Η πιο συναρπαστική εκκίνηση των τελευταίων ετών στην Superleague

Η πιο συναρπαστική εκκίνηση των τελευταίων ετών στην Superleague

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το πρωτάθλημα που αρχίζει την Παρασκευή.

Ας τοποθετήσουμε την συζήτηση στη βάση ότι η Superleague 2022-’23 θα αρχίσει “στην ώρα της”, δηλαδή την ερχόμενη Παρασκευή 19 Αυγούστου. Αυτό που ξεκινά, είναι το πιο υποσχόμενο πρωτάθλημα των τελευταίων ετών. Ενα πρωτάθλημα που έχει περισσότερες αξίες να μοιράσει, δεδομένου ότι είναι περισσότερα τα ευρωπαϊκά εισιτήρια, και προσφέρει την ευκαιρία της προσπάθειας για είσοδο στο Champions League και το Europa League σε περισσότερες ομάδες συγκριτικά με τα τελευταία χρόνια. Και το ευτύχημα για όλους εμάς, τους θεατές, είναι πως αυτές οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές έρχονται να μπουν σε ένα καλοκαίρι κατά του οποίου τη διάρκεια οι σχέσεις και οι αποστάσεις μεταξύ των διεκδικητών του τίτλου έχουν μικρύνει, κατά την εκκίνηση, περισσότερο από ποτέ στην διάρκεια των τελευταίων ετών. Πλέον είναι περισσότερες από ποτέ τα τελευταία χρόνια οι ομάδες που επικοινωνούν δημόσια το όραμά τους να διεκδικήσουν τον τίτλο. Και ο πρωταθλητής της προηγούμενης σεζόν είναι μια ομάδα που άλλαξε και θα αλλάξει κι άλλο στην διάρκεια των επόμενων εβδομάδων - δηλαδή μια καινούργια ομάδα με καινούργιο προπονητή, άρα το φαβορί αλλά όχι μια έτοιμη πρωταθλήτρια.

Αν βασιστεί κανείς στις αποδόσεις των στοιχηματικών εταιρειών, η ΑΕΚ είναι το δεύτερο φαβορί, ο Παναθηναϊκός το τρίτο, ο ΠΑΟΚ το τέταρτο και ο Άρης το πέμπτο. Στη στιγμή της συζήτησής μας όμως, στην εκκίνηση, ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα που πρέπει να λειτουργεί με τη νοοτροπία της “μεγάλης ευκαιρίας” που έχει μπροστά του για την διεκδίκηση του τίτλου. Διότι η ΑΕΚ έχει το εφόδιο της νέας έδρας, που αναμένεται να της δώσει μια ώθηση που είχε χάσει επί μια 20ετία, αλλά ο Παναθηναϊκός, του οποίου η σημερινή έκδοση μπορεί επίσης να ποντάρει στην συναισθηματική σύνδεση που έχει δημιουργήσει με το κοινό της Λεωφόρου, είναι μια πιο έτοιμη, πιο ώριμη, πιο δοκιμασμένη ομάδα.

Σε αντίθεση με την ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός δουλεύει εδώ και έναν χρόνο με τον ίδιο προπονητή, ο οποίος μάλιστα έχει σε συνεχόμενες μεταγραφικές περιόδους το προνόμιο να μετασχηματίζει το ρόστερ προκειμένου να βάλει τα στοιχεία που επιθυμεί για το αγωνιστικό μοντέλο που έχει στο μυαλό του. Και σε αντίθεση με την ΑΕΚ, έχει ήδη χτίσει την αυτοπεποίθηση μιας ομάδας που κατέκτησε έναν τίτλο με αυτόν τον προπονητή και αρκετούς από τους “σημερινούς” ποδοσφαιριστές του - δηλαδή είναι μια ομάδα που έχει αποκτήσει νοοτροπία νικητή. Στις προδιαγραφές ο Παναθηναϊκός υπερτερεί.

Η ΑΕΚ βρίσκεται αρκετά βήματα πιο πίσω σε αυτή τη διαδικασία, επειδή δουλεύει μόλις 40 ημέρες με τον νέο της προπονητή, ο οποίος μάλιστα δουλεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Και σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό δεν έχει δώσει επίσημα παιχνίδια επειδή δεν είχε συμμετοχή σε ευρωπαϊκή διοργάνωση - άρα ξεκινά πιο πίσω από τον Παναθηναϊκό σε αγωνιστικό ρυθμό. Με άλλα λόγια, η ΑΕΚ έχει ανάγκη και την βοήθεια της τύχης προκειμένου να ξεκινήσει θετικά και να δημιουργήσει την δυναμική διεκδικήτριας στο τερέν σε μια περίοδο που ακόμη θα ωριμάζει για να γίνει ομάδα και να αποκτήσει τα στοιχεία που αποκτώνται μόνο μέσα από τις παραστάσεις και όχι μέσα από προπονήσεις και φιλικά παιχνίδια.

Ο ΠΑΟΚ, μια ομάδα που τερμάτισε στην δεύτερη θέση στο προηγούμενο πρωτάθλημα θα έπρεπε να λογίζεται θεωρητικά ως το δεύτερο φαβορί. Είναι όμως τόσο μεγάλες οι αλλαγές στο ρόστερ και ήταν τέτοια η εντύπωση που δημιούργησε στα παιχνίδια του Conference League που “ανάγκασε” τις στοιχηματικές εταιρείες, μέσα από τα πονταρίσματα των παικτών, να ανεβάσουν την απόδοσή του για να προσελκύσουν τους παίκτες. Και για τον ΠΑΟΚ, μια νέα ομάδα, είναι πολύ κρίσιμη η αρχή. Διότι παρόλο που έχει δημιουργηθεί στις τάξεις των οπαδών του η συνείδηση ότι πρόκειται για μια νέα αρχή, ο ΠΑΟΚ θα δοκιμαστεί πολύ εσωτερικά αν ο κύκλος των πρώτων 5 αγωνιστικών δεν είναι επιτυχημένος σε αποτελέσματα.

Ο Άρης, η τρίτη ομάδα του περσινού πρωταθλήματος, παρουσιάζεται ως 5ο φαβορί και με σημαντική απόσταση από το 4ο, τον ΠΑΟΚ. Αν κάποιος όμως πιστεύει ότι ο Άρης μπορεί να αναπτύξει τέτοια δυναμική και να φτάσει μέχρι την κατάκτηση του τίτλου, αυτή την απόδοση (15) θα έπρεπε να την αντιλαμβάνεται ως μια πρόταση με σημαντική στοιχηματική αξία. Διότι ο Άρης έχει προπονητή από την προηγούμενη σεζόν και μολονότι άλλαξε πολύ περισσότερο, συγκριτικά με το αναμενόμενο, το ρόστερ του έχει δημιουργήσει την εντύπωση ότι έχει βάλει προδιαγραφές αναβάθμισης με τις μεταγραφές. Δεδομένου μάλιστα ότι έπαιξε και τέσσερα επίσημα παιχνίδια, είναι αντικειμενικά η ομάδα που έχει καλύτερο ρυθμό από τις υπόλοιπες κατά την εκκίνηση - εξαιρουμένου του Ολυμπιακού, ο οποίος όμως άλλαξε προπονητή.

Από όλα τα παραπάνω δεν προκύπτει η βεβαιότητα ότι θα παρακολουθήσουμε το συγκλονιστικότερο πρωτάθλημα της σύγχρονης ιστορίας της Superleague - αυτό μόνο ο χρόνος μπορεί να μας το απαντήσει. Με βεβαιότητα όμως σχολιάζω ότι πρόκειται για την πιο υποσχόμενη εκκίνηση των τελευταίων ετών. Και είναι ευχή για εμάς, τους θεατές, αυτές οι υποσχέσεις να συντηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο και να ζήσουμε το πιο “ανοιχτό” - στην διεκδίκηση του τίτλου - πρωτάθλημα των τελευταίων ετών.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.