Λούις Πάλμα: Ένας «ήρωας» με σιδεράκια

Λούις Πάλμα: Ένας «ήρωας» με σιδεράκια

Λούις Πάλμα: Ένας «ήρωας» με σιδεράκια

bet365

Στο casting για τον πιθανό ήρωα της μιας βραδιάς ο Λούις Πάλμα θα πήγαινε με ελάχιστες πιθανότητες εξασφάλισης του ρόλου, τελικώς όμως τον κέρδισε με το σπαθί του καθώς ο νεαρός winger από την Ονδούρα ήταν αυτός που έβαλε τις βάσεις της ιστορικής ανατροπής.

Σαν σενάριο του ενός τρελού ονείρου μοιάζουν οι τελευταίοι τέσσερις μήνες για τον Λούις Πάλμα. Λες και πραγματοποιήθηκε μια ποδοσφαιρική φαντασίωση με αφετηρία την απόδραση από τα… ξερά της Ονδούρας, την αρχική καταξίωση με τη μεταγραφή του σε ευρωπαϊκό σύλλογο και τώρα, την ανάδειξή του σε «man of the match» σ’ ένα από τα κρισιμότερα παιχνίδια της φετινής Interwetten Superleague.

Αυτοί που ενδεχομένως περίμεναν ή τουλάχιστον επέμεναν για το ταλέντο του είναι οι συμπατριώτες τους. Ο παροξυσμός τους (όταν ολοκληρώθηκε η μεταγραφή του στον Άρη) καταγράφηκε αλλά χαρακτηρίστηκε υπερβολικός γιατί αν ο Πάλμα θεωρούταν μεγάλο αστέρι στην πατρίδα του, στην Ελλάδα δεν ξέφευγε από τα στενά όρια ενός ταλέντου το οποίο θα πρέπει να κοπιάσει αρκετά για να αποδείξει ότι άξιζε την επένδυση των χρημάτων. Συν τοις άλλοις, η Ονδούρα δεν είναι δα και ποδοσφαιρομάνα κι αν διακρίνεται για κάτι, σίγουρα δεν είναι η παραγωγή ποδοσφαιριστών. Βέβαια, η επένδυση σ’ ένα παιδί που έχει ζήσει την αγωνία του μεροκάματου εργαζόμενος στη λαϊκή (με τον πατέρα του) για να βοηθήσει την οικογένειά του αναζητώντας παράλληλα τρόπο διαφυγής μέσω του ποδοσφαίρου, συνήθως βγαίνει. Υπό την έννοια ότι το λέει η ψυχούλα του και είναι αποφασισμένος για όλα.

Αυτό αποδείχθηκε στη μυθική ανατροπή επί της ΑΕΚ όπου δεν έβαλε απλά το λιθαράκι του αλλά ακούμπησε μια κοτρώνα γέρνοντας τον αγωνιστικό χώρο του «Κλ. Βικελίδης» για να ακολουθήσει το 15πτο της απόλυτης κυριαρχίας. Και δεν ήταν μόνο το γκολ που πέτυχε μέσω του οποίου επέστρεψε και η ελπίδα, όσο η μνημειώδης ωριμότητά του στη φάση του 1-2. Στη θέση του, οι περισσότεροι θα προχωρούσαν σ’ ένα ακόμη γέμισμα καθώς (σχεδόν) το σύνολο των συμπαικτών του ήταν εντός περιοχής. Αυτός επέλεξε την ντρίμπλα στον Χατζισαφί με το αριστερό πόδι. Μόλις τον ξεπέρασε, είδε μπροστά του τον Πέτρο Μάνταλο. Ανοίγοντας τον διασκελισμό του, έκανε ένα απλό touch στην μπάλα και εκτέλεσε με το αριστερό έχοντας εμπιστοσύνη και στα δύο πόδια του.

Ο Πάλμα

Η αξία του τέρματος του Πάλμα μπορεί να γίνει αντιληπτή μόνο απ’ όλους όσοι βρέθηκαν χθες στο «Κλ. Βικελίδης» γιατί έφερε τα πάνω κάτω σε επίπεδο ατμόσφαιρας, πίστης και αντίδρασης από τον κόσμο. Ο τελευταίος είχε αρχίσει να συμβιβάζεται με μια ακόμη χαμένη ευκαιρία, τον αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και μια χρονιά πλούσια σε αποτυχίες. Από το γκολ του 21χρονου, ένιωθες ότι οι φίλαθλοι του Άρη είχαν κατέβει στον αγωνιστικό χώρο πολλαπλασιάζοντας την αγωνιστική δύναμη της ομάδας.

Στην Ονδούρα έχουνε γιορτή

Αυτή άρχισε από τη στιγμή που έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και συνεχίζεται παρά τον αριθμό των ωρών που μεσολάβησαν. «Από την Ονδούρα σε όλο τον κόσμο», έγραψε χθες το βράδυ η «Diez.hn» αποθεώνοντας τον Λούις Πάλμα για όσα έχει καταφέρει από την ημέρα ένταξής του στον Άρη. Σίγουρα, αυτά είναι περισσότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις υπό την έννοια ότι η πρώτη αίσθηση ήταν ότι ο 21χρονος θα χρειαστεί μήνες για να μπει στο κλίμα και κατ’ επέκταση, να πάρει χρόνος συμμετοχής. Έμοιαζε άγουρος και τακτικά απείθαρχος για να μπει σ’ ένα Πρωτάθλημα κλειστών αμυνών και μπόλικης τακτικής.

Η πρώτη ουσιαστική συμμετοχή του ήταν στην ανατροπή επί του Ολυμπιακού στις αρχές του περασμένου Μάρτη για να ακολουθήσει η παρουσία του στο αρχικό σχήμα όταν ο Χερμάν Μπούργος ενίσχυσε το πλάνο των εσωτερικών αλλαγών αφήνοντας στην άκρη τα 4-2-3-1 και πηγαίνοντας σε σχήμα με δύο επιθετικούς. Εκεί ο Πάλμα είχε υποστηρικτικό ρόλο δίπλα στον Αμπουμπακάρ Καμαρά. Στο πρώτο του παιχνίδι στο αρχικό σχήμα είχε την ευλογία να σκοράρει και πάλι απέναντι στην ΑΕΚ σ’ εκείνο το 1-2 στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας στην 4η αγωνιστική των Playoffs. Εκεί αναβαθμίστηκε ο ρόλος του.

Ο Πάλμα

Οι δύο εκτελέσεις

Η μία καταγράφηκε από την κάμερα, είναι η εκτέλεση φάουλ από τα 30-35 μέτρα η οποία ανάγκασε την εκτίναξη του τερματοφύλακα Στάνκοβιτς και οδήγησε στο κόρνερ από το οποίο ο Άρης βρήκε το γκολ της ισοφάρισης. Η δεύτερη δεν έγινε ποτέ καθώς στη φάση όπου ο Ρόμπερτ Μάντεν καταλόγισε την εσχάτη των ποινών (σ. σ. από γύρισμα του Πάλμα όπου η μπάλα χτύπησε στον κολλημένο αγκώνα του Χατζισαφί), ο 21χρονος έσπευσε να αρπάξει την μπάλα για να εκτελέσει το πέναλτι. Βλέποντας τη φάση, ο Σκωτσέζος διαιτητής ορθώς άλλαξε την απόφασή του αλλά η πρόθεση ενός πιτσιρικά να αναλάβει μια τόσο βαριά ευθύνη δεν είναι δα και μικρό πράγμα. Γιατί ένα χαμένο πέναλτι μπορεί να σε καταστρέψει και να στριφογυρίζει στην ψυχή σου σαν κακός δαίμονας. Το ίδιο έκανε βέβαια και στην εκτέλεση φάουλ. Αγκάλιασε την μπάλα σα να ήταν δική του, την ακούμπησε στο έδαφος, δείχνοντας ότι είχε την απαιτούμενη ψυχολογία.

Η ουσία είναι ότι σε αυτούς τους (περίπου) τέσσερις μήνες που μεσολάβησαν από την ημέρα άφιξής του έως και σήμερα ο νεαρός με τα σιδεράκια πέτυχε πολλά περισσότερα από αυτά που περίμεναν οι περισσότεροι υπό την έννοια ότι ξεπέρασε τις προσδοκίες. Η χρονιά απαιτήσεων είναι αυτή που ακολουθεί. Εκεί θα φανεί αν έχει την ωριμότητα και τον χαρακτήρα της διαχείρισης μιας κατάστασης απαιτήσεων και προσδοκιών.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα