Super League: Η ενδεκάδα με ελεύθερους της Big-5 που κάνει την διαφορά (vids)

Super League: Η ενδεκάδα με ελεύθερους της Big-5 που κάνει την διαφορά (vids)

bet365

Με το καλοκαίρι να έρχεται το Gazzetta σας παρουσιάζει μια ενδεκάδα με τους παίκτες που μένουν ελεύθεροι από τις ομάδες της λεγόμενης Big-5.

Μπορεί ακόμα να μην έχουν τελειώσει τα playoffs και playout, ωστόσο ήδη όλοι έχουν αρχίσει να κάνουν τον μεταγραφικό σχεδιασμό τους για την μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού. Μια περίοδος που ουσιαστικά είναι και η πιο σημαντική για το χτίσιμο των ομάδων. Μια περίοδος όπου εκτός από τους παίκτες που ανήκουν αλλού, στο μικροσκόπιο μπαίνουν και οι ελεύθεροι. Αυτοί που το καλοκαίρι λήγουν τα συμβόλαιά τους.

Με τους ελεύθερους θα ασχοληθούμε παρακάτω και συγκεκριμένα όσους ανήκουν σε Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό, Άρη και ΑΕΚ. Την λεγόμενη δηλαδή Big-5. Για την ακρίβεια θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε την καλύτερη ενδεκάδα η οποία θα έχει σύστημα 4-2-3-1, θα αποτελείται όπως αναφέραμε από παίκτες των συγκεκριμένων 5 ομάδων και δεν θα είναι δανεικοί. Δεν θα βάλουμε δηλαδή ποδοσφαιριστές που ο δανεισμός τους λήγει το καλοκαίρι, αλλά όσους μένουν ελεύθεροι το καλοκαίρι, ακόμα και αν έχουν συμφωνήσει με τις ομάδες τους, από την στιγμή που κάτι δεν θα έχει ανακοινωθεί επίσημα.

Τερματοφύλακας, Αλέξανδρος Πασχαλάκης: Με Λουτσέσκου επέστρεψε στις μεγάλες εμφανίσεις

Τερματοφύλακας, Αλέξανδρος Πασχαλάκης: Με Λουτσέσκου επέστρεψε στις μεγάλες εμφανίσεις

Αριστερό μπακ, Χουάνκαρ: Σύγχρονο μπακ σε άμυνα και επίθεση

Αριστερό μπακ, Χουάνκαρ: Σύγχρονο μπακ σε άμυνα και επίθεση

Δεξί μπακ, Ντάνιελ Σούντγκρεν: Το «μηχανάκι» του Άρη

Δεξί μπακ, Ντάνιελ Σούντγκρεν: Το «μηχανάκι» του Άρη

Στόπερ, Χοσέ Κρέσπο: Κομβικός ειδικά στην Ευρώπη

Στόπερ, Χοσέ Κρέσπο: Κομβικός ειδικά στην Ευρώπη

Στόπερ, Φερνάντο Βαρέλα: Δύσκολα τον νικάς

Στόπερ, Φερνάντο Βαρέλα: Δύσκολα τον νικάς

Μέσος, Αντρέ Σιμόες: Η σταθερή αξία των «κιτρινόμαυρων»

Μέσος, Αντρέ Σιμόες: Η σταθερή αξία των «κιτρινόμαυρων»

