Το μεγάλο πρόβλημα του Ολυμπιακού και η αποθέωση του Ιβάν

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Το μεγάλο πρόβλημα του Ολυμπιακού και η αποθέωση του Ιβάν

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για όλους αυτούς που μέχρι πρόσφατα ήθελαν το κεφάλι του Γιοβάνοβιτς στο… πιάτο και ξαφνικά είδαν μπροστά τους τον Κλοπ με άσπρα μαλλιά και το σοβαρό ζήτημα που έχει ο Μαρτίνς.

Ο Παναθηναϊκός όταν εκπαιδευόταν στα χέρια του Ιβάν Γιοβάνοβιτς κατά την διάρκεια της σεζόν για να μεγαλώσει, άρεσε σε ελάχιστους. Ο δε Τύπος (μεγάλη μερίδα του) αυτή την εκπαίδευση προς την ωρίμανση, όχι μόνο δεν την εκτιμούσε, αλλά την κατέκρινε κιόλας. Δεν έχουν περάσει πάνω από επτά - οκτώ εβδομάδες που εφημερίδες και sites που σήμερα αποθεώνουν τον Γιοβάνοβιτς, ζητούσαν την απόλυσή του, ως ανίκανου να εκτιμήσει το μέγεθος του Παναθηναϊκού.

Σήμερα ο Ιβάν αποθεώνεται λοιπόν, περίπου ως Κλοπ με πιο άσπρα μαλλιά, για τη νίκη στο ντέρμπι που ο ίδιος έκανε μάλλον τα λιγότερα από κάθε άλλο ντέρμπι της εφετινής σεζόν. Εχοντας γράψει όλη τη σεζόν και σε κάθε κείμενο μου που αφορούσε τον Παναθηναϊκό για τη δουλειά του Σέρβου και το πόσο σωστά μεγαλώνει τον Παναθηναϊκό, έχοντας σημειώσει πράγματα για τη δουλειά του και τον τρόπο του, μετά από οδυνηρές ήττες του Παναθηναϊκού, έχοντας γράψει πρόσφατα ότι πλέον ο Ιβάν κερδίζει και τον κόσμο της ομάδας και πλησιάζει η ώρα που οι οπαδοί θα τον αποθεώνουν και θα τον χειροκροτούν θερμά στη Λεωφόρο μετά από κάθε ματς, δεν αισθάνομαι την ανάγκη να τον αποθεώσω για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Ο Γιοβάνοβιτς κάνει ό,τι ο Μαρτίνς στην πρώτη του σεζόν κι ας μην πάρει τίποτα

Για να σας πω την αλήθεια, νομίζω ότι σ' αυτό το ντέρμπι δεν ήταν και σπουδαίος. Ούτε καλά προετοιμασμένο βρήκα τον Παναθηναϊκό που στα σημεία, στις λεπτομέρειες, ήταν κατώτερος του Ολυμπιακού στο πρώτο μέρος, ενός Ολυμπιακού που είναι στην χειρότερη κατάστασή του την τελευταία τετραετία, ούτε στη διαχείριση του ματς διέκρινα μαεστρικό κοουτσάρισμα, παρά μόνο εκμετάλλευση των μεγάλων αστοχιών του αντιπάλου προπονητή.

Ο Ιβάν στα μάτια μου μετά από αυτό το ντέρμπι, δεν ψήλωσε, όχι μόνο γιατί έτσι κι’ αλλιώς ήταν αρκετά ψηλά και αυτό το επιβεβαιώνει κάθε κείμενο μου, αλλά και γιατί έχω την αίσθηση ότι σε αυτό το ντέρμπι περισσότερο έχασε ο Πέδρο Μαρτίνς και λιγότερο νίκησε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Και για να το κλείσω με τον προπονητή του Παναθηναϊκού, εγώ δεν χρειάζεται να περιμένω να δω αν θα βγει στην Ευρώπη η ομάδα ή αν θα πάρει το Κύπελλο για να κρίνω την δουλειά του, όπως οι περισσότεροι. Διότι μην γελιέστε, οι περισσότεροι από αυτοί που τον αποθεώνουν σήμερα, αν δεν πάρει το Κύπελλο ή δεν βρει ευρωπαϊκό εισιτήριο, θα ζητούν την εδώ και τώρα απόλυσή του. Για μένα ο Ιβάν έχει κάνει φέτος στον Παναθηναϊκό ό,τι ο Πέδρο Μαρτίνς την πρώτη του χρονιά στον Ολυμπιακό. Ο Πορτογάλος τότε δεν πήρε τίποτα, αλλά την δουλειά την είχε δείξει και την ομάδα είχε αρχίσει να την φτιάχνει, είχε βάλει τις βάσεις.

