Αν δεν κερδίζει ο ΠΑΟΚ…

Αν δεν κερδίζει ο ΠΑΟΚ…

Αν δεν κερδίζει ο ΠΑΟΚ…

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τις τελευταίες εξελίξεις στον ΠΑΟΚ μετά και την παρέμβαση Σαββίδη και όλα τα μηνύματα που έστειλε. Σημειώνει το πιο σημαντικό από όλα που ειπώθηκαν και προς τον κόσμο.

Ήταν μεγάλη η ανάγκη του φίλαθλου κόσμου της ομάδας του ΠΑΟΚ να ακούσει τον Ιβάν Σαββίδη. Έτσι έλεγαν πολλοί και προφανώς είχαν δίκιο. Ο κόσμος, στον Σαββίδη εμπιστεύθηκε τον ΠΑΟΚ εδώ και πολλά χρόνια, κάτι που ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ κέρδισε με πράξεις και από αυτόν περιμένει… Πράξεις πρώτα από όλα, αλλά και μερικές διευκρινήσεις. Εδώ και καιρό ο ποδοσφαιρικός ΠΑΟΚ έχει πάρει ένα νέο δρόμο ακολουθώντας το γνωστό σε όλους σχέδιο, αλλά επειδή οι αναμενόμενες δυσκολίες ήρθαν νωρίτερα, τώρα που ο ΠΑΟΚ διανύει μία πολύ δύσκολη φάση και… σπάει το ένα ρεκόρ εσωστρέφειας μετά το άλλο, μία παρέμβαση του Σαββίδη ήταν απαραίτητη.

Για να φθάσω όμως από τώρα στο τελικό συμπέρασμα, να σημειώσω αυτό που έγραψα σε έναν συνάδελφο στις 23 Ιουνίου όταν κατέγραφε τους πανηγυρισμούς πολλών ΠΑΟΚτσήδων για τις γρήγορες μεταγραφικές κινήσεις της ομάδας που συμπλήρωσαν το ρόστερ βάσει του πλάνου ανανέωσης που είχε προαναγγελθεί, το οποίο ΕΠΙΣΗΣ είχε γίνει αποδεκτό με τεράστια ικανοποίηση: «Ό τι να ναι λέτε τώρα για πλάνα και συνέπεια και ταχύτητα εκτέλεσης, ο κόσμος το μόνο που θέλει είναι νίκες».

Καλώς ή κακώς (για εμένα ξεκάθαρα κακώς) ΟΛΑ στο μυαλό, στην κρίση και στη διάθεση του κόσμου, εξαρτώνται από το αποτέλεσμα. Δεν πάει να εξηγεί ο Μπότο το πλάνο και τις προοπτικές, δεν πάει να λέει ο Λουτσέσκου τα δικά του τα αγωνιστικά, μαζί και οποιοσδήποτε παράγοντας ή παίκτης… Αν ο ΠΑΟΚ κερδίζει, υπάρχει υπομονή και κατανόηση, αν ο ΠΑΟΚ χάνει στο γήπεδο, ΚΑΝΕΙΣ δεν ακούει ΚΑΝΕΝΑΝ. Όλα είναι μαύρα και άστοχα και απρογραμμάτιστα και στραβά και ανάποδα.

Όσο λοιπόν και αν ήθελαν έναν μπούσουλα, ένα μήνυμα, ένα… κάτι, ένα οτιδήποτε από τον Σαββίδη, αν ο ΠΑΟΚ το Σάββατο δεν κερδίσει τον Παναιτωλικό ή την άλλη εβδομάδα τον Ατρόμητο, την μεθεπόμενη εβδομάδα όσα είπε χθες ο Σαββίδης θα ξεχαστούν, θα υποτιμηθούν, ίσως και να απαξιωθούν από ένα κομμάτι του κόσμου, ειδικά όσων προσπαθούν να βγάλουν τον εγωϊσμό τους «φωνάζοντας» στα social και στα ραδιόφωνα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί…

Πάμε όμως στην ουσία γιατί όλα τα παραπάνω γράφτηκαν απλά για να υπάρχουν…

Κατ’ αρχάς ο Σαββίδης σεβάστηκε την ανάγκη ΟΛΩΝ (ακόμη και των συνεργατών του) να απευθυνθεί στον κόσμο. Κάπως έτσι για ΠΡΩΤΗ φορά το επίσημο site της ΠΑΕ, έκανε γνωστή δημοσίως μία τόσο μεγάλη ομιλία του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ.

Κατ αρχάς ανέλαβε την ξεκάθαρη και αυτονόητη ευθύνη για ΟΛΑ όσα γίνονται στην ΠΑΕ και φυσικά στην ομάδα. Δίκαιο αυτό και μάθημα για όσους πάντα ψάχνουν αλλού τον υπεύθυνο…

Επανέλαβε σε όλα τα στελέχη ότι… δεν περιμένει μόνο διαπιστώσεις, αλλά και λύσεις. Προτάσεις και εισηγήσεις. Αυτό το έχει πει πάρα πολλές φορές.

Για τις μεταγραφές θύμισε ότι περιμένει πάντα και κατά περίπτωση -αφού δεν δίνει συνολικό μπάτζετ- την κοινή εισήγηση προπονητή και τεχνικού διευθυντή, Κάποιες φορές τις αποδέχεται, κάποιες διαφωνεί. (Λογικά οι περισσότεροι καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό στην πράξη και θα σταματήσουν να ρίχνουν όλες τις ευθύνες στον Μπότο).

Κάτι άλλο πολύ σημαντικό που έχω αναλύσει και θα ξανακάνω πολλές φορές από εδώ και πέρα. Τόνισε ότι: «Το ρόστερ δεν έκλεισε και έχω εμπιστοσύνη ότι το προπονητικό επιτελείο θα πάρει ό, τι καλύτερο έχει αυτή η ομάδα να δώσει, θα αναπτύξει τους νέους ποδοσφαιριστές και θα τους μπολιάσει στη νοοτροπία νικητή που έχουν κατακτήσει οι παλαιότεροι». Προφανώς και εννοεί ότι και να γίνει μία ή δύο μεταγραφές, το πιο σημαντικό από εδώ και πέρα είναι η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ. Από αυτόν περιμένει πολλά περισσότερα για τους δέκα παίκτες που ήδη έχουν αποκτηθεί και ΟΧΙ από τη μία-δύο μεταγραφές που (όλοι εύχονται ότι) θα γίνουν. Ο ΠΑΟΚ θα βελτιωθεί κυρίως από τη δουλειά του Λουτσέσκου και όχι από το ένα δεκάρι που… μακάρι να αποκτηθεί.

Και όμως μετά από δέκα χρόνια Σαββίδη υπάρχουν πολλοί που δεν καταλαβαίνουν ότι αυτός ο άνθρωπος ΠΟΤΕ δεν θα βάλει στόχο χαμηλότερο από την πρώτη θέση. Ακόμη και τώρα λέει ότι… «θα περιμένω την ομάδα, αφού κατανοώ ότι είναι καινούργια» αλλά ΠΟΤΕ δεν θα στείλω μήνυμα ηττοπάθειας αλλά και ένα μεγάλο άλλοθι στα αποδυτήρια και ΠΑΝΤΑ θα τους πιέζω για πρωτιά. Και αυτούς και τον προπονητή.

Τέλος επισημοποίησε και πάλι την έννοια αλλά και την πραγματικότητα του ΠΑΟΚ με την αυτάρκεια την οποία εκείνος έχει βάλει στην καθημερινότητα. Επί της ουσίας και με τις πράξεις του. Ένιωσε ότι όλη η κουβέντα περί αυτάρκειας έχει παρεξηγηθεί και γι αυτό προσπάθησε να δώσει και ένα άλλο στίγμα: «Κανείς δεν έχει αντιληφθεί τον τρόπο με τον οποίο εγώ αναφέρομαι στη λέξη αυτάρκεια. Ο ΠΑΟΚ πριν από εμένα δεν ήταν ποτέ ενωμένος, στηριζόμενος σε δικά του στελέχη, σε δικούς του πόρους, σε δικό του σχέδιο. Μετά από εμένα θέλω να είναι έτσι».

Φαίνεται ότι θέλει να δώσει και άλλο περιεχόμενο (πέρα από το οικονομικό) μιλώντας για στελέχη, πολιτική και ποδοσφαιρικό πλάνο που θα ξεχωρίζει τον ΠΑΟΚ από τους άλλους. Όπως και να το κάνουμε όμως δεν μπορεί να ξεφύγει από την πραγματικότητα. Το είπε και χθες: «Δεν είμαι καθόλου ικανοποιημένος από τη δημιουργία εσόδων για την ομάδα…» είπε και φανέρωσε εκ νέου τις προτεραιότητες που υπάρχουν μαζί με τις αγωνιστικές επιτυχίες που ως ζητούμενο είναι αυτονόητες. Το γράφω όπως εγώ το καταλαβαίνω και το έγραψα ξανά πριν δέκα ημέρες: «Αποφάσισε ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, που ως ηγέτης έχει την υποχρέωση να βλέπει μπροστά και να προβλέπει καταστάσεις, ότι ο ΠΑΟΚ δεν θα έπρεπε να εξαρτάται από… την υγεία του Ιβάν Σαββίδη.

Τόσο απλά, τόσο κυνικά… Αποφάσισε ο Σαββίδης ότι (για παράδειγμα) μακροπρόθεσμα ο ΠΑΟΚ, δεν θα έπρεπε να εξαρτάται από το αν έχουμε πανδημία ή από το αν γίνεται πόλεμος στη Ρωσία, στη χώρα που εκείνος ζει. Στο δικό του μυαλό και με βάση τους υπολογισμούς του, η αυτάρκεια σε μια ομάδα με τους στόχους του ΠΑΟΚ που θα παραμείνουν υψηλοί, σημαίνει ότι εκείνος θα χρειάζεται να βάζει ετησίως 5-7-8-10 εκατομμύρια ευρώ , χρήματα πέρα των εσόδων που οπωσδήποτε πρέπει να αυξηθούν και θα αυξηθούν με το νέο ρόστερ, την υπεραξία που αυτό θα πάρει, αλλά και από το νέο γήπεδο που έρχεται».

Κλείνοντας…

Σε γενικές γραμμές ο Σαββίδης παίρνει όλη την ευθύνη επάνω του για το πλάνο που τρέχει, ζητάει πρωτιές αλλά έχει κατανόηση για τις δυσκολίες του νέου ξεκινήματος, εγγυάται τη δική του χρηματοδότηση για υψηλούς στόχους και πάνω από όλα ζητάει ενότητα.

Στο τέλος-τέλος ο Σαββίδης κρίνεται εδώ και δέκα χρόνια για όσα έχει κάνει για τον ΠΑΟΚ, θα κριθεί και τώρα που είναι ξεκάθαρο ότι έχει εκπονήσει ένα διαφορετικό πλάνο για την ομάδα η οποία ήδη διανύει μία από τις δύσκολες ανηφόρες αυτού του νέου δρόμου.

Και για να μην ξεχνιόμαστε: Για μία ακόμη φορά σε δημόσια τοποθέτηση ο Σαββίδης αναφέρθηκε και δεσμεύτηκε ότι: «Στην πιο δύσκολη συγκυρία, εγώ θα είμαι εκεί στηρίζοντας όχι μόνο την ομάδα, αλλά ξεκινώντας ιστορικά έργα, όπως το γήπεδο και το προπονητικό κέντρο».

Για εμένα, αυτή η νέα υπενθύμιση-δέσμευση τον Αύγουστο του 2022 είναι ο τι σημαντικότερο είπε χθες ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Είτε ο ΠΑΟΚ κερδίζει, είτε μερικές φορές χάνει και έχει μεγάλες αποτυχίες όπως αυτή η φετινή στην Ευρώπη. Για εμένα το νέο γήπεδο και η κατασκευή του ήταν, είναι και θα είναι ό τι σημαντικότερο για την ιστορία του Δικεφάλου. Για τα άλλα, εντός γηπέδου… Λουτσέσκου. Με αυτόν θα επιστρέψουμε στο επόμενο blog.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.