Μέσος, Χαβιέ Ματίγια: Κάθε χρόνο όλο και καλύτερος

Μέσος, Χαβιέ Ματίγια: Κάθε χρόνο όλο και καλύτερος

Αριστερό εξτρέμ, Μπρούνο Γκάμα: Παραμένει ηγέτης και στα 35 του

Αριστερό εξτρέμ, Μπρούνο Γκάμα: Παραμένει ηγέτης και στα 35 του

Δεξί εξτρέμ, Τάσος Χατζηγιοβάνης: Και λόγω ηλικίας αξίζει η περίπτωσή του

Δεξί εξτρέμ, Τάσος Χατζηγιοβάνης: Και λόγω ηλικίας αξίζει η περίπτωσή του

Δεκάρι, Βιγιαφάνιες: Αναγεννημένος με τον Γιοβάνοβιτς

Δεκάρι, Βιγιαφάνιες: Αναγεννημένος με τον Γιοβάνοβιτς

Σέντερ φορ, Ελα Αραμπί: Δεν γινόταν να μπει άλλος επιθετικός

Σέντερ φορ, Ελα Αραμπί: Δεν γινόταν να μπει άλλος επιθετικός

Ξεκινάμε φυσικά με τη θέση του τερματοφύλακα, όπου εκεί θα βρούμε τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη. Στα 33 του ο έμπειρος τερματοφύλακας κάνει ακόμα μία εξαιρετική χρονιά έχοντας πάρει τη φανέλα του βασικού σπίτι του. Αρχικά ξεκίνησε στην ενδεκάδα ο Ζίβκοβιτς στην πρεμιέρα με τον ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά στην συνέχεια ο Πασχαλάκης έγινε η επιλογή του προπονητή. Από την στιγμή μάλιστα που επέστρεψε στον ΠΑΟΚ ο Ραζβάν Λουτσέσκου, ο 33χρονος τερματοφύλακας έχει την σταθερότητα που είχε και την χρονιά του νταμπλ.

Συνολικά φέτος έχει αγωνιστεί σε 28 αγώνες πρωταθλήματος, 2 Κυπέλλου και 16 στο Conference League. Στην Ευρώπη μάλιστα όπου ο ΠΑΟΚ έφτασε μέχρι τα προημιτελικά και στις λεπτομέρειες έχασε κόντρα στη Μαρσέιγ την πρόκριση στα ημιτελικά, ο Πασχαλάκης ήταν από τους κορυφαίους γκολκίπερ της διοργάνωσης. Στο πρωτάθλημα έχει κάνει συνολικά 62 αποκρούσεις, ενώ το σημαντικό είναι η σταθερότητα που δείχνει. Χωρίς την παραμικρή αμφιβολία ο έμπειρος τερματοφύλακας αν τελικά δεν παραμείνει στον «δικέφαλο του βορρά» θα είναι από τα πιο καυτά ονόματα του καλοκαιριού.

Συνεχίζουμε με τη θέση του αριστερού μπακ, όπου και εκεί η επιλογή δεν ήταν και τόσο δύσκολη. Και δεν ήταν γιατί ο φετινός Χουάνκαρ δεν θα μπορούσε να χάσει τη θέση του στην ενδεκάδα των ελεύθερων ποδοσφαιριστών. Ο 30χρονος Ισπανός είναι ο παίκτης που κάνει την διαφορά στον Παναθηναϊκό, έχοντας παίξει σε 27 παιχνίδια πρωταθλήματος με 1 γκολ και 3 ασίστ. Και οι αριθμοί δεν δείχνουν την χρησιμότητά του. Από τον Χουάνκαρ ξεκινάνε πολλές από τις επιθέσεις των «πρασίνων», καθώς έχει 76% στις πάσες, ενώ και αμυντικά μόνο κακός παίκτης δεν είναι, έχοντας στο πρωτάθλημα 42 κλεψίματα.

Πρόκειται για έναν σύγχρονο αριστερό μπακ που χωρίς να αφήσει τα αμυντικά του καθήκοντα θα βγει μπροστά, θα κάνει ασίστ, θα πατήσει περιοχή και θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την ομάδα του. Όσον αφορά την ανάπτυξη έχει 31 εύστοχα γεμίσματα, ενώ έχει κερδίσει και 27 φάουλ που δείχνουν και το πόσο κρατάει την μπάλα. Χωρίς αμφιβολία ο Ισπανός είναι αν όχι ο καλύτερος αριστερός μπακ του πρωταθλήματος, σίγουρα στην πρώτη τριάδα και είναι λογικό να είναι όχι απλά στην ενδεκάδα των ελευθέρων, αλλά και από τα πιο «καυτά» ονόματα της καλοκαιρινής περιόδου, ειδικά όσο ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία για να παραμείνει στον Παναθηναϊκό.

Στο απέναντι άκρο θα βάλουμε τον Ντάνιελ Σούντγκρεν. Ο Σουηδός δεξιός οπισθοφύλακας του Άρη, έκανε και φέτος (και συνεχίζει βέβαια να κάνει) ένα εξαιρετικό πρωτάθλημα. Όπως και ο Χουάνκαρ από αριστερά, έτσι και αυτός από την δεξιά πλευρά θα ανέβει ψηλά, θα δημιουργήσει φάσεις, θα απειλήσει, χωρίς όμως να παραλείψει τα αμυντικά του καθήκοντα. Στο πρώτο σκέλος ο Σούντγκρεν φέτος έχει πετύχει ένα τέρμα και έχει δώσει και 3 ασίστ, έχοντας παίξει σε 24 παιχνίδια πρωταθλήματος, 4 Κυπέλλου και 1 Ευρώπης, με τις πάσες του να αγγίζουν το τέλειο φτάνοντας συνολικά το ποσοστό του 83.8%., ενώ είναι καλός και στις ντρίπλες, έχοντας ποσοστό που φτάνει το 58.3%., με τα εύστοχα γεμίσματά του στο πρωτάθλημα να είναι 19.