O Mαρτίνς πρέπει να περάσει στον «επόμενο» Ολυμπιακό

Και για να έρθω στον Μαρτίνς, νομίζω ότι έφτασε η ώρα να περάσει στην επόμενη ομάδα του Ολυμπιακού, με λίγα λόγια να ξαναβάλει βάσεις για την δεύτερη δική του ομάδα, γιατί ο κύκλος της πρώτης μοιάζει να κλείνει. Πέρα από το δικό του αδιανόητα κακό κοουτσάρισμα με αποκορύφωμα την αφαίρεση από το ματς των δύο καλύτερων ποδοσφαιριστών του, του Ελ Αραμπί και του Μ’Βιλά, αλλαγές που δεν είχαν καν νόημα με βάση την εικόνα του ματς, ο Μαρτίνς έχει χάσει την σιγουριά του και την αυτοπεποίθηση και μαζί την έχει χάσει και όλη η ομάδα. Στον Ολυμπιακό αν βάλεις πλέον γκολ, σε όποιο σημείο κι’ αν το βάλεις, τον τελείωσες. Στον Ολυμπιακό υπάρχει ζήτημα νοοτροπίας και πιθανότατα πλέον υπάρχουν και αρκετοί παίκτες που θα ήθελαν να έχουν φύγει με μεταγραφή και δεν τα κατάφεραν ή ήρθαν με μεταγραφή και δεν προσαρμόστηκαν. Το ρόστερ θέλει διαφοροποίηση σε μεγάλο βαθμό, η ομάδα για να ξαναβρεί το κέφι της και την ψυχολογία της, θέλει παίκτες που να νιώθουν καλά που παίζουν για την ομάδα και να αισθάνονται καλά που είναι σε αυτήν. Ο Μαντί δεν είναι ένας από αυτούς και δεν χρειάζεται να αργήσει να πάει στην ανάλυση του βίντεο και να κάνει έξαλλο τον Μαρτίνς, ώστε να τον αποκλείσει, για να το καταλάβεις. Ο Μαρτίνς έχει κάνει λάθη φέτος αρκετά, αλλά είναι σίγουρα εκεί με όλη την διάθεση και την ψυχή του και το παλεύει. Το παλεύει και για το τώρα και για το αύριο, αντίθετα καταλαβαίνεις ότι με κάποιους παίκτες αυτό δεν ισχύει. Και να μην ισχύει για τον Λόπες ή τον Ονιεκούρου, μπορείς να το θεωρήσεις και φυσιολογικό, άλλωστε αν ήταν δύο τρεις, η ομάδα θα μπορούσε να τους… απομονώσει πνευματικά και να συνεχίσει να πορεύεται.

Στον Ολυμπιακό όμως είναι πλέον βέβαιο ότι είναι περισσότεροι, αυτοί οι οποίοι δεν είναι στο Ρέντη με όλη τους την διάθεση. Άλλος γιατί λήγει το συμβόλαιο του, άλλος γιατί είναι δανεικός και φεύγει, άλλος γιατί το μετάνιωσε που πήγε, άλλος γιατί δεν έχει μπορέσει ακόμη να φύγει με μεταγραφή. Οταν μέσα στην ομάδα μαζεύονται από αρκετοί έως πολλοί που δεν θέλουν να είναι εκεί, ή που δεν είναι με όλη τους την διάθεση εκεί, το πρόβλημα γίνεται τεράστιο και δεν αντιμετωπίζεται από κανέναν προπονητή. Κάπου εκεί αρχίζουν και τα σχόλια του τύπου, έχασε τα αποδυτήρια και η κατάσταση ξεφεύγει.

Δεν νομίζω ότι στον Ολυμπιακό το πρόβλημα είναι ο Μαρτίνς, δεν το πιστεύω για την ακρίβεια. Νομίζω ότι στον Ολυμπιακό το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι παίκτες που δεν είναι 100% στην ομάδα. Εδωσα τρία παραδείγματα για να συνεννοηθούμε (Καμαρά, Λόπες, Ονιεκούρου), άλλωστε δεν είναι δική μου δουλειά να αναφερθώ σε τουλάχιστον δέκα περιπτώσεις, δεν θα ήταν και σωστό. Αλλά φαντάζομαι ότι όλοι καταλαβαίνουμε και βλέπουμε ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των παικτών που το καλοκαίρι θα πρέπει να αναχωρήσουν για άλλες πολιτείες και ο Ολυμπιακός να πάει παρακάτω.

Βεβαίως ο Ολυμπιακός δεν είναι «γυμνός» και προφανέστατα έχει βάσεις για να στηριχτεί και προφανώς έχει παίκτες που είναι και υψηλής ποιότητας και τα δίνουν όλα και θέλουν να είναι εκεί, με πρώτο και καλύτερο τον Μ’ Βιλά. Χρειάζεται όμως σαν το καλό χωράφι που αποδίδει σπουδαίους καρπούς, όχι να ξηλωθεί, αλλά να καθαριστεί καλά από τα… ζιζάνια και να λιπανθεί με τα κατάλληλα υλικά για να συνεχίσει να είναι παραγωγικό. Και αυτό το χωράφι νομίζω ότι καλύτερα από όλους το ξέρει ο Πέδρο Μαρτίνς, ο οποίος το δουλεύει χρόνια τώρα και με την εμπιστοσύνη της διοίκησης που χρόνια τώρα επίσης έχει, μπορεί να προχωρήσει για την επόμενη έκδοση του Ολυμπιακού, διαφορετικά τα… ζιζάνια μάλλον θα πνίξουν και τον ίδιο.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.