Κουαλιάτα: Ένα «δεκάρι» που μεγαλώνει σε κάθε βήμα του (vids)

Κουαλιάτα: Ένα «δεκάρι» που μεγαλώνει σε κάθε βήμα του (vids)

Κουαλιάτα: Ένα «δεκάρι» που μεγαλώνει σε κάθε βήμα του (vids)

bet365

O Νίκο Κουαλιάτα είναι ο «εκλεκτός» του Ζοσέ Μπότο για τον ΠΑΟΚ και ο Σταύρος Σουντουλίδης σκιαγραφεί το προφίλ του 22χρονου Ουρουγουανού μεσοεπιθετικού, που έρχεται στην Τούμπα.

Στα 22 του χρόνια ο Νίκο Κουαλιάτα θεωρείται ένας από τους πιο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές της Ουρουγουάης, το όνομά του συζητιέται ευρέως σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, μετά από τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του στο Copa Sudamericana με τους Γουόντερερς από το Μοντεβιδέο.

Ο Ζοσέ Μπότο φλέρταρε με τον 22χρονο μεσοεπιθετικό από τον περασμένο Ιανουάριο, κατάφερε τελικά πριν από λίγες μέρες να αποσπάσει το «ναι» της ομάδας και ο ΠΑΟΚ να αποκτά το 80% των δικαιωμάτων του επενδύοντας σ’ έναν ποδοσφαιριστή με λαμπρό μέλλον και δεδομένα μεγάλη μεταπωλητική αξία.

Η ζωή του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το άσπρο και το μαύρο. Τα χρώματα των Γουόντερερς και του ΠΑΟΚ. Αφήστε που στη Θεσσαλονίκη θα συναντήσει σε λίγους μήνες και έναν ποδοσφαιριστή-θρύλο της Ουρουγουάης, τον Πάμπλο Γκαρσία, για τον οποίο σίγουρα θα του έχει μιλήσει ο πατέρας του, Όσκαρ.

Μια μικρή λεπτομέρεια που συνδέει τους δυο Ουρουγουανούς: Ο Γκαρσία έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στους Γουόντερερς του Μοντεβιδέο!

Ο Νικολά Κουαλιάτα
Παίκτης για το μήνα Νοέμβριο είχε αναδειχθεί ο Νίκο Κουαλιάτα [@mwfc.oficial  - Facebook]

O Νικολά μεγάλωσε παίζοντας ποδόσφαιρο μαζί με τον αδερφό του και τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας τους στους δρόμους του Θερίτο, ένα προάστιο της πρωτεύουσας της Ουρουγουάης, το Μοντεβιδέο.

Το μήλο κάτω απ’ τη μηλιά θα πέσει…

Με το που τελείωναν τις υποχρεώσεις στο σχολείο, πετούσαν τις τσάντες και ξεκινούσαν να παίζουν μπάλα ασταμάτητα και μέχρι που νύχτωνε και ακουγόταν το τελευταίο σφύριγμα. Όχι από κάποιον «διαιτητή» της παρέας, αλλά από τον πατέρα τους, Όσκαρ, πρώην ποδοσφαιριστή και νυν προπονητή. Στα νιάτα του Οσκαρ Κουαλιάτα υπήρξε ένας από τους καλύτερους επιθετικούς της Ουρουγουάης, έπαιξε στην Ντεπορτίβο Ουρακάν, τη Λίβερπουλ του Μοντεβιδέο, έφυγε για να αγωνιστεί στη Χιλή και την Κολομβία, ενώ σήμερα είναι βοηθός προπονητής στη Νασιονάλ.

Στις 22 Μαρτίου οι Γουόντερερς υποδέχθηκαν στο «Αλφρέντο Βιέρα» τη Νασιονάλ και ο γιος βρέθηκε αντίπαλος του πατέρα του. Σε κάποια στιγμή ο Νίκο έτρεξε προς την πλευρά των πάγκων και αγκάλιασε τον μπαμπά του σε μια μοναδική στιγμή οικογενειακής ευτυχίας.