Από την άλλη όσον αφορά την άμυνα, ο Σουηδός είναι «σκυλί», δύσκολα τον περνάς και δύσκολα καταθέτει τα όπλα. Σε απλούς αριθμούς που πάντα δεν λένε την αλήθεια καθώς η δουλειά ενός ποδοσφαιριστή να είναι μεγαλύτερη από όσο δείχνουν τα στατιστικά, έχει 55 κλεψίματα και 23 επεμβάσεις. Στα 32 του ο Σουηδός δεξιός οπισθοφύλακας και με τις χρονιές που έχει κάνει στη χώρα μας με τη φανέλα του Άρη, είναι χωρίς αμφιβολία από τα πιο «καυτά» ονόματα του καλοκαιριού, ειδικά όσο ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα αναφορικά με την συνέχεια της καριέρας του.

Στα στόπερ το δίδυμο είναι από τον ΠΑΟΚ. Αρχικά ξεκινάμε με τον Χοσέ κρέσπο. Ο Ισπανός αμυντικός κερδίζει τη θέση του στην ενδεκάδα μας, παρότι η αλήθεια είναι πως φέτος δεν είναι μια γεμάτη χρονιά γι' αυτόν, καθώς έμεινε εκτός για μεγάλο διάστημα λόγω τραυματισμού. Ο 35χρονος έπαιξε σε 9 παιχνίδια της Super League Interwetten, σε 2 Κυπέλλου και σε 12 του Conference League. Ναι η ηλικία του είναι τέτοια που δύσκολα θα πει κάποιος πως είναι και η χρυσή ευκαιρία, ωστόσο και φέτος στους αγώνες που έδωσε το παρών, ήταν πολύ καλός και ειδικά στην Ευρώπη, όπου χωρίς αμφιβολία δικαίως θεωρείται από τους κομβικούς παίκτες του ΠΑΟΚ στην πορεία του ως τα προημιτελικά του Conference League.

Είναι ο κεντρικός αμυντικός που θα απειλήσει στις στημένες φάσεις, έχοντας πετύχει φέτος 2 γκολ, ένα σε πρωτάθλημα και ένα σε Ευρώπη. Αμυντικά ήταν για χρόνια το σημείο αναφοράς των «ασπρόμαυρων» και σε 9 παιχνίδια πρωταθλήματος φέτος είχε 15 κλεψίματα και 25 επεμβάσεις. Είναι ένας κεντρικός αμυντικός εγγύηση και σίγουρα μπορεί να προσφέρει για ένα με δύο χρόνια ακόμα σε υψηλό επίπεδο.

Δίπλα στον Κρέσπο βάζουμε τον Φερνάντο Βαρέλα, τον παίκτη που βρίσκεται δίπλα του και στον ΠΑΟΚ τα τελευταία χρονιά. Ο κεντρικός αμυντικός από το Πράσινο Ακρωτήρι είναι σημείο αναφοράς στην άμυνα των «ασπρόμαυρων» την τελευταία εξαετία. Ο ποδοσφαιριστής που συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάκτηση του νταμπλ, ο παίκτης που αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο και κυρίως είναι ο παίκτης που και στα 35 του έχει δείξει πως όχι απλά μπορεί να βοηθήσει ακόμα, αλλά να πρωταγωνιστεί και στην άμυνα.

Φέτος έπαιξε σε 13 παιχνίδια πρωταθλήματος και 6 Ευρώπης, ωστόσο θα μπορούσε σίγουρα να αγωνιστεί περισσότερο. Αυτό δεν έγινε λόγω εσωτερικού θέματος, ωστόσο όσες φορές χρειάστηκε ήταν εκεί δίνοντας τον καλύτερο εαυτό του. Αμυντικά δύσκολα τον νικάς στο ένα με ένα και συνολικά στα 13 παιχνίδια του έχει κλέψει 10 φορές την μπάλα, ενώ οι επεμβάσεις του είναι 24. Και με τον Βαρέλα ισχύει ότι με τον Κρέσπο. Αν ήταν πιο μικρός θα ήταν από τα πλέον καυτά ονόματα του καλοκαιριού, όμως σίγουρα και στα 35 του δεν είναι ο παίκτης που θα σου περάσει απαρατήρητος.

Πάμε στο κέντρο όπου ξεκινάμε με τον Αντρέ Σιμόες. Ο Πορτογάλος που έγινε γίνει «Έλληνας» καθώς βρίσκεται στην ΑΕΚ για έβδομη συνεχόμενη χρονιά. Ο 33χρονος μέσος είναι από τους αγαπημένους παίκτες του κόσμου της Ένωσης, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια βλέπουν έναν παίκτη να δίνει το 100% σε κάθε παιχνίδι. Και φέτος ο Σμόες έχει αγωνιστεί σε 21 παιχνίδια πρωταθλήματος και 2 Κυπέλλου, έχοντας μάλιστα στο Κύπελλο σκοράρει και μία φορά. 'Όσον αφορά το πρωτάθλημα, ο Πορτογάλος είναι από τους παίκτες που από τα πόδια του περνάει το παιχνίδι της ομάδας του, έχοντας ήδη 5 εύστοχα γεμίσματα.

Ο Σιμόες είναι ένας ποδοσφαιριστής που δεν σταματά να τρέχει και να κόβει, έχοντας την φετινή χρονιά 31 κλεψίματα και 16 επεμβάσεις. Είναι ένας ακόμα παίκτης που μένοντας ελεύθερος άνετα μπορεί να βρει δουλειά, καθώς θεωρείται δικαίως ένας εργάτης της μεσαίας γραμμής, από αυτούς που κάθε προπονητής θα ήθελε να έχει στην διάθεσή του.

Δίπλα στον Σιμόες στο κέντρο, σε αυτή την ενδεκάδα των ελεύθερων που φτιάχνουμε, θα μπει χωρίς αμφιβολία ο Χαβιέ Ματίγια. Ο Ισπανός του Άρη είναι ο παίκτης που και φέτος κάνει σημαντική δουλειά στους «κίτρινους». Ο 34χρονος ποδοσφαιριστής έχει παίξει φέτος σε 24 ματς πρωταθλήματος, 3 Κυπέλλου και 2 Ευρώπης, έχοντας σκοράρει μία φορά και αυτή στην Super League κόντρα στον Παναιτωλικό. Βασικό του προσόν το ασταμάτητο τρέξιμο και η δύναμη με την οποία πάει στην μπάλα. Δεν φοβάται να βάλει τα πόδια του στην φωτιά και συνολικά στο πρωτάθλημα έχει κάνει 35 κλεψίματα.

Παρότι είναι παίκτης που έχει δύναμη, δεν κάνει πολλά φάουλ, καθώς σε όλο το πρωτάθλημα έχει υποπέσει μόλις σε 14, ενώ στον αντίποδα έχει κερδίσει 23. Είναι το οκτάρι που αν χρειαστεί θα παίξει και πιο ανασταλτικό ρόλο, ο παίκτης που γίνεται ηγέτης του κέντρου, ο ποδοσφαιριστής που λόγω του παιχνιδιού του τον αγαπάει ο κόσμος. Από την άλλη βρίσκεται στο 34ο έτος της ηλικίας του, όμως για ένα με δύο χρόνια ακόμα δεν θα είναι λίγες οι ομάδες που θα κινηθούν να τον αποκτήσουν.

Πάμε στα εξτρέμ, ξεκινώντας από το αριστερό, όπου εκεί όσον αφορά πάντα τους παίκτες που μένουν ελεύθεροι το καλοκαίρι, δεσπόζει η παρουσία του Μπρούνο Γκάμα. Ο Πορτογάλος μπορεί να διανύει το 35ο έτος της ηλικίας του, αλλά και φέτος ήταν και παραμένει καθώς το πρωτάθλημα συνεχίζεται, από τους πιο κομβικούς παίκτες του Άρη. Συνολικά και στις τρεις διοργανώσεις (πρωτάθλημα, Κύπελλο, Conference League), ο Γκάμα έπαιξε σε 29 παιχνίδια πετυχαίνοντας και 7 γκολ. Στο πρωτάθλημα και σε 23 συμμετοχές, εκτός από τα 5 γκολ είχε και μία ασίστ και συνολικά εξαιρετική παρουσία στα περισσότερα παιχνίδια.

Είναι ο εξτρέμ που δεν απειλήσει μόνο, αλλά και θα πιέσει τον αντίπαλο, κάτι που το δείχνουν και τα 18 κλεψίματα. Ο παίκτης που θα εκτελέσει τα περισσότερα στημένα, θα απειλήσει με μακρινά σουτ και με μια ενέργεια θα ξεσηκώσει τον κόσμο. Φυσικά κανείς δεν ξεχνάει πως μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που βρίσκεται στο 35ο έτος της ζωής του, ωστόσο αν κρίνουμε και από την φετινή του παρουσία, για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα μπορεί να κάνει την διαφορά.

Στην απέναντι πλευρά των εξτρέμ θα βάλουμε τον Τάσο Χατζηγιοβάνη, τον πιο νεαρό της ενδεκάδας των ελευθέρων ποδοσφαιριστών. Ο μεσοεπιθετικός του Παναθηναϊκού μένει ελεύθερος στα 25 του και μόνο για την ηλικία του, σε αναλογία πάντα και με την καριέρα που έχει κάνει, μιλάμε για μια ξεχωριστή περίπτωση. Συνολικά ο Χατζηγιοβάνης στα 6 χρόνια που βρίσκεται στο «τριφύλλι», έχει παίξει σε όλες τις διοργανώσεις σε 164 παιχνίδια, πετυχαίνοντας συνολικά 17 γκολ. Φέτος έχει 24 συμμετοχές στο πρωτάθλημα με 1 γκολ και 1 ασίστ και 4 στο Κύπελλο.

Είναι ποδοσφαιριστής που στην μέρα του μπορεί να κάνει την διαφορά με τις ντρίμπλες του, αλλά και την ταχύτητά του. Θεωρείται και όχι άδικα ως ένα από τα πιο καυτά ονόματα του καλοκαιριού, καθώς μιλάμε για έναν παίκτη σε εξαιρετική ηλικία και με τέτοια καριέρα στην πλάτη του, ο οποίος στις περισσότερες ομάδες της Super League θα μπορούσε άνετα να είναι πρωταγωνιστής. Φυσικά και δεν θα μπορούσε να λείψει από την ενδεκάδα των παικτών που μένουν ελεύθεροι.

Στην θέση του δεκαριού θα βάλουμε τον Λούκας Βιγιαφάνιες. Ο Αργεντινός μέσος του Παναθηναϊκού, κάνει στα 31 του μια εξαιρετική χρονιά. Τόσο καλή σε σημείο που όταν λείπει από την ενδεκάδα του «τριφυλλιού», η απουσία του να είναι εξαιρετικά σημαντική. Συνολικά φέτος έχει παίξει σε 22 αγώνες πρωταθλήματος και 5 Κυπέλλου. Στο πρωτάθλημα δεν έχει καταφέρει να σκοράρει, αλλά έχει δώσει 3 ασίστ.

Το σημαντικό φέτος με τον Βιγιαφάνιες είναι πως σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές, είναι εξαιρετικός και στα αμυντικά του καθήκοντα. Συνολικά έχει 40 κλεψίματα, ένας μεγάλος αριθμός για παίκτη της συγκεκριμένης θέσης. Ο μέσος του Παναθηναϊκού είναι από τους παίκτες που εκτελούν τα στημένα, κάνει ελάχιστα λάθη και αν βάλουμε μέσα και την ηλικία του, είναι δεδομένο πως θα είναι από τους περιζήτητους το καλοκαίρι και φυσικά δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από την ενδεκάδα μας.

Όσον αφορά τον επιθετικό, από την στιγμή που λήγει το συμβόλαιο του Γιουσέφ Ελ Αραμπί δεν θα μπορούσε να μπει κάποιος άλλος. Μιλάμε για έναν σέντερ φορ που στα 3 χρόνια που βρίσκεται στον Ολυμπιακό μετράει σε 144 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις 73 γκολ. Φέτος έχει στο πρωτάθλημα 22 παιχνίδια με 12 τέρματα, στο Κύπελλο 3 με 1 γκολ και στην Ευρώπη έχει παίξει 13 φορές και έχει σκοράρει 5. Πραγματικά για τον Ελ Αραμπί δεν χρειάζονται περισσότερα πράγματα να πεις, γιατί η καριέρα του μιλάει από μόνη της.

Και ναι είναι στα 35 του, αλλά μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που έχει σχέση πάθους με τα αντίπαλα δίχτυα, που έχει και την πάσα, μετρώντας στο πρωτάθλημα και 3 ασίστ. Με βάση τους αριθμούς, αλλά και τις εμφανίσεις του στην χώρα μας με τη φανέλα του Ολυμπιακού, αν θέλαμε να βάλουμε κάποιον αρχηγό σε αυτή την ενδεκάδα, σίγουρα θα ήταν ο Μαροκινός επιθετικός χωρίς την παραμικρή αμφιβολία.