Τα συμπεράσματα της νέας Α.Ε.Κ.

Τα συμπεράσματα της νέας Α.Ε.Κ.

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Τα συμπεράσματα της νέας Α.Ε.Κ.

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης με την ολοκλήρωση των δυνατών τεστ προετοιμασίας καταγραφεί όλα τα νέα αγωνιστικά δεδομένα της Ένωσης του Ματίας Αλμέιδα και έχει υστερόγραφα...

Η εικόνα της ΑΕΚ, διότι τα αποτελέσματα σε αναμετρήσεις προετοιμασίας είναι αδιάφορα, συμφωνούμε όλοι θαρρώ ότι ήταν τουλάχιστον ικανοποιητική έως καλή. Σε μια περίοδο όπου αντιμετώπισε τέσσερις ομάδες, οι οποίες σε χρονικό επίπεδο ήταν πιο μπροστά από εκείνη, η νέα αγωνιστική έκδοση της Ένωσης του Ματίας Αλμέιδα είναι, αν μη τι άλλο, ελκυστική στο μάτι. Όπως σημείωνα και την επόμενη του αγώνα με αντίπαλο την Ομόνοια στην Κύπρο, σε κάνει να θες άμεσα να τη δεις να παίζει ξανά.

Ολοκληρώθηκε επί της ουσίας όλο το κομμάτι της δουλειάς πάνω στο αγωνιστικό στην πράξη, από τη στιγμή που έπαιξε τα τέσσερα σημαντικά ματς προετοιμασίας και απομένει ένα φιλικό προπονητικού χαρακτήρα με την Προοδευτική τριών 45λεπτων, με αποτέλεσμα να μπορούμε να εστιάσουμε σε όσα έχουμε δει. Να προχωρήσουμε σε κάποια συγκεκριμένα συμπεράσματα για την αγωνιστική φιλοσοφία του Αργεντινού τεχνικού και να καταλήξουμε στο τι θεωρούμε ο καθένας από εμάς ότι χρειάζεται επιπλέον για να φτάσει να πετύχει να διεκδικήσει φέτος τίτλους!

Διότι άσχετα με το τι εκτιμά και πιστεύει ο οποιοσδήποτε, στο club από τη διοίκηση και τον ίδιο τον Δημήτρη Μελισσανίδη, στόχος και επιθυμία είναι αυτός: να διεκδικήσει στα ίσα τους εγχώριους τίτλους η ΑΕΚ. Άρα πάνω σε αυτή τη βάση οφείλουμε να γράφουμε και να κρίνουμε σχετικά με όσα βλέπουμε στο αγωνιστικό. Το ίδιο ακούμε να επικοινωνούν και να δηλώνουν ανοιχτά τα μέλη του ποδοσφαιρικού τμήματος και δη οι πρωταγωνιστές, οι παίκτες δηλαδή, οι οποίοι εκφράζουν ανοιχτά επιθυμία κατάκτησης τίτλων...

Προσωπικά θεωρώ ότι θα πρέπει να πάει βήμα - βήμα η όλη κατάσταση και στη πορεία να αποδειχθεί και να επιβεβαιωθεί ότι δύναται η ΑΕΚ φέτος να τρέξει τη διεκδίκηση των δύο εγχώριων τίτλων! Να αποδείξει αρχικά ότι έχει αλλάξει η ίδια, πως έχει αποκτήσει συγκεκριμένη και καλή αγωνιστική ταυτότητα, να φανερώσει στο γήπεδο ότι μαζεύτηκε η ψαλίδα από τους αντιπάλους της και έπειτα να διαχειριστεί τον πρωταθλητισμό. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τις δυο τελευταίες σεζόν η Ένωση τις ολοκλήρωσε στη και στη θέση του πρωταθλήματος. Οπότε για μένα πρέπει να πας ταπεινά και αν στην πορεία σου βγει να το πας με το γκάζι πατημένο ως το τέλος με την αύρα και του νέου γηπέδου!

Ο Αλμέιδα παρουσιάζει ομάδα με αρχή, μέση και τέλος...

Πανηγυρισμοί της ΑΕΚ σε φιλικό

Ας επιχειρήσουμε να διαπιστώσουμε από αυτά που είδαμε τι μπορούμε ουσιαστικά να συμπεράνουμε για την ΑΕΚ της Νέας Φιλαδέλφειας και του Ματίας Αλμέιδα. Διότι επαναλαμβάνω, εφόσον πάντα όλα κυλήσουν ομαλά και ξεκινήσει το πρωτάθλημα στην ημερομηνία η οποία έχει δοθεί (το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, το τριήμερο 19 - 21), τότε έχουμε ήδη δει την ΑΕΚ του πρώτου τουλάχιστον κομματιού της σεζόν. Έστω την ομάδα που θα δώσει τα πρώτα επίσημα ματς έως την πρώτη διακοπή για τις υποχρεώσεις της Εθνικής μας ομάδα που είναι ένα μήνα μετά την προγραμματισμένη εκκίνηση του πρωταθλήματος.

Ένα δεδομένο πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η ΑΕΚ του Αλμέιδα έχει αρχή, μέση και τέλος. Θα πει κανείς "είναι αυτό αρκετό ρε Τσακ;", πρέπει να πω πως είναι και μάλιστα πολύ αρκετό! Διότι εστιάζουμε σε μια ομάδα η οποία δεν τα είχε στο παιχνίδι της, δεδομένα παρουσιαζόταν αδούλευτη για μια διετία, δεν υπήρχε αυτό που σημειώνω παραπάνω: ομάδα δίχως αρχή, μέση και τέλος. Προσπαθούσες να διαπιστώσεις κάτι το θετικό, στην άμυνα για παράδειγμα ΠΟΤΕ, στην ανάπτυξή της ΤΙΠΟΤΑ, επιθετικά πέρα από ατομική ενέργεια τα υπόλοιπα ΜΗΔΕΝ...

Σε αυτά τα τέσσερα φιλικά τεστ, τα αποτελέσματα των οποίων για την ΑΕΚ δεν έχουν σημασία, είδαμε πράγματα. Μια ομάδα να μην απειλείται εύκολα και να δέχεται ένα τέρμα από ατομικό λάθος. Τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει αλλάξει κάποιο πρόσωπο (μιας και ο Βίντα δεν έπαιξε σε κάποιο από τα ματς) αλλά μόνο η διάταξη. Είδαμε να παίζουμε στόπερ Χατζισαφί και Ρότα, στη τριάδα και να προκύπτει ανταπόκριση. Γενικά σωστή λειτουργία και ας υπήρξαν στιγμές απειλής, αναμενόμενο είναι, πρόκειται για αλλαγή διάταξης και νέα δεδομένα στις αξιώσεις του προπονητή. Αποδείχθηκε βέβαια ότι θέλεις Βίντα, αλλά και άλλον καλό στόπερ, ωστόσο υπάρχει επιθυμία ανταπόκρισης.

Προσωπικά μου φαίνεται ότι θες και δεξί μπακ και για τη τριάδα στην άμυνα αλλά και στο ενδεχόμενο να παίξεις με τετράδα. Ο Αλμέιδα ωστόσο δεν το αξίωσε και ξεκαθάρισε στην Ολλανδία με όσα είπε ότι είναι καλά στα πλάγια. Παρατηρήθηκε εξέλιξη στη μεσαία της γραμμή. Γενικά το χτίσιμο της εκάστοτε επίθεσης με σωστή κατεύθυνση, με στοιχεία συνεργασίας (επιτέλους) στις πάσες και στην κίνηση δίχως μπάλα, με κάθετο παιχνίδι και κυρίως με άμεση μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση και τούμπαλιν. Παίκτες που λυσσάνε στη χαμένη μπάλα και πέφτουν πάνω της λες και δεν υπάρχει αύριο για να έχουν και πάλι κατοχή! Τη στιγμή που κρατάνε σωστά τη συνοχή των γραμμών μεταξύ τους.

Η επίθεση και γενικά η φιλοσοφία

Ο Αραούχο με τον Λιβάι

Σε αυτό έπαιξε σίγουρα ρόλο το γεγονός ότι αποκτήθηκαν τρεις ενδεκάδας και μάλιστα σημαντικό. Διότι τέτοιοι αποδεικνύεται έως τώρα ότι είναι οι Γιόνσον, Γκατσίνοβιτς και Πινέδα για τον οποίο δεν υπήρχε και καμία αμφιβολία. Τώρα σε ότι αφορά στη γραμμή κρούσης σε αυτό το 3-5-2 είναι πασιφανές ότι Αραούχο και Λιβάι Γκαρσία θα επωμιστούν το βάρος, είτε ως δίδυμο μαζί στην επίθεση είτε ως ένας εκ των δύο φορ όταν θα επιλέγει ο κόουτς να παίζει 3-4-3, ή 3-6-1 με τον Μάνταλο να βρίσκεται πιο κοντά στον φορ που θα επιλέγει ο Αλμέιδα. Διότι έχουμε δει να παίζει και με δύο φορ (Αραούχο και Γκαρσία) αλλά και με ένα γνήσιο επιθετικό και να πλαισιώνεται από χαφ (πιο συγκεκριμένα τον Μάνταλο).

Άποψή μου είναι και την έχω γράψει και πει ξανά ότι εκεί θες έναν καλό παίκτη, ιδανικός θα ήταν για παράδειγμα ο Μάρκο Λιβάια, αλλά θα δούμε τι θα επιλέξει να πράξει τελικά ο Αργεντινός τεχνικός σε συνεργασία με τους ανθρώπους που τρέχουν τον αγωνιστικό σχεδιασμό. Διότι συνδέεται άμεσα με το πώς θα αξιοποιηθεί ο Λιβάι Γκαρσία από τον Αλμέιδα σε αυτό το 3-5-2. Ωστόσο εγώ επιμένω σαν γνήσιος... γκρινιάρης και άτομο που θεωρώ ότι δεν επιτρέπεται φέτος να γίνουν εκπτώσεις: χρειάζεται φορ στο κουτί, που να έχει το γκολ και το παιχνίδι συνεργασίας και φυσικά καλή τεχνική κατάρτιση!

Γενικά και ειδικά διαπιστώσαμε εκτιμώ την αγωνιστική και όχι μόνο φιλοσοφία του Αργεντινού τεχνικού και των συνεργατών του. Δεν θεωρούν -και σωστά- ότι συνιστά αποτέλεσμα δουλειάς ατομικής η κάθε γραμμή να φτάσει στο καλύτερό της, αλλά συνολικής δουλειάς. Η ΑΕΚ για παράδειγμα δεν δέχτηκε πολλές φάσεις και είχε μόλις ένα γκολ παθητικό σε τέσσερα φιλικά με ομάδες πολύ πιο έτοιμες από αυτή όχι επειδή οι στόπερ της ανταποκρίθηκαν, αλλά δούλεψε σωστά το σύνολο και δη οι ακραίοι (με εξαιρετικό Τσουμπερ τακτικά μπρος και πίσω) αλλά και οι χαφ που λειτουργούσαν και αντιδρούσαν γρήγορα με σωστά και ουσιαστικά αποτελέσματα ανασταλτικά.

Πλέον μπαίνουμε στη φάση επίσημων υποχρεώσεων και όσα περιμένουμε να επιβεβαιώσουμε θα τα δούμε στην πράξη. Για αυτό ίσως αποδειχθεί αυτό που θεωρούμε κάποιοι λάθος, αναφέρομαι στην καθυστέρηση να υπήρχαν ήδη οι δύο στόπερ που αναζητούσε η ομάδα. Όπως έγινε σωστά και πρέπει να το αναγνωρίζουμε στην ενίσχυση της ομάδας στα χαφ και φαίνεται στο χορτάρι το δέσιμό τους ελέω παρουσίας και συμμετοχές στο βασικό στάδιο προετοιμασίας. Στη μεσαία γραμμή τα πήγαν περίφημα στην ΑΕΚ οι άνθρωποι του σχεδιασμού, στην άμυνα με καθυστέρηση σημαντική, για την ομάδα και δεν κρίνω από τους βασικούς ανταγωνιστές που δεν τα κατάφεραν καλά, χειρότερα από την Ένωση τα πάνε, σε επίπεδο ενίσχυσης και σχεδιασμού. Δεν το συγκρίνω διότι εμείς κυνηγάμε...

Κλήρωση πρωταθλήματος

Υγ: Ακόμη να μάθουμε τι θα γίνει με το πρωτάθλημα. Γυρίσαμε πίσω καμία 5ετια πάλι... Όπως και να έχει από τη στιγμή που έγινε γνωστό από την Κυβέρνηση ότι δεν θα δοθούν τα χρήματα από το στοίχημα πριν τον Γενάρη του 2023 τι ακριβώς περιμένουμε για να μάθουμε πότε τελικά θα αρχίσει το πρωτάθλημα; Τι να πει κανείς... Σε τίποτα σοβαροί και απόλυτα αναξιόπιστοι ξανά και ο φίλαθλος περιμένει ακόμη να μάθει για να φτιάξει το πρόγραμμα του, να κανονίσει ταξίδι, να ξέρεις να ζητήσει ρεπό, ή άδεια, λες και έχουμε πολλούς και επιδιώκουμε να τους διώξουμε και αυτούς.

Υγ2: Το τι ψάχνει η ΑΕΚ και θέλει για το ρόστερ της με το τι θεωρούμε εμείς ότι χρειάζεται είναι διαφορετικά πράγματα. Παραπάνω στο άρθρο έχω γράψει ότι απαιτείται κατά την άποψή μου για την ΑΕΚ. Όπως έχω γράψει ξανά: δύο στόπερ, ένα φορ αλά Λιβάια, δεξί μπακ και ένα εξτρέμ. Το τι ψάχνει επίσημα η ΑΕΚ είναι άλλο και το γράφουμε για να ξέρει ο κόσμος και όχι για να εξυπηρετήσουμε την Ένωση και όσους τρέχουν τον αγωνιστικό σχεδιασμό, αν το επιδιώκαμε αυτό άλλωστε δεν θα γράφαμε τι χρειάζεται κατά την άποψή μας...

Υγ3: Δύσκολο το βλέπω, όσο και αν το θέλω, να καταφέρει η ΑΕΚ να παίξει με τον Βόλο στο νέο της γήπεδο στης Φιλαδέλφειας τα μέρη. Βέβαια για αρχή είπαμε: ας μάθουμε πότε θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα και έπειτα βλέπουμε για τα υπόλοιπα.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...