Πότε ο Ολυμπιακός έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο;

Πότε ο Ολυμπιακός έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο;

Πότε ο Ολυμπιακός έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο;

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος θυμίζει μέσα από το blog του στο Gazzetta κάποια πράγματα για τον Ολυμπιακό και βγάζει συμπεράσματα

Γίνεται πολύ συζήτηση, δικαιολογημένα, αναφορικά με τους λόγους εξαιτίας των οποίων φέτος ο Ολυμπιακός έπαιξε ποδόσφαιρο χαμηλότερου επιπέδου, ειδικά δημιουργικά-επιθετικά, σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν.

Μία παράμετρος που έχει τεθεί είναι η απουσία του Φορτούνη, λόγω του σοβαρού τραυματισμού του το περασμένο καλοκαίρι. Με την σχετική κουβέντα να παίρνει άλλη διάσταση αυτό το διάστημα στο οποίο προέκυψε ξεκάθαρα πλέον ότι ο 30χρονος άσος είναι εκτός πλάνων του Ολυμπιακού.

Η δική μου γνώμη είναι ότι η εικόνα της κάθε ομάδας πάνω απ΄ όλα έχει να κάνει με το σύνολο κι όχι με μεμονωμένους παίκτες. Αν δηλαδή ρολάρει καλά το σύνολο, τότε θα δούμε πιο καλό ποδόσφαιρο. Σίγουρα οι στιγμές κάθε παίκτη έχουν τη δική τους σημασία, ενίοτε και…γλύκα, ωστόσο όταν μιλάμε για γενικότερη απόδοση ομάδας, πρωτίστως μετράει σε τι κατάσταση είναι το σύνολο.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα: πότε ο Ολυμπιακός έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια, από το 2015-16, όταν με τον Μάρκο Σίλβα είχε σε πρωτάθλημα 30 αγωνιστικών 28 νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα, με γκολ 81-16;

Κατά κοινή ομολογία, έκτοτε ο Ολυμπιακός έπαιξε το πιο καλό ποδόσφαιρο πρόπερσι (2019-20), στη δεύτερη σεζόν του Πέδρο Μαρτίνς, όταν πήρε το πρωτάθλημα με παλικαρίσιο τρόπο (δύο νίκες μέσα στην Τούμπα) και τελικά με 18 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο ΠΑΟΚ, κατέκτησε και το Κύπελλο-νταμπλ με τη νίκη επί της ΑΕΚ στο Βόλο και στην Ευρώπη στάθηκε υπέροχα: πρώτα απέκλεισε Βικτόρια Πλίζεν, Μπασάκσεχιρ και Κρασνοντάρ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ…ύστερα στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στα ίσα την Μπάγερν (2-3 στο Καραϊσκάκη και 0-2 στο Μόναχο με το 0-0 έως το 70’) και την Τότεναμ (2-2 στο Καραϊσκάκη και 2-4 στο Λονδίνο, ενώ προηγούνταν 2-0) κι απέκλεισε τον Ερυθρό Αστέρα…και στα νοκ άουτ του Γιουρόπα Λιγκ πέταξε έξω την Άρσεναλ με το διπλό στο Λονδίνο κι αποκλείστηκε από τη Γουλβς ξεκάθαρα από τη διαιτησία…

Ολυμπιακός

Όλα αυτά δεν είναι προσωπικές απόψεις, ούτε καν σχόλιο-είναι δεδομένα, που δεν μπορεί ουδείς να τα αμφισβητήσει. Από όλα αυτά λοιπόν τα ωραία εκείνης της σεζόν είχε λείψει ο Φορτούνης, για τον απλούστατο λόγο ότι και τότε, όπως τη φετινή σεζόν, είχε την σοβαρή ατυχία να υποστεί χιαστούς και να χειρουργηθεί. Για την ακρίβεια είχε γυρίσει μέσα Γενάρη, αλλά επί της ουσίας άρχισε να παίρνει περισσότερο χρόνο από τον Ιούνιο, με την παράταση τότε της σεζόν λόγω της πανδημίας. Όταν πια άρχισε να παίζει, όλα είχαν κριθεί.

Να υπενθυμίσω ότι τότε ο Μαρτίνς έβαζε δεκάρι τον Βαλμπουενά στο ξεκίνημα της σεζόν, αλλά γρήγορα, στην πορεία, άλλαξε τακτική και είχε περάσει ως δεκάρι τον Μαντί Καμαρά, ουσιαστικά δηλαδή έπαιζε χωρίς κλασικό δεκάρι. Κι όμως ο Ολυμπιακός ρόλαρε μια χαρά, τα πήρε όλα στην Ελλάδα και ήταν όρθιος και στην Ευρώπη. Και για όσους δεν το θυμούνται, μεσούσης της περιόδου είχε χάσει τον Ποντένσε, με την πώληση του στη Γουλβς-τελευταίο παιχνίδι του Πορτογάλου εξτρέμ ήταν στις 5 Ιανουαρίου του 2020. Και η ομάδα από τότε έδωσε άλλα 30 παιχνίδια έως το τέλος της σεζόν, χωρίς τον Ποντένσε. Αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να πάει μια χαρά.

Το παράδειγμα της σεζόν εκείνης, το 2019-20, είναι το πιο χαρακτηριστικό και η μεγαλύτερη απόδειξη του ισχυρισμού μου ότι σημασία έχει τι ομάδα έχεις φτιάξει κι όχι αν παίζεις με δεκάρι, αν παίζει ο Φορτούνης η, ο Ποντένσε κλπ, κλπ.

Φέτος ο Ολυμπιακός δεν έπαιξε όσο καλή μπάλα μπορούσε επειδή για διάφορους λόγους δεν έφτιαξε καλή ομάδα. κι εκεί πρέπει ήδη να έχει γίνει η σωστή ανάλυση από τον Μαρτίνς και να έχει ήδη τις σωστές απαντήσεις, ώστε να πατήσει πάνω σε αυτές και να μην κάνει τα ίδια λάθη.

Άσχετο: Ο Τύπος της Βραζιλίας επιμένει ότι ο Μαρτίνς είναι στη λίστα της Φλαμένγκο για τη θέση του μόλις απολυθέντος Πάουλο Σόουσα. Αυτό που εγώ μπορώ να καταγράψω είναι ότι βάσει του νέου συμβολαίου που έχουν υπογράψει ο Ολυμπιακός κι ο Πέδρο, υπάρχει ρήτρα την οποία αν πληρώσει μία ομάδα μέσα στο καλοκαίρι μπορεί να πάρει τον Πορτογάλο τεχνικό από τον Πειραιά. Και είναι πάνω από 6 εκ. Ευρώ.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.