι στον ΠΑΣ, με σκαμπανεβάσματα, να παίξει αποτελεσματικά ποδόσφαιρο τοποθέτησης και να φτάσει σε εκτελέσεις από αξιόλογες θέσεις είναι μια ομάδα που δουλεύει καλά.

Οι επιθέσεις που έφεραν τα δύο γκολ του Ολυμπιακού είναι πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα τεκμηρίωσης της παραπάνω αίσθησης.

το πρώτο γκολ του Ολυμπιακού

Στο πρώτο γκολ ο Ολυμπιακός κάνει καλή κυκλοφορία και φορτώνει με παίκτες το επιθετικό τρίτο του τερέν, προβληματίζοντας την αντίπαλη άμυνα. Αλλάζοντας την μπάλα σε αρκετά υψηλό ρυθμό (4 πάσες σε 9’’ δευτερόλεπτα) ο Ολυμπιακός πιέζει την αντίπαλη άμυνα και προκαλεί την κακή τοποθέτηση του Εραμούσπε, που δίνει στον Βαλμπουενά την ευκαιρία να ανοίξει το σκορ.

το δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού

Στην φάση του δεύτερου γκολ ο Ολυμπιακός αναπτύσσει την επίθεση σε υψηλό ρυθμό (5 πάσες σε 9’’ δευτερόλεπτα), παίκτες του προωθούν το παιχνίδι με μια επαφή (Βαλμπουενά, Μασούρας, Ελ Αραμπί) και μια τακτική ενέργεια χωρίς την μπάλα από τον Μασούρα δημιουργεί τον χώρο, τον οποίο διαβάζει ο Ραντζέλοβιτς και τοποθετείται για να δεχθεί την πάσα που “βλέπει” ο Ελ Αραμπί και να σκοράρει.

Αυτές οι επιθέσεις δείχνουν την κουλτούρα του Κορμπεράν για την επιθετική ανάπτυξη και δημιουργούν την αίσθηση ότι με τον χρόνο, με όλους τους παίκτες στη διάθεσή του, και με τα παιχνίδια που θα μεγαλώσουν την επίγνωση των ποδοσφαιριστών και θα βελτιώσουν την μεταξύ τους επικοινωνία, ο Ολυμπιακός μπορεί να αλλάξει κεφάλαιο και να επιστρέψει στην ποιοτική κατοχή της μπάλας στα τελευταία τριάντα μέτρα του τερέν.

Ένα ματς δεν είναι δείγμα για συμπέρασμα, αλλά δημιουργεί μια εντύπωση. Προφανώς αν ο Ολυμπιακός δεν καταφέρει να προκριθεί στην φάση των ομίλων του Europa League η δοκιμασία θα γίνει μεγαλύτερη για τον 39χρονο Ισπανό προπονητή του. Αν όμως καταφέρει να αποκλείσει τον Απόλλωνα Λεμεσού, ο Κορμπεράν θα έχει και την ηρεμία αλλά και την καλή ψυχολογία στα αποδυτήρια για να συνεχίσει να αλλάζει τον Ολυμπιακό και να σχηματοποιεί τις ιδέες του. Και αυτό το δείγμα δημιουργεί την αίσθηση ότι ο νέος προπονητής θέλει να φτιάξει ομάδα η οποία μετά από καιρό θα ευχαριστεί ξανά τους φίλους του Ολυμπιακού με το επιθετικό της παιχνίδι.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.