Ο Νικολά Κουαλιάτα με τον πατέρα του
Ξεζωριστή οικογενειακή στιγμή μεταξύ πατέρα και υιού Κουαλιάτα [@mwfc.oficial  - Facebook]

Τα δύο αγόρια της οικογενείας Κουαλιάτα έπαιζαν, συνήθως, με μεγαλύτερα παιδιά, πάντοτε η πρώτη επιλογή τους ήταν ο μεγαλύτερος αδερφός του Νίκο, όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του. Γεννημένος στις 5 Ιουνίου του 1999 αντιλήφθηκε γρήγορα ότι η συναναστροφή και η εξάσκηση με μεγαλύτερους σε ηλικία μόνο καλό θα του έκανε, άλλωστε στην ίδια περιοχή έπαιζαν μπάλα πολλά παιδιά που έκαναν καριέρα, όπως ο Ερικ Καμπάσο που σήμερα αγωνίζεται στην Ισπανία και τη Χετάφε.

«Οι μεγαλύτεροι μερικές φορές σου έριχναν μια μικρή κλωτσιά, αλλά παρόλο που ήμουν μικρότερος από κάποιους, όλοι με στήριζαν», θυμάται ο Νίκο, ο οποίος ως μικρός αγωνίστηκε στα «μπαμπίνι» μιας ακαδημίας του Τσερίτο και μάλιστα ξεκίνησε ως σέντερ φορ, μοιραζόταν τις θέσεις στην επίθεση μαζί με τον φίλο του, Ζοέλ Σόσα.

Οι προπονητές που του άλλαξαν τη ζωή

Σε ηλικία 12 ετών, ξεκίνησε να παίζει στην ακαδημία της Ντιφενσόρ Σπόρτινγκ, όπου άλλαξε θέση και έγινε «δεκάρι».

Η σωματοδομή του ήταν ανέκαθεν ένα εμπόδιο, αλλά δεν το έβαλε κάτω, επέμενε να επισκέπτεται τους γιατρούς, να ακολουθεί θεραπείες προκειμένου να ψηλώσει. Τελικά μέχρι τα 17 του πήρε εννέα εκατοστά, σήμερα είναι λίγο πάνω από το 1,70μ. και στέκεται μια χαρά στο γήπεδο.

Ο μικρός χρόνος συμμετοχής στην Ντιφενσόρ τον οδήγησε στην απόφαση να αποχωρήσει από την ομάδα και μετά από μια συζήτηση που είχε με τον πατέρα του και τον εκπρόσωπό του κατέληξε στους Γούοντερερς. Η φιλοσοφία του κλαμπ και δύο προπονητές, «ο δάσκαλος Κάσερες και ο Αλεξάντρο Καπούτσιο», όπως πάντα λέει, του άλλαξαν την οπτική, τον βοήθησαν και του άνοιξαν τις πόρτες για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Στους Γούοντερερς συνέχιζε να παίζει ως μέσος, ενώ στο 4-3-3έπαιζε ως αριστερός εξτρέμ, πάντα με το δεξί πόδι. Μέσα σε έξι μήνες ο Καπούτσιο τον είχε μεταμορφώσει από ένα παιδί που απλά έπαιζε μπάλα, σε έναν ποδοσφαιριστή που θα συνέχιζε να δουλεύει σκληρά και να βελτιώνεται καθημερινά.

«Η ντρίμπλα είναι κάτι έμφυτο…»

Ο Κουαλιάτα έκανε ντεμπούτο στη μεγάλη κατηγορία το 2019 στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν, μπαίνοντας ως αλλαγή στο τελευταίο μισάωρο της αναμέτρησης κόντρα στη Σέρο. Ο προπονητής που του έδωσε την ευκαιρία ήταν ο Αλφρέντο Αρίας. Μπορεί οι Γούοντερερς να ηττήθηκαν με 2-0, αλά για τον Νικολά «ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα, ένιωσα τεράστια συγκίνηση την στιγμή που έκανα το ντεμπούτο μου», είχε πει σε μια συνέντευξη του πριν από ένα χρόνο.

Ο χρόνος κυλούσε υπέρ του, σιγά σιγά άρχισε να γίνεται βασικός και με τον σημερινό προπονητή της ομάδας του Μοντεβιδέο, τον Ντάνιελ Καρένιο, καθιερώθηκε στην ενδεκάδα.

«Μου έδωσε το ελεύθερο των κινήσεων, απλά μου ζητάει να παίζω κάθετα, να δημιουργώ και να βοηθάω στην επίθεση, να πατάω περιοχή και όταν παίζω στα αριστερά να εκμεταλλεύομαι τις κινήσεις μου προς τα μέσα χωρίς να ξεχνάω τον αντίπαλο ποδοσφαιριστή όταν είμαστε σε φάση άμυνας», λέει ο 22χρονος σήμερα μεσοεπιθετικός, που έχει ένα εντυπωσιακό προσόν στις ντρίμπλες και στον τρόπο με τον οποίο επιλέγει να αποφεύγει τους αντίπαλους αμυντικούς.

«Είναι κάτι φυσικό που μου έρχεται την ώρα του παιχνιδιού, μερικές φορές επιλέγω να κάνω κάποιες προσποιήσεις, αλλά όταν δεν σου βγαίνει η πάσα πρέπει να αρχίσεις να παίζεις λίγο πιο απλά για να αποκτήσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση».

«Εχω για πρότυπο τον Κουτίνιο»

Ποδοσφαιρικό είδωλο και πρότυπο είναι ο Φιλίπε Κουτίνιο. «Λατρεύω αυτόν τον ποδοσφαιριστή, πάντα μου άρεσε ο τρόπος που παίζει, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει παίξει ως αριστερός χαφ στο 4-3-3, όντας δεξιοπόδαρος, όπως κι εγώ», τονίζει ο Νικολά Κουαλιάτα, που αρχικά είχε συμβόλαιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, αλλά τον περασμένο Ιούνιο κλήθηκε άρον άρον από τη διοίκηση των Γούοντερερς να υπογράψει την επέκταση του για έναν ακόμα χρόνο, καθώς είχαν αρχίσει να ηχούν οι σειρήνες από τους «μεγάλους» της Ουρουγουάης, την Πενιαρόλ και τη Νασιονάλ, ομάδα του πατέρα του.

Επέλεξε να μη δώσει σημασία στα όσα γραφόντουσαν για εκείνον στον Τύπο και στα social media. Άλλωστε, όπως έλεγε πάντα, το μεγάλο του όνειρο ήταν να περάσει τον Ατλαντικό και να παίξει στην Ευρώπη.

Ο ΠΑΟΚ του δίνει αυτή τη δυνατότητα και την ευκαιρία με την πρόταση αγοράς που έκανε πριν από 3-4 ημέρες για την αγορά του 80% των δικαιωμάτων του ανεβάζοντας την προσφορά του κατά πολύ από την πρώτη που είχε κάνει πριν από μερικούς μήνες, το πρώτο διάστημα του Ζοσέ Μπότο στο πόστο του αθλητικού διευθυντή.

Ο Νικολά Κουαλιάτα
Το σίγουρο είναι ότι θα μείνει ντυμένος στα «ασπρόμαυρα»... [@mwfc.oficial  - Facebook]

Ο Πορτογάλος αθλητικός διευθυντής ήθελε να τον φέρει από τον Ιανουάριο, ωστόσο έπρεπε να φτάσει την πρόταση στο 1,8 εκατομμύριο για να ακούσει το «ναι» της ομάδας από το Μοντεβιδέο. «Τώρα η πρόταση του ΠΑΟΚ ήταν καλύτερη, συμφωνήσαμε γιατί χρειαζόμαστε τα χρήματα και το παιδί θέλει να παίξει στην Ευρώπη», υποστήριξε ο Χόρχε Μπάριος, που παρότι αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό και το Λεβαδειακό δηλώνει οπαδός του ΠΑΟΚ, λόγω του Πάμπλο Γκαρσία!

«Ο ΠΑΟΚ είναι η δεύτερη ομάδα μου, το έχω πει και στον Πάμπλο», είπε σήμερα ο 61χρονος Ουρουγουανός που είναι στο 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο των Γουόντερερς.

@Photo credits: Montevideo Wanderers / Facebook

